Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Voetrot (omvalziekte) in gazon

Voetrot bestrijden en voorkomen in je gazon

Voetrot bestrijden is vooral een kwestie van goede voeding. Want voetrot (ook wel omvalziekte of Pythium genoemd) is een schimmelziekte die vooral voorkomt bij zwak gras.

Voetrot komt voor in verschillende verschijningsvormen en tast je gras lelijk aan. Deze schimmel ontstaat meestal in kwetsbare gazons, zoals recent aangelegde gazons of slecht onderhouden gazons. In een aantal stappen is voetrot gelukkig prima te bestrijden.

Stappenplan voetrot bestrijden
Voetrot in gazon | Dr. Botani
  • Voorkom schimmels in je gazon

  • Voorkom ziek gras door een gebrek aan voedingsstoffen

  • Een volle grasmat voorkomt onkruid

  • Voorkom schimmels in je gazon

  • Voorkom ziek gras door een gebrek aan voedingsstoffen

  • Een volle grasmat voorkomt onkruid

Voetrot bestrijden in je gazon

Voetrot bestrijden ligt vooral in de voeding. Omdat het een schimmel is dat vooral in zwakker gras voorkomt, kun je het gazon goed bijvoeden. 

Voorkom ziektes en schimmels

Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te verticuterenkalk te strooien en mesten.

Een gazon met voetrot heeft een hoge PH, een tekort aan kali en teveel stikstof in het najaar. Gebruik een mest dat hierop afgestemd is, Dr. Botani gazonmest, in maart/april en in juni/juli. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten heeft het gras een rustige groei en verhoogde weerstand, de mix stimuleert het bodemleven en vermindert en voorkomt vervilting.

Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. 

Dr. Botani | Voetrot omvalziekte Pythium closeup.

Voetrot herkennen

Voetrot is de naam van een schimmelfamilie. Het kan dus meerdere symptomen hebben en daardoor soms lastig te herkennen zijn. Kenmerken van voetrot (omvalziekte) in je gazon zijn natte plekken die geel tot donkerbruin van kleur zijn.

De plekken kunnen zich uitbreiden en aan de randen kunnen witte schimmels ontstaan. Wanneer er sneeuw ligt, kan voetrot zich onder de sneeuw flink uitbreiden maar helaas zie je de gevolgen pas als de sneeuw verdwenen is. 

Organische mest bestellen tegen voetrot
Dr. Botani | voetrot

Oorzaken voetrot

Voetrot is een veelvoorkomende schimmel in Nederland en kan in ieder gazon voorkomen. Meestal zal dit gebeuren in de periode herfst tot voorjaar. Vaak is er sprake van een hoge PH waarde en/of een tekort aan kali en teveel stikstof in het jaar. Voetrot ontstaat vaak in een vochtige periode na een warme en droge zomer. 

Hoewel stikstof een belangrijke voedingsstof is voor gras, werkt een teveel aan stikstof juist averechts. Bemest je je gazon te laat in het jaar nog met stikstofhoudende mest, dan kan het gras de stikstof niet op tijd opnemen en zullen de restanten voetrot veroorzaken.

Voetrot voorkomen

Je kunt voetrot voorkomen door je gazon regelmatig te bemesten. Kies bij voorkeur voor een mestsoort met voldoende stikstof en veel voedingsstoffen. Zo wordt het gras sterk en is het beter bestand tegen (schimmel)ziekten. Krijgt jouw gazon weinig zonlicht en is er weinig beluchting in je tuin? Besproei het gazon dan niet te vaak. Zo voorkom je dat het gras lang nat blijft. Wanneer het gras ouder wordt, zal het steeds weerbaarder worden tegen schimmelziekten.

Stappenplan voetrot bestrijden en voorkomen in je gazon

Voetrot (omvalziekte) ontstaat vooral op zwakke gazons. Om voetrot te bestrijden is het dus belangrijk om de kwaliteit van het gazon te verbeteren.

Het is absoluut noodzakelijk om voetrot te bestrijden. Het kan namelijk leiden tot afsterven van het aangetaste gazon. Voetrot zal uit zichzelf ook niet zomaar verdwijnen. Daar komt bij dat voetrot ontzettend besmettelijk is en zich snel zal verspreiden over het hele gazon

Organische mest

Najaarsbemesting

Gebruik speciale mest bij een robotmaaier

Een robot grasmaaier ruimt het gemaaide gras niet op, maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden is dit nuttig, want hier kan het gras voedingsstoffen uit halen. Maar na een bepaalde periode zal er een viltlaag ontstaan. Een viltlaag is een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen niet goed doordringen naar de bodem en het groeit niet goed. De wortels van je gras kunnen zelfs gaan rotten. 

Gebruik daarom een speciale organische meststof voor robotmaaiers, ook preventief om problemen te voorkomen.

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.