Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon Emelten bestrijden

Emelten bestrijden in het gazon

Heb je ineens kale plekken in je gazon, losliggend gras of vogels die het hele gazon overhoophalen? Grote kans dat je last hebt van emelten, de larven van de langpootmug. 

Emelten in je gazon zijn een vervelende plaag die flinke schade kunnen aanrichten. Wil je een mooi gazon behouden? Dan is het absoluut noodzakelijk om emelten te bestrijden.

Wij leggen je uit hoe je emelten in het gras herkent, bestrijdt en een nieuwe plaag voorkomt!

Dr. Botani | Emelten bestrijden onder het gazon.
Stappenplan emelten bestrijden
Dr. Botani | Emelten bestrijden onder het gazon.
 • Voorkom kale en gele plekken in het gazon

 • Bestrijd emelten om je gazon te behouden

 • Voorkom nóg meer schade door vogels die zoeken naar emelten

 • Voorkom kale en gele plekken in het gazon

 • Bestrijd emelten om je gazon te behouden

 • Voorkom nóg meer schade door vogels die zoeken naar emelten

Wat zijn emelten?

De emelt is een larve van een langpootmug. De langpootmug Tipula om precies te zijn; de meest voorkomende langpootmug in Nederland en België. De langpootmug zelf is onschadelijk en ongevaarlijk. De boosdoeners zijn de larven, emelten genoemd.

Zij veroorzaken veel schade aan je gazon omdat ze de jonge uitlopers van het gras naar beneden trekken en opeten. Om flinke schade te voorkomen kun je emelten bestrijden met zijn natuurlijke vijand, aaltjes.

Emelten bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de emelt binnendringen en vervolgens de plaagdieren binnen korte tijd doden. Aaltjes gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn, wat resulteert in een langdurige én effectieve bescherming.

Aaltjes tegen emelten:

 • Zoeken emelten in de bodem op en bestrijden ze effectief
 • Beschermen de bodem langdurig
 • Veilig voor mens en milieu, geen gif
Emelten gazon, larven in gras, bestrijden | Dr. Botani

Hoe kun je emelten herkennen in je gazon?

Emelten in het gras kun je vrij eenvoudig herkennen. Een emelt is een larve met een donkergrijze tot zwarte kleur. Ze kunnen tot wel 6 cm groot worden en hebben een leerachtige huid. Ook hebben ze geen duidelijke kop waardoor het soms lastig te zien is wat de voor- of achterkant van de emelt is. 

Emelten herkennen als ze klein zijn
Een emelt in het eerste larve-stadium is echter een stuk moeilijker te herkennen; ze zijn dan nog zeer klein. Je ziet ze dan een stuk sneller over het hoofd.  Emelten bevinden zich vooral in de toplaag van je gazon.

Emelten herkennen door vogels op je gazon
Ook de aanwezigheid van merels, spreeuwen, kraaien en andere vogels op je gazon kan wijzen op emelten in je gras. Zij vinden deze larven namelijk heerlijk als tussendoortje!

Wees alert als je heel veel vogels ziet die in je gazon pikken. Grote kans dat er emelten of engerlingen onder je gras verstopt zitten. 

Emelten in gras opsporen

Heb je in de zomer last van veel langpootmuggen boven je gazon? Dan is de kans groot dat er emelten in het gazon zitten.

Steek bij de beschadigde delen van het gazon voorzichtig een stuk gras uit. Dat zal meteen uitsluitsel geven omdat emelten zich vooral bevinden in de bovenste 5 cm van je gazon. Heb je wat onkruid in het gras? Begin er dan eerst eens mee om dit uit te steken. Een langpootmug legt zijn eitjes graag bij onkruid omdat de bodem daar wat minder vast is.

Dr. Botani | Engerlingen

Verschil emelten en engerlingen

Emelten en engerlingen hebben eigenlijk best veel verschillen, maar worden toch regelmatig door elkaar gehaald. Emelten zijn de larven van een langpootmug, langwerpig en grijs/zwart van kleur.

Engerlingen zijn de larven van een kever die tot de familie van de bladsprietkevers behoort. Engerlingen zijn geelwit van kleur met een c-vormig lichaam.

Heb je last van engerlingen? Lees meer over engerlingen en hoe je ze kunt bestrijden.

Schade door emelten?

Emelten in het gras kunnen behoorlijke schade veroorzaken. Dit zijn de verschillende soorten schade waar je mee te maken krijgt bij een emeltenplaag.

