Home Kamerplant verzorgen Verkleurde bladeren kamerplant Plant hangt slap

Mijn plant hangt slap! 
Wat nu?

Een mooie en gezonde plant en plaagdieren voorkomen door organische voeding

Heeft je monstera of sanseveria slappe bladeren? Hangt je orchidee, Calathea of olifantsoor slap? Kamerplanten met slappe of afstervende bladeren hebben een lelijk en verweerd uiterlijk. Als je plant slap hangt, wil je daar snel van af!

Slappe bladeren kunnen vele oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je plant te weinig water, voeding of daglicht krijgt. Maar ook plaagdieren kunnen de boosdoeners zijn. Wij sommen de mogelijke oorzaken op en vertellen je wat de meest effectieve oplossingen zijn. Zo is jouw plant in een mum van tijd weer mooi en gezond!  

Ontdek of je plaagdieren in je plant hebt
Dr. Botani | Blad hangt slap.
 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Zwakke planten zijn gevoeliger voor ziektes

 • Zwakke planten worden eerder getroffen door plagen

 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Zwakke planten zijn gevoeliger voor ziektes

 • Zwakke planten worden eerder getroffen door plagen

Oorzaken van slappe bladeren aan je plant

De bladeren van je plant kunnen om verschillende redenen slap gaan hangen. Check je plant eerst op onderstaande oorzaken: warmte, water, voeding, licht en plaagdieren. 

Advies voor snel herstel van je plant

Wil je snel ontdekken waarom je plant gele, bruine of slappe bladeren heeft? Of denk je dat je plant last heeft van plaagdieren? Beantwoord een paar korte vragen en ontvang een persoonlijk plantadvies!

Mogelijke oorzaken dat je plant slap hangt

1. Te veel of te weinig water

Slappe bladeren zijn meestal een teken van te weinig water. Geef je plant simpelweg wat extra water en de bladeren zouden vanzelf weer moeten bijtrekken!
Maar het tegenovergestelde kan ook, te veel water. Wist je dat planten vaker doodgaan aan te veel dan aan te weinig water? De wortels van je plant hebben zuurstof nodig, en wanneer de wortels altijd in natte grond staan, dan krijgen ze dit niet of onvoldoende.

De oplossing? Voel eens aan de potgrond voordat je de gieter gebruikt. Het liefst enkele centimeters diep. Is hij droog? Verwen je plant dan met een lekkere plens water. Is hij nog nat, sla dan een beurt of vaker over. Pas er ook voor op dat het water te lang onder in de potgrond blijft staan, want dan krijgen de wortels geen zuurstof.

2. Te warm

Bijna geen enkele plant kan goed tegen warmte van een radiator. Merk je dat de bladeren van jouw plant slap gaan hangen in de wintermaanden? Controleer dan of je plant niet te dicht bij een warmtebron zoals een radiator staat. Verplaats je plant bij voorkeur naar een iets koeler plekje.

Zet je plant ook niet in de kou of tocht, want daar kunnen ze ook niet goed tegen.

 

100 tabletten, nu voor € 28,95

Voorkom dat je plant slap hangt door een gezonde kamerplant 

Is je plant niet gezond? Dan ontstaan er sneller slappe en zwakke bladeren. Daarnaast hebben je planten dan een lagere weerstand en zijn ze vatbaarder voor ziektes en plagen. Voorkom dit door jouw kamerplant af en toe organische voedingstabletten te geven!

 

3. Te weinig voeding

Als je plant er ongezond uitziet of slappe bladeren heeft, moet je je afvragen of de plant niet te lang in dezelfde potgrond staat. Je plant heeft naast water namelijk ook behoefte aan verschillende voedingsstoffen. Na ongeveer 3 maanden zijn alle voedingsstoffen opgenomen die in de potgrond zaten en ontstaat er een tekort.

Een tekort aan voedingsstoffen verhelp je gemakkelijk door je kamerplanten af en toe plantenvoeding te geven. Ook helpt het om je plant te verpotten in verse potgrond.

Als je plant al langer dan 2 jaar in dezelfde potgrond staat, dan wordt de grond structuur vaster en krijgen de wortels minder zuurstof. Wat ook kan helpen is de plant verpotten in een grote pot. Zo krijgen de wortels meer ruimte. . Lees meer over het verpotten van een kamerplant in onze blog!

4. Te weinig licht

Valt het op dat het altijd de onderste bladeren zijn die slap worden en uitvallen? Dan krijgt je plant te weinig daglicht. Geef je plant een mooi plekje in het licht en het zal al snel beter gaan. Vermijd wel de volle zon, dan kunnen de bladeren juist weer verbanden.

Vaak zie je bij planten die je net gekocht hebt mooie rechte stengels en bladeren die omhoog staan. Dat komt omdat ze bij de kwekerij goed van bovenaf belicht worden, net als in de natuur. Bij jou in huis komt het licht waarschijnlijk met name van 1 kant, de kant waar het raam zit.

Bladeren direct voeden met bladmeststof

How to, filmpje!

Merk je dat de bladeren van je plant verkleuren en de plant misschien ook niet goed groeit? Grote kans dat je plant niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. 

