Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Help! Mijn gazon wordt geel/bruin. Lees alles over de oorzaken, oplossingen én hoe je gele en bruine plekken kunt voorkomen
Heb je last van bruine of gele plekken in je gazon? Dan kunnen hier verschillende oorzaken achter zitten, zoals plaagdieren, een tekort aan voedingsstoffen of schimmels. Verkleurde plekken in het gras zijn dus niet alleen een lelijk aanzicht, maar kunnen ook een teken zijn dat je gazon kampt met bepaalde problemen.
Wij vertellen je hoe je de oorzaak van bruine of hele plekken achterhaalt, het probleem bestrijdt én hoe je jouw gazon daarna kunt herstellen.
Gele plekken kunnen wijzen op onderliggende problemen
Voorkom dat plaagdieren nóg meer schade aanrichten
Voorkom dat het gras afsterft en er kale plekken ontstaan
Op deze pagina:
Gele / bruine plekken in je gras kunnen heel uiteenlopende oorzaken hebben. Hieronder sommen we de oorzaken van gele plekken voor je op. We leggen bijvoorbeeld uit welke plaagdieren / plaaginsecten de oorzaak kunnen zijn. Wees gerust, alles is heel goed en biologisch te behandelen. We gaan achtereenvolgens dieper in op:
Wat je ook doet: de bruine of gele plekken in je gazon komen telkens terug. De kans is dan groot dat deze verkleuringen veroorzaakt worden door plaagdieren die in de bodem onder je gazon leven. Plaagdieren in je gazon eten van graswortels of de jonge scheuten van het gras. Hierdoor sterft het gras af en krijgt een gele of bruine kleur. Als je je gazon wilt behouden, zul je de plaagdieren snel moeten bestrijden.
Dit zijn de meest voorkomende plaagdieren waardoor het gazon geel wordt:
Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers en te herkennen aan hun geelwitte, c-vormige lichaam met een bruinoranje kop. Engerlingen voeden zich met graswortels, waardoor het gras afsterft en een gele kleur krijgt. Zie je veel kevers op je gazon of vogels die in je gazon pikken? Wees dan extra alert op engerlingen.
Engerlingen bestrijd je snel en effectief met aaltjes. Ze zoeken de engerlingen op in de bodem, dringen ze binnen en zorgen ervoor dat ze afsterven. De aaltjes planten zichzelf daarnaast ook snel voort. Hierdoor blijven de nakomelingen van de aaltjes de bodem langdurig beschermen tegen engerlingen.
Lees meer over engerlingen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijdenEmelten zijn larven van langpootmuggen en te herkennen aan hun donkergrijze tot zwarte lichaam. Emelten eten aan de jonge uitlopers van het gras. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken en dit op te eten. Het gevolg hiervan? Het gras sterft af en komt los te liggen. Dit veroorzaakt uiteindelijk gele / bruine en zelfs kale plekken.
Ook de aanwezigheid van merels, spreeuwen, kraaien en andere vogels op je gazon kan wijzen op emelten in je gras. Zij vinden deze larven namelijk heerlijk als tussendoortje!
Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de emelt binnendringen en vervolgens de plaagdieren binnen korte tijd doden. Aaltjes gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn, wat resulteert in een langdurige én effectieve bescherming.
Lees meer over emelten in je gazon en hoe je ze kunt bestrijdenMuizen en ratten kunnen heel wat schade veroorzaken. Zij leven namelijk van graswortels, waardoor het gras geel wordt en afsterft. Kiezen ze jouw gazon uit als territorium, dan kan er al snel een groot gangenstelsel ontstaan. Hierdoor zit je hele gazon al snel vol gaten en kan de grond verzakken.
Omdat woelmuizen in grote groepen leven en zich bovendien snel voortplanten, is het nogal een klus om ze uit je tuin te verbannen. Een woelmuizenplaag verdwijnt niet vanzelf.
