Home Kamerplant verzorgen Verkleurde bladeren kamerplant Bruine bladeren in je plant

Bruine bladeren in je plant kun je voorkomen

Een mooie groene en gezonde plant door organische voeding

Heeft jouw monstera of bananenplant bruine bladeren? Iedere plant heeft wel eens bruine bladeren of een bruin plekje, niets om je zorgen te maken. Krijgt jouw plant stelselmatig bruine bladeren, bruine punten of bruine vlekken op het blad? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Een bruin blad in je plant is natuurlijk niet mooi en je plant krijgt er meteen een ongezond uiterlijk door. Veel mensen knippen een bruin blad of bruine punt af. De onderliggende oorzaak van de bruine bladeren in je plant wordt daarmee helaas niet aangepakt.

Wil jij je plant lang mooi en in leven houden? Dan is het van groot belang de oorzaak van de bruine plekjes aan te pakken. Hieronder sommen we de mogelijke oorzaken van bruine bladeren in je plant op en geven we tips voor een snelle en effectieve oplossing. Het kan zijn dat het probleem snel opgelost is door meer of minder water of zon te geven. Maar het kan ook dat je plaaginsecten in je plant hebt. We hebben alles voor je op een rijtje gezet zodat jouw plant snel weer gezond en mooi groen is.

Koop voedingstabletten tegen bruine bladeren
Bruine randen aan bladeren, alle tips op een rij voor verkleurde bladeren | Dr. Botani
  • Voorkom bruine bladeren

  • Zwakke planten zijn gevoeliger voor ziektes

  • Zwakke planten worden eerder getroffen door plagen

  • Voorkom bruine bladeren

  • Zwakke planten zijn gevoeliger voor ziektes

  • Zwakke planten worden eerder getroffen door plagen

Oorzaken van bruine bladeren in je plant

Planten kunnen om verschillende redenen last hebben van bruine bladeren. Aan het soort bruin van het blad kun je zien wat er aan met jouw kamerplant aan de hand is. Check je plant eerst op onderstaande oorzaken.

100 tabletten, nu voor € 28,95

Voorkom bruine bladeren met voedingstabletten

Geen bruine bladeren meer met de juiste voedingsstoffen voor je plant. Een belangrijke factor bij het ontstaan van bruine vlekken is de gezondheid van je plant. Zijn je planten niet gezond? Dan hebben ze een lagere weerstand, zijn ze vatbaarder voor ziektes en kunnen ze sneller bruine bladeren krijgen. Houd je planten altijd gezond met Dr. Botani kamerplant voedingstabletten!

Advies voor snel herstel van je plant

Wil je snel ontdekken waarom je plant gele, bruine of slappe bladeren heeft? Of denk je dat je plant last heeft van plaagdieren? Beantwoord een paar korte vragen en ontvang een persoonlijk plantadvies!

Mogelijke oorzaken van bruine bladeren

1. Bruine vlekken: te veel / te weinig water

Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad. Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn. Als je te veel water geeft, dan loop je ook het risico op varenrouwmug / rouwvliegjes. Dit zijn kleine vliegjes die hun eitjes het liefste in nat potgrond leggen. Planten hebben water en voeding nodig, maar ook zuurstof. Als de wortels van je plant vaak te nat zijn, dan kunnen ze niet goed ademen.

2. Bruine vlekjes: kalk

Verschijnen er veel bruine plekjes aan de randen van het blad? Dit kan erop wijzen dat je de plant bewatert met water dat te veel kalk bevat. Een simpele oplossing is om de plant kalkvrij water te geven. Dat kan bronwater zijn, maar je kunt het water ook eerst even koken (en laten afkoelen!).

3. Bruine delen op het blad: zonlicht

De meeste kamerplanten groeien het best op een plek in het licht, maar uit de volle zon. Staat jouw plant op de vensterbank of op een andere plek in de zon, en wordt het blad bruin? Dan is het blad verbrand. Verplaats de plant naar een andere lichte plek in het huis, maar uit de volle zon.