Bruine, kale plekken in het gazon

Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat emelten aan de wortels van het gras eten, maar dat klopt niet. Emelten eten aan de jonge uitlopers van het gras. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken en dit op te eten. Het gevolg hiervan? Het gras sterft af en komt los te liggen. Dit veroorzaakt uiteindelijk gele / bruine en zelfs kale plekken.

 

Schade aan het gazon door vogels

Niet alleen de emelten zelf veroorzaken schade, ook vogels kunnen je hele gazon overhoophalen. Een emelt is namelijk een echte lekkernij voor vogels. Ze gaan dus op zoek naar de emelten in je gras en pikken het hele gazon kapot.

Aaltjes bestellen tegen emelten

Levenscyclus van emelten

Emelt gevonden bij onkruid steken in gazon | Dr. Botani
langpootmug in gras, de larven zijn schadelijk voor je gazon | Dr. Botani

De langpootmug legt zijn eitjes in het gras

Emelten komen meestal voor in gazons. Langpootmuggen leggen hun eitjes namelijk in gras. Dit doen ze vanaf augustus tot oktober. Dat kunnen wel 250-400 eitjes per keer zijn, maar ze verdelen de eitjes in kleine groepjes van maximaal 6 eitjes.  Zoals je je kunt voorstellen, kan dit snel leiden tot een flinke emeltenplaag. 

De langpootmuggen leggen de eitjes graag bij onkruid in het gras, daar is de grond wat minder compact. Het is daarom belangrijk om je gazon dicht gezaaid te houden.

De emelt larve in je gazon

Na 2-3 weken komen de eitjes uit. De emelt larve is nu nog wit en heel klein dus lastig te ontdekken. Zodra de emelt gaat eten zal hij verkleuren naar donkergrijs / bruin, afhankelijk van zijn darminhoud. De emelt kan goed tegen vorst, tot wel -10℃. Overwinteren is dus geen probleem voor emelten, ze eten zelfs gewoon door van je gras. 

De meeste schade aan je gazon in het voorjaar

Als het in het voorjaar warmer wordt, zijn de emelten in het gazon volledig volgroeid. In dit stadium richten ze de meeste schade aan aan je gazon. 

Vanaf mei tot augustus gaan de emelten zich verpoppen tot nieuwe langpootmuggen. Een langpootmug leeft ongeveer 3 weken, en in deze periode planten ze zich voort, waarna de cyclus opnieuw begint.

Emelten voorkomen door een gezond gazon

De langpootmug legt zijn eitjes bij voorkeur in een gazon met onkruid. De structuur van de grond is bij onkruid minder vast dan bij het gezonde gras.

Zorg voor een gezond dicht gazon met weinig onkruid en de langpootmug zal jouw gazon voorbij vliegen. Een gezond en vol gazon bereik door regelmatig te mesten en gras bij te zaaien. 

Emelten bestrijden

Een emeltenplaag is vervelend omdat deze plaagdieren niet vanzelf weggaan. Als je ze niet bestrijdt, richten ze dus alleen maar nóg meer schade aan en houd je niks meer van je gazon over. Gelukkig kun je emelten bestrijden op een makkelijke en natuurlijke manier.

Dr. Botani | Emelten bestrijden met aaltjes

Emelten bestrijden met aaltjes (nematoden)

Emelten in het gras bestrijd je het beste op een biologische manier, met hun natuurlijke vijand aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de emelten binnendringen en de plaagdieren binnen korte tijd doden. Vervolgens planten de aaltjes zichzelf snel voort in het kadaver van de emelt. De jonge aaltjes gaan dan meteen op zoek naar nieuwe emelten om te bestrijden.

Effectieve bestrijding en langdurige bescherming van de bodem
Aaltjes gaan net zo lang door totdat alle emelten bestreden zijn. Deze vorm van natuurlijke bestrijding is hierdoor super effectief én beschermt de bodem langere tijd tegen een nieuwe plaag. Bovendien is bestrijding met aaltjes milieuvriendelijk en totaal niet schadelijk voor je gazon of de natuur. Zijn alle plaagdieren bestreden? Dan sterven de aaltjes vanzelf uit omdat ze niet kunnen overleven zonder prooi.

Emelten in het gazon bestrijden met aaltjes:

 • Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes
 • Ze zoeken emelten in de bodem op en bestrijden ze effectief
 • Zorgen voor een biologische en snelle bestrijding
 • Vermenigvuldigen zich en gaan op zoek naar nieuwe emelten
 • Beschermen de bodem langdurig
 • Zijn niet schadelijk voor het gazon, planten, mensen en dierenHow to, filmpje!

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je aaltjes tegen emelten gebruikt. Bij de aaltjes zit overigens ook een duidelijke handleiding met handige tips & tricks. 

Heeft je gazon veel schade?

Lees meer over het herstellen van je grasmat of bestel gelijk het gazon herstel pakket. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt voor een snel herstel en een dichtbegroeid en diep donkergroen gazon.

Wanneer emelten bestrijden?

Je kunt emelten het best bestrijden vanaf maart tot de zomer en van oktober tot december. Belangrijk is in ieder geval dat de bodemtemperatuur minimaal 12 graden is. De aaltjes bewegen het beste door de bodem als deze vochtig is. Hou de bodem daarom 4-6 weken vochtig. Hoe beter aaltjes zich kunnen verspreiden, hoe effectiever de werking.

Vorig jaar een emeltenplaag?
Heb je vorig jaar last gehad van een emelten in het gras? Dan kun je het best het jaar erop opnieuw je gazon bestrijden. Zo weet je zeker dat de emeltenplaag niet terugkomt.

 

Emelten chemisch bestrijden

Het chemisch bestrijden van emelten met bestrijdingsmiddelen of gif is schadelijk voor mensen, dieren en het milieu. Wij raden dit daarom ook af. Tijdens het chemisch bestrijden wordt tevens ook al het nuttige bodemleven gedood, wat juist nodig is om een mooie en gezonde tuin te behouden.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn ook nog eens een stuk minder effectief omdat je de behandeling moet blijven herhalen. Met een natuurlijke bestrijding is het effect sneller en langduriger.

Emelten bestrijden in de winter

Heb je schade van emelten in je gras in de winter? Dan kun je helaas nog niet bestrijden met aaltjes. Aaltjes tegen emelten kun je gebruiken bij een bodemtemperatuur van 12°C tot 30 °C.

E-mix van Dr. Botani tegen engerlingen, emelten en taxuskever
Deze organische bodemverbeteraar drijft de emelten dieper de bodem in waardoor ze stoppen met eten en dus geen schade meer kunnen aanbrengen. Door de sterke geur willen volwassen insecten geen eitjes meer leggen op het gazon en blijven ook de vogels weg. Zo voorkom je een nieuwe plaag!

 • Stopt de schade van engerlingen, emelten, taxuskever en luizen 
 • Preventief inzetbaar
 • Verbetering van de bodem

Stappenplan natuurlijke bestrijding emelten in het gazon

Heb je emelten in je gazon ontdekt en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je emelten in het gazon natuurlijk bestrijdt!

Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket: kalk, mest en graszaad

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Emelten bestrijden

Graszaad

Gazonmest

Veelgestelde vragen over emelten

Een emelt is de larve van een langpootmug en leeft in de bodem van het gazon. Het is een grijze, lange larve en kan wel 6 cm lang worden. In de bodem voeden ze zich met de jonge uitlopers van gras, waardoor er kale plekken in het gazon ontstaan. 

Een emeltenplaag is een hardnekkige plaag. De enige effectieve én langdurige oplossing is bestrijding met aaltjes. Aaltjes zijn hele kleine beestjes die de larven binnendringen en doden. Het voordeel van aaltjes is dat ze zichzelf supersnel voortplanten en de bodem afspeuren naar nieuwe prooien. 

Emelten worden in het voorjaar actief, vanaf ongeveer april. Vanaf deze tijd kun je beginnen met het bestrijden met aaltjes. Belangrijk is dat de bodemtemperatuur minimaal 12 graden moet zijn, anders zijn de aaltjes minder effectief. 

Emelten leven in de bodem van je gazon. Het zijn lange larven met een donkere bruine of grijze kleur. Er zijn een aantal tekenen dat je een emeltenplaag hebt:

 • Je gazon zit vol bruine, kale of dorre plekken
 • Vogels pikken constant je gazon overhoop op zoek naar emelten
 • In de zomer zitten er veel langpootmuggen boven je gazon.

Wil je zeker weten of je een emeltenplaag hebt? Dan kun je een stuk gras uitsteken. Emelten bevinden zich vaak in de eerste 5cm van de bodem. 

Zit er een enkele emelt in het gazon? Dat is vaak geen probleem! Een emeltenplaag is echter een ander verhaal, en een emeltenplaag verdwijnt ook niet vanzelf. De emelten verpoppen zich en veranderen in langpootmuggen. De langpootmuggen planten zich weer voort en zullen nieuwe eitjes in het gazon leggen. De cyclus begint zo weer opnieuw. 

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.