Gelukkig zijn er meerdere manieren om woelmuizen of woelratten te bestrijden. Je kunt ze heel goed verdrijven met speciale geurpalen. De geur van de geurstof is intens en bedreigend voor dieren. Ze zullen niet in de buurt willen komen van dit geurmiddel. Een alternatief is een speciale woelmuisklem om ze te vangen.
Lees meer over (woel)muizen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijdenZie je veel langpootmuggen op of rond je gazon? Wees dan alert op emelten. Emelten zijn namelijk de larven van de langpootmuggen en te herkennen aan hun donkergrijze tot zwarte lichaam. Een emelt is dol op de jonge uitlopers van het gras waardoor het gras zal afsterven. Je gazon zal hierdoor eerst een gele of bruine kleur krijgen en uiteindelijk vol kale plekken komen te zitten.
Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de emelt binnendringen en vervolgens de plaagdieren binnen korte tijd doden. Aaltjes gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn, wat resulteert in een langdurige én effectieve bescherming.
Lees meer over langpootmuggen in je gazon en hoe je emelten kunt bestrijdenHet rouwvliegje is maar heel klein, iets kleiner en ranker dan een fruitvlieg, en is zwart van kleur. Varenrouwmuggen leggen grote hoeveelheden eitjes in de bodem van je gazon. Wanneer deze eitjes uitkomen, doen de kleine larven zich direct tegoed aan de graswortels. Het gras verliest dan zijn kracht, groeit slecht, verkleurt en sterft uiteindelijk af.
Met aaltjes tegen rouwvliegjes van Dr. Botani kun je rouwvliegjes eenvoudig bestrijden op biologische wijze! Aaltjes zijn namelijk een natuurlijke vijand van rouwvliegjes. De aaltjes zoeken de larven op en dringen ze binnen zodat ze afsterven. De aaltjes planten zichzelf daarnaast ook snel voort, waardoor de bodem langdurig beschermd wordt.
Lees meer over varenrouwmuggen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijdenEen tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot afstervend gras, met gele / bruine plekken tot gevolg. Ook kan gras geel verkleuren door droogte. Het lijkt dan wel stro!
Stikstof is één van de drie belangrijke voedingsstoffen die planten en gras nodig hebben om te kunnen groeien (naast fosfor en kalium).
Wanneer gras niet voldoende stikstof uit de bodem kan halen, onttrekt het stikstof aan de oudste grassprieten om zo de jongste grassprieten te voeden. De oudere grassprieten hebben niet genoeg voeding meer en kleuren hierdoor geel.
Als het gras niet snel extra stikstof krijgt, kan het zelfs afsterven. Gelukkig is dit snel op te lossen door stikstof op het gras te strooien in de vorm van een organische mest met extra stikstof.
Klaver is een van de meest herkenbare tekenen van een tekort aan stikstof. Klaver kan stikstof uit de lucht halen, waardoor het toch kan groeien op een grond met een voedingstekort.
Lees meer over stikstoftekort in je gazon en wat je hiertegen kunt doenEen tekort aan zonlicht kan zorgen voor verkleuringen in het gazon, met gele plekken als gevolg. Gras dat altijd in de schaduw ligt is ook dunner dan gras dat constant zonlicht krijgt.
Mos groeit goed in de schaduw. Gras niet. Hierdoor wint mos vaak terrein in schaduwrijke tuinen. De schaduw zorgt er tevens voor dat het gazon langer nat blijft. Omstandigheden waarin mos zich prima thuisvoelt, maar je gras helaas niet.
Een gazon in de schaduw lijkt dus een onmogelijke klus, maar dat is het zeker niet. Met het juiste schaduwgras én bemesting blijft jouw gazon zelfs in de schaduw tiptop!