Met Leaf-Clean geef je je planten direct een flinke opkikker. Deze organische messtof geeft een mooie kleur, bevordert groei, beschermt tegen aantastingen en verhoogt de weerstand.

Leaf-Clean bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporen-elementen, plantaardige hormonen en vitamines. 100% biologisch, veilig voor mens, dier, milieu en bodemleven.

Tip!

Geef je plant af en toe afgekoeld water uit de waterkoker. Wanneer het kraanwater in jouw regio veel kalk bevat, kan dat schadelijk zijn voor je plant. 

Je plant hangt slap door plaagdieren

Plaagdieren kunnen je plant flink aantasten, waardoor de bladeren slap gaan gangen. De plaagdieren prikken gaatjes in de bladeren en nemen zo voedingstoffen op. Met de nodige gevolgen, want hierdoor:

 • Komt je plant voedingsstoffen te kort
 • Verzwakt je plant
 • Verkleuren de bladen
 • Gaan de bladeren slap gangen
 • En sterven ze uiteindelijk af

Als je je plant wilt behouden, zul je de plaagdieren snel moeten bestrijden. Ze gaan namelijk niet vanzelf weg! Ieder beestje vraagt om een eigen vorm van biologische bestrijding. Maar hoe weet je welk plaagdier jouw plant terroriseert? Hieronder vertellen we je hoe je de verschillende plagen herkent en vooral: hoe je er snel vanaf komt!

Plaagdieren check

Sommige plaagdieren zijn lastig met het blote oog te zien (bijvoorbeeld trips en spint). Gebruik daarom een speciale loep of camera van je telefoon en zoom in op de bladeren. Zie je bewegende puntjes? Helaas, je hebt last van plaagdieren.

Dr. Botani | Trips larven.

Trips

Trips zijn kleine witte of gele puntjes, maar zijn met het blote oog bijna niet te zien. Daarom zie je helaas meestal eerder schade aan de plant dan de trips zelf. Het eerste symptoom van trips zijn grijze vlekken op de bladeren. Bovendien zijn trips dol op jonge, net uitgekomen blaadjes. Zijn de jonge bladeren in jouw plant direct al lelijk? Dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Onderneem snel actie want trips verspreiden zich super snel, ook naar je andere kamerplanten.

Trips zijn over het algemeen resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Toch hebben wij de oplossing waardoor je je plant kunt behouden!

Bestrijd trips met roofwants

Roofwantsen zijn de natuurlijke vijand van trips en bestrijden deze vervelende plaagdieren zo op een natuurlijke manier, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Ze bestrijden trips in alle stadia, waardoor jij in een mum van tijd van de plaag af bent. Zijn alle trips bestreden? Dan sterven de roofwantsen vanzelf uit. 

 

Lees meer over trips en hoe je ze stap voor stap kunt bestrijden
Dr. Botani | Webjes door spint.

Spint

Zie je kleine, spinnenwebachtige draadjes in je plant? En als je wat dichterbij kijkt, lichtkleurige bolletjes aan de onderkant van het blad? Grote kans dat je plant last heeft van spint. In eerste instantie zullen er bruine plekjes ontstaan op de bladeren. Daarna kleuren de bladeren al snel geel, hangen slap en vallen uit.

Gelukkig hebben wij een biologische én effectieve oplossing. 

vanaf 17.95

Bestrijd spint met roofmijt

Roofmijten eten larven, eitjes en volwassen roofmijten, wat zorgt voor een supersnelle en effectieve bestrijding. Zijn alle spinten opgegeten door de roofmijten? Dan verdwijnen de roofmijten vanzelf.

 

Lees meer over spint en hoe je ze stap voor stap kunt bestrijden

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn misschien wel het makkelijkst te herkennen van alle plaagdiertjes. Ze zien er namelijk uit als kleine fruitvliegjes. Het grote nadeel van rouwvliegjes is dat ze wel 200 eitjes per keer leggen! Zowel de larven als de rouwvliegjes zelf eten graag van plantenwortels. Essentieel dus om deze plaag snel te lijf te gaan!

Dr. Botani | rouwvliegjes op gele vangplaat

Bestrijd rouwvliegjes met aaltjes

Aaltjes zijn de beste bestrijders van larven van de rouwvlieg. Deze biologische bestrijders eten de larven en gaan net zolang door totdat alle prooien bestreden zijn. Hebben de aaltjes geen eten meer? Dan sterven ze vanzelf uit.

Lees meer over rouwvliegjes en hoe je ze stap voor stap kunt bestrijden

Slappe bladeren aan je plant voorkomen

Slappe bladeren voorkomen? Zorg ervoor dat je plant gezond blijft! Gezonde planten zijn minder vatbaar voor ziektes en plaagdieren en krijgen minder snel slappe, bruine of verzwakte bladeren. Dit krijg je voor elkaar door een aantal keer per jaar een natuurlijke voeding te geven aan je plant. Een kleine moeite, en je krijgt er een kerngezonde plant voor terug!

Verse potgrond
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover. 

Lees meer over kamerplantverzorging

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.