Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon Langpootmuggen bestrijden

Langpootmuggen bestrijden

Merk je dat je veel langpootmuggen op of boven je gazon hebt? Dan is het opletten geblazen! Langpootmuggen zijn zelf onschuldig, maar ze leggen hun eitjes in het gras. De larven van de langpootmug, emelten, richten flinke schade aan, met gele of kale plekken als gevolg.

Gelukkig kun je een langpootmuggen plaag, en dus ook de schade door emelten, voorkomen met behulp van natuurlijke vijanden. Wij leggen je er alles over uit!

Larve van de langpootmug direct bestrijden
Dr. Botani | Langpootmug
Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon Langpootmuggen bestrijden

Langpootmug bestrijden

Merk je dat je veel langpootmuggen op of boven je gazon hebt? Dan is het opletten geblazen! Langpootmuggen zijn zelf onschuldig, maar ze leggen hun eitjes in het gras. De larven van de langpootmug, emelten, richten flinke schade aan, met gele of kale plekken als gevolg. Je gaat daarom niet de langpootmug bestrijden, maar zijn larve. 

Gelukkig kun je een langpootmuggen plaag, en dus ook de schade door emelten, voorkomen met behulp van natuurlijke vijanden. Wij leggen je er alles over uit!

Larve van de langpootmug bestrijden
Dr. Botani | Langpootmug
 • Voorkom schade in je gazon door de larve van de langpootmug

 • De larven van de langpootmug kunnen je hele gazon overhoop halen

 • Voorkom gele en kale plekken in je gazon

 • Voorkom schade in je gazon door de larve van de langpootmug

 • De larven van de langpootmug kunnen je hele gazon overhoop halen

 • Voorkom gele en kale plekken in je gazon

Larve van de langpootmug, de emelt

De emelt is een larve van een langpootmug. De langpootmug zelf is onschadelijk en ongevaarlijk. De boosdoeners zijn de larven, emelten genoemd.

Zij veroorzaken namelijk veel schade aan je gazon omdat ze de jonge uitlopers van het gras naar beneden trekken en opeten. Om flinke schade te voorkomen kun je emelten bestrijden met zijn natuurlijke vijand, aaltjes.

Larve van de langpootmug bestrijden met aaltjes

Hoe kom je af van langpootmuggen? Door hun larven – de emelten- te bestrijden! Dit doe je met aaltjes, hun natuurlijke vijand. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de emelt binnendringen en vervolgens de plaagdieren binnen korte tijd doden. Aaltjes gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn, wat resulteert in een langdurige én effectieve bescherming.

Aaltjes tegen emelten:

 • Zoeken emelten in de bodem op en bestrijden ze effectief
 • Beschermen de bodem langdurig
 • Veilig voor mens en milieu, geen gif
Dr. Botani | Langpootmug in het gras. Larve langpootmug bestrijden om schade te voorkomen.

Wat zijn langpootmuggen?

Langpootmuggen zijn groter dan een normale mug. Zo kunnen ze wel 3 cm lang worden.  Zoals je al uit hun naam kunt afleiden, kun je ze herkennen aan hun lange poten. De meest voorkomende langpootmug in Nederland en Belgie is de langpootmug Tipula.

De langpootmug zelf hoef je niet te vrezen. Dit insect richt geen schade aan aan je gazon of planten. De boosdoener is de larve van de langpootmug, deze heten emelten.

Emelten gazon, larven in gras, bestrijden | Dr. Botani

Larve van de langpootmug: Emelt

Langpootmuggen leggen hun eitjes in gras. Ze doen dit het liefst op een plaats waar het gras wat minder dicht op elkaar staat, bijvoorbeeld bij onkruid.

De larven die uit de eitjes komen heten emelten. Emelten zijn larven met een donkergrijze tot zwarte kleur en leven in de bodem. Ze kunnen tot wel 6 cm groot worden en hebben een leerachtige huid. Ook hebben ze geen duidelijke kop waardoor het soms moeilijk te zien is wat de voor- of achterkant van de emelt is.

Lees meer over emelten
schade gazon door engerlingen | Dr. Botani

Schade door emelten

Emelten kunnen behoorlijke schade aanbrengen aan je gazon. Er wordt altijd ten onrechte gedacht dat emelten aan de wortels van het gras eten, maar dat is niet zo. Emelten eten aan de jonge uitlopers van het gras. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken. Het gazon zal hierdoor bruine kale plekken krijgen. Het gevolg? Het gras sterft af en komt los te liggen. Uiteindelijk zal dit leiden tot kale plekken in je gazon.

Emelten zijn daarnaast een lekkere snack voor vogels. Vogels gaan in je tuin op zoek naar deze beesten en pikken zo het hele gazon kapot. 

Aaltjes bestellen tegen emelten

Alert op emelten!

Heb je al eerder last gehad van emelten in je gazon? Wees in in het voor- en najaar dan extra waakzaam voor langpootmuggen en gebruik een goede natuurlijke meststof om een nieuwe langpootmug larve plaag te voorkomen. Dr. Botani E-mix tegen engerlingen en emelten is een natuurlijke bodemverbeteraar met plant-extracten werkzaam tegen engerlingen en emelten.

Emelt gevonden bij onkruid steken in gazon | Dr. Botani

Emelten in gras opsporen

Heb je in de zomer last van veel langpootmuggen boven je gazon? Dan is de kans groot dat er een emeltenplaag in je gazon zit.

Steek bij de beschadigde delen van het gazon voorzichtig een stuk gras uit. Dat zal meteen uitsluitsel geven omdat emelten zich vooral bevinden in de bovenste 5 cm van je gazon. Heb je wat onkruid in het gras? Begin er dan eerst eens mee om dit uit te steken. Een langpootmug legt zijn eitjes graag bij onkruid omdat de bodem daar wat minder vast is.

