Home Siertuin Onderhoud van je siertuin Schimmel op plant buiten

Schimmel op plant buiten

Schimmels op planten buiten bestrijden!

Zie je schimmel op je plant buiten? Of op je bomen en / of hagen? Of denk je dat een plant in je tuin last heeft van een ziekte? Daar wil je zo snel mogelijk iets aan doen! Schimmels en ziektes in de tuin verspreiden snel en tasten je planten, bomen of hagen flink aan. 

De meest voorkomende schimmels en ziektes die je in de siertuin tegenkomt kun je eenvoudig herkennen. Wij vertellen je hoe je ze bestrijdt én voorkomt. 

Overzicht schimmels in de tuin
Schimmel op plant buiten, meeldauw herkennen | Dr. Botani
 • Voorkom snelle verspreiding van schimmel
 • Voorkom dat je planten lelijk worden of afsterven
 • Ongezonde plant = meer kans op schimmels
 • Voorkom snelle verspreiding van schimmel

 • Voorkom dat je planten lelijk worden of afsterven

 • Ongezonde plant = meer kans op schimmels

vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Voorkom schimmels op je plant buiten!

Korect Bladmeststof is een organische bladmeststof die jouw bomen en planten voedt én schimmels voorkomt. Door de unieke samenstelling krijgen schimmels geen kans om zich te vormen op de bladeren.

 • Voorkomt schimmels op planten, hagen en bomen
 • Weerhoudt o.a. echte en valse meeldauw, sterroetdauw
 • Voedt planten, verhoogt weerstand en vitaliteit

Overzicht van schimmels op planten buiten en ziektes in de tuin

Hagelschotziekte

Zitten er kleine gaatjes met bruine randen in de bladeren van je plant? Dan is je plant waarschijnlijk getroffen door hagelschotziekte. Hagelschot begint als kleine bruine of gele vlekjes op het blad. Daarna ontstaan er gaten. Het lijkt net alsof er hagelstenen door de bladeren heen gevallen zijn. Het blad kleurt daarna langzaam helemaal bruin en valt af.

Bomen en hagen die gevoelig zijn voor hagelschotziekte

Hagelschotziekte, Stigmina Carpophila, is een schimmel infectie. Het komt het meest voor bij (Portugese) laurier en fruitbomen, zoals de steenvruchten: kersenboom, pruimenboom, abrikozenboom en perzikboom. Hagelschot kan ook de vruchten aantasten wat resulteert in jonge vruchten met vlekken of juist rijpe vruchten die misvormd zijn. 

De schimmelsporen worden verspreid door regen en wind. De schimmel begint op jonge scheuten en knoppen. Door regen spoelt de schimmel naar beneden en zo wordt je hele haag / boom besmet. Bij een regenachtige winter kan de schimmel zich goed doorontwikkelen en laat zich dan zien in het voorjaar (vanaf april/mei).

Hagelschotziekte behandelen in je laurier, portugese laurier of fruitboom | Dr. Botani

Hagelschotziekte bestrijden

Stap 1: verwijder alle aangetaste delen, bladeren en vruchten. Zo voorkom je dat de schimmel zich verspreidt over de rest van de plant. Zorg ervoor dat de aangetaste bladeren niet in aanraking komen met andere planten. Gooi het afval niet op de mesthoop, maar in de kliko of verbrand het. Vergeet ook niet je gereedschap goed te reinigen.

Stap 2: voorkom dat de rest van de boom / haag aangetast wordt en spray met Korect Bladmeststof. Hiermee voorkom je schimmelvorming, voedt je je plant bij en verhoog je de weerstand en vitaliteit.

Heb je vaker last gehad van hagelschotziekte in je tuin? Snoei je bomen en hagen dan wat vaker en snoei het goed open. Je bomen blijven dan minder lang vochtig doordat de wind en zon goed hun werk kunnen doen. Gebruik preventief Korect Bladmeststof om de schimmel te voorkomen.

Stap 3: zorg voor een goede vitaliteit van je haag of boom. In ons stappenplan onder aan deze pagina leggen we heel duidelijk uit hoe je dit het beste kunt doen.

Stappenplan om je bomen en hagen gezond en sterk te maken

Echte en valse meeldauw bestrijden

Meeldauw is een goed voorbeeld van schimmel op je plant buiten. Het komt in de siertuin voornamelijk voor bij bomen, hagen, eiken en plantaan. Maar ook bij bloeiende planten zie je vaak meeldauw, bijvoorbeeld op rozen, ridderspoor, phlox, vingerhoedskruid, kamperfoelie en asters.

