Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Bladluis bestrijden in je moestuin

Bladluis bestrijden in de (moes)tuin 

Je planten en gewassen in de moes – of siertuin zien er ongezond uit. De bladeren hangen slap, worden bobbelig of krullen op. Als je beter kijkt, zie je tientallen tot honderden minuscule beestjes op de bladeren zitten. Dat is bladluis!

Bladluizen voeden zich met de sappen van je planten, kunnen virussen overbrengen en scheiden honingdauw af die zwart kan verkleuren door schimmel.  Gelukkig is bladluis in de (moes)tuin prima biologisch te bestrijden met natuurlijke vijanden!

Lieveheersbeestjes tegen bladluis kopen
Bladluis bestrijden moestuin, zwarte bladluis | Dr. Botani
 • Voorkom een grote bladluizen plaag in je hele moestuin

 • Bladluizen kunnen schadelijke plant-virussen overbrengen

 • Voorkom een mislukte oogst

 • Voorkom een grote bladluizen plaag in je hele tuin

 • Bladluizen kunnen schadelijke plant-virussen overbrengen

 • Voorkom een mislukte oogst

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met sappen uit verschillende soorten planten. Planten krijgen daardoor niet genoeg voedingsstoffen en dit zal belemmeren in de groei of de groei van vruchten. 

Zo kom je van bladluis af!

De beste bestrijding tegen bladluis is het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Deze biologische bestrijders pakken de bladluizen aan, voordat ze grote schade aanrichten! 

Bladluizen komen af op de geur van een zwakke plant

Een bladluis wordt aangetrokken door de geur van een plant. Een plant in slechte conditie is aantrekkelijker voor een bladluis, dus daar komen ze sneller op af. Voorkom dit daarom met een goede moestuinmest, deze:

 • Verbetert beworteling en groei
 • Verhoogt weerstand tegen ziekten en plagen
 • Stimuleert micro-organismen in de bodem
Het verschil tussen bladluis, bladluizen herkennen | Dr. Botani

Bladluis herkennen

Bladluizen zijn piepklein. Zo’n 0,5 -3 mm groot. Toch is dat groot genoeg om ze met het blote oog te kunnen zien. Meestal zijn ze groen van kleur, maar soms ook wit, zwart, geel, paars of rood. Bladluizen planten zich razendsnel voort. Een vrouwelijke bladluis kan wel 100 jongen op de wereld zetten. Ze slaan soms de ei-fase zelfs helemaal over. Ze brengen dan direct levende jongen ter wereld. Hierdoor kunnen die paar bladluizen in rap tempo uitgroeien tot een flinke plaag.

Er zijn honderden soorten bladluizen. Enkele bekende soorten zijn:

 • Katoenluis
 • Groene perzikluis
 • Aardappeltopluis
 • Boterbloemluis
 • Zwarte bonenluis
 • Groene bladluis
 • Dopluis,
 • Schildluis
 • Appelgrasluis
 • Beukenbladluis
 • Melige koolluis

De natuurlijke vijanden van de bladluis, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en gaasvliegen, zijn gelukkig niet selectief. Ze hebben alle bladluizen op hun menu staan. 

Bladluis op roos, stengel en bloemknop | Dr. Botani

Waar komen bladluizen voor?

Bladluizen komen zowel in de siertuin, moestuin als op kamerplanten voor. Bladluis komt voor op ontzettend veel verschillende planten, bomen en hagen. Ze kunnen over de hele plant verspreid zitten. Toch zijn ze vooral dol op plaatsen waar nieuwe stengels, bladeren en knoppen groeien. Hier zitten namelijk de meeste voedingsstoffen, die nodig zijn voor de groei van een plant. Komt er een nieuw stukje blad door in je plant? Wees daar dus extra alert op bladluis. Bladluizen bevinden zich bovendien meestal rond de aders van je plant. De bladluizen voeden zich meestal passief. Ze maken een gaatje in het blad of stengel en de plant stuwt de voeding in de bladluis. 

Bladluizen met vleugels

Een bladluis kan vleugels ontwikkelen, wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld om van waardplant te wisselen, in de lente en herfst, of wanneer het te druk wordt op een plant. Bladluizen vliegen dan eenvoudig over op andere planten en gewassen om een nieuwe kolonie te starten. Bladluis snel bestrijden in de moestuin is daarom geen overbodige luxe.

Schade door bladluis

Gele bladeren en afstervende planten

Bladluizen voeden zich met essentiële sappen uit planten en gewassen. Ze groeien namelijk door de eiwitten uit plantensap. Bij een flinke plaag heeft je plant zelf dus een tekort aan deze voedingsstoffen. Een plant die last heeft van bladluis groeit slecht en heeft gele en misvormde bladeren. Uiteindelijk kan een bladluisplaag ervoor zorgen dat je plant afsterft.

