Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Bladluis bestrijden in kamerplant? Oh nee, je ziet groene of zwarte beestjes, die je gemakkelijk met blote oog kunt zien. Soms krullen de bladeren van je plant al om, hangen slap of zijn geel. Als je goed kijkt zie je groepjes bij elkaar zitten op nieuwe delen van je plant. Grote kans dat jouw kamerplant last heeft van bladluis!
Hoewel bladluis vaker buiten voorkomt in (moes)tuinen, kan deze plaag ook voorkomen in je kamerplant. Bladluis kan helaas flinke schade aanrichten. Gelukkig kun je bladluis bestrijden, en wij leggen je uit hoe!
Voorkom dat de bladluizen overspringen naar andere planten
Voorkom dat je plant nog zwakker wordt of dood gaat
Voorkom een plaag in je huis
Op deze pagina:
Bladluizen zijn piepkleine beestjes van zo’n 0,5 mm groot. Toch is dat groot genoeg om ze met het blote oog te kunnen zien. Meestal zijn ze groen of zwart van kleur, maar soms ook wit, geel, paars of rood. Een bladluis plant zich razendsnel voort en slaan soms de ei-fase helemaal over. Ze brengen dan direct levende jongen ter wereld. Hierdoor kunnen die paar bladluizen in rap tempo uitgroeien tot een flinke plaag.
Bladluis kan over je hele plant verspreid zitten. Toch zijn ze vooral dol op plaatsen waar nieuwe stengels en bladeren groeien. Denk aan bloemknoppen, toppen van stengels en de oksels van je plant. Bladluis zit ook vaak rond de nerven van je plant.
Heeft jouw plant witte bladluis?
We krijgen regelmatig vragen over planten met witte bladluis. Vaak is dit de vervelling van de bladluizen. Een bladluis vervelt een aantal keer in zijn leven en hij laat het vervellingshuidje achter op de plant.
Zie je echter een wollige wit bladluis op je plant? Check dan onze pagina over wolluis.
Bladluizen voeden zich met de voedingsstoffen uit je plant. Ze groeien namelijk door de eiwitten uit plantensap. Bij een plaag heeft je plant dus een flink tekort aan deze voedingsstoffen. Een plant die last heeft van bladluis groeit slecht en heeft gele en misvormde bladeren.
Virussen
Als de bladluis de voedingsstoffen uit de plant zuigt, dan komt er speeksel vrij in het blad van je plant. Dit speeksel bevat virussen en kan je plant ook nog eens ziek maken. Je plant is al verzwakt door de voedingsstoffen die de bladluis aftapt en de virussen zullen je plant verder verzwakken.
Belangrijk dus dat je je plant gezond en sterk houdt met organische voedingsstoffen. Want een gezonde plant is weerbaarder tegen ziektes en plagen.
Voedingstabletten bestellen voor een sterke plantDe uitscheiding van bladluizen wordt honingdauw genoemd. Deze kleverige, nectar-achtige substantie is een suiker die op je plant achterblijft. Mieren zijn er dol op!
Roetdauw
Honingdauw is echter een voedingsbron voor zwarte schimmels, ook wel roetdauw genoemd. Omdat de zwarte schimmel vooral leeft van de honingdauw, zal het je plant niet direct aantasten. Maar let op: deze schimmel blokkeert wel de lichtinval op de bladeren en daarmee dus de fotosynthese, waardoor deze alsnog kunnen afsterven. En dus nog een reden om de bladluis snel te bestrijden in je kamerplant.
Wist je dat bladluizen en mieren samenwerken? Bladluizen scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Zo dol dat ze een deal gesloten hebben met de bladluizen. Ze beschermen de bladluizen tegen aanvallers in en ruil daarvoor mogen ze de bladluizen melken. Wil je van de bladluizen af? Pak dan ook de mieren aan.
Hoe ontstaat bladluis in je kamerplant? Bladluis komt vrijwel altijd van buitenshuis naar binnen, meestal via je kleding. Bladluizen kunnen overspringen of zelfs vliegen naar andere planten. Hierdoor kan deze plaag zich snel verspreiden onder de planten in je huis.
