Home Kamerplant verzorgen (Plaag)dieren in je kamerplant Trips in je plant

Trips bestrijden met roofwants voor een mooie gezonde plant

Oh nee! Tripsen in je plant… De bladeren van je kamerplant zien er plots een stuk minder blij uit. Ze krijgen gele spikkeltjes, grijze vlekken, bladeren verkleuren geel en gaan vervormen. Je kijkt nog eens goed naar de bladeren en ineens zie je het: Hele minuscule beestjes. Helaas, je hebt trips op je plant.

Tripsen verspreiden zich heel snel en zijn resistent tegen bestrijdingsmiddelen. De enige oplossing is een natuurlijke oplossing, namelijk om trips te bestrijden met roofwants. De roofwants is een vraatzuchtig beestje en maakt snel korte metten met je trips plaag!

Koop roofwants tegen trips
grijze vlekken op blad plant door trips | Dr. Botani
 • Voorkom dat je planten doodgaan doordat trips zich snel voortplanten

 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Voorkom dat je planten doodgaan doordat trips zich snel voortplanten
 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten
 • Voorkom een plaag in al je planten

Wat zijn trips?

Trips, donderbeestjes, onweersbeestjes, dezelfde naam voor een heel klein insect. Je kunt ze in verschillende stadia op je plant zien, ze kruipen namelijk over je plant, van larve tot aan een volwassen trips.

De donderbeestjes/onweersbeestjes danken hun naam aan hun voorkeur voor  een hoge luchtvochtigheid en warme omgevingstemperatuur. De omstandigheden van een zomerse onweersbui dus. De donderbeestjes / onweersbeestjes hangen dan laag in de lucht en vallen dus meer op. Helaas komen ze ook binnen voor, in je kamerplant. En dan zijn ze een stuk minder onschuldig dan buiten net voor een onweersbui.

vanaf 22.95

Trips bestrijden en voorkomen met roofwants

De enige echte bestrijding voor trips is roofwants. Deze natuurlijke vijand eet graag tripslarven en volwassen tripsen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met tripsen bestrijden op je kamerplant. De kleine beestjes kunnen namelijk grote schade aanrichten en zijn immuun voor alle chemische bestrijdingsmiddelen.

Roofwants tegen trips:

 • Bestrijd je trips in alle mobiele stadia: volwassen trips en tripslarven

 • Enige effectieve oplossing tegen trips

 • Beschermt planten langdurig tegen een tripsplaag

 • Veilig, een volledig natuurlijke oplossing

Trips / Thysanoptera: een trips en trips larve op blad van plant | Dr. Botani

Hoe kun je trips herkennen? 

Trips larven herkennen

De trips larven zijn enorm klein en herken je lastig met het blote oog. Je ziet hele kleine witte, groene of gelige puntjes op je blad, meestal in groepen op de achterkant van het blad. Vaak lopen ze ook over de stengels. Ze zijn ongeveer een halve mm tot 1 mm groot. Twijfel je of het toch een stofje is? Beweeg met je vinger langs de puntjes. Wanneer deze bewegen weet je zeker dat het om de trips larve gaat. De foto hiernaast is flink uitgevergroot en hierop zie je links de trips en rechts de trips larve (Thysanoptera). 

Meestal zie je eerst de trips schade aan je plant voordat je de beestjes daadwerkelijk ziet. Hieronder lees je hoe je de volwassen trips kunt herkennen.

trips herkennen in je plant | Dr. Botani

Volwassen trips herkennen

Een volwassen trips is nog steeds klein, maar wel groter dan de larven. Ze worden ongeveer 1 tot 2 mm groot, en zijn gemakkelijk te verwarren met een rouwvlieg. Ze kunnen zwart, bruin of geel zijn en hebben hele kleine vleugeltjes. Je herkent ze vooral aan de witte strepen die dwars over het lijfje lopen.

De volwassen vrouwtjes leggen eitjes in de bladeren of stengels van planten. De eitjes van trips zijn hierdoor onzichtbaar voor het blote oog. Je kunt ze dus ook niet herkennen.  

De larven doorlopen een aantal vervellingen gedurende hun levenscyclus. Je kunt trips daarom ook herkennen aan de oude velletjes die ze op de plant achter laten.

Trips bestrijden: doe de trips check

Om te ontdekken of er trips op je plant zitten kun je een vergrootglas gebruiken of een camera met macrolens of goede zoomfunctie. Zoom in op je bladeren en de witte en/of zwarte puntjes. Herken je larven of volwassen trips? Bewegen de ‘puntjes’? Balen, je plant heeft last van trips. Snel behandelen die trips!

Trips op plant, heel ver uitvergroot. | Dr. Botani

Oorzaken van trips op je kamerplant

De volwassen trips heeft kleine vleugeltjes. Ze kunnen dan wel niet zo goed vliegen, maar door slim gebruik te maken van die vleugels, springen ze zo over naar andere planten.

En zo komen trips je huis binnen

Trips komen vaak je huis binnen door nieuw gekochte planten die al geïnfecteerd zijn met de plaagdieren. Binnen no time zullen de beestjes zich verspreiden over je andere kamerplanten. Ook kun je zelf trips van buiten naar binnen meenemen. Ze springen van planten buiten bijvoorbeeld over op kleding of huisdieren om vervolgens over te springen op je kamerplanten.

Lage luchtvochtigheid

Tripsen zijn dol op droge ruimtes. Ze komen dan ook vaker voor op planten in kamers met een lage luchtvochtigheid. 

Koop roofwants tegen trips
Geel blad door tripsen, trips bestrijden met roofwants van Dr. Botani

Schade aan je plant door trips?

Helaas veroorzaakt trips veel schade aan je plant en zonder behandeling zal je plant / zullen je planten waarschijnlijk dood gaan. Dit zijn de soorten schade waar je trips aan herkent.

Gele of zilveren puntjes of plekken 

Het beestje voedt zich met voedingsstoffen die hij haalt uit de bladeren van je plant. Daarvoor prikt hij een gaatje in je plant om de cellen leeg te zuigen. Deze gaatjes vullen zich met lucht en dit veroorzaakt de typische trips schade: gele of zilverkleurige puntjes op de bladeren. Deze puntjes kunnen uitgroeien tot grotere gele of zilveren plekken

Bladeren kleuren bruin en verwelken, slappe bladeren

Doordat tripsen zich voeden met de voedingsstoffen uit je plant, ontstaat er een tekort voor je plant zelf. Het blad waar de trips zich mee voedt, wordt slap, bruin / geel, futloos en sterft uiteindelijk af. Deze bladeren zijn dan niet meer te redden. Ook kunnen bladeren of bloemen er misvormd uit gaan zien.

Jonge tripsen eten het liefst van de allernieuwste bladeren. Worden je nieuwe bladeren dus al snel lelijk, dan zal trips waarschijnlijk de boosdoener zijn.

Zwarte puntjes

Trips laten ook uitwerpselen achter. Dit herken je aan kleine zwarte puntjes op de bladeren van je plant. Als je dit ziet op je plant, dan weet je zeker dat je plant last heeft van trips. Er zijn namelijk geen andere plaagdieren die van deze zwarte ‘puntjes’ achterlaten. 

Beschadigde bloemen

Tripsen eten ook stuifmeel dus kunnen ook de bloem van je plant flink beschadigen. 

Overdragers van virussen

Trips brengen dus veel schade aan je plant. Daarnaast zijn het ook nog bekende overdragers van plantvirussen. Oppassen dus en snel bestrijden die tripsen!

Gevaar van trips

Het probleem met trips is dat ze zich ontzettend snel voortplanten, lang in leven blijven en zich makkelijk kunnen verplaatsen. Door middel van de vleugeltjes die ze hebben kunnen ze door sprongen grote afstanden overbruggen. Dat betekent dat een trips plaag zich meestal niet beperkt tot 1 plant. Voor je het weet zijn alle planten besmet, ook omdat ze bijvoorbeeld meeliften in je kleding.

Heb je trips ontdekt? Isoleer dan zo snel mogelijk deze plant zodat je de plaag kunt beperken.

Tripsen bestrijden op een biologische manier

Wat kun je doen tegen tripsen? Trips is een hardnekkige plaag die niet vanzelf weggaat. Bestrijd je de plaag niet? Dan sterft je hele kamerplant op den duur af en zullen andere planten ook aangetast worden. Biologische bestrijding van trips werkt gelukkig wel. Door het uitzetten van natuurlijke vijanden voorkom je verdere trips schade.

trips bestrijden met roofwants | Dr. Botani

Trips bestrijden met roofwantsen

De enige manier om permanent van trips af te komen is met roofwantsen. Roofwantsen zijn biologische bestrijders die trips (maar ook andere plaagdieren) opzoeken in de plant en doden. De roofwantsen planten zich ook snel voort en gaan net zo lang door totdat alle tripsen gedood zijn. Een volwassen roofwants leeft ongeveer 3 -4 weken. Hierdoor blijft jouw plant langdurig beschermd blijft tegen een nieuwe plaag.

De roofwants dankt zijn naam aan zijn roofzucht. Hij doodt wat hij tegen komt op zijn pad. De roofwants bestrijdt trips in alle mobiele stadia: tweede stadium van de larve, pop en volwassen trips.

Daarnaast eten ze overigens ook spint, bladluizen, witte vlieg en eitjes van motten. Een nuttige bestrijder dus!

Koop roofwants tegen trips
Larve trips bestrijden met aaltjes | Dr. Botani

Trips tweeledig bestrijden met aaltjes

Zie je al meerdere tripsen lopen op meerdere planten of wil je voorkomen dat deze verwoestende plaag al je planten aantast? Dan kun je trips het beste tweeledig bestrijden: 

 1. Met roofwants Orius tegen trips. Zoals we hierboven uitleggen, zijn roofwants roofzuchtige bestrijders maar pakken ze de trips eitjes en het eerste stadium van de larven niet aan. 

 2. En daar komen de aaltjes tegen tripslarven om de hoek kijken. De larven van trips zijn de grootste boosdoeners. Zodra ze uit het trips eitje komen, beginnen ze te eten en veroorzaken zo gelijk al veel schade aan je plant. Een larve groeit snel dus heeft veel voeding nodig, die hij uit de bladeren van je plant haalt.

Tegen trips eitjes is helaas geen enkele bestrijding beschikbaar (niet biologisch, maar ook niet chemisch). Eitjes kunnen namelijk goed verstopt zit waar bestrijding geen zin heeft. Maar de aaltjes tegen tripslarven pakken de larven gelijk aan zodra ze uit het eitje komen.

Wil je meer weten over het tweeledig bestrijden van trips? Hieronder, na het stappenplan, leggen we alles uit over de levenscyclus van trips en waarom tweeledige bestrijding de meest effectieve bestrijding is.

Koop aaltjes tegen tripslarven

Nieuwe plaag in je huis?

Ben je bang voor een nieuwe plaag wanneer je roofwantsen en aaltjes uitzet? Geen zorgen! Zijn alle tripsen bestreden en is er geen voeding meer te vinden voor de bestrijders? Dan sterven de roofwantsen en aaltjes vanzelf uit. Ze leven alleen van plaagdieren en kunnen dus geen schade aanbrengen aan je planten.

Compleet pakket voor trips bestrijden

Onze voordelige productenpakketten zijn een complete natuurlijke aanpak tegen trips, een simpel stappenplan om je kamerplant weer snel gezond te krijgen.

Ons 3 producten pakket voor bestrijding van trips bevat:

 • 100 roofwantsen voor 1- 25 kamerplanten
 • 5 uitzetdoosjes voor uitzetten van de roofwantsen zonder verspilling
 • 10 blauwe vangplaten voor het direct vangen van volwassen trips

Het 4 productenpakket bevat ook

 • 5 miljoen aaltjes tegen de larven in het eerste stadium van ontwikkeling

Het 5 productenpakket  heeft ook nog eens:

 • 25 organische voedingstabletten om je plant weer sterk en gezond te krijgen

Zo bestrijd je trips in je kamerplant

Tip! Hang vangplaten in je plant om de volwassen trips te bestrijden

Trips vinden de blauwe kleur van de vangplaten van nature aantrekkelijk en vliegen er op af. Door de lijmlaag blijven ze plakken. Zo, die kunnen geen schade meer aanrichten of zich voort planten.