Lees meer over schaduw op je gazon en hoe je hiermee om moet gaanTijdens hete zomermaanden met veel zonuren kan je gazon uitdrogen. Er ontstaan droge plekken met dor en geel gras. Ook kan dit resulteren in kale plekken. Naast goed sproeien kun je meer doen om een uitgedroogd gazon te voorkomen:
Je gazon heeft meer nodig dan alleen water en zonlicht om te groeien. Heeft jouw gazon een tekort aan voedingsstoffen? Dan kan dit leiden tot geel / bruin gras en/of kale plekken in je gazon. Een gazon met een tekort aan voedingsstoffen is ook veel gevoeliger voor onkruid, schimmels, ziektes en plaagdieren.
Om een voedingstekort in je gazon te voorkomen, is het essentieel om 3 keer per jaar extra voeding toe te voegen door middel van bemesting. Dat kan in alle seizoenen, behalve de winter. Er wordt vaak gesproken over winterbemesting, maar dit is de bemesting die je in het najaar strooit zodat je gazon de winter goed door komt. Mest dus in de lente, zomer en herfst.
Heb je een gazon zonder problemen, gebruik dan een all round meststof zoals Graszó in de lente en zomer. Heeft jouw gazon een uitdaging, zoals klaver of mos? Dan zijn er speciale meststoffen met unieke eigenschappen per seizoen of probleem. Zo krijgt jouw gazon alle voedingstoffen die het nodig heeft!
Lees meer over een tekort aan voeding en hoe je het beste kunt bemestenSchimmels kunnen je gazon lelijk aantasten en ook gele of bruine plekken veroorzaken. Je kunt de volgende schimmels in je gazon herkennen:
Dollarspot is te herkennen aan de cirkelvormige, dorre gele en bruine plekken ter grootte van een muntstuk. Bij ochtenddauw kunnen er tevens spinnenwebachtige draden vormen op deze plekjes. Dollarspot is een teken van stikstof- en kaliumtekort en dat het gras ernstig verzwakt is. Omdat dollarspot de winter kan overleven, is het noodzakelijk om de kern van het probleem aan te pakken.
Een gazon met dollarspot heeft een stikstof- en kaliumgebrek. Gebruik daarom een mest met een hoog gehalte van deze mineralen, Dr. Botani snelmix. Gebruik dit in maart/april en in juni/juli. Het gras krijgt hierdoor een snelle groei en ontwikkeling en de mix stimuleert het bodemleven en verbetert de bodemstructuur.
Lees meer over dollarspot in je gazon en hoe je het kunt bestrijdenSneeuwschimmel is eenvoudig te herkennen. Het begint als kleine, waterige plekken in het gazon van zo’n 4-6 cm. Wanneer sneeuwschimmel niet behandeld wordt, kan het zich al snel uitbreiden tot plekken van wel 25-30 cm groot.
De plekken in het gazon zijn eerst waterig en wit en daarna verkleuren ze naar geel, oranje of bruin, omringd door een donkerbruine rand. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, kunnen er tevens witte pluizen ontstaan op de plekken. Vandaar de naam sneeuwschimmel. Let op: sneeuwschimmel verdwijnt niet vanzelf en is bovendien erg besmettelijk.
Een gazon met sneeuwschimmel heeft een hoge PH, een tekort aan kali en teveel stikstof in het najaar. Gebruik een mest dat hierop afgestemd is, Dr. Botani gazonmest, in maart/april en in juni/juli. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten heeft het gras een rustige groei en verhoogde weerstand, de mix stimuleert het bodemleven en vermindert en voorkomt vervilting.
Lees meer over sneeuwschimmel in je gazon en hoe je het kunt bestrijdenVoetrot is de naam van een schimmelfamilie. Het kan dus meerdere symptomen hebben en daardoor soms lastig te herkennen zijn. Kenmerken van voetrot (omvalziekte) in je gazon zijn natte plekken die geel tot donkerbruin van kleur zijn.
De plekken kunnen zich uitbreiden en aan de randen kunnen witte schimmels ontstaan. Wanneer er sneeuw ligt, kan voetrot zich onder de sneeuw flink uitbreiden maar helaas zie je de gevolgen pas als de sneeuw verdwenen is.
