Home Gazon Gazon met een tekort aan voedingsstoffen, zuurstof, zonlicht, of water

Bemesten gazon om tekorten te voorkomen

Iedere tuinliefhebber weet dat gras niet zomaar groeit en dat je voor een vol, groen gazon enige moeite moet doen. Naast zonlicht en water heeft een gazon namelijk ook voedingsstoffen nodig. Bovendien is het belangrijk om die voedingsstoffen goed te doseren, want een teveel aan voedingsstoffen is ook slecht! De juiste bemesting is de sleutel tot een mooi vol en groen gazon.

Wanneer jouw gras verkleurt, dor wordt of zelfs doodgaat, wijst dat op een tekort aan zonlicht, water, stikstof of voedingsstoffen. Hieronder sommen we meest voorkomende problemen op en leggen we je uit hoe je jouw gazon weer herstelt.

Tekorten in je gazon herkennen en behandelen
Dr. Botani | gazon kale plekken engerlingen meikever aaltjes
 • Zorg voor een sterk, gezond, vol en diepgroen gazon

 • Voorkom onkruid door de juiste verzorging

 • Een gezond gazon is minder vatbaar voor plagen en ziektes

 • Zorg voor een sterk, gezond, vol en diepgroen gazon

 • Voorkom onkruid door de juiste verzorging

 • Een gezond gazon is minder vatbaar voor plagen en ziektes

Gazon met een tekort aan voedingsstoffen, zuurstof, zonlicht of water

Naast water heeft je gazon ook licht, zuurstof en verschillende voedingsstoffen nodig. Zonder deze basis behoeften kan je gras geel, dor of kaal worden. Je gazon kan last krijgen van onkruid, zoals klaver en mos of zelfs ziektes, schimmels en plaagdieren. De oplossing voor deze problemen is afhankelijk van de oorzaak. We leggen het je hieronder uit.

Voorkom tekorten; bemesten gazon doe je met organische gazonmest

GrasZó organische gazonmest van Dr. Botani bevat alle voedingstoffen die jouw gazon nodig heeft. Samen met de juiste hoeveelheid water en zonlicht heb je zo geen last van tekorten in je gazon. Het resultaat? Een vol, groen en sterk gazon dat ook nog eens weerbaarder is tegen plagen, ziektes en schimmels.

 • Zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras
 • Geeft een langdurige voeding aan de bodem
 • Beschermt het gazon tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden
Dr. Botani - Gele vlekken in je gazon.

Bemesten gazon met een stikstoftekort

Gras heeft stikstof nodig om te kunnen groeien. Een tekort aan stikstof kun je herkennen aan geel verkleurd gras of klavertjes in je gazon. Verwaarloos een stikstoftekort niet, want het kan leiden tot traag groeiend gras dat uiteindelijk zelfs afsterft. Ook is een gazon met een stikstoftekort gevoeliger voor plantenziekten en schimmels.

Stikstof toevoegen

Start in het voorjaar met een goede organische mest met extra toegevoegde stikstof, zoals Snelmix. Zo maakt je gras in het voorjaar meteen een goede start. Deze organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur.

Wil je extra stikstof toevoegen in het najaar? Gebruik dan speciale najaarsmest van Dr. Botani. Deze mest heeft een hoog stikstofgehalte, waardoor het gazon rustig doorgroeit in het najaar en helemaal klaar is voor de koudere maanden.

Lees meer over stikstoftekort in je gazon en wat je hiertegen kunt doen
Dr. Botani | Gazon met schaduw

Schaduw op het gazon

Gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien. Veel gazons liggen echter (deels) in de schaduw. Bijvoorbeeld door je huis, een grote boom of struiken. Stukken gazon die in de schaduw liggen kunnen verkleuren en er kunnen kale plekken ontstaan. Ook is een gazon in de schaduw gevoeliger voor onkruid zoals mos.

Onkruid en mos

Mos groeit goed in de schaduw. Gras niet. Hierdoor wint mos vaak terrein in schaduwrijke tuinen. De schaduw zorgt er tevens voor dat het gazon langer nat blijft. Omstandigheden waarin mos zich prima thuisvoelt, maar je gras helaas niet.  

Een gazon in de schaduw lijkt dus een onmogelijke klus, maar dat is het zeker niet. Met het juiste schaduwgras én bemesting blijft jouw gazon zelfs in de schaduw tiptop!

Lees meer over schaduw op je gazon en hoe je hiermee om moet gaan

Uitgedroogd gazon

Tijdens hete zomermaanden met veel zonuren kan je gazon uitdrogen. Er ontstaan droge plekken met dor en geel gras. Met een beetje pech lijkt je gazon wel stro! Ook kan dit resulteren in kale plekken. Een uitgedroogd gazon is niet alleen een kwestie van veel water geven, maar vraagt om de juiste behandeling:

Tips:

 • Maai het gazon in de zomer niet te kort. Een gazon dat er dor of droog uitziet kun je beter helemaal niet maaien.
 • Bemesten gazon: dit doe je met een goede organische mest. De organische meststoffen van Dr. Botani zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar verhogen ook de opnamecapaciteit van bijvoorbeeld water. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je gras beter bestand is tegen droogte.
 • Laat je gazon in drogere periodes veelal met rust. Het gras is in deze periode extra kwetsbaar en kan dus snel beschadigen. 
Lees meer over een uitgedroogd gazon en hoe je je uitgedroogde gazon kunt herstellen

Gazon met een tekort aan voedingsstoffen

Voor een mooi volle grasmat heeft je gazon behoefte aan o.a. stikstof, kalium, zwavel en fosfaat. Heeft jouw gazon een tekort aan voedingsstoffen? Dan kan dit leiden tot geel gras en/of kale plekken in je gazon. Ook is je gazon veel vatbaarder voor plantenziekten en schimmels.

Bemesten gazon

Om een voedingstekort in je gazon te voorkomen, is het essentieel om 3 keer per jaar extra gras voeding toe te voegen door middel van bemesting. Dat kan in alle seizoenen, behalve de winter.

 • De eerste keer bemesten doe je aan het begin van de lente (maart). Gebruik als je geen gazon problemen hebt:  Graszó, onze allround organische meststof.
 • De tweede keer mesten doe je in hartje zomer.  Als je geen gazonproblemen hebt, kun je ook dan het beste Graszó organische mest gebruiken.
 • Vanaf september kun je dan starten met de derde mestronde, een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen.

Gazon herstellen

Is jouw gazon flink beschadigd door een tekort? En kamp je nu met verkleuringen of kale plekken? Dan wil je dit zo snel mogelijk herstellen. Gebruik in ieder geval een goede meststof en vul de kale plekken op met graszaad van Dr. Botani.

Lees alles over het herstellen van je gazon en zaaien van gras
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Alles in perfect afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Herstel gazon bio, gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Al onze tips & tricks over het gazon lezen?

Download het gratis e-boek met alles over gazononderhoud, herstel en plaagbestrijding!

Download het gazon e-boek

Naam(Vereist)

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.