Zwakke planten zijn gevoeliger voor bladluis
Een bladluis wordt aangetrokken door zwakkere planten, de geur hiervan trekt de bladluis aan. En als je te maken hebt met een bladluis plaag, dan zal je plant snel verder verzwakken. Belangrijk dus om snel te starten met het bladluis bestrijden.
Hoe kan je nou het beste bladluis bestrijden in kamerplanten? En hoe bestrijd je op een veilige wijze voor mens, dier en milieu? Simpel, bladluis bestrijden doe je biologisch met zijn natuurlijke vijand. Denk bijvoorbeeld aan lieveheersbeestjes en de Chrysopa.
Je kunt ook starten met Leaf Clean, een organische bladmeststof. Hiermee maak je je plant super sterk en fit. En daarmee geef je die vervelende bladluizen geen kans. Bladluizen komen namelijk af op verzwakte planten en zo kun je dit mooi voorkomen.
Volg ons eenvoudige stappenplan en je bent zo van die bladluis verlost.
Het kan best lastig zijn om te herkennen welke luis zich in je plant genesteld heeft. Voor de bestrijding maakt het niet zoveel uit welke luis je hebt want de Chrysopha gaasvlieg staat boven aan de voedselketen en bestrijd alle typen luizen super effectief.
Bladluizen kun je zoals hierboven vermeld echter ook heel goed bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.
Luizen worden aangetrokken door de geur van een zwakke plant. Zorg er daarom voor dat je plant sterk en gezond is. Daarmee is hij beter weerbaar tegen ziektes en plagen zoals luizen. Gebruik een organische voeding, zoals onze kamerplant tabletten. Deze bevorderen een rustige groei, hogere weerstand en stimuleren de wortelontwikkeling.
Heb je bladluizen ontdekt in je kamerplant? Volg de volgende stappen om de bladluis succesvol te bestrijden:
Als eerste isoleer je de kamerplant zo snel mogelijk. Zet je plant of planten in een ruimte waar nog geen andere planten staan. Bladluizen kunnen namelijk overgaan op je andere planten en dit wil je natuurlijk voorkomen.
Een bladluis kan vleugels ontwikkelen als dit nodig. Dit doen ze wanneer het bijvoorbeeld te druk wordt op een plant. Met de vleugels kunnen ze gemakkelijk overvliegen naar andere planten. En om te voorkomen dat een volgende plant aangetast wordt, kun je ze maar beter snel vangen!
Hang of zet in iedere plant die last heeft van bladluis speciale vangplaten om de bladluizen te vangen. Gebruik gele vangplaten want deze kleur is van nature aantrekkelijk voor bladluizen. Laat deze minimaal 2 weken in je planten staan.
Knip vervolgens zoveel mogelijk aangetaste bladeren uit je plant. Zorg er wel voor dat deze bladeren niet in contact komen met de gezonde bladeren.
Dan spoel je de bladeren af met koud water. Bladluizen houden namelijk niet van koud water en je spoelt meteen een deel van de bladluizen weg.
En dan de belangijkste stap: vervolgens bestrijd je de bladluizen met hun natuurlijke vijand: de lieveheersbeestjes. De lieveheersbeestjes bestrijden binnen een week de bladluizenhaard, én op volledig natuurlijke wijze.
Hè hè… Eindelijk ben je van die vervelende bladluis af! Maar hoe voorkom je dat je planten weer geplaagd worden door bladluizen?
Zorg dat je plant kerngezond is en super weerbaar tegen beestjes zoals bladluizen. Dit doe je met de juiste voeding uit de natuur. Planten komen uit de natuur en uiteraard hebben die behoefte aan natuurlijke oplossingen. Bovendien werkt een natuurlijke oplossing bewezen beter! Dr. Botani Plant tabs werken 3 tot 6 maanden, zijn heel gemakkelijk in gebruik, zorgen voor een rustige groei, een betere weerstand, goede wortelontwikkeling én ze stimuleren het bodem eco systeem.
Wil je direct de bladeren van je plant wat extra ondersteuning geven en de bladeren schoonmaken en voeden? Gebruik dan LeafClean, een organische bladmeststof. Dit voedt het blad direct, helpt bij terugkleuren van de bladeren en maakt het blad schoon. Gebruik LeafClean niet tegelijk met de natuurlijke bestrijders.
En niet vergeten! Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover.
Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.