Een gazon met voetrot heeft een hoge PH, een tekort aan kali en teveel stikstof in het najaar. Gebruik een mest dat hierop afgestemd is, Dr. Botani gazonmest, in maart/april en in juni/juli. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten heeft het gras een rustige groei en verhoogde weerstand, de mix stimuleert het bodemleven en vermindert en voorkomt vervilting.
Lees meer over voetrot in je gazon en hoe je het kunt bestrijdenHeb je honden of katten die op je gazon lopen? Urine van honden en katten veroorzaken gele / bruine plekken in je gazon. Waar ligt het nou aan dat het gras geel kleurt door het plasje van je hond?
Urine bevat stikstof (ureum). Vooral in de ochtendurine zit een hoge concentratie stikstof. Juist deze stikstof is de veroorzaker van de gele plekken. Vaak zal je er bij een teefje eerder last van hebben, omdat deze op 1 plaats haar plasje doet en een reutje het verspreid.
Voorkomen dat honden en/of katten op je gazon komen is de beste remedie… Zie je het toevallig gebeuren? Spoel dan goed met water, dan kan het gras misschien nog herstellen.
Lees meer over een tekort aan voeding en hoe je het beste kunt bemestenZoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er vele oorzaken van gele en bruine plekken en andere verkleuringen in je gazon. Om deze plekken te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en dit snel aan te pakken.
Heb je last van plaagdieren? Bestrijd deze dan direct.
Heeft jouw gazon last van een tekort aan voedingsstoffen, stikstof of water? Dan kun je nieuwe verkleurde plekken voorkomen door je gazon tijdig en goed te onderhouden.
Een onderhoudsplan helpt je hierbij.
Lees meer over gazononderhoudDie verkleurde plekken in je gazon zien er niet fraai uit en wil je waarschijnlijk snel herstellen.
Zijn de wortels nog intact? Dan kun je de geel verkleurde plekken in je gazon herstellen door voldoende bemesting en water. Kies voor een all round organische meststof die alle benodigde voedingsstoffen bevat, zoals Graszó gazonmest.
Herstelt je gras niet en worden het kale plekken? Volg dan onderstaand stappenplan. Dan ziet je gazon er snel weer vol, groen en gezond uit!
Ligt er zand op je gazon door bv een woelmuis, woelrat of mol? Haal de overtollige aarde dan weg en stamp de grond licht aan. De ondergrondse gangen moeten opgevuld worden met aanplantgrond om verzakkingen in je tuin te voorkomen.
Ligt er geen overtollige aarde? Zorg er dan wel voor dat de plekken vrij zijn van eventuele resten dood gras. Hark vaste grond wat los en strooi een dunne laag aanplantgrond over de kale plek.
Kies hiervoor een organische grond zoals Structuur Actief. Structuur Actief bevat organische voedingsstoffen en is verrijkt met micro-organismen. Deze unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Na het opvullen van de gaten en / of herstellen van de kale plekken zaai je nieuw gras in. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Strooi het zaad gelijkmatig over de plekken heen.
Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een speciale mest voor herstel.
Deze organische samengestelde mest stimuleert de groei van wortels en het jonge gras. Het voedt de bodem nog lang na gebruik, vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen. Jouw gazon is binnen de kortste keren weer helemaal dichtgegroeid! Daarnaast bevordert deze meststof ook een diepgroene kleur en biedt weerstand tegen ziektes.
Regent het niet? Dan is het belangrijk om goed te sproeien. Zorg dat de ingezaaide plekken vochtig blijven tot het kiemen van het zaad en nog 2 weken er na. Sproei met een lichte straal zodat het graszaad niet gelijk wegspoelt. Je kunt jong gras beter in kleine hoeveelheden sproeien.
Let op: dit geldt alleen voor jong gras. Bij volgroeid, ouder gras kun je geef je liever in één keer veel water. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te beluchten / verticuteren, kalk te strooien en mesten.
Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor hetzelfde gras als je gebruikt hebt om de kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.