Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Mieren biologisch bestrijden

Mieren in de moestuin bestrijden

Een enkele mier in je moestuin kan geen kwaad. Mieren hebben zelf positieve eigenschappen! Dat wordt echter een ander verhaal wanneer mieren in grote aantallen je moestuin betreden. Dan is er meestal sprake van een mierennest of mierenplaag die schade aanbrengen aan je planten en gewassen. Mieren biologisch bestrijden in de moestuin is gelukkig eenvoudig met aaltjes!

Stappenplan mieren bestrijden
Bij bladluis kun je het best ook mieren biologisch bestrijden | Dr Botani
 • Voorkom dat mieren schade aanbrengen aan je moestuinplanten

 • Voorkom dat mieren onkruid en luizen verspreiden

 • Mieren en bladluizen werken samen, voorkom een bladluizenplaag

 • Voorkom dat mieren schade aanbrengen aan je moestuinplanten

 • Voorkom dat mieren onkruid en luizen verspreiden

 • Mieren en bladluizen werken samen, voorkom een bladluizenplaag

Mieren biologisch bestrijden in de moestuin

Met deze combo krijgen mieren in je moestuin geen kans meer. Met de natuurlijke vijanden (aaltjes) bestrijd je de mieren en met de lijmband creëer je een barrière zodat mieren je planten niet meer kunnen bereiken.

Mieren bestrijden met aaltjes

 • Snelle, effectieve en langdurige bestrijding én bescherming
 • Natuurlijk middel tegen mieren
 • Werkt zowel in de bodem als op blad
Dr. Botani | Mier

Waarom mieren soms nuttig zijn

Iedereen heeft wel eens een mier rondlopen in de (moes)tuin. Dat is geen enkele reden tot zorgen. Mieren zijn namelijk best nuttige insecten.

 • Mieren zijn echte ‘opruimers’ die leven van dode plantenresten, onkruid en plaagdieren zoals emelten en engerlingen en rupsen. Je kunt dus gerust zeggen dat een gezonde dosis mieren in je moestuin ergere plagen voorkomt.
 • Mieren zorgen voor bestuiving omdat zij van plant naar plant lopen.
 • Omdat mieren kleine tunneltjes graven in de aarde, zorgt dat voor beluchting
Dr. Botani | Wolluis en mieren.

Mierennest in moestuin

Mieren zijn wél schadelijk voor je moestuin wanneer er sprake is van een mierennest of mierenplaag. Een mierennest zit van onder tot boven stampvol mieren. Heb je één mierennest in je moestuin? Grote kans dat andere mierennesten snel zullen volgen. En dan is het tijd om de mieren biologisch te bestrijden.

Hoe komen mieren in mijn moestuin?

Mieren zijn verzot op zoetigheden. Heb je aardbeienplantjes of andere planten vol zoet fruit in je moestuin staan, dan zal dit mieren al snel aantrekken. Ook de aanwezigheid van bladluis kan als een magneet werken voor mieren. Bladluizen scheiden namelijk honingdauw uit: een goedje waar mieren dol op zijn.

Moestuinschade door mieren

Het is absoluut noodzakelijk om mierennesten te verwijderen uit je moestuin als je je oogst niet wil schaden. Mieren kunnen je gewassen namelijk op verschillende manieren aantasten.

1. Wortels van gewassen drogen uit

Mieren eten geen planten of wortels. Ze leven uitsluitend van organisch afval. Om bij dat organische afval te komen, graven ze kleine tunneltjes onder je moestuinplantjes. De wortels komen hierdoor los te zitten of bloot te liggen en drogen uit. Het resultaat is droge, ongezonde moestuinplanten. 

2. Mieren verspreiden onkruid en luizen

Omdat mieren tunnels graven, verspreiden ze ook onkruidzaden. Hierdoor staat je moestuin al snel vol met onkruid. Mieren verspreiden bovendien bladluis. Ze beschermen luizen zelfs tegen andere insecten. Luizen scheidden namelijk een zoetstof uit waar mieren dol op zijn: honingdauw.

3. Bladluis

Doordat mieren en bladluizen samenwerken, kan een mierenplaag ook tot een bladluizenplaag leiden. Een bladluizenplaag is gelukkig ook te bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen, galmuggen, gaasvliegen of lieveheersbeestjes.

