Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon Mollen verjagen

Mollen verjagen voor een strak gazon

Mollen verjagen kan plotseling een uitdaging worden. ’s Avonds ligt je gazon er nog strak en groen bij. De volgende ochtend zit je hele gras vol molshopen. Een mol in de tuin kan je gazon flink ruïneren. Molshopen zijn dan ook een doorn in het oog van vele tuinliefhebbers.

Op deze pagina leggen we precies uit waar mollen vandaan komen, hoe je ze uit je tuin kunt verjagen of kunt bestrijden.

Stappenplan mollen bestrijden
Een mol verjagen of bestrijden
Een molshoop verstikt het gras | volg het stappenplan voor herstel, Dr. botani
 • Voorkom een gazon vol molshopen

 • Voorkom dat je gazon verzakt door het gangenstelsel van de mol

 • Voorkom dat je gras verstikt door de molshopen

 • Voorkom een gazon vol molshopen

 • Voorkom dat je gazon verzakt door het gangenstelsel van de mol

 • Voorkom dat je gras verstikt door de molshopen

Mollen verjagen in je gazon

Mollen verjagen en voorkomen is helaas lastig. Je kunt planten neerzetten waarvan ze de geur niet prettig vinden. Echter mollen kunnen tot 1 meter 20 diep graven en daar hebben ze niet zoveel last van vervelende geurtjes. Dat maakt het diervriendelijk bestrijden heel lastig.  

Mollen verjagen / bestrijden in je  gazon

Mollen leven uitsluitend onder de grond en zijn daardoor minder gevoelig voor een diervriendelijke oplossing zoals geurzuilen. Een ondergrondse mollenval is daarom de meest effectieve oplossing om mollen te verjagen.

Mollenval Pro:

 • Val om mollen te bestrijden
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Veilig voor huisdieren en natuur
Dr. Botani | Waar komen mollen vandaan?

Waar komen mollen vandaan?

Als je veel molshopen aantreft in je gazon, lijkt het al snel alsof een hele mollenplaag je tuin teistert. Dat is echter zeer onwaarschijnlijk. Mollen hebben geen vaste partner en leven doorgaans alleen. De kans is dus groot dat de molshopen zijn veroorzaakt door één mol. En dat betekent dat het mollen verjagen beperkt blijft tot één mol.

Territoriumdier
Een mol heeft een eigen territorium van ongeveer 400 m². In het voorjaar gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje om te paren. Direct na de paring wordt het mannetje al weer weggejaagd. De vrouwtjes zorgen dan alleen voor de jonkies.

De jonge mollen verlaten na zo’n 10 weken het nest en gaan op zoek naar een eigen territorium. Zij geven daarbij de voorkeur aan tuinen die omringt zijn door water of tuinen in een zandrijk of bosrijk gebied.

Mollenval kopen
molshopen, bestrijd mol met mollenval pro

Gazonschade door mollen

Mollen leven van insecten, insectenlarven en wormen. Om deze insecten te vangen, graven ze gangen onder je gazon. Ze duwen de resterende aarde omhoog met hun achterpoten waardoor molshopen ontstaan. Deze molshopen kunnen het onderliggende gras verstikken. Als de tunnels die de mol heeft gegraven bovendien niet diep zijn, kunnen er verzakkingen in je gazon ontstaan.

Gezonde bodem
Hoe vervelend een mol in de tuin ook is en hoe graag je de mol ook wil verjagen, het is ook een teken dat de bodem erg gezond is. Anders zou er namelijk niet genoeg zuurstof zijn en ook weinig insecten leven. Een kleine troost.

Een mol mag dan slechtziend zijn,…

Graven kan hij als de beste! Een mol kan naar een diepte graven van wel 1 meter 20. Hij graaft met zijn handjes met 5 vingers en een duim op een topsnelheid van soms wel 15 meter per uur door de bodem. 

De mol graaft hele gangenstelsels onder je tuin. Het is een druk diertje, zelfs in de winter komen er molshopen bij! Houdt een mol dan geen winterslaap? Nee dus, een mol heeft namelijk geen lichaamsvet en kan daarom geen reserves opslaan. Hij zal dus ook in de winter zijn voedsel moeten verzamelen. 

Mollen verjagen / bestrijden 

Wil je mollen bestrijden omdat je helemaal gek wordt van die molshopen op het gras of in de tuin? Mollen leven vrijwel uitsluitend ondergronds. Hierdoor zijn ze lastig te vangen en is een klem helaas de beste optie om een mol te vangen.

Mollen verjagen / bestrijden met een klem

Omdat mollen onder de grond leven zijn ze minder gevoelig voor bestrijding met een geurzuil zoals je die bijvoorbeeld voor konijnen of muizen kunt gebruiken. Helaas is de beste manier om een mol te vangen door middel van een klem. 

De gespannen mollenval wordt in de grond in een mollengang geplaatst. Zodra een mol ermee in aanraking komt, klapt de klem dicht. Je kunt de val daarna opnieuw gebruiken.

Of lees meer over het herstellen van je gazon

Mollen voorkomen

Wil je voorkomen dat mollen jouw tuin als hun nieuwe territorium uitkiezen? Zoals gezegd is mollen verjagen / bestrijden met sterke geuren heel lastig. Maar je kunt uit voorzorg een geurpaal gebruiken of planten neerzetten die een geur hebben waar mollen van nature een hekel aan hebben. 

Tupoleum Pro Micro: zuil voor het weren van muizen, ratten, konijnenplaag

Mollen voorkomen met geuren

Onze geurzuilen met een sterke geur verjagen enkel de plaagdieren zoals mollen, woelmuizen en konijnen maar zijn niet giftig of schadelijk voor dieren, mensen of de natuur. 

Tupoleum Pro Micro geurpalen:

 • Verspreid geur die bedreigend is voor dieren
 • Verhelpt / voorkomt overlast van o.a. mollen
 • Diervriendelijke oplossing

Wil je proberen om mollen te voorkomen met planten? Dan kun je denken aan wolfsmelk (Euphorbia), tuingloxinia (Incarvillea) of de keizerskroon (Fritillaria imperialis). Maar je kunt ook knoflook in de buurt van je gazon te planten.

Stappenplan molshopen verwijderen en gazon herstellen

Plaagdieren, maar ook schimmels en ziektes in je gazon kunnen flinke schade aanrichten. Vaak met lelijke, kale plekken als gevolg. Maar hoe kun je dit nu het beste herstellen?

Met ons stappenplan voor het gazon herstellen heb je binnen ‘no time’ weer een gezonde, diepgroene en dichte grasmat. 

Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket: kalk, mest en graszaad

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Gazon jaarplan voor onderhoud

Kalk strooien

Het is belangrijk dat de zuurgraad van je gazon op peil is. Een te zure grond herken je bijvoorbeeld aan veel mos. Dit kun je corrigeren door het strooien van kalk. Dit kun je al doen in januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit. 

Mesten

Als het ‘s nachts warmer is dan 5 ℃, kun je vanaf maart starten met mesten. Mest werkt ongeveer 3 maanden, dus je gazon kan dan weer even vooruit. Dat betekent dat je in juni voor de tweede keer kunt mesten. 

Vanaf september kun je dan starten met een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras en gewassen komen zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!

Beluchten/verticuteren

Dit kun kun je het beste in april doen. Dan kun je gelijk de kale plekken die mogelijk ontstaan bijzaaien.

Aanplantgrond

Graszaad

Organische mest

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.