Gele / bruine plekken in je gazon

Help! Mijn gazon wordt geel/bruin. Lees alles over de oorzaken, oplossingen én hoe je gele en bruine plekken kunt voorkomen

Heb je last van bruine of gele plekken in je gazon? Dan kunnen hier verschillende oorzaken achter zitten, zoals plaagdieren, een tekort aan voedingsstoffen of schimmels. Verkleurde plekken in het gras zijn dus niet alleen een lelijk aanzicht, maar kunnen ook een teken zijn dat je gazon kampt met bepaalde problemen.

Wij vertellen je hoe je de oorzaak van bruine of hele plekken achterhaalt, het probleem bestrijdt én hoe je jouw gazon daarna kunt herstellen.

Stappenplan gele plekken herstellen
Dr. Botani | Gele plekken in je gazon
 • Gele plekken kunnen wijzen op onderliggende problemen

 • Voorkom dat plaagdieren nóg meer schade aanrichten

 • Voorkom dat het gras afsterft en er kale plekken ontstaan

 • Gele plekken kunnen wijzen op onderliggende problemen

 • Voorkom dat plaagdieren nóg meer schade aanrichten

 • Voorkom dat het gras afsterft en er kale plekken ontstaan

Oorzaken gele plekken in gazon

Gele / bruine plekken in je gras kunnen heel uiteenlopende oorzaken hebben. Hieronder sommen we de oorzaken van gele plekken voor je op. We leggen bijvoorbeeld uit welke plaagdieren / plaaginsecten de oorzaak kunnen zijn. Wees gerust, alles is heel goed en biologisch te behandelen. We gaan achtereenvolgens dieper in op: 

Voorkom gele / bruine plekken door een gezond gazon

Met een biologische mest van Dr. Botani geef je het gazon het hele jaar door essentiële voedingsstoffen. Deze mest zorgt voor een groen, vol gazon én maakt je gazon weerbaarder tegen plagen en ziektes. Gele en bruine plekken krijgen zo geen kans.

Graszó, organische gazonmest

 • Organische mest met humuszuren en micro-organismen
 • Voedt de bodem nog lang na gebruik en bevordert wortelgroei
 • Zorgt voor een goede weerstand
 • Beschermt het gazon tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden
 • Zorgt voor een rustige groei en mooie diep groene kleur

1. Gele plekken in gazon door plaagdieren

Wat je ook doet: de bruine of gele plekken in je gazon komen telkens terug. De kans is dan groot dat deze verkleuringen veroorzaakt worden door plaagdieren die in de bodem onder je gazon leven. Plaagdieren in je gazon eten van graswortels of de jonge scheuten van het gras. Hierdoor sterft het gras af en krijgt een gele of bruine kleur. Als je je gazon wilt behouden, zul je de plaagdieren snel moeten bestrijden.

Dit zijn de meest voorkomende plaagdieren waardoor het gazon geel wordt:

larven in gras, engerlingen bestrijden | Dr. Botani

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers en te herkennen aan hun geelwitte, c-vormige lichaam met een bruinoranje kop. Engerlingen voeden zich met graswortels, waardoor het gras afsterft en een gele kleur krijgt. Zie je veel kevers op je gazon of vogels die in je gazon pikken? Wees dan extra alert op engerlingen.

Bestrijd engerlingen met aaltjes

Engerlingen bestrijd je snel en effectief met aaltjes. Ze zoeken de engerlingen op in de bodem, dringen ze binnen en zorgen ervoor dat ze afsterven. De aaltjes planten zichzelf daarnaast ook snel voort. Hierdoor blijven de nakomelingen van de aaltjes de bodem langdurig beschermen tegen engerlingen.

Lees meer over engerlingen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijden
Emelten gazon, larven in gras, bestrijden | Dr. Botani

Emelten

Emelten zijn larven van langpootmuggen en te herkennen aan hun donkergrijze tot zwarte lichaam. Emelten eten aan de jonge uitlopers van het gras. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken en dit op te eten. Het gevolg hiervan? Het gras sterft af en komt los te liggen. Dit veroorzaakt uiteindelijk gele / bruine en zelfs kale plekken.

Ook de aanwezigheid van merels, spreeuwen, kraaien en andere vogels op je gazon kan wijzen op emelten in je gras. Zij vinden deze larven namelijk heerlijk als tussendoortje!

Emelten bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de emelt binnendringen en vervolgens de plaagdieren binnen korte tijd doden. Aaltjes gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn, wat resulteert in een langdurige én effectieve bescherming.