Virussen

Een bladluis voedt zich met de voedingsstoffen van je plant door een gaatje te prikken in het blad of de stengel. Bij iedere beet komt er echter een beetje speeksel in de plant terecht en komt een stukje plantenader bloot te liggen. Bladluizen dragen giftige stoffen en virussen over met hun speeksel. Door al die vele beten/gaatjes is je plant extra gevoelig voor deze virussen. Deze virussen veroorzaken de meeste schade aan je planten.

Koop lieveheersbeestjes tegen bladluis
vervellingen van bladluis en bladluis op een komkommerplant | Dr. Botani

Plakkerige planten door bladluizen

Een bladluis heeft veel eiwitten nodig. De voeding uit de plant bevat echter heel veel suiker. Het teveel aan suiker scheidt de bladluis af. Deze uitscheiding wordt honingdauw genoemd. Deze kleverige, nectar-achtige substantie zorgt ervoor dat je plant een ‘vuil’ uiterlijk krijgt en dat de bladeren van de plant plakkerig worden. Op de foto hiernaast, zie je naast de plakkerige laag ook heel duidelijk de witte vervellingen van de bladluizen. 

Roetdauw

Ook is honingdauw een voedingsbron voor zwarte schimmels. Schimmel die voortkomt uit honingdauw wordt ook wel roetdauw genoemd. Deze roetdauw zorgt op zijn beurt voor vuile bladeren. Het nadeel is dat het vuil de fotosynthese tegenhoudt en de plant dus minder energie uit het zonlicht kan halen.

Bij bladluis kun je het best ook mieren biologisch bestrijden | Dr Botani

Een bijkomend probleem: mieren

Wist je dat bladluizen en mieren samenwerken? Bladluizen scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Zo dol dat ze een deal gesloten hebben met de bladluizen. Ze beschermen de bladluizen tegen aanvallers in en ruil daarvoor mogen ze de bladluizen melken. Een ongewone vriendschap is geboren!

Heb je een bladluizenplaag? Grote kans dat hier ook nog een mierenplaag bovenop komt. En zo lang de mieren aanwezig zijn, zal de plaag van bladluizen ook lastig te verhelpen zijn. Het beste pak je ze dus beiden aan. Ook mieren kun je eenvoudig en biologisch bestrijden met natuurlijke vijanden, aaltjes tegen mieren

Mieren bestrijden op biologische wijze

De natuurlijke vijand van mieren, aaltjes

De beste bestrijding tegen mieren zijn aaltjes tegen mieren. Aaltjes tegen mieren zijn microscopische kleine wormpjes die de mieren opzoeken, binnendringen en er zo voor zorgen dat de mieren sterven. De aaltjes planten zichzelf ook voort. Hierdoor blijven de nakomelingen van de aaltjes de bodem en planten langdurig beschermen tegen een mierenplaag.

Voorkom snel verdere aantasting

Voorkom dat mieren je bomen of planten bereiken door een werende lijmband tegen mieren te gebruiken. Deze kleefband houdt insecten tegen, zodat ze geen schade aan kunnen brengen.

Bladluis chemisch bestrijden

Wij raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoals gif of pesticiden af. Deze producten bestrijden namelijk niet alleen de plaagdieren, maar beschadigen ook jouw de planten in jouw (moes)tuin en andere nuttige insecten. Chemische producten zijn daarnaast vaak ook minder effectief, omdat je de behandeling meerdere keren moet herhalen. Natuurlijke vijanden beschermen jouw moestuin voor een langere tijd!

Bladluis bestrijden in de moestuin met natuurlijke vijanden

Je kunt bladluis snel en effectief bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten. Hierbij kun je denken aan lieveheersbeestjes, gaasvliegen, galmuggen en sluipwespen. Deze bestrijders werken net zo lang door totdat de bladluizen bestreden zijn. Lieveheersbeestjes zijn breed inzetbaar en worden daardoor ook het meest ingezet. 

Bladluis bestrijden in de moestuin met lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn een zeer effectieve manier om bladluisplagen te bestrijden. Het Adalia bipunctata lieveheersbeestje (het ‘tweestippelige’ lieveheersbeestje) bestrijdt bladluissoorten in alle stadia. De volwassen lieveheersbeestjes eten bladluis en de larven misschien nog wel meer. Ook vallen ze andere kleine plagen aan zoals spint en motten.

Vrouwelijke lieveheersbeestjes kunnen wel 1000 eitjes leggen. Zo’n 20 per dag. Zodra de larven uit het ei komen, voeden ze zich direct met bladluizen. Hoe groter de bladluisplaag, hoe sneller de lieveheersbeestjes te werk gaan. Ze kunnen in een week tijd een hele bladluisplaag uitroeien.