Blauwe vangplaten van dr. Botani:

 • Voor het vangen van trips
 • Voorkom een plaag door op tijd in te grijpen
 • Hulpmiddel om plagen vast te stellen
Trips in hangplanten bestrijden doe je zo | Dr. Botani

Trips bestrijden in hangplanten

Ook in hangplanten kun je trips goed bestrijden met roofwantsen, maar je kunt je planten het beste tijdelijk plat neerleggen. De roofwantsen zullen van nature namelijk eerder omhoog klimmen in een plant en niet omlaag. 

Wanneer je de hangende bladeren daarom plat legt dan kunnen de roofwantsen overal makkelijk bij en kun je ze ook gemakkelijker uitzetten. 

Trips bestrijden met roofmijten

Je leest ook veel over trips bestrijden met roofmijt. Dit gaat over de bodemroofmijt en die naam zegt het eigenlijk al. De bodemroofmijt bestrijdt plaagdieren in de bodem. Denk daarbij aan springstaarten, wortelluis én tripspoppen. Je bestrijdt met roofmijt dus alleen de poppen en niet de volwassen tripsen. Deze kunnen zich dus nog gewoon voortplanten. Roofmijten helpen je dus niet permanent van een tripsplaag af. 

Trips eitjes bestrijden?

Helaas! Hier bestaat geen bestrijding voor. De eitjes zijn namelijk ontzettend goed verborgen in de cellen van het blad, de bloem en stengel. Lastig te bereiken dus door de bestrijders en zelfs door (chemische) vloeibare bestrijding. Eitjes komen binnen een paar dagen uit en deze larven beginnen gelijk met eten. Ze voeden zich met de voedingsstoffen uit het blad van je plant, dus deze kleine boosdoeners kun je het beste snel bestrijden. De kleine larven (eerste stadium) bewegen nog niet en bestrijd je met aaltjes tegen tripslarve. Zodra de trips larve naar het tweede larve stadium gaat, zal de roofwants Orius hem bestrijden.

Bestrijdingsmiddel trips: biologisch versus chemisch bestrijden

Tripsen zijn de afgelopen decennia helaas immuun geworden voor bijna alle bestrijdingsmiddelen. Daarom heeft chemisch bestrijden geen nut. Nu zijn wij sowieso geen fan van pesticiden en insecticiden, omdat dit vaak meer kwaad dan goed doet. De biologische manier om trips te bestrijden is de meest duurzame aanpak. Trips kan bovendien niet immuun worden voor roofwantsen, omdat dit een natuurlijke oplossing is.

Tripsen zijn niet zo kieskeurig

Het maakt trips eigenlijk niet zo uit wat er op het menu staat. Je Monstera Deliciosa, kokospalm, bananenplant of je Lepismium Bolivianum… Als er maar plantensappen in zitten dan vindt trips het al lekker. Je kunt trips dus op al je kamerplanten vinden waar ze de bladeren al snel aantasten. Al staat de Monstera er wel om bekend dat tripsen hier dol op zijn. Snel die tripsen bestrijden dus!

Stappenplan trips bestrijden op een effectieve en biologische manier

Ben je erachter gekomen dat je plant last heeft van trips? Dan is het zaak om onmiddellijk actie te ondernemen en te starten met dit stappenplan.

De beste manier voor trips bestrijden is met roofwants. Sommige mensen vinden het geen prettig idee om roofwantsen uit te zetten in hun kamerplant. Je haalt er toch extra beestjes mee in huis. Toch is dit niets om je zorgen over te maken. Roofwantsen leven alleen van trips. Ze zullen de plant waarin je ze uitzet dus niet verlaten, omdat daar een hoop lekkers te halen valt.

100 tabletten, nu voor € 28,95

Meer weten over trips?

Om een trips plaag nog beter te begrijpen, hebben we nog wat meer informatie voor je op een rijtje gezet. Er zijn inmiddels al meer dan 7000 soorten trips bekend. Gelukkig niet allemaal even schadelijk! Ongeveer 20 soorten trips kunnen schade veroorzaken. En niet alleen in je kamerplant. Ook in de land- en tuinbouw is trips een gevreesd plaagdiertje.