Mieren en bladluizen, een goed team

Mieren leven en werken vaak samen met bladluizen, zij beschermen de bladluis tegen natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestje en gaasvliegen) en verplaatsen de bladluizen zelfs naar nieuwe verse gewassen of betere plekken! In ruil hiervoor mogen de mieren de bladluizen melken. De bladluis leeft namelijk van sap dat ze uit planten halen, alleen zit er meer suiker in dan de bladluis nodig heeft. Het overschot wordt afgegeven aan de mieren in de vorm van honingdauw. 

Bladluis bestrijden in de moestuin met lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn een zeer effectieve manier om bladluisplagen te bestrijden. Het Adalia bipunctata lieveheersbeestje (het ‘tweestippelige’ lieveheersbeestje) bestrijdt bladluissoorten in alle stadia. De volwassen lieveheersbeestjes eten bladluis en de larven eten er zelfs nog meer. Ook vallen ze andere kleine plagen aan zoals spint en motten.

Vrouwelijke lieveheersbeestjes kunnen wel 1000 eitjes leggen. Zo’n 20 per dag. Zodra de larven uit het ei komen, voeden ze zich direct met bladluizen. Hoe groter de bladluisplaag, hoe sneller de lieveheersbeestjes te werk gaan. Ze kunnen in een week tijd een hele bladluisplaag uitroeien.

Mieren biologisch bestrijden in de moestuin

vanaf 11.95

Mieren kun je heel goed biologisch bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die bij de mier binnendringen. Ze doden deze en vermenigvuldigen zich in het kadaver. Ook mierenlarven worden door aaltjes direct gedood.

 • Supersnelle en effectieve bestrijding
 • Langdurige bescherming tegen mierenplagen
 • Natuurlijk middel tegen mieren, een oplossing uit de natuur
 • Veilig voor mens en milieu
 • Werken zowel in de bodem als op bladeren

Tip: mierennest uitsteken

Je kunt een mierennest ook uitsteken en uitzetten in een ander gebied. Wat je kunt doen is een bloempot ondersteboven op een mierennest plaatsen. Het nest zal zich verplaatsen naar de pot, waarna je het nest gemakkelijk kunt verwijderen uit je moestuin zonder dat je in de grond hoeft te graven.

Lijmband / tape tegen mieren

Voorkom dat mieren je bomen of planten bereiken door een werende lijmband tegen mieren te gebruiken. Deze kleefband houdt insecten tegen, zodat ze geen schade aan kunnen brengen.

 • Klevende band voor om bomen en planten
 • Houdt mieren, larven en andere insecten tegen
 • Bevat geen gif; duurzaam en natuurlijk
 • Preventief te gebruiken tegen een plaag
 • Gebruik deze speciale tape in combinatie met aaltjes tegen mieren voor een effectieve bestrijding

Pas op met chemisch bestrijden van mieren

Met chemische bestrijdingsmiddelen, mierenpoeder of chloor. Omdat je eet uit je moestuin bestaat de kans dat je deze chemische middelen op je eigen bord krijgt. Ook zijn deze stoffen schadelijk voor andere (nuttige) organismen in je moestuin.

Stappenplan biologisch mieren bestrijden in de moestuin

Wil je schade door mieren in je moestuin voorkomen en je oogst beschermen? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt. 

vanaf 11.95

Mieren in je moestuin voorkomen

Mieren hebben een ontzettend sterk reukvermogen. Om mieren zoveel mogelijk te voorkomen, kun je sterk geurende bloemen planten in je moestuin. Goudsbloemen, afrikaantjes, kruidnagel, knoflook en bieslook zijn planten waar mieren niet van houden. Huis-tuin-en-keuken-tip: strooi wat koffiedrab rond kwetsbare gewassen. Mieren houden namelijk niet van de geur van koffie!

Bladluizen voorkomen helpt ook tegen mieren

Bladluizen, en dus ook mieren, komen veel voor in planten die minder vitaal zijn en die een verminderde weerstand hebben. Door je moestuinplanten regelmatig te bemesten, help je ze gezond te houden en weerbaar tegen plagen als bladluis en mieren. Gebruik hiervoor een organische moestuinmest met natuurlijke voedingsstoffen en micro-organismen. Dit bevordert beworteling en zorgt voor een sterke groei. 

Natuurlijke vijanden uitzetten

vanaf 11.95

Mieren voorkomen

Mesten

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.