De grond verbeteren doe je met deze 4 elementen! De beste haag- en boomverzorging

Een gezonde plant, boom of haag begint bij het verbeteren van de grond, waardoor deze gezond wordt. Klinkt logisch, maar er zijn veel mensen die de bodem een beetje vergeten. Zonder gezonde bodem en goede verzorging zijn planten, bomen en hagen vatbaarder voor groeiproblemen, ziektes, schimmels en plagen. Belangrijk dus om de vitaliteit van de bodem te verhogen én op peil te houden.

De bodem verbeteren lijkt misschien een heel gedoe, maar dat valt reuze mee. Een bodem heeft 4 dingen nodig: voeding, bodemleven, organisch materiaal en mineralen. Wij leggen je uit wat elk element inhoudt en hoe je het gemakkelijk aan je bodem toevoegt!

De grond verbeteren is de basis voor gezonde planten, bomen en hagen | Dr. Botani

1. Voeding voor het verbeteren van de grond

Zonder voedingsstoffen kunnen jouw planten niet groeien. In de bodem zitten van nature voedingsstoffen, maar deze raken na verloop van tijd op. Bemesten met een meststof is dus van belang om je bomen en hagen te laten groeien.

Wij raden aan om een organische mest toe te voegen. Waarom?

Een organische mest geeft de voedingsstoffen af aan de bodem, en niet direct aan de planten. De planten halen de voeding dan langzaam uit de bodem, wat zorgt voor een rustige groei, langere werking en algehele verbetering van de grond.

Ook is organische mest goed voor de bodem zelf. Doordat organische mest 100% natuurlijk is, worden alle stoffen opgenomen of afgebroken door de bodem. Zo blijven er geen schadelijke of onnatuurlijke stoffen achter in de bodem.

Onze tip:

AgriMix is een organische mest met alle voedingsstoffen voor de beste planten- en boomverzorging. Deze meststof bevat extra kalium en magnesium, wat zorgt voor sterke planten en een mooie groene kleur. Deze voedingsstoffen zorgen ook dat je planten een hogere weerstand krijgen, waardoor ze beter beschermd zijn tegen ziektes en schimmels.

Wanneer gebruiken? Mest je planten, bomen en hagen voordat het groeiseizoen aanbreekt, in maart. Je kunt midden in de zomer een tweede keer mesten zodat je haag weer goed voorbereid de koudere maanden in gaat.

een gezonde bodem heeft bodemleven

2. Bodemleven

Een vruchtbare bodem met een goede structuur kan niet zonder bodemleven.

Micro-organismen en insecten houden de bodem luchtig en breken schadelijke stoffen en organisch materiaal af. Het bodemleven zorgt eigenlijk dat de bodemstructuur in orde blijft. En dat is weer belangrijk omdat jouw planten dan voedingsstoffen en water beter op kunnen nemen.

 

Onze tip:

Met BioBodem verbeter je de bodemstructuur en voeg je nuttige bacteriën, schimmels en micro-organismen toe die het bodemleven en de grond verbeteren. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en kunnen planten beter wortelen en groeien.

Wanneer gebruiken? Biobodem gebruik je bij het aan- of verplanten of wanneer je plant, boom of haag problemen heeft. 

3. Organisch materiaal helpt bij grond verbetering

Organisch materiaal is al het organische afval en de organische stoffen in de bodem.  Dit is bijvoorbeeld afkomstig van planten, bladeren of oude plantenwortels. Organische stof is een belangrijke voedingsbron van micro-organismen en insecten die in de bodem leven. Het organisch materiaal wordt weer afgebroken door het bodemleven en omgezet in stoffen die je planten nodig hebben.

Zonder organische stof geen bodemleven, en zonder bodemleven geen verwerking van organische stof. Deze combinatie is dus essentieel om de grond te verbeteren.

Onze tip:

Je kunt organisch materiaal aan de bodem toevoegen door middel van compost. Compost maak je eenvoudig zelf door al het groenafval te verzamelen en recyclen.

Maar ook de aanplantgrond Structuur Actief heeft toegevoegd organisch materiaal. Als je nieuwe planten, bomen of hagen wilt aan- of verplanten, is dit de beste keuze. Zo geef je de plant meteen een sterke start.

Wanneer gebruiken? Perfect voor het aanplanten of bij het verplanten van planten of bomen.

4. Mineralen

Een gezonde grond bestaat uit 4 elementen | Dr. Botani

Om te kunnen groeien, hebben jouw planten ook mineralen nodig. Ieder mineraal heeft een eigen functie. Bij een tekort kunnen jouw planten dus al snel bepaalde symptomen vertonen, zoals slappe bladeren, langzamere groei of verkleuringen.

Heb je de eerste 3 elementen goed op orde? Dan is er een grote kans dat jouw bodem al voorzien is van voldoende mineralen. Organische meststoffen en bodemverbeteraars bevatten namelijk ook al een goede mix van voedingsstoffen en mineralen.

Merk je dat jouw planten nog mineralen missen?  Dan kun je deze toevoegen met basaltmeel.

Onze tip:

Basaltmeel is een natuurlijke bodemverbeteraar met hoge concentraties mineralen en sporenelementen. Ook zorgt basaltmeel ervoor dat de grond beter bewerkbaar wordt en de structuur wordt verbeterd. 

Wanneer gebruiken? Basaltmeel gebruik je wanneer je haag het zwaar heeft, bijvoorbeeld door ziektes of schimmels of om de bodem te verbeteren door bijvoorbeeld door hele droge of natte periodes. Zo creëer je een haag die beter bestand is tegen de droogtes.

Signaalplanten: wist je dat je aan bepaalde planten kunt herkennen hoe het met jouw bodem gesteld is? Heb je bijvoorbeeld last van heermoes (kattenstaart), dan is dat een signaal dat je bodem een mineralentekort heeft.  

De 4 elementen komen samen

Voeding, bodemleven, organisch materiaal en bodemlevel, zijn de elementen die jouw grond verbeteren. Met deze 4 elementen verbeter je eenvoudig de bodem, waardoor jouw planten, bomen en hagen gezond en sterk blijven. Door de goede basis en verzorging zullen ze minder snel last krijgen van ziektes, plagen of andere problemen!

Lees meer over de verzorging van hagen, zoals de ligusterhaag en de beukenhaag.

Lees verder

Biodiversiteit

De grond verbeteren doe je met deze 4 elementen! De beste haag- en boomverzorging

Een gezonde plant, boom of haag begint bij het verbeteren..

Lees meer

Biodiversiteit

Brandnetels als waardplant! En nog 5 tips voor meer vlinders

Wat zijn waardplanten, inheemse planten en waarom zijn deze zo..

Lees meer

Onderhoud tuin

Duurzaam tuinieren doe je zo!

Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..

Lees meer

Kamerplanten

Van zaadje tot plant, ontdek hoe leuk kweken kan zijn!

Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..

Lees meer

Instagram

Dr.Botani

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *