Home Kamerplant verzorgen (Plaag)dieren in je kamerplant Bladluis in je kamerplant

Bladluis bestrijden in je kamerplant voor een mooie gezonde plant

Bladluis bestrijden in kamerplant? Oh nee, je ziet groene of zwarte beestjes, die je gemakkelijk met blote oog kunt zien. Soms krullen de bladeren van je plant al om, hangen slap of zijn geel. Als je goed kijkt zie je groepjes bij elkaar zitten op nieuwe delen van je plant. Grote kans dat jouw kamerplant last heeft van bladluis!

Hoewel bladluis vaker buiten voorkomt in (moes)tuinen, kan deze plaag ook voorkomen in je kamerplant. Bladluis kan helaas flinke schade aanrichten. Gelukkig kun je bladluis bestrijden, en wij leggen je uit hoe!

Stappenplan voor bestrijden bladluis
Dr Botani bladluis
 • Voorkom dat de bladluizen overspringen naar andere planten

 • Voorkom dat je plant nog zwakker wordt of dood gaat

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Voorkom dat de bladluizen overspringen naar andere planten

 • Voorkom dat je plant nóg zwakker wordt of dood gaat

 • Voorkom een plaag in je huis

Lieveheersbeestje natuurlijke vijand van bladluis | Dr. Botani

Bladluis in kamerplant herkennen

Bladluizen zijn piepkleine beestjes van zo’n 0,5 mm groot. Toch is dat groot genoeg om ze met het blote oog te kunnen zien. Meestal zijn ze groen of zwart van kleur, maar soms ook wit, geel, paars of rood. Een bladluis plant zich razendsnel voort en slaan soms de ei-fase helemaal over. Ze brengen dan direct levende jongen ter wereld. Hierdoor kunnen die paar bladluizen in rap tempo uitgroeien tot een flinke plaag.

Bladluis kan over je hele plant verspreid zitten. Toch zijn ze vooral dol op plaatsen waar nieuwe stengels en bladeren groeien. Denk aan bloemknoppen, toppen van stengels en de oksels van je plant. Bladluis zit ook vaak rond de nerven van je plant.

Heeft jouw plant witte bladluis?
We krijgen regelmatig vragen over planten met witte bladluis. Vaak is dit de vervelling van de bladluizen. Een bladluis vervelt een aantal keer in zijn leven en hij laat het vervellingshuidje achter op de plant. 

Zie je echter een wollige wit bladluis op je plant? Check dan onze pagina over wolluis

Bladluis bestrijden in je kamerplant met natuurlijke vijanden

Je kunt bladluis perfect biologisch bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten. Hierbij kun je denken aan de larven van lieveheersbeestjes en de Crysopa.

 1. Lieveheersbeestjes roeien de bladluizen snel uit. Omdat het idee van nog meer beestjes in je huis natuurlijk niet prettig is, raden wij aan om de bestrijding in een aparte ruimte te doen. Bijvoorbeeld in een aanbouw, serre, tuinhuisje of schuurtje.
 2. Je kunt ook het Crysopa-systeem gebruiken. Dit kun je heel goed binnenshuis gebruiken.

Ook deze natuurlijke bestrijders maken snel korte metten met een bladluizen plaag. Als de larven van de gaasvlieg alle bladluizen opgegeten hebben, dan zullen de larven of elkaar op gaan eten of sterven van de honger. De kans dat je een gaasvliegje in je huis tegen komt is dus heel erg klein. Stel dat er toch een ontpopping plaatsvindt dan zal het vliegje niet groot worden omdat deze leven van nectar en dit binnen niet te vinden is.

 • Beiden natuurlijke vijanden bestrijden de plaag effectief zonder chemische middelen en veilig voor mens, huisdier en milieu.

Het alternatief, maak je plant top fit!

Naast bestrijding van bladluis met natuurlijke vijanden hebben we nog een super goed alternatief. Wat in onze ervaring namelijk ook heel goed werkt, is je plant top fit te maken met Leaf-Clean. Zo krijgen die vervelende beestjes geen kans. Deze organische mest geeft een boost aan je plant en zit boordevol natuurlijke voedingsstoffen en vitamines. 

Organische blad mest, Leaf-Clean:

 • Leaf-Clean verhoogt de weerstand, stimuleert nieuwe groei en beschermt tegen aantastingen.
 • Bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporenelementen, plantaardige hormonen en vitamines.
 • Het blad wordt direct gevoed en is gelijk weer stralend en diepe, volle van kleur

Resultaat: een sterke, gezonde plant zonder ziektes en plaagdieren!

Schade door bladluis in je kamerplant | Dr. Botani

Schade aan je plant door bladluis

Bladluizen voeden zich met de voedingsstoffen uit je plant. Ze groeien namelijk door de eiwitten uit plantensap. Bij een plaag heeft je plant dus een flink tekort aan deze voedingsstoffen. Een plant die last heeft van bladluis groeit slecht en heeft gele en misvormde bladeren.

Virussen
Als de bladluis de voedingsstoffen uit de plant zuigt, dan komt er speeksel vrij in het blad van je plant. Dit speeksel bevat virussen en kan je plant ook nog eens ziek maken. Je plant is al verzwakt door de voedingsstoffen die de bladluis aftapt en de virussen zullen je plant verder verzwakken.

Belangrijk dus dat je je plant gezond en sterk houdt met organische voedingsstoffen. Want een gezonde plant is weerbaarder tegen ziektes en plagen.

Voedingstabletten bestellen voor een sterke plant
Roetdauw door wolluis, witte vlieg of bladluis, bestrijden met natuurlijke vijanden van dr. botani

Nog meer schade door bladluis, honingdauw

De uitscheiding van bladluizen wordt honingdauw genoemd. Deze kleverige, nectar-achtige substantie is een suiker die op je plant achterblijft. Mieren zijn er dol op! 

Roetdauw
Honingdauw is echter een voedingsbron voor zwarte schimmels, ook wel roetdauw genoemd. Omdat de zwarte schimmel vooral leeft van de honingdauw, zal het je plant niet direct aantasten. Maar let op: deze schimmel blokkeert wel de lichtinval op de bladeren en daarmee dus de fotosynthese, waardoor deze alsnog kunnen afsterven. En dus nog een reden om de bladluis snel te bestrijden in je kamerplant.

Bladluis in je tuin of moestuin?

Wist je dat bladluizen en mieren samenwerken? Bladluizen scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Zo dol dat ze een deal gesloten hebben met de bladluizen. Ze beschermen de bladluizen tegen aanvallers in en ruil daarvoor mogen ze de bladluizen melken. Wil je van de bladluizen af? Pak dan ook de mieren aan.

Dr. Botani | Bladluis en schade in moestuin.

Oorzaken van bladluis in je kamerplant

Hoe ontstaat bladluis in je kamerplant? Bladluis komt vrijwel altijd van buitenshuis naar binnen, meestal via je kleding. Bladluizen kunnen overspringen of zelfs vliegen naar andere planten. Hierdoor kan deze plaag zich snel verspreiden onder de planten in je huis.

Zwakke planten zijn gevoeliger voor bladluis
Een bladluis wordt aangetrokken door zwakkere planten, de geur hiervan trekt de bladluis aan. En als je te maken hebt met een bladluis plaag, dan zal je plant snel verder verzwakken. Belangrijk dus om snel te starten met het bladluis bestrijden.

Bladluis biologisch bestrijden in je kamerplant

Hoe kan je nou het beste bladluis bestrijden in kamerplanten? En hoe bestrijd je op een veilige wijze voor mens, dier en milieu? Simpel, bladluis bestrijden doe je biologisch met zijn natuurlijke vijand. Denk bijvoorbeeld aan lieveheersbeestjes en de Chrysopa.

Je kunt ook starten met Leaf Clean, een organische bladmeststof. Hiermee maak je je plant super sterk en fit. En daarmee geef je die vervelende bladluizen geen kans. Bladluizen komen namelijk af op verzwakte planten en zo kun je dit mooi voorkomen. 

Volg ons eenvoudige stappenplan en je bent zo van die bladluis verlost.

Een gezonde plant kan zich beter weren tegen bladluis

Voed direct de bladeren van je planten met Leaf-Clean: een organische meststof! Deze organische mest van Dr. Botani geeft een boost aan je plant en zit boordevol natuurlijke voedingsstoffen. Leaf-Clean is een concentraat en wordt aangelengd met water dus is super zuinig in gebruik.

Bladmeststof Leaf-Clean:

 • Verhoogt de weerstand 
 • Beschermt tegen aantastingen
 • Vol met voedingsstoffen en vitamines
 • Bevordert groei en geeft mooie kleur 
Luizen herkennen in je plant, ontdek welke luis je in je plant hebt | Dr. Botani

Verschillende soorten luizen herkennen

Het kan best lastig zijn om te herkennen welke luis zich in je plant genesteld heeft. Voor de bestrijding maakt het niet zoveel uit welke luis je hebt want de Chrysopha gaasvlieg staat boven aan de voedselketen en bestrijd alle typen luizen super effectief.

Bladluizen kun je zoals hierboven vermeld echter ook heel goed bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.  

Voorkom een zwakke plant

Luizen worden aangetrokken door de geur van een zwakke plant. Zorg er daarom voor dat je plant sterk en gezond is. Daarmee is hij beter weerbaar tegen ziektes en plagen zoals luizen. Gebruik een organische voeding, zoals onze kamerplant tabletten. Deze bevorderen een rustige groei, hogere weerstand en stimuleren de wortelontwikkeling. 

Stappenplan bladluis bestrijden in je kamerplant

Heb je bladluizen ontdekt in je kamerplant? Volg de volgende stappen om de bladluis succesvol te bestrijden:

Andere plaagdieren in je kamerplant

Gele vangplaten

Lieveheersbeestjes

Voedingstabletten

100 tabletten, nu voor € 28,95

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

Plaagdieren in je kamerplanten