Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Merk je dat je veel langpootmuggen op of boven je gazon hebt? Dan is het opletten geblazen! Langpootmuggen zijn zelf onschuldig, maar ze leggen hun eitjes in het gras. De larven van de langpootmug, emelten, richten flinke schade aan, met gele of kale plekken als gevolg.
Gelukkig kun je een langpootmuggen plaag, en dus ook de schade door emelten, voorkomen met behulp van natuurlijke vijanden. Wij leggen je er alles over uit!
Voorkom schade in je gazon door de larve van de langpootmug
De larven van de langpootmug kunnen je hele gazon overhoop halen
Voorkom gele en kale plekken in je gazon
Op deze pagina:
De emelt is een larve van een langpootmug. De langpootmug zelf is onschadelijk en ongevaarlijk. De boosdoeners zijn de larven, emelten genoemd.
Zij veroorzaken namelijk veel schade aan je gazon omdat ze de jonge uitlopers van het gras naar beneden trekken en opeten. Om flinke schade te voorkomen kun je emelten bestrijden met zijn natuurlijke vijand, aaltjes.
Langpootmuggen zijn groter dan een normale mug. Zo kunnen ze wel 3 cm lang worden. Zoals je al uit hun naam kunt afleiden, kun je ze herkennen aan hun lange poten. De meest voorkomende langpootmug in Nederland en Belgie is de langpootmug Tipula.
De langpootmug zelf hoef je niet te vrezen. Dit insect richt geen schade aan aan je gazon of planten. De boosdoener is de larve van de langpootmug, deze heten emelten.
Langpootmuggen leggen hun eitjes in gras. Ze doen dit het liefst op een plaats waar het gras wat minder dicht op elkaar staat, bijvoorbeeld bij onkruid.
De larven die uit de eitjes komen heten emelten. Emelten zijn larven met een donkergrijze tot zwarte kleur en leven in de bodem. Ze kunnen tot wel 6 cm groot worden en hebben een leerachtige huid. Ook hebben ze geen duidelijke kop waardoor het soms moeilijk te zien is wat de voor- of achterkant van de emelt is.
Lees meer over emeltenEmelten kunnen behoorlijke schade aanbrengen aan je gazon. Er wordt altijd ten onrechte gedacht dat emelten aan de wortels van het gras eten, maar dat is niet zo. Emelten eten aan de jonge uitlopers van het gras. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken. Het gazon zal hierdoor bruine kale plekken krijgen. Het gevolg? Het gras sterft af en komt los te liggen. Uiteindelijk zal dit leiden tot kale plekken in je gazon.
Emelten zijn daarnaast een lekkere snack voor vogels. Vogels gaan in je tuin op zoek naar deze beesten en pikken zo het hele gazon kapot.
Aaltjes bestellen tegen emeltenHeb je al eerder last gehad van emelten in je gazon? Wees in in het voor- en najaar dan extra waakzaam voor langpootmuggen en gebruik een goede natuurlijke meststof om een nieuwe langpootmug larve plaag te voorkomen. Dr. Botani E-mix tegen engerlingen en emelten is een natuurlijke bodemverbeteraar met plant-extracten werkzaam tegen engerlingen en emelten.
Heb je in de zomer last van veel langpootmuggen boven je gazon? Dan is de kans groot dat er een emeltenplaag in je gazon zit.
Steek bij de beschadigde delen van het gazon voorzichtig een stuk gras uit. Dat zal meteen uitsluitsel geven omdat emelten zich vooral bevinden in de bovenste 5 cm van je gazon. Heb je wat onkruid in het gras? Begin er dan eerst eens mee om dit uit te steken. Een langpootmug legt zijn eitjes graag bij onkruid omdat de bodem daar wat minder vast is.
Langpootmuggen zijn zelf lastig te bestrijden. Wanneer je ze op tijd ontdekt, kun je echter wel snel ingrijpen wanneer hun larven (emelten) uitkomen. De paartijd van langpootmuggen is in de herfst (september/oktober) en rond mei. Houd je gazon in deze periode dus extra goed in de gaten.
Als je je gazon wilt behouden, is het noodzakelijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Door het bestrijden van de emelten dus. Gelukkig kun je emelten goed bestrijden met aaltjes.
Emelten bestrijd je het beste op een biologische manier, met hun natuurlijke vijand aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de emelten binnendringen en de plaagdieren binnen korte tijd doden. Vervolgens planten de aaltjes zichzelf snel voort in het kadaver van de emelt. De jonge aaltjes gaan dan meteen op zoek naar nieuwe emelten om te bestrijden.
Aaltjes gaan net zo lang door totdat alle emelten bestreden zijn. Deze vorm van natuurlijke bestrijding is hierdoor super effectief én beschermt de bodem langere tijd tegen een nieuwe plaag. Bovendien is bestrijding met aaltjes milieuvriendelijk en totaal niet schadelijk voor je gazon of de natuur. Zijn alle plaagdieren bestreden? Dan sterven de aaltjes vanzelf uit omdat ze niet kunnen overleven zonder prooi
Je kunt emelten het best bestrijden vanaf maart tot de zomer en van oktober tot december. Belangrijk is in ieder geval dat de bodemtemperatuur minimaal 12 graden Celcius is voor de aaltjes. De aaltjes bewegen het beste door de bodem als deze vochtig is. Hou de bodem daarom 4-6 weken vochtig. Hoe beter aaltjes zich kunnen verspreiden, hoe effectiever de werking.
Heb je vorig jaar last gehad van een emeltenplaag? Dan kun je het best het jaar erop opnieuw aaltjes uitzetten in je gazon.
Emelten chemisch bestrijden raden wij af omdat het schadelijk is voor mens, dier en milieu en je moet de behandeling blijven herhalen om effectief te laten zijn. Door de chemische bestrijding wordt ook al het nuttige bodemleven gedood. Zonder een gezond bodemleven heb je ook geen mooie (gezonde) tuin en gazon.
Heb je emelten in je gazon ontdekt en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Bekijk ons stappenplan onder aan de pagina specifiek over emelten en lees alle tips voor een effectieve bestrijding en snel herstel van je gazon.
Heb je eerder last gehad van emelten in je gazon? Of wil je een plaag voorkomen? Gebruik dan een biologische meststof tegen engerlingen en emelten. E-mix van Dr. Botani is een natuurlijke bodemverbeteraar met plant-extracten waardoor de larven dieper de grond in gaan en verdoofd raken. Uiteindelijk zullen ze stoppen met eten, waardoor er ook de schade stopt. De langpootmuggen zullen op de behandelde plekken ook geen eitjes meer uit willen zetten, waardoor E-mix ook preventief werkt.
Deze bodemverbeteraar is goed inzetbaar in de koudere wintermaanden wanneer je nog geen aaltjes kunt gebruiken door de lage bodemtemperaturen. E-mix verbetert de bodemstructuur voor een betere lucht- en waterhuishouding en stimuleert de groei van het gras.
Goed onderhoud kan de larve van de langpootmug voorkomen. De langpootmug legt zijn eitjes het liefst niet in een dicht gazon. Een dun begroeid gazon of een gazon met onkruid heeft zijn voorkeur. De structuur van de grond is bij onkruid namelijk minder vast dan bij het gezonde gras.
Een gezond dicht gazon met weinig onkruid ziet er dus niet alleen mooi uit, het houdt ook de plaagdieren weg!
Mest daarom om de 3 maanden met een organische gazonmest die ook gelijk het gezonde bodemleven stimuleert. En zorg dat het gras lekker dicht is door bij te zaaien.
Lees meer over onderhoud per seizoen en download gratis gazonkalenderJe gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.