Biologische bestrijding met lieveheersbeestjes is het meest effectief bij:

 • Moestuin / siertuin
 • Kas-teelt
 • Kleinfruit zoals framboos, braam
 • Bomen

Stappenplan bladluis natuurlijk bestrijden in de tuin

Heb je bladluizen ontdekt in je moes- of siertuin? Dan is snel bestrijden essentieel! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt. 

Bladluis voorkomen

Bladluis komt veel voor in planten die minder vitaal zijn en die een verminderde weerstand hebben. Door planten in je (moes)tuin regelmatig te bemesten, help je ze gezond te houden en weerbaar tegen plagen als bladluis.

Zorg dus dat je al start om vanuit de bodem voeding te geven. Dit bevordert beworteling en zorgt voor een sterke groei. Je kunt de planten zelf ook eenvoudig bijvoeden met een organische bladmeststof

Daarnaast kun je het beste al vroeg in het seizoen gele vangplaten ophangen. Zo kun je je planten goed monitoren op plaagdieren.

Vangplaten

Natuurlijke vijand

Mest moestuin

Alle natuurlijke vijanden van de bladluis op een rij

Bladluis is een veelvoorkomende plaag en daarom zijn er veel natuurlijke bestrijders. Naast het lieveheersbeestje hebben we nog andere bestrijders; galmuggen, sluipwespen en gaasvliegen. Bij grote plagen kun je de verschillende vijanden heel goed combineren. Deze bestrijders worden ook vaak ingezet bij grote tuinen met veel bomen en lange hagen of bijvoorbeeld in kassen. 

Bladluis bestrijden met sluipwespen

Sluipwespen zijn een meester in het opsporen van verzwakte planten en de geur van honingdauw. In een bladluishaard bestrijden ze dan wel tot 300 bladluizen! Ook kunnen de sluipwespen voor paniek zorgen in een haard, waardoor de bladluizen op de grond vallen en sterven. 

Biologische bestrijding met sluipwespen is het meest effectief bij:

 • In kassen voor sierteelt en groenteteelt
 • Sierteelt zoals chrysanten en gerbera
 • Groenteteelt zoals tomaten, aubergines en paprika’s
 • Kleinfruit zoals aardbeien en frambozen
 • Tuinen met veel bomen en hagen

Bladluis bestrijden met galmuggen

Larven van galmuggen zijn oranjekleurig, zo’n 3 mm lang en eten bladluis. Vrouwelijke galmuggen gaan op zoek naar bladluishaarden en leggen per bladluishaard wel zo’n 100 eitjes. Zodra de galmuglarven uit het ei kruipen, beginnen ze direct met het leegzuigen van hun prooien: de bladluis. Tijdens de larf-fase eten ze wel 100 bladluizen van alle soorten. Volwassen galmuggen eten overigens geen bladluis, maar leven alleen van nectar en stuifmeel.

Biologische bestrijding met galmuggen is het meest effectief bij:

 • In kassen voor sierteelt en groenteteelt
 • Sierteelt als rozen en gerbera,
 • Groenteteelt zoals tomaten en komkommers
 • Kleinfruit zoals aardbeien en frambozen
 • Tuinen met veel bomen en hagen

Bladluis bestrijden met gaasvliegen

Bladluis bestrijden bij lage temperaturen? Dan zijn gaasvliegen erg effectief! Deze opvallende insecten met hun metaalachtig groene kleur, grote vleugels en gouden ogen leggen eitjes in de buurt van plaaghaarden. De larven die uitkomen doen zich direct te goed aan bladluizen en verorberen er wel 50 per dag. Dit doen ze door de luis leeg te zuigen. 

Gaasvliegen zijn actief bij lagere temperaturen en gedurende de nacht. Ook voeden ze zich met andere plagen zoals wolluis, spint, trips en witte vliegen. 

Biologische bestrijding met gaasvliegen is het meest effectief bij:

 • In kassen voor sierteelt en groenteteelt
 • Sierteelt als rozen,
 • Groenteteelt zoals paprika’s en aubergines
 • Kleinfruit zoals aardbeien en frambozen

Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn een zeer effectieve manier om bladluisplagen te bestrijden. Het Adalia bipunctata lieveheersbeestje (het ‘tweestippelige’ lieveheersbeestje) bestrijdt bladluissoorten in alle stadia. De volwassen lieveheersbeestjes eten bladluis en de larven misschien nog wel meer. Ook vallen ze andere kleine plagen aan zoals spint en motten.

Vrouwelijke lieveheersbeestjes kunnen wel 1000 eitjes leggen. Zo’n 20 per dag. Zodra de larven uit het ei komen, voeden ze zich direct met bladluizen. Hoe groter de bladluisplaag, hoe sneller de lieveheersbeestjes te werk gaan. Ze kunnen in een week tijd een hele bladluisplaag uitroeien.

Biologische bestrijding met lieveheersbeestjes is het meest effectief bij:

 • Moestuin / siertuin
 • Kleinfruit zoals framboos, braam
 • Bomen . hagen

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.