Planten groeien niet uit zichzelf, ze hebben voeding nodig. Je kunt jouw planten en gazon gezond houden door een goede meststof te gebruiken. Maar niet iedere meststof is hetzelfde. Zo is er kunstmest en organische mest. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, wij leggen het allemaal uit en zetten alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Waarom moet je (organisch) mesten?
Als eerste is het belangrijk om te weten waarom je überhaupt moet mesten. Is dat niet onnatuurlijk? In het bos wordt er toch ook niet gemest? Dat is waar, maar in de natuur werkt het net iets anders dan in jouw tuin. In de natuur wordt er niet ingegrepen en zorgen de bomen, planten en dieren voor de bemesting. Jij haalt waarschijnlijk het onkruid en ander tuinafval weg en maait het gras in jouw tuin. Hierdoor verstoor je eigenlijk de natuurlijke balans. Alles wat je uit de tuin haalt, moet je er dus ook weer terug in stoppen. Dit doe je door te bemesten!
Kunstmest: wat is het?
Kunstmest bestaat uit een selectie van kunstmatige voedingsstoffen die jouw planten en gazon kunnen gebruiken om te groeien. Dit betekent dat deze soort mest niet van natuurlijke oorsprong is.
Kunstmest voor het gazon wordt nog steeds vaak gebruikt, met de voornaamste reden dat het een stuk goedkoper is dan organische meststof. Kunstmest lost erg snel op, waardoor de voedingstoffen eigenlijk te snel bij je planten terechtkomen. Je planten groeien hierdoor snel, maar ook ongecontroleerd.
NPK Kunstmest
Op de verpakking van mest vind je meestal de letters NPK met 3 cijfers, bijvoorbeeld NPK 12-10-18. De N staat voor stikstof, P voor fosfor en de K voor kalium. De getallen geven de verhouding van deze stoffen aan. In ons voorbeeld van de NPK kunstmest betekent dit dat de mest bestaat uit 12% stikstof, 10% fosfor en 18 % kalium van chemische oorsprong. Bij kunstmest wordt de rest van de mest vaak aangevuld met zout. Helaas is zout juist heel slecht voor de bodem. In ons voorbeeld is het percentage zout 60%, maar dit kan bij kunstmest soms wel 80% of meer zijn!
Voor- en nadelen van kunstmest
Gebruik je kunstmest voor je gazon? Dit zijn de voor- en nadelen.
Voordelen:
- Kunstmest is over het algemeen goedkoper dan organische mest
- Je ziet snel resultaat
Nadelen:
- Bevat veel zout, wat slecht is voor de bodem en niet te vergeten, het bodemleven
- Kunstmest voedt alleen de planten en bevordert de bodem niet
- Planten krijgen direct alle voedingstoffen, waardoor ze te snel groeien en vatbaarder worden voor ziektes en plagen
- Bevat maar een beperkt aantal voedingsstoffen
- Je moet vaker bemesten omdat de mest snel oplost
- Kunstmest verdicht de bodem, waardoor water niet goed wordt opgenomen en er niet genoeg zuurstof in de bodem kan komen.
- Spoelt makkelijk uit en komt terecht in het grondwater
Kunstmest met een coating
Kunstmest met een coating is een andere soort kunstmest. Bij deze mest zit er een laagje om de korrel heen die ervoor zorgt dat de meststof geleidelijk vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat de planten niet direct alle voedingstoffen opnemen, waardoor ze rustiger zullen groeien. Pas op: het blijft wel kunstmest! Deze mest bevat ook veel zout en verslechtert juist de bodem en het bodemleven.
Wat is organische mest?
Organische mest wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. Organische meststoffen bevatten ook een samenstelling van stikstof, fosfor en kalium (NPK), maar in tegenstelling tot kunststof zijn deze stoffen bij organische mest wel van organische oorsprong.
Nog een verschil met kunstmest is dat organische mest aangevuld wordt met natuurlijke materialen zoals koemest, plantenresten en dierenresten en niet met schadelijke stoffen zoals zout. Organische gazonmest is hierdoor ook goed voor de bodem zelf! Het natuurlijk materiaal bevat vaak ook bacteriën en schimmels, wat het bodemleven bevordert. Het bodemleven breekt organische stoffen in de mest af. Voor dit proces is er meer zuurstof nodig, waardoor er meer lucht naar de bodem getrokken wordt. Dit leidt tot een luchtigere bodem en een verbetering van de bodemstructuur.
Organische gazonmest zorgt dus ook voor een gezonde bodem, en een gezonde bodem zorgt weer voor gezonde planten. Een win-win situatie dus!
Een ander belangrijk verschil met kunstmest is dat organische mest de voedingstoffen afgeeft aan de bodem en niet direct aan de planten. De bodem zorgt er dan voor dat de voedingstoffen langzaam terecht komen bij de planten, zoals de natuur bedoeld heeft.
Voor- en nadelen organische mest
Denk je eraan om organische gazonmest te gaan gebruiken? Dit zijn de voor- en nadelen?
Voordelen:
- Bevordert bodemstructuur en bodemleven
- Zorgt voor een geleidelijke en gecontroleerde groei van planten
- Het heeft een langere werking, waardoor je minder vaak hoeft te bemesten
- Bevat geen schadelijk zout
- Water kan beter opgenomen worden, waardoor je minder last hebt van droogte
- Bevat diverse voedingstoffen, wat goed is voor planten en dieren.
Nadelen:
- Organische mest is over het algemeen duurder dan kunstmest
- Het duurt 1 à 2 weken langer voordat je resultaat ziet.
Welke mest is het best?
Kunstmest lijkt misschien een snelle en goedkope oplossing, maar jouw tuin wordt er niet zo blij van. Voor een beter resultaat op de lange termijn kun je daarom beter biologische en organische mest gebruiken. Deze gazonfkmest voedt niet alleen de planten, maar verbetert ook de bodem. Kijk, dat is wat we willen! Daarom vind je bij Dr. Botani alleen maar organische meststoffen. Hiermee helpen we de natuur én jouw tuintje.
Lees verder
Biodiversiteit
De grond verbeteren doe je met deze 4 elementen! De beste haag- en boomverzorging
Een gezonde plant, boom of haag begint bij het verbeteren..
Lees meerBiodiversiteit
Brandnetels als waardplant! En nog 5 tips voor meer vlinders
Wat zijn waardplanten, inheemse planten en waarom zijn deze zo..
Lees meerOnderhoud tuin
Duurzaam tuinieren doe je zo!
Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..
Lees meerKamerplanten
Van zaadje tot plant, ontdek hoe leuk kweken kan zijn!
Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..
Lees meer
Instagram
Dr.Botani