Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Zie je schimmel op je plant buiten? Of op je bomen en / of hagen? Of denk je dat een plant in je tuin last heeft van een ziekte? Daar wil je zo snel mogelijk iets aan doen! Schimmels en ziektes in de tuin verspreiden snel en tasten je planten, bomen of hagen flink aan.
De meest voorkomende schimmels en ziektes die je in de siertuin tegenkomt kun je eenvoudig herkennen. Wij vertellen je hoe je ze bestrijdt én voorkomt.
Op deze pagina:
Zitten er kleine gaatjes met bruine randen in de bladeren van je plant? Dan is je plant waarschijnlijk getroffen door hagelschotziekte. Hagelschot begint als kleine bruine of gele vlekjes op het blad. Daarna ontstaan er gaten. Het lijkt net alsof er hagelstenen door de bladeren heen gevallen zijn. Het blad kleurt daarna langzaam helemaal bruin en valt af.
Hagelschotziekte, Stigmina Carpophila, is een schimmel infectie. Het komt het meest voor bij (Portugese) laurier en fruitbomen, zoals de steenvruchten: kersenboom, pruimenboom, abrikozenboom en perzikboom. Hagelschot kan ook de vruchten aantasten wat resulteert in jonge vruchten met vlekken of juist rijpe vruchten die misvormd zijn.
De schimmelsporen worden verspreid door regen en wind. De schimmel begint op jonge scheuten en knoppen. Door regen spoelt de schimmel naar beneden en zo wordt je hele haag / boom besmet. Bij een regenachtige winter kan de schimmel zich goed doorontwikkelen en laat zich dan zien in het voorjaar (vanaf april/mei).
Stap 1: verwijder alle aangetaste delen, bladeren en vruchten. Zo voorkom je dat de schimmel zich verspreidt over de rest van de plant. Zorg ervoor dat de aangetaste bladeren niet in aanraking komen met andere planten. Gooi het afval niet op de mesthoop, maar in de kliko of verbrand het. Vergeet ook niet je gereedschap goed te reinigen.
Stap 2: voorkom dat de rest van de boom / haag aangetast wordt en spray met Korect Bladmeststof. Hiermee voorkom je schimmelvorming, voedt je je plant bij en verhoog je de weerstand en vitaliteit.
Heb je vaker last gehad van hagelschotziekte in je tuin? Snoei je bomen en hagen dan wat vaker en snoei het goed open. Je bomen blijven dan minder lang vochtig doordat de wind en zon goed hun werk kunnen doen. Gebruik preventief Korect Bladmeststof om de schimmel te voorkomen.
Stap 3: zorg voor een goede vitaliteit van je haag of boom. In ons stappenplan onder aan deze pagina leggen we heel duidelijk uit hoe je dit het beste kunt doen.
Stappenplan om je bomen en hagen gezond en sterk te makenMeeldauw is een goed voorbeeld van schimmel op je plant buiten. Het komt in de siertuin voornamelijk voor bij bomen, hagen, eiken en plantaan. Maar ook bij bloeiende planten zie je vaak meeldauw, bijvoorbeeld op rozen, ridderspoor, phlox, vingerhoedskruid, kamperfoelie en asters.
Er is een verschil tussen echte en valse meeldauw.
Bladeren die aangetast zijn door meeldauw verwijder je zo snel mogelijk, voordat de schimmel zich nog verder verspreidt. Behandel de rest van de bladeren met Korect Bladmeststof om te voorkomen dat ze aangetast worden door meeldauw.
Valse meeldauw is wat minder snel te herkennen omdat de witte schimmel aan de onderzijde van het blad zit. Vaak zie je ook bruine of gele vlekjes aan de bovenzijde van het blad waardoor de alarmbellen moeten gaan rinkelen.
De behandeling van valse meeldauw is hetzelfde als bij echte meeldauw.
Lees meer over meeldauw op onze pagina ‘meeldauw in de moestuin’. Je vindt hier ook een uitgebreid stappenplan tegen meeldauw en hoe je het beste kunt voorkomen.
Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, is een schimmel die alleen voorkomt op rozen. Er vormen zich zwarte vlekken op de bladeren, in de vorm van een ster. Na verloop van tijd kleuren de bladeren geel en vallen ze af. De roos zal ook minder bloemen ontwikkelen.
Zie je zwarte vlekken op de bladeren of stengels van je roos? Snoei dit dan gelijk weg en gooi ook het snoeiafval goed weg, in de groene afvalbak. Sterroetdauw blijft namelijk doorgroeien op aangetaste bladeren. Dit betekent dat je ook de bladeren die al afgevallen zijn het beste op kunt ruimen.
Hou er bij het snoeien rekening mee dat je de roos het beste open kunt snoeien zodat de wind er door kan. Als je roos lang vochtig blijft, dan kan de schimmel zich beter ontwikkelen.
Voorkom sterroetdauw door je rozenplant goed te bemesten met Korect, een organische bladmeststof die sterroetdauw weerhoudt. Door de toevoeging van extra silicium, ijzer en magnesium zorgt Korect bladmeststof tevens voor een betere opname van voedingsstoffen. Het bevordert ook de kleur en verhoogt de vitaliteit van jouw rozen.
Bemesten met een meststof met een hoog gehalte aan kalium helpt sterroetdauw te voorkomen. Verzorg je rozen daarom goed met een speciaal ontwikkelde meststof voor rozen. Deze rozenmest stimuleert het bodemleven, waardoor de structuur verbetert en er meer zuurstof in de bodem komt. Door de toegevoegde kali en magnesium krijgen de rozen een steviger blad en sprankelende kleur.
De buxusziekte kan veroorzaakt worden door 2 soorten schimmels die voorkomen in buxushagen: Cylindrocladium en Volutella.
Cylindrocladium
Volutella
De buxusschimmel verspreidt zich ontzettend snel. Merk je de eerste tekenen op? Snoei je buxus dan zo snel mogelijk terug. Zorg ervoor dat je alle besmette bladeren weghaalt en ruim deze gelijk op. Niet op de mesthoop, maar stop ze liever in de groenbak.
Wil je de buxus beschermen? Gebruik dan Korect Meststof om schimmels te voorkomen en Buxusmest om de haag in topconditie te houden.
Lijken de bladeren van je buxus aangevreten? Dan heb je waarschijnlijk last van de buxusrups – buxusmot. Lees meer over het bestrijden van buxusmotten en buxusrupsen
Bacterievuur (perenvuur, Erwinia Amylovora) is een bacterie die vooral fruitbomen aantast. Bacterievuur herken je doordat de bladeren bruin of zwart verkleuren. Ook kunnen delen van de bladeren verschrompelen (alsof ze door vuur verbrand zijn).
Bacterievuur is geen schimmel, maar een bacterie. Het wordt verspreid door insecten, vogels, wind en regen. Bacterievuur kan daarom snel een epidemie worden. Grijp daarom snel in als je deze ziekte in je tuin herkent.
Het enige wat je tegen bacterievuur kunt doen is de plant terugsnoeien en alle aangetaste bladeren verwijderen. Zo stop je de verspreiding van de bacterie. Is je plant of boom al voor een groot deel aangetast? Dan kun je het beste de hele plant verwijderen. Super vervelend, maar je wilt voorkomen dat bacterievuur verspreidt in je tuin.
Gooi het snoeiafval niet op de mesthoop, maar verbrand het of stop het in de groenbak. En reinig het gereedschap daarna goed met spiritus.
Schimmels zijn vaak hardnekkig en lastig om te bestrijden. Als er eenmaal schimmel op je plant buiten zit, kun je eigenlijk alleen de aangetaste stukken weghalen. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn meestal niet effectief genoeg om de schimmel volledig te verwijderen. Hierdoor blijft de schimmel zich verspreiden. Chemische middelen zijn daarnaast ook nog eens schadelijk voor je planten en doen meestal meer kwaad dan goed.
Schimmels kun je daarom beter voorkomen. De beste manier om dat te doen is door je planten en bomen gezond te houden. Het ideale product daarvoor is Korect bladmeststof. Korect voedt namelijk de plant én bevat een unieke samenstelling die schimmels voorkomt. Zo vang je 2 vliegen in één klap.