Lees meer over emelten in je gazon en hoe je ze kunt bestrijden
gaten in gazon door woelmuis of woelrat

Woelmuizen of woelratten

Muizen en ratten kunnen heel wat schade veroorzaken. Zij leven namelijk van graswortels, waardoor het gras geel wordt en afsterft. Kiezen ze jouw gazon uit als territorium, dan kan er al snel een groot gangenstelsel ontstaan. Hierdoor zit je hele gazon al snel vol gaten en kan de grond verzakken.

Omdat woelmuizen in grote groepen leven en zich bovendien snel voortplanten, is het nogal een klus om ze uit je tuin te verbannen. Een woelmuizenplaag verdwijnt niet vanzelf.

Woelmuizen of woelratten bestrijden

Gelukkig zijn er meerdere manieren om woelmuizen of woelratten te bestrijden. Je kunt ze heel goed verdrijven met speciale geurpalen. De geur van de geurstof is intens en bedreigend voor dieren. Ze zullen niet in de buurt willen komen van dit geurmiddel. Een alternatief is een speciale woelmuisklem om ze te vangen. 

Lees meer over (woel)muizen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijden
Dr. Botani | Langpootmug op een grasspriet.

Langpootmuggen

Zie je veel langpootmuggen op of rond je gazon? Wees dan alert op emelten.  Emelten zijn namelijk de larven van de langpootmuggen en te herkennen aan hun donkergrijze tot zwarte lichaam. Een emelt is dol op de jonge uitlopers van het gras waardoor het gras zal afsterven. Je gazon zal hierdoor eerst een gele of bruine kleur krijgen en uiteindelijk vol kale plekken komen te zitten.

Emelten bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de emelt binnendringen en vervolgens de plaagdieren binnen korte tijd doden. Aaltjes gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn, wat resulteert in een langdurige én effectieve bescherming.

Lees meer over langpootmuggen in je gazon en hoe je emelten kunt bestrijden
Dr. Botani | Varenrouwmug op gras.

Rouwvliegjes (varenrouwmuggen)

Het rouwvliegje is maar heel klein, iets kleiner en ranker dan een fruitvlieg, en is zwart van kleur. Varenrouwmuggen leggen grote hoeveelheden eitjes in de bodem van je gazon. Wanneer deze eitjes uitkomen, doen de kleine larven zich direct tegoed aan de graswortels. Het gras verliest dan zijn kracht, groeit slecht, verkleurt en sterft uiteindelijk af.

Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

Met aaltjes tegen rouwvliegjes van Dr. Botani kun je rouwvliegjes eenvoudig bestrijden op biologische wijze! Aaltjes zijn namelijk een natuurlijke vijand van rouwvliegjes. De aaltjes zoeken de larven op en dringen ze binnen zodat ze afsterven. De aaltjes planten zichzelf daarnaast ook snel voort, waardoor de bodem langdurig beschermd wordt.

Lees meer over varenrouwmuggen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijden

Gebruik je een robot grasmaaier?

Dan is het belangrijk om ook speciale, organische gazonmest te gebruiken om jouw gazon gezond te houden. RoboGazonMix is van hovenierskwaliteit, verbetert het gras én lost veel voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door robotmaaiers.

Organische gazonmest voor een robotmaaier:

 • Bestrijdt vervilting en vervetting
 • Bevordert beworteling en bodemleven
 • Creëert hogere droogtetolerantie
 • Verhoogt weerstand van het gras

2. Gele / bruine plekken in gazon door tekorten

Een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot afstervend gras, met gele / bruine plekken tot gevolg. Ook kan gras geel verkleuren door droogte. Het lijkt dan wel stro!

Lees meer over gazononderhoud
Gazon met voedingstekort, alles over gras voeding bij | Dr. Botani

Stikstoftekort

Stikstof is één van de drie belangrijke voedingsstoffen die planten en gras nodig hebben om te kunnen groeien (naast fosfor en kalium).

Wanneer gras niet voldoende stikstof uit de bodem kan halen, onttrekt het stikstof aan de oudste grassprieten om zo de jongste grassprieten te voeden. De oudere grassprieten hebben niet genoeg voeding meer en kleuren hierdoor geel.

Als het gras niet snel extra stikstof krijgt, kan het zelfs afsterven. Gelukkig is dit snel op te lossen door stikstof op het gras te strooien in de vorm van een organische mest met extra stikstof.