Langpootmug bestrijden

Langpootmuggen zijn zelf lastig te bestrijden. Wanneer je ze op tijd ontdekt, kun je echter wel snel ingrijpen wanneer hun larven (emelten) uitkomen. De paartijd van langpootmuggen is in de herfst (september/oktober) en rond mei. Houd je gazon in deze periode dus extra goed in de gaten.

Als je je gazon wilt behouden, is het noodzakelijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Door het bestrijden van de emelten dus. Gelukkig kun je emelten goed bestrijden met aaltjes.

Dr. Botani | Langpootmug op een grasspriet.

Emelten (larven van de langpootmug) bestrijden

Emelten bestrijd je het beste op een biologische manier, met hun natuurlijke vijand aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de emelten binnendringen en de plaagdieren binnen korte tijd doden. Vervolgens planten de aaltjes zichzelf snel voort in het kadaver van de emelt. De jonge aaltjes gaan dan meteen op zoek naar nieuwe emelten om te bestrijden.

Effectieve bestrijding en langdurige bescherming van de bodem

Aaltjes gaan net zo lang door totdat alle emelten bestreden zijn. Deze vorm van natuurlijke bestrijding is hierdoor super effectief én beschermt de bodem langere tijd tegen een nieuwe plaag. Bovendien is bestrijding met aaltjes milieuvriendelijk en totaal niet schadelijk voor je gazon of de natuur. Zijn alle plaagdieren bestreden? Dan sterven de aaltjes vanzelf uit omdat ze niet kunnen overleven zonder prooi

Emelten bestrijden met aaltjes:

 • Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes
 • Ze zoeken emelten in de bodem op en bestrijden ze effectief
 • Zorgen voor een biologische en snelle bestrijding
 • Vermenigvuldigen zich en gaan op zoek naar nieuwe emelten
 • Beschermen de bodem langdurig
 • Zijn niet schadelijk voor het gazon, planten, mensen en dieren
Dr. Botani | Emelten bestrijden onder het gazon.

Wanneer emelten bestrijden

Je kunt emelten het best bestrijden vanaf maart tot de zomer en van oktober tot december. Belangrijk is in ieder geval dat de bodemtemperatuur minimaal 12 graden Celcius is voor de aaltjes. De aaltjes bewegen het beste door de bodem als deze vochtig is. Hou de bodem daarom 4-6 weken vochtig. Hoe beter aaltjes zich kunnen verspreiden, hoe effectiever de werking.

Heb je vorig jaar last gehad van een emeltenplaag? Dan kun je het best het jaar erop opnieuw aaltjes uitzetten in je gazon.

Emelten chemisch bestrijden

Emelten chemisch bestrijden raden wij af omdat het schadelijk is voor mens, dier en milieu en je moet de behandeling blijven herhalen om effectief te laten zijn. Door de chemische bestrijding wordt ook al het nuttige bodemleven gedood. Zonder een gezond bodemleven heb je ook geen mooie (gezonde) tuin en gazon.

Stappenplan natuurlijke bestrijding emelten

Heb je emelten in je gazon ontdekt en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Bekijk ons stappenplan onder aan de pagina specifiek over emelten en lees alle tips voor een effectieve bestrijding en snel herstel van je gazon.

Stappenplan emelten bestrijden

Langpootmuggen en emelten voorkomen

Heb je eerder last gehad van emelten in je gazon? Of wil je een plaag voorkomen? Gebruik dan een biologische meststof tegen engerlingen en emelten. E-mix van Dr. Botani is een natuurlijke bodemverbeteraar met plant-extracten waardoor de larven dieper de grond in gaan en verdoofd raken. Uiteindelijk zullen ze stoppen met eten, waardoor er ook de schade stopt. De langpootmuggen zullen op de behandelde plekken ook geen eitjes meer uit willen zetten, waardoor E-mix ook preventief werkt.

Tevens bodemverbeteraar

Deze bodemverbeteraar is goed inzetbaar in de koudere wintermaanden wanneer je nog geen aaltjes kunt gebruiken door de lage bodemtemperaturen. E-mix verbetert de bodemstructuur voor een betere lucht- en waterhuishouding en stimuleert de groei van het gras.

E-Mix tegen emelten

E-Mix is een natuurlijke bodemverbeteraar die ook werkt tegen emelten. De extracten drijven de larven dieper de grond in, waardoor ze geen schade meer aan kunnen richten. Daarnaast zit de meststof ook boordevol voedingsstoffen voor een gezond gazon.

 • Preventieve werking tegen emelten en engerlingen
 • Verbetering van de bodem
 • Te gebruiken in de winter als het nog te koud is voor aaltjes

Tip! Een gezond gazon helpt bij het voorkomen van een emeltenplaag

Goed onderhoud kan de larve van de langpootmug voorkomen. De langpootmug legt zijn eitjes het liefst niet in een dicht gazon. Een dun begroeid gazon of een gazon met onkruid heeft zijn voorkeur. De structuur van de grond is bij onkruid namelijk minder vast dan bij het gezonde gras.

Een gezond dicht gazon met weinig onkruid ziet er dus niet alleen mooi uit, het houdt ook de plaagdieren weg!

Mest daarom om de 3 maanden met een organische gazonmest die ook gelijk het gezonde bodemleven stimuleert. En zorg dat het gras lekker dicht is door bij te zaaien.

Lees meer over onderhoud per seizoen en download gratis gazonkalender
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket: kalk, mest en graszaad

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.