Verschillende soorten trips

Er zijn verschillende soorten trips die je op je kamerplant kunt tegenkomen. Een van de meest voorkomende soorten is de Californische trips, die ook de meeste schade veroorzaakt.

Californische trips

De Californische trips komt ook voor bij verschillende moestuinplanten, waar hij voor flinke misvormingen de oogst zorgt. Hij is vooral dol op heel veel sierplanten, maar ook komkommer, aubergine en paprika zijn favoriet. Deze trips soort staat er ook om bekend dat hij snel schadelijke virussen overbrengt.

Naast de Californische trips komen ook de tabakstrips en echinotrips vaak voor. Beide trips soorten zie je vooral op bladeren van planten.  

Trips, waarom is deze plaag toch zo lastig te bestrijden?

Om te begrijpen waarom trips zo’n hardnekkige plaag is, gaan we wat dieper in op de levenscyclus van trips. Deze bestaat uit 6 stadia, die worden doorlopen in ongeveer 20 dagen bij 20 ℃ en slechts 12 dagen bij 30 ℃.

Er is helaas geen enkele bestrijder die alle stadia van trips aanpakt. Je kunt daarom het beste bestrijden met twee verschillende natuurlijke bestrijders, dus zowel Roofwants als Aaltjes tegen tripslarven. Zo voorkom je dat al je planten worden aangetast door deze verwoestende plaag.

We hebben een productenpakket samengesteld met alle producten die je nodig hebt om trips snel en effectief te bestrijden. Zo heb je alles gelijk compleet, in de juiste hoeveelheden én voor een scherpe prijs. 

 

De levenscyclus van trips

Omschrijving:
Vrouwtjes leggen tot 200 eitjes, deze zijn minuscuul klein.

Bestrijding:
Geen.

Toelichting:
Hier bestaat geen bestrijding voor. De eitjes zijn namelijk goed verborgen in de cellen van het blad, de bloem en stengel. Lastig te bereiken dus door de bestrijders en zelfs door (chemische) vloeibare bestrijding. Eitjes komen binnen een paar dagen uit en deze larven beginnen gelijk met eten.

Omschrijving:
Ongeveer een halve mm groot en niet mobiel, ze kunnen zich nog niet bewegen. Zij voeden zich met voedingsstoffen van de bladeren, beginnen direct met eten en richten zo de meeste schade aan. De niet mobiele larven leven eerst in groepjes bij elkaar op het blad en gaan zich vanaf het tweede stadium verplaatsen.

Bestrijding:
Aaltjes tegen trips.

Toelichting: de tripsen op kamerplanten verpoppen vooral in het blad en minder in de bodem. Gebruik daarom zowel de bodem- als de bladtoepassing van aaltjes. Dit is heel simpel en wordt uitgelegd in de gebruiksaanwijzing.

Omschrijving:
Ongeveer 1 mm groot en mobiel.

De larven hebben nog geen vleugels en blijven dus op één plant totdat ze volwassen zijn.

Bestrijding:
Aaltjes tegen trips + Roofwants

Toelichting:
Vanaf dit stadium komt de roofwants om de hoek kijken. De Roofwants Orius is super sterk in het bestrijden van de grotere larven en de volwassen trips.

Omschrijving:
De larven gaan daarna verpoppen. Dit doen ze in de grond, maar soms ook op donkere plaatsen op het blad zelf, bv in een hoekje of bij de bladaanzet. Vooral bij kamerplanten gebeurt het verpoppen op het blad. In de grond kunnen poppen heel goed overwinteren. De prepop heeft nog geen vleugelstompjes.

Bestrijding:
Roofwants.

Toelichting:
Bevinden zich op het blad en de bovenste bodemlaag.

 

Bestrijding:
Roofwants.

Toelichting:
Bevinden zich bij kamerplanten meestal op het blad maar kunnen zich ook in de bovenste laag van de bodem verpoppen.