Klaver in je gazon

Klaver is een van de meest herkenbare tekenen van een tekort aan stikstof. Klaver kan stikstof uit de lucht halen, waardoor het toch kan groeien op een grond met een voedingstekort.

Lees meer over stikstoftekort in je gazon en wat je hiertegen kunt doen
Dr. Botani | Schaduw van een boom op een gazon.

Gazon in de schaduw

Een tekort aan zonlicht kan zorgen voor verkleuringen in het gazon, met gele plekken als gevolg. Gras dat altijd in de schaduw ligt is ook dunner dan gras dat constant zonlicht krijgt.

Onkruid en mos

Mos groeit goed in de schaduw. Gras niet. Hierdoor wint mos vaak terrein in schaduwrijke tuinen. De schaduw zorgt er tevens voor dat het gazon langer nat blijft. Omstandigheden waarin mos zich prima thuisvoelt, maar je gras helaas niet.  

Een gazon in de schaduw lijkt dus een onmogelijke klus, maar dat is het zeker niet. Met het juiste schaduwgras én bemesting blijft jouw gazon zelfs in de schaduw tiptop!

Lees meer over schaduw op je gazon en hoe je hiermee om moet gaan
Een dor gazon door droogte en warmte | Dr. Botani

Uitgedroogd gazon

Tijdens hete zomermaanden met veel zonuren kan je gazon uitdrogen. Er ontstaan droge plekken met dor en geel gras. Ook kan dit resulteren in kale plekken. Naast goed sproeien kun je meer doen om een uitgedroogd gazon te voorkomen:

 • Maai het gazon in de zomer niet te kort. Een gazon dat er dor uitziet kun je beter helemaal niet maaien.
 • Laat je gazon in drogere periodes veelal met rust. Het gras is in deze periode extra kwetsbaar en kan dus snel beschadigen. 

Een gezond gazon is weerbaarder tegen droogte

 • Bemest je gazon met een goede organische mest. De organische meststoffen van Dr. Botani zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar verhogen ook de opnamecapaciteit van bijvoorbeeld water. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je gras beter bestand is tegen droogte.
Lees meer over een uitgedroogd gazon en hoe je dit kunt herstellen
Dr. Botani | gazon kale plekken engerlingen meikever aaltjes

Tekort aan voedingsstoffen

Je gazon heeft meer nodig dan alleen water en zonlicht om te groeien. Heeft jouw gazon een tekort aan voedingsstoffen? Dan kan dit leiden tot geel / bruin gras en/of kale plekken in je gazon. Een gazon met een tekort aan voedingsstoffen is ook veel gevoeliger voor onkruid, schimmels, ziektes en plaagdieren.

Gazon bemesten

Om een voedingstekort in je gazon te voorkomen, is het essentieel om 3 keer per jaar extra voeding toe te voegen door middel van bemesting. Dat kan in alle seizoenen, behalve de winter. Er wordt vaak gesproken over winterbemesting, maar dit is de bemesting die je in het najaar strooit zodat je gazon de winter goed door komt. Mest dus in de lente, zomer en herfst.

Heb je een gazon zonder problemen, gebruik dan een all round meststof zoals Graszó in de lente en zomer. Heeft jouw gazon een uitdaging, zoals klaver of mos? Dan zijn er speciale meststoffen met unieke eigenschappen per seizoen of probleem. Zo krijgt jouw gazon alle voedingstoffen die het nodig heeft!

Lees meer over een tekort aan voeding en hoe je het beste kunt bemesten

3. Gazon wordt geel door schimmels

Schimmels kunnen je gazon lelijk aantasten en ook gele of bruine plekken veroorzaken. Je kunt de volgende schimmels in je gazon herkennen:

Dollarspot in je gazon bestrijden | Dr. Botani

Dollarspot

Dollarspot is te herkennen aan de cirkelvormige, dorre gele en bruine plekken ter grootte van een muntstuk. Bij ochtenddauw kunnen er tevens spinnenwebachtige draden vormen op deze plekjes. Dollarspot is een teken van stikstof- en kaliumtekort en dat het gras ernstig verzwakt is. Omdat dollarspot de winter kan overleven, is het noodzakelijk om de kern van het probleem aan te pakken.

Dollarspot bestrijden

Een gazon met dollarspot heeft een stikstof- en kaliumgebrek. Gebruik daarom een mest met een hoog gehalte van deze mineralen, Dr. Botani snelmix. Gebruik dit in maart/april en in juni/juli. Het gras krijgt hierdoor een snelle groei en ontwikkeling en de mix stimuleert het bodemleven en verbetert de bodemstructuur.