Gebruik Korect bladmeststof om de 2 tot 4 weken. Het is belangrijk om de behandeling te blijven herhalen, omdat je plant groeit. Zo zorg je ervoor dat je de hele plant altijd goed beschermd is.
In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je schimmels op je plant buiten voorkomt met Korect, een organische bladmeststof.
Korect bladmeststof bestaat uit 5 verschillende werkzame componenten:
Wil jij jouw planten en bomen in de tuin optimaal gezond houden, waardoor ziektes, bacteriën en schimmels minder kans krijgen? Verhoog de vitaliteit van je planten met deze 4 elementen.
Zonder voedingsstoffen kunnen jouw planten niet groeien. Bemesten met een meststof is dus noodzakelijk. De juiste voeding zorgt ook voor een snel herstel nadat je planten aangetast zijn door schimmels.
AgriMix is een organische mest om schimmels te voorkomen. De extra kalium (en magnesium) in deze mest maakt de plant weerbaar tegen schimmels zoals echte en valse meeldauw, hagelschot, roetdauw, buxusschimmel, blackspot en roest. Het zorgt dat je plant, boom en haag een hogere weerstand heeft. De meststof zorgt daarnaast voor een mooie groene kleur, sterke wortels en een stabiele en sterke groei.
Gebruik Agrimix voor de jaarlijkse bemesting van schimmelgevoelige planten, bomen en hagen. Of wanneer je al eerder last gehad hebt van schimmels.
Organisch materiaal is al het organische afval en de organische stoffen in de bodem. Organische stof is een belangrijke voedingsbron van micro-organismen en insecten die in de bodem leven. Het organisch materiaal wordt weer afgebroken door het bodemleven. Dit maakt de bodem ook luchtig en vruchtbaar.
Je kunt organisch materiaal aan de bodem toevoegen door middel van compost, maar ook de aanplantgrond Structuur Actief bevat organische voedingsstoffen en is verrijkt met micro-organismen. Structuur actief is eigenlijk een verrijkte potgrond die je mengt met je eigen bodem. De unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Perfect voor het aanplanten of bij het verplanten van planten of bomen. Maar ook heel goed bij bomen en hagen die gevoelig zijn voor schimmels en ziektes.
Een vruchtbare bodem met een goede structuur kan niet zonder bodemleven. Micro-organismen en insecten houden de bodem luchtig, waardoor jouw planten beter voedingsstoffen en water op kunnen nemen.
BioBodem is een bodemverbetering met nuttige bacteriën, schimmels en micro-organismen die het bodemleven verbeteren. In Biobodem is gelijk ook voeding voor de nuttige bacteriën, schimmels en micro-organismen toegevoegd, zodat deze in een armere bodem een startvoeding hebben. Zo kunnen ze zich goed vestigen en hebben tijd hebben om een biodiverse bodem te bouwen.
Hiermee verbeter je de bodemstructuur en hierdoor worden voedingsstoffen weer beter opgenomen en kunnen planten beter wortelen en groeien.
Biobodem gebruik je bij het aan- of verplanten of wanneer je plant, boom of haag problemen heeft.
Om te kunnen groeien, halen jouw planten ook mineralen uit de bodem. Deze voeg je eenvoudig toe met basaltmeel. Dit bevat hoge concentraties silicium, kalk, sporenelementen en mineralen die de bodemkwaliteit bevorderen.
Basaltmeel verstevigt de cellen, stimuleert groei en gewassen krijgen de kans om dieper te wortelen.
Daarnaast zorgt basaltmeel ervoor dat stikstof wordt vastgelegd, zodat deze niet zo snel uitspoelt. Dit bevordert de weerstand van planten en gewassen, waardoor jouw planten minder vatbaar worden voor ziektes en plagen.
Basaltmeel is eigenlijk de sterke variant van lavameel. Het is dé bodemverbeteraar voor alle soorten gronden, waaronder kleigrond! Basalt is jong vulkanisch gesteente. Het verschil met lavameel is onder andere dat basaltmeel stikstof vastlegt, en dat bevordert de weerstand weer. Doordat basaltmeel de verbinding van je (klei)grond verbreekt, wordt zware grond beter bewerkbaar.