Omschrijving:
De volwassen trips heeft vleugels waarmee ze zich over verschillende planten kunnen verspreiden. Dit is ook de periode waarbij de tripsen zich voortplanten. Het hangt heel erg af van de temperatuur en soort hoe lang trips leven. Een trips kan zo’n 75 dagen leven. Volwassen trips kunnen verschillen kleur, van lichtgeel tot zwart en je kunt ze zien rondlopen op het blad.

Bestrijding:
Roofwants.

Toelichting:
Volwassen trips hebben vleugels waarmee ze zich over verschillende planten kunnen verspreiden waar de voorplanting opnieuw begint. Een volwassen trips kan zo’n 75 dagen leven.

Reken maar uit,..

Een trips kan 75 dagen leven + een trips legt 1 tot 5 eitjes per dag + een trips heeft geen mannetje nodig om zich voort te planten = trips heel snel bestrijden met roofwants! Dit vraatzuchtig diertje maakt snel korte metten met de trips plaag!

Wil je gelijk alles wat je nodig hebt voor snelle en effectieve bestrijden, koop dan het voordelige producten pakket tegen trips.

Huis-tuin-en-keukenmiddelen tegen trips

Omdat trips zo’n vervelende en soms langdurige plaag kan zijn, wordt er veel geprobeerd om van tripsen af te komen. Wij zetten hieronder wat voor je op een rij: 

Bestrijdingsmiddel trips: afwasmiddel

Je haalt de tripsen met een spray met afwasmiddel wel van de plant, maar dit kun je ook heel goed met een gewone straal water doen. Het probleem is dat tripsen zich snel voortplanten en zich bij hoge temperaturen ook snel ontwikkelen. Tripsen zijn inmiddels immuun geworden voor allerlei soorten sprays, chemisch en biologisch.

Trips bestrijden met knoflook

Er wordt wel eens geprobeerd om trips te bestrijden met knoflook. Tripsen zouden niet van de sterke geur houden. De bedoeling is om van een aftreksel van knoflook een trips spray te maken. Tripsen wennen echter snel aan deze spray, en planten zich gewoon voort. In praktijk blijkt deze spray tegen trips dus helaas niet te werken. 

Trips bestrijden met biologische of chemische trips spray

Trips zijn in de loop van de tijd immuun geworden voor allerlei soorten sprays. Wij zijn sowieso geen fan van chemische sprays, in verband met de schade voor het milieu. Biologische sprays kunnen wel heel goed zijn als bladmeststof. Je maakt je plant sterker en weerbaarder tegen trips. Als preventief middel is dit dus een goede oplossing!

Verschil tussen trips en spint

Trips en spint worden nog wel eens door elkaar gehaald. Deze twee plaagdieren richten namelijk veelal dezelfde schade aan. Beide beestjes voeden zich met de voedingsstoffen in de bladeren, waardoor bladeren geel kleuren, slap gaan hangen en zelfs afsterven.  Toch zijn trips en spint twee hele andere beestjes. Dit is hoe je het verschil herkent.

Zwarte puntjes op bladeren? De poepjes van trips | Dr. Botani

Trips herkennen

 • Trips lijken op kleine witte, gele of zwarte puntjes
 • Je herkent trips ook aan hun uitwerpselen, zwarte puntjes op het blad
 • Trips veroorzaken vervormingen van de plant
Productpakket tegen trips
Dr. Botani | Spint in plant

Spint herkennen

 • Spint lijken op kleine witte, gele, bruine of oranje puntjes. Zij zitten juist aan de onderkant van de bladeren.
 • Spint herken je aan kleine, ragfijne webjes  aan de randen van de bladeren of bij de stengels.
Productpakket tegen spint
Beestjes in je plant? Verschil herkennen tussen trips en spint | Dr. Botani

Trips en spint bestrijd je verschillend

Trips en spint zijn hardnekkige plagen in je plant. De schade aan het blad kan in eerste instantie op elkaar lijken. Beiden beestjes maken namelijk gaatjes in de plant waardoor het blad zal verkleuren. Er kunnen bruine, gele en/of grijze plekken ontstaan. 

Een trips maakt geen webben aan in je plant en trips kun je goed herkennen aan de zwarte poepjes die ze achterlaten op het blad. 

 1. Het is belangrijk om eerst te herkennen waar je mee te maken hebt, want het bestrijden doe je met verschillende natuurlijke vijanden. 
 2. Start dan zo snel mogelijk met de bestrijding van deze beestjes want ze kunnen beiden snel flinke schade veroorzaken.
Lees meer over spint en spint bestrijden

Trips bestrijden en voorkomen met roofwants 

 • Bestrijd je trips in alle mobiele stadia: volwassen trips en tripslarven
 • Enige effectieve oplossing tegen trips
 • Beschermt planten langdurig tegen een tripsplaag
 • Veilig, een volledig natuurlijke oplossing

Met de blauwe vangplaten vang je gelijk de volwassen trips weg. Die kunnen zich dan al niet meer voorplanten.

Veelgestelde vragen over Trips

Trips bestrijd je op een biologische manier met roofwantsen. Roofwantsen zijn de natuurlijke vijand van trips en eten de larven, poppen en volwassen trips. Bestrijding met roofwantsen is de enige effectieve manier om deze vervelende plaagdieren te bestrijden. Trips zijn namelijk immuun geworden voor alle chemische bestrijdingsmiddelen.

Gecombineerde bestrijding

Samen sta je sterk! En dat geldt ook voor roofwantsen en aaltjes tegen trips larve. Zie je al meerdere tripsen op meerdere planten lopen? Dan kun je er voor kiezen om naast de roofwants ook aaltjes uit te zetten. Aaltjes bestrijden ook de niet-mobiele fase van trips larven. Zij starten dus net iets eerder met bestrijding in de levenscyclus van trips. 

Vangplaten tegen volwassen trips

Hang gelijk ook blauwe vangplaten in je plant. Trips worden van nature aangetrokken door de blauwe kleur en blijven plakken. Deze kunnen zich dus mooi niet meer voortplanten en geen schade aanrichten. 

Trips zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren. Trips leven alleen van de sappen in planten en zijn dus niet geïnteresseerd in mensen. Trips kunnen wel virussen overbrengen, maar alleen op planten. Mensen hoeven zich hier dus geen zorgen over te maken.

Roofwantsen zijn niet gevaarlijk voor mensen, dieren of je planten. Roofwantsen eten namelijk alleen maar trips en andere plaagdieren zoals bladluis, spintmijt, witte vlieg en eitjes van motten. Zijn er geen prooien meer te vinden? Dan gaan ze vanzelf dood. Ze zullen dus geen schade aanrichten aan je planten of gewassen.

Bij de bestrijding met roofwants zet je wel nieuwe beestjes uit in je plant, maar dit is niks om je zorgen over te maken! Roofwantsen en andere natuurlijke vijanden leven alleen van hun prooien. Zijn alle prooien opgegeten? Dan zullen de roofwantsen na een tijdje vanzelf doodgaan omdat ze niks meer te eten hebben. Je hebt er dus geen last van in huis. 

Trips komen voor in verschillende kleuren. Zo kunnen de volwassen trips zwart, bruin of geel zijn. ‘Zwarte trips’ is geen aparte trips soort; verschillende soorten trips kunnen er zwart uitzien.

Trips zijn niet zo kieskeurig en kunnen dus op al je kamerplanten voorkomen. Tripsen zijn vooral dol op heel veel sierplanten, maar ook komkommer, aubergine en paprika zijn favoriet.

Het nadeel van trips is dat ze op andere planten kunnen overspringen. Heb je een tripsplaag op een plant? Isoleer de plant dan en bestrijd de trips snel! Anders zitten al je kamerplanten binnen no time vol trips.

Trips kunnen je huis op verschillende manieren binnenkomen. Bijvoorbeeld door een nieuwe plant die al geïnfecteerd is met de plaag. Ook kunnen trips van buiten binnenkomen door mensen of dieren.

Roofwantsen tegen trips

De enige echte bestrijding voor trips is roofwants. Deze natuurlijke vijand eet graag trips, zowel de larven als volwassen tripsen zullen niet overleven. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met tripsen bestrijden op je kamerplant. De kleine beestjes kunnen namelijk grote schade aanrichten en zijn immuun voor alle chemische bestrijdingsmiddelen.

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

Plaagdieren in je kamerplanten