Lees meer over dollarspot in je gazon en hoe je het kunt bestrijden

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel is eenvoudig te herkennen. Het begint als kleine, waterige plekken in het gazon van zo’n 4-6 cm. Wanneer sneeuwschimmel niet behandeld wordt, kan het zich al snel uitbreiden tot plekken van wel 25-30 cm groot.

De plekken in het gazon zijn eerst waterig en wit en daarna verkleuren ze naar geel, oranje of bruin, omringd door een donkerbruine rand. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, kunnen er tevens witte pluizen ontstaan op de plekken. Vandaar de naam sneeuwschimmel. Let op: sneeuwschimmel verdwijnt niet vanzelf en is bovendien erg besmettelijk.

Sneeuwschimmel bestrijden

Een gazon met sneeuwschimmel heeft een hoge PH, een tekort aan kali en teveel stikstof in het najaar. Gebruik een mest dat hierop afgestemd is, Dr. Botani gazonmest, in maart/april en in juni/juli. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten heeft het gras een rustige groei en verhoogde weerstand, de mix stimuleert het bodemleven en vermindert en voorkomt vervilting.

Lees meer over sneeuwschimmel in je gazon en hoe je het kunt bestrijden
Dr. Botani | voetrot

Voetrot

Voetrot is de naam van een schimmelfamilie. Het kan dus meerdere symptomen hebben en daardoor soms lastig te herkennen zijn. Kenmerken van voetrot (omvalziekte) in je gazon zijn natte plekken die geel tot donkerbruin van kleur zijn.

De plekken kunnen zich uitbreiden en aan de randen kunnen witte schimmels ontstaan. Wanneer er sneeuw ligt, kan voetrot zich onder de sneeuw flink uitbreiden maar helaas zie je de gevolgen pas als de sneeuw verdwenen is. 

Voetrot bestrijden

Een gazon met voetrot heeft een hoge PH, een tekort aan kali en teveel stikstof in het najaar. Gebruik een mest dat hierop afgestemd is, Dr. Botani gazonmest, in maart/april en in juni/juli. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten heeft het gras een rustige groei en verhoogde weerstand, de mix stimuleert het bodemleven en vermindert en voorkomt vervilting.

Lees meer over voetrot in je gazon en hoe je het kunt bestrijden

4. Gele plekken in gazon door hond

Hondenplas veroorzaakt gele plekken

Heb je honden of katten die op je gazon lopen? Urine van honden en katten veroorzaken gele / bruine plekken in je gazon. Waar ligt het nou aan dat het gras geel kleurt door het plasje van je hond?

Urine bevat stikstof (ureum). Vooral in de ochtendurine zit een hoge concentratie stikstof. Juist deze stikstof is de veroorzaker van de gele plekken. Vaak zal je er bij een teefje eerder last van hebben, omdat deze op 1 plaats haar plasje doet en een reutje het verspreid. 

Naspoelen

Voorkomen dat honden en/of katten op je gazon komen is de beste remedie… Zie je het toevallig gebeuren? Spoel dan goed met water, dan kan het gras misschien nog herstellen.

Lees meer over een tekort aan voeding en hoe je het beste kunt bemesten

Gele / bruine plekken in je gazon voorkomen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er vele oorzaken van gele en bruine plekken en andere verkleuringen in je gazon. Om deze plekken te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en dit snel aan te pakken.

Heb je last van plaagdieren? Bestrijd deze dan direct.

Heeft jouw gazon last van een tekort aan voedingsstoffen, stikstof of water? Dan kun je nieuwe verkleurde plekken voorkomen door je gazon tijdig en goed te onderhouden.

Een onderhoudsplan helpt je hierbij.

Lees meer over gazononderhoud

Stappenplan gazon herstellen bij gele / bruine plekken

Die verkleurde plekken in je gazon zien er niet fraai uit en wil je waarschijnlijk snel herstellen.

Zijn de wortels nog intact? Dan kun je de geel verkleurde plekken in je gazon herstellen door voldoende bemesting en water. Kies voor een all round organische meststof die alle benodigde voedingsstoffen bevat, zoals Graszó gazonmest.

Herstelt je gras niet en worden het kale plekken? Volg dan onderstaand stappenplan. Dan ziet je gazon er snel weer vol, groen en gezond uit!

Aanplantgrond

Graszaad

Organische mest

Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Alles in perfect afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Herstel gazon bio, gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Schade of verkleuringen in je gazon