Er is een verschil tussen echte en valse meeldauw.

Schimmel op plant buiten, meeldauw herkennen | Dr. Botani

Echte meeldauw

 • Witte schimmel op de bovenkant van bladeren
 • Bladeren worden uiteindelijk bruin, krullen om of sterven af
 • Komt vooral voor in de zomer
 • Bij hoge temperaturen en droog weer.

Wat kun je doen tegen meeldauw?

Bladeren die aangetast zijn door meeldauw verwijder je zo snel mogelijk, voordat de schimmel zich nog verder verspreidt. Behandel de rest van de bladeren met Korect Bladmeststof om te voorkomen dat ze aangetast worden door meeldauw.

Meeldauw herkennen in je plant, vingerhoedskruid met valse meeldauw | Dr. Botani

Valse meeldauw

Valse meeldauw is wat minder snel te herkennen omdat de witte schimmel aan de onderzijde van het blad zit. Vaak zie je ook bruine of gele vlekjes aan de bovenzijde van het blad waardoor de alarmbellen moeten gaan rinkelen. 

 • Witte schimmel op de onderkant van de bladeren
 • Geel/oranje vlekken op de bovenkant van bladeren
 • Komt vaker voor bij hoge temperaturen en vochtig weer

De behandeling van valse meeldauw is hetzelfde als bij echte meeldauw.

Lees meer over meeldauw op onze pagina ‘meeldauw in de moestuin’. Je vindt hier ook een uitgebreid stappenplan tegen meeldauw en hoe je het beste kunt voorkomen.

Sterroetdauw

Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, is een schimmel die alleen voorkomt op rozen. Er vormen zich zwarte vlekken op de bladeren, in de vorm van een ster. Na verloop van tijd kleuren de bladeren geel en vallen ze af. De roos zal ook minder bloemen ontwikkelen.

Sterroetdauw bestrijden

Zie je zwarte vlekken op de bladeren of stengels van je roos? Snoei dit dan gelijk weg en gooi ook het snoeiafval goed weg, in de groene afvalbak. Sterroetdauw blijft namelijk doorgroeien op aangetaste bladeren. Dit betekent dat je ook de bladeren die al afgevallen zijn het beste op kunt ruimen. 

Hou er bij het snoeien rekening mee dat je de roos het beste open kunt snoeien zodat de wind er door kan. Als je roos lang vochtig blijft, dan kan de schimmel zich beter ontwikkelen. 
 

Sterroetdauw voorkomen

Voorkom sterroetdauw door je rozenplant goed te bemesten met Korect, een organische bladmeststof die sterroetdauw weerhoudt. Door de toevoeging van extra silicium, ijzer en magnesium zorgt Korect bladmeststof tevens voor een betere opname van voedingsstoffen. Het bevordert ook de kleur en verhoogt de vitaliteit van jouw rozen.

Bemesten met een meststof met een hoog gehalte aan kalium helpt sterroetdauw te voorkomen. Verzorg je rozen daarom goed met een speciaal ontwikkelde meststof voor rozen. Deze rozenmest stimuleert het bodemleven, waardoor de structuur verbetert en er meer zuurstof in de bodem komt. Door de toegevoegde kali en magnesium krijgen de rozen een steviger blad en sprankelende kleur.

Buxus schimmel, buxus met gele bladeren

Buxusschimmel

De buxusziekte kan veroorzaakt worden door 2 soorten schimmels die voorkomen in buxushagen: Cylindrocladium en Volutella.

Cylindrocladium

 • Er ontstaan zwarte vlekken / strepen op de bladeren en takken
 • Bladeren vallen met veel tegelijk uit

Volutella

 • Bladeren verkleuren en worden bruin en daarna volledig bleek
 • De buxushaag hangt vol met verkleurde bladeren

Buxusschimmel bestrijden

De buxusschimmel verspreidt zich ontzettend snel. Merk je de eerste tekenen op? Snoei je buxus dan zo snel mogelijk terug. Zorg ervoor dat je alle besmette bladeren weghaalt en ruim deze gelijk op. Niet op de mesthoop, maar stop ze liever in de groenbak.

Wil je de buxus beschermen? Gebruik dan Korect Meststof om schimmels te voorkomen en Buxusmest om de haag in topconditie te houden.

vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 15.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Ziektes en plagen voorkomen in je buxus

Buxusmest

Een gezonde buxushaag begint bij de juiste voeding! Buxusmest Bio van Dr. Botani zit bomvol micro-organismen en voedingsstoffen voor een sterke beworteling en gezonde groei.