4. Bruin blad valt van de plant

Na een maand of drie heeft een kamerplant alle voedingsstoffen uit de potgrond getrokken en is het tijd om bij te voeden. Een plant heeft meerdere bouwstoffen nodig om goed te groeien, de NPK bijvoorbeeld wat je misschien herkent van verpakkingen van op bodemverbeteraars en meststoffen. Gebruik bijvoorbeeld een voedingstablet voor kamerplanten dat is gemakkelijk en precies doseren. 

Staat je plant al langer dan 2 jaar in dezelfde potgrond? Dan wordt de structuur van de grond vaster en krijgen de wortels onvoldoende zuurstof. Tijd om te verpotten dus met lekkere verse potgrond! Wil je echt het beste voor je plant? Gebruik dan ook Biobodem, dit is een bodemverbeteraar die nuttige schimmels en bacteriën toevoegt aan je grond voor een actief bodemleven net als in de natuur. Lees meer over het verpotten van een kamerplant in onze blog!

5. Onderste bladeren worden bruin: te weinig zonlicht

Valt het op dat het altijd de onderste bladeren zijn die geel of bruin worden en uitvallen? Dan krijgt je plant te weinig licht. Geef je plant een mooi plekje in het daglicht (niet direct in de zon) en het zal al snel beter gaan met je plant.

6. Bruine randen of verschrompelde bruine bladeren: luchtvochtigheid

Heeft je kamerplant bruine randjes, opkrullende bladeren of hangen de bladeren slap? Dan is de luchtvochtigheid te laag. Planten met grote bladeren hebben hier sneller last van, want die verliezen veel vocht door verdamping met die grote bladeren. De Alocasia, Areca palm en Calathea zijn planten die hier gevoelig voor zijn. In de wintermaanden stook je de temperatuur in huis flink op. Voor planten die te dicht bij een radiator in de buurt staan (bijv. in de vensterbank) is het dan al snel te warm en droog. De luchtvochtigheid is laag waardoor de randen van de bladeren bruin kleuren, verschrompelen en uiteindelijk afsterven. Dit kun je oplossen door regelmatig de bladeren te bevochtigen met een plantenspuit met water. Je kunt ook direct de luchtvochtigheid in je kamer aanpakken door een bakje water aan je radiator te hangen of er op te zetten.

7. Bruine punt die zich uitbreidt tot rand: ouderdom

Is het blad nog mooi groen, maar heeft het een bruine punt die zich langzaam uitbreidt tot een bruine rand? Dat wijst op ouderdom van het blad. Je kunt het niet voorkomen, maar wel wat afremmen. Door de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen door een bakje water op de radiator te plaatsen, wordt er minder vocht onttrokken uit de bladeren van je plant. Bruine randen komen vaak voor bij bananenplanten.

8. Bruine bladeren door plaagdieren

Tenslotte kunnen bruine bladeren ook veroorzaakt worden door plaaginsecten. Super kleine diertjes die de bladeren van je plant aantasten. Omdat de plaaginsecten zo klein zijn, zie je vaak eerder de schade aan de plant dan de plaagdiertjes zelf. Lees hieronder meer over de mogelijke plaagdieren.

Bruine bladeren in bananenplant?

Zie je steeds weer bruine bladeren in je bananenplant terugkomen? Aan de onderzijde? Geen zorgen! 

Een bananenplant groeit namelijk vanuit het midden. Dat betekent dat de nieuwe bladeren zich laten zien vanaf het middelpunt van de plant. De oudere bladeren zitten aan de onderzijde. Deze zullen gaan verkleuren aan de randjes als een normaal natuurlijk verloop. Vervolgens worden ze bruin, dor en zullen verschrompelen. Als er ongeveer net zoveel nieuwe bladeren als bruine bladeren in je bananenplant zitten, dan is dat dus heel normaal. 

Bladeren direct voeden met bladmeststof

How to, filmpje!

Merk je dat de bladeren van je plant verkleuren en de plant misschien ook niet goed groeit? Grote kans dat je plant niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. 

Met Leaf-Clean geef je je planten direct een flinke opkikker. Deze organische messtof geeft een mooie kleur, bevordert groei, beschermt tegen aantastingen en verhoogt de weerstand.

Leaf-Clean bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporen-elementen, plantaardige hormonen en vitamines. 100% biologisch, veilig voor mens, dier, milieu en bodemleven.

Bruine bladeren door plaagdieren

Bruine plekken kunnen ook veroorzaakt worden door plaaginsecten in je plant. Deze vervelende insecten voeden zich vaak met de voedingstoffen uit de bladeren, waardoor er flinke schade ontstaat en de bladeren bruin kunnen kleuren. Plaagdieren gaan niet vanzelf weg, dus bestrijding is nodig. Voor welke plaaginsecten moet je uitkijken? Wij sommen ze voor je op.

Plaagdieren check

Sommige plaaginsecten zijn lastig met het blote oog te zien (bijvoorbeeld trips en spint). Gebruik daarom een speciale loep of de camera van je telefoon en zoom in op de bladeren. Zie je bewegende puntjes? Helaas, je hebt last van plaagdieren.

Dr. Botani | Webjes door spint.

Spint in je kamerplant

Spint zijn kleine plaagdieren die je herkent aan kleine, spinnenwebachtige draadjes in je plant. Als je dichterbij kijkt, zie je lichtkleurige bolletjes aan de onderkant van het blad. Ze prikken gaatjes in je plant om voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor komt je plant zelf voedingsstoffen tekort. De plant verzwakt, de bladeren kleuren eerst bruin, vervolgens geel en sterven uiteindelijk af.

Door de gaatjes die spinten prikken in je plant, is je plant bovendien vatbaarder voor virussen. Als je je plant wilt behouden, zul je spint snel en doelgericht moeten bestrijden.

vanaf 17.95

Spint bestrijden met roofmijt

Roofmijten eten de volwassen spinten, maar ook de eitjes en larven. Daarom is deze vorm van biologische bestrijding supersnel en effectief.  Als de roofmijten hun prooien opgegeten hebben, en de plaag verholpen is, sterven de roofmijten vanzelf uit.

Lees meer over spint in je plant met een stappenplan voor bestrijding
Dr. Botani | Trips larven.

Trips in je kamerplant

Trips zien eruit als kleine witte of gele puntjes op je bladeren. Om voedingsstoffen uit de bladeren te halen, prikken ze gaatjes in het blad. Dit zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen en een slappe plant met gele of bruine bladeren.

Ontdek je trips? Dan wil je deze zo snel mogelijk bestrijden want ze verspreiden zich echt super snel. Trips zijn echter immuun geworden voor vrijwel alle chemische bestrijdingsmiddelen. Ga daarom voor de beste én enige oplossing tegen trips: roofwantsen.

Trips bestrijden met roofwants

Roofwantsen verorberen zowel de larven als volwassen trips en zorgen er zo voor dat je supersnel van de plaag af bent. Trips kunnen bovendien niet immuun worden voor deze vorm van biologische bestrijding. Zijn alle trips bestreden? Dan verdwijnen de roofwantsen vanzelf ook.

Lees meer over trips in je plant met een stappenplan voor bestrijding

Bruine bladeren voorkomen

Bruine randen aan bladeren, alle tips op een rij voor verkleurde bladeren | Dr. Botani

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden! Zorg er daarom voor dat je planten kerngezond zijn.

Dit doe je met voedingstabletten voor kamerplant van Dr. Botani. De tabletten zijn een gemakkelijke manier om je plant te voeden, ze werken 3 tot 6 maanden en stimuleren ook nog eens het bodem ecosysteem.

En als je plant gezond is, dan heb je minder kans op bruine bladeren, ziektes en plaagdieren.

Verse potgrond
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover. 

Lees meer over kamerplant verzorging
Andere plaagdieren in je kamerplant

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.