Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Je planten en gewassen in de moes – of siertuin zien er ongezond uit. De bladeren hangen slap, worden bobbelig of krullen op. Als je beter kijkt, zie je tientallen tot honderden minuscule beestjes op de bladeren zitten. Dat is bladluis!
Bladluizen voeden zich met de sappen van je planten, kunnen virussen overbrengen en scheiden honingdauw af die zwart kan verkleuren door schimmel. Gelukkig is bladluis in de (moes)tuin prima biologisch te bestrijden met natuurlijke vijanden!
Voorkom een grote bladluizen plaag in je hele moestuin
Bladluizen kunnen schadelijke plant-virussen overbrengen
Voorkom een mislukte oogst
Op deze pagina:
Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met sappen uit verschillende soorten planten. Planten krijgen daardoor niet genoeg voedingsstoffen en dit zal belemmeren in de groei of de groei van vruchten.
Bladluizen zijn piepklein. Zo’n 0,5 -3 mm groot. Toch is dat groot genoeg om ze met het blote oog te kunnen zien. Meestal zijn ze groen van kleur, maar soms ook wit, zwart, geel, paars of rood. Bladluizen planten zich razendsnel voort. Een vrouwelijke bladluis kan wel 100 jongen op de wereld zetten. Ze slaan soms de ei-fase zelfs helemaal over. Ze brengen dan direct levende jongen ter wereld. Hierdoor kunnen die paar bladluizen in rap tempo uitgroeien tot een flinke plaag.
Er zijn honderden soorten bladluizen. Enkele bekende soorten zijn:
De natuurlijke vijanden van de bladluis, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en gaasvliegen, zijn gelukkig niet selectief. Ze hebben alle bladluizen op hun menu staan.
Bladluizen komen zowel in de siertuin, moestuin als op kamerplanten voor. Bladluis komt voor op ontzettend veel verschillende planten, bomen en hagen. Ze kunnen over de hele plant verspreid zitten. Toch zijn ze vooral dol op plaatsen waar nieuwe stengels, bladeren en knoppen groeien. Hier zitten namelijk de meeste voedingsstoffen, die nodig zijn voor de groei van een plant. Komt er een nieuw stukje blad door in je plant? Wees daar dus extra alert op bladluis. Bladluizen bevinden zich bovendien meestal rond de aders van je plant. De bladluizen voeden zich meestal passief. Ze maken een gaatje in het blad of stengel en de plant stuwt de voeding in de bladluis.
Een bladluis kan vleugels ontwikkelen, wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld om van waardplant te wisselen, in de lente en herfst, of wanneer het te druk wordt op een plant. Bladluizen vliegen dan eenvoudig over op andere planten en gewassen om een nieuwe kolonie te starten. Bladluis snel bestrijden in de moestuin is daarom geen overbodige luxe.
Bladluizen voeden zich met essentiële sappen uit planten en gewassen. Ze groeien namelijk door de eiwitten uit plantensap. Bij een flinke plaag heeft je plant zelf dus een tekort aan deze voedingsstoffen. Een plant die last heeft van bladluis groeit slecht en heeft gele en misvormde bladeren. Uiteindelijk kan een bladluisplaag ervoor zorgen dat je plant afsterft.
Een bladluis voedt zich met de voedingsstoffen van je plant door een gaatje te prikken in het blad of de stengel. Bij iedere beet komt er echter een beetje speeksel in de plant terecht en komt een stukje plantenader bloot te liggen. Bladluizen dragen giftige stoffen en virussen over met hun speeksel. Door al die vele beten/gaatjes is je plant extra gevoelig voor deze virussen. Deze virussen veroorzaken de meeste schade aan je planten.
Koop lieveheersbeestjes tegen bladluisEen bladluis heeft veel eiwitten nodig. De voeding uit de plant bevat echter heel veel suiker. Het teveel aan suiker scheidt de bladluis af. Deze uitscheiding wordt honingdauw genoemd. Deze kleverige, nectar-achtige substantie zorgt ervoor dat je plant een ‘vuil’ uiterlijk krijgt en dat de bladeren van de plant plakkerig worden. Op de foto hiernaast, zie je naast de plakkerige laag ook heel duidelijk de witte vervellingen van de bladluizen.
Ook is honingdauw een voedingsbron voor zwarte schimmels. Schimmel die voortkomt uit honingdauw wordt ook wel roetdauw genoemd. Deze roetdauw zorgt op zijn beurt voor vuile bladeren. Het nadeel is dat het vuil de fotosynthese tegenhoudt en de plant dus minder energie uit het zonlicht kan halen.
Wist je dat bladluizen en mieren samenwerken? Bladluizen scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Zo dol dat ze een deal gesloten hebben met de bladluizen. Ze beschermen de bladluizen tegen aanvallers in en ruil daarvoor mogen ze de bladluizen melken. Een ongewone vriendschap is geboren!
Heb je een bladluizenplaag? Grote kans dat hier ook nog een mierenplaag bovenop komt. En zo lang de mieren aanwezig zijn, zal de plaag van bladluizen ook lastig te verhelpen zijn. Het beste pak je ze dus beiden aan. Ook mieren kun je eenvoudig en biologisch bestrijden met natuurlijke vijanden, aaltjes tegen mieren.
Wij raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoals gif of pesticiden af. Deze producten bestrijden namelijk niet alleen de plaagdieren, maar beschadigen ook jouw de planten in jouw (moes)tuin en andere nuttige insecten. Chemische producten zijn daarnaast vaak ook minder effectief, omdat je de behandeling meerdere keren moet herhalen. Natuurlijke vijanden beschermen jouw moestuin voor een langere tijd!
Je kunt bladluis snel en effectief bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten. Hierbij kun je denken aan lieveheersbeestjes, gaasvliegen, galmuggen en sluipwespen. Deze bestrijders werken net zo lang door totdat de bladluizen bestreden zijn. Lieveheersbeestjes zijn breed inzetbaar en worden daardoor ook het meest ingezet.
Heb je bladluizen ontdekt in je moes- of siertuin? Dan is snel bestrijden essentieel! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt.
Bladluizen verspreiden zich ontzettend snel. Knip de geïnfecteerde bladeren uit je plant. Probeer daarbij contact met andere bladeren en moestuinplanten te voorkomen!
Spoel de andere bladen af met koud water. Doe dat het liefst met een krachtige straal. Bladluizen houden niet van koud water. Bovendien spoel je hiermee een deel van de luizen weg.
De vliegende bladluizen vang en monitor je met behulp van gele vangplaten. Deze hang je in de plant of plaats je op een stok bij de geïnfecteerde moestuinplanten. De vliegende bladluizen blijven vervolgens aan de plakkende lijmlaag plakken.
De bladluizen bestrijd je het beste met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes (eitjes of larven) zijn breed inzetbaar en worden daardoor ook het meest gekocht. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten de bladluizen.
Bij een beginnende plaag is het beste om larven uit te zetten. Maar wil je de bestrijding verlengen of een extra impuls geven dan zet je er gelijk eitjes bij uit. Dan heb je na een aantal weken een versterking doordat de eitjes uit komen.
Je kunt bladluizen ook bestrijden met andere natuurlijke vijanden, sluipwespen, galmuggen en gaasvliegen. Zie hieronder voor meer informatie.
Tip: Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kun je het beste uitzetten met een jute uitzetzakje. Zo voorkom je dat er bestrijders op de grond vallen wanneer je het op het blad zou strooien.
Na een bladluizenplaag kunnen je moestuinplanten wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik een organische moestuinmest met natuurlijke voedingsstoffen voor gezonde en sterke planten!
Bladluis komt veel voor in planten die minder vitaal zijn en die een verminderde weerstand hebben. Door planten in je (moes)tuin regelmatig te bemesten, help je ze gezond te houden en weerbaar tegen plagen als bladluis.
Zorg dus dat je al start om vanuit de bodem voeding te geven. Dit bevordert beworteling en zorgt voor een sterke groei. Je kunt de planten zelf ook eenvoudig bijvoeden met een organische bladmeststof.
Daarnaast kun je het beste al vroeg in het seizoen gele vangplaten ophangen. Zo kun je je planten goed monitoren op plaagdieren.
Bladluis is een veelvoorkomende plaag en daarom zijn er veel natuurlijke bestrijders. Naast het lieveheersbeestje hebben we nog andere bestrijders; galmuggen, sluipwespen en gaasvliegen. Bij grote plagen kun je de verschillende vijanden heel goed combineren. Deze bestrijders worden ook vaak ingezet bij grote tuinen met veel bomen en lange hagen of bijvoorbeeld in kassen.
Sluipwespen zijn een meester in het opsporen van verzwakte planten en de geur van honingdauw. In een bladluishaard bestrijden ze dan wel tot 300 bladluizen! Ook kunnen de sluipwespen voor paniek zorgen in een haard, waardoor de bladluizen op de grond vallen en sterven.
Biologische bestrijding met sluipwespen is het meest effectief bij:
Larven van galmuggen zijn oranjekleurig, zo’n 3 mm lang en eten bladluis. Vrouwelijke galmuggen gaan op zoek naar bladluishaarden en leggen per bladluishaard wel zo’n 100 eitjes. Zodra de galmuglarven uit het ei kruipen, beginnen ze direct met het leegzuigen van hun prooien: de bladluis. Tijdens de larf-fase eten ze wel 100 bladluizen van alle soorten. Volwassen galmuggen eten overigens geen bladluis, maar leven alleen van nectar en stuifmeel.
Biologische bestrijding met galmuggen is het meest effectief bij:
Bladluis bestrijden bij lage temperaturen? Dan zijn gaasvliegen erg effectief! Deze opvallende insecten met hun metaalachtig groene kleur, grote vleugels en gouden ogen leggen eitjes in de buurt van plaaghaarden. De larven die uitkomen doen zich direct te goed aan bladluizen en verorberen er wel 50 per dag. Dit doen ze door de luis leeg te zuigen.
Gaasvliegen zijn actief bij lagere temperaturen en gedurende de nacht. Ook voeden ze zich met andere plagen zoals wolluis, spint, trips en witte vliegen.
Biologische bestrijding met gaasvliegen is het meest effectief bij:
Lieveheersbeestjes zijn een zeer effectieve manier om bladluisplagen te bestrijden. Het Adalia bipunctata lieveheersbeestje (het ‘tweestippelige’ lieveheersbeestje) bestrijdt bladluissoorten in alle stadia. De volwassen lieveheersbeestjes eten bladluis en de larven misschien nog wel meer. Ook vallen ze andere kleine plagen aan zoals spint en motten.
Vrouwelijke lieveheersbeestjes kunnen wel 1000 eitjes leggen. Zo’n 20 per dag. Zodra de larven uit het ei komen, voeden ze zich direct met bladluizen. Hoe groter de bladluisplaag, hoe sneller de lieveheersbeestjes te werk gaan. Ze kunnen in een week tijd een hele bladluisplaag uitroeien.
Biologische bestrijding met lieveheersbeestjes is het meest effectief bij:
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.