Korect bladmeststof

 • Organische meststof voor de bladeren, bestaat uit 5 verschillende werkzame componenten
 • Weerhoudt o.a. echte meeldauw, valse meeldauw en sterroetdauw
 • Geeft voeding en verhoogt de weerstand

Buxusrups – buxusmot

Lijken de bladeren van je buxus aangevreten? Dan heb je waarschijnlijk last van de buxusrups – buxusmot. Lees meer over het bestrijden van buxusmotten en buxusrupsen

bacterievuur in boom herkennen, bruine bladeren in fruitboom, bladeren met bruine rand | Dr. Botani

Bacterievuur

Bacterievuur (perenvuur, Erwinia Amylovora) is een bacterie die vooral fruitbomen aantast. Bacterievuur herken je doordat de bladeren bruin of zwart verkleuren. Ook kunnen delen van de bladeren verschrompelen (alsof ze door vuur verbrand zijn).

Bacterievuur is geen schimmel, maar een bacterie. Het wordt verspreid door insecten, vogels, wind en regen. Bacterievuur kan daarom snel een epidemie worden. Grijp daarom snel in als je deze ziekte in je tuin herkent.

Bacterievuur bestrijden

Het enige wat je tegen bacterievuur kunt doen is de plant terugsnoeien en alle aangetaste bladeren verwijderen. Zo stop je de verspreiding van de bacterie. Is je plant of boom al voor een groot deel aangetast? Dan kun je het beste de hele plant verwijderen. Super vervelend, maar je wilt voorkomen dat bacterievuur verspreidt in je tuin. 

Gooi het snoeiafval niet op de mesthoop, maar verbrand het of stop het in de groenbak. En reinig het gereedschap daarna goed met spiritus.

Zo voorkom je schimmels!

Schimmels zijn vaak hardnekkig en lastig om te bestrijden. Als er eenmaal schimmel op je plant buiten zit, kun je eigenlijk alleen de aangetaste stukken weghalen. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn meestal niet effectief genoeg om de schimmel volledig te verwijderen. Hierdoor blijft de schimmel zich verspreiden. Chemische middelen zijn daarnaast ook nog eens schadelijk voor je planten en doen meestal meer kwaad dan goed.

Schimmels kun je daarom beter voorkomen. De beste manier om dat te doen is door je planten en bomen gezond te houden. Het ideale product daarvoor is Korect bladmeststof. Korect voedt namelijk de plant én bevat een unieke samenstelling die schimmels voorkomt. Zo vang je 2 vliegen in één klap.

Gebruik Korect bladmeststof om de 2 tot 4 weken. Het is belangrijk om de behandeling te blijven herhalen, omdat je plant groeit. Zo zorg je ervoor dat je de hele plant altijd goed beschermd is.

How to, filmpje!

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je schimmels op je plant buiten voorkomt met Korect,  een organische bladmeststof.

Korect bladmeststof bestaat uit 5 verschillende werkzame componenten:

 • Yucca extract: beschermt de waslaag van je plant en zorgt voor een betere verdeling van het blad
 • Kalizouten van vetzuren: maakt het kiem klimaat voor schimmels ongunstig
 • Calcium, silicium en magnesium: verstevigen de celwanden van je plant
 • IJzer, koper, mangaan kali: zorgt voor opbouw van cellen, celmembranen en celademhaling
 • Algen en plantextracten: dit is de voeding van het blad; tegen stress en bevordert groei en activatie.

Planten, bomen en hagen optimaal gezond houden

Wil jij jouw planten en bomen in de tuin optimaal gezond houden, waardoor ziektes, bacteriën en schimmels minder kans krijgen? Verhoog de vitaliteit van je planten met deze 4 elementen.

vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Het verschil tussen basaltmeel en lavameel

Basaltmeel is eigenlijk de sterke variant van lavameel. Het is dé bodemverbeteraar voor alle soorten gronden, waaronder kleigrond! Basalt is jong vulkanisch gesteente. Het verschil met lavameel is onder andere dat basaltmeel stikstof vastlegt, en dat bevordert de weerstand weer. Doordat basaltmeel de verbinding van je (klei)grond verbreekt, wordt zware grond beter bewerkbaar. 

Meststof

BioBodem

vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Basaltmeel

vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina