Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon Gaten in gazon door vogels

Gaten in gazon door vogels

Heb je last van gaten of kale plekken in je gazon door vogels? Pikken en/of graven zij je gras kapot? Dan is de kans groot dat er een insectenplaag zoals emelten of engerlingen aanwezig is in je gazon. Deze larven vormen namelijk een lekkere snack voor vogels. Een insectenplaag verdwijnt helaas niet vanzelf. Wil je jouw gazon herstellen en de vogels verjagen? Dan is het van essentieel belang om de plaag te bestrijden.

Bestrijd plagen in het gazon
Dr. Botani | Roodborstje in het gazon.
vogels op je gazon door plaagdieren

Vogels op gazon door engerlingen of emelten

Vogeltjes op je gazon is normaal gesproken geen probleem. Zij pikken waarschijnlijk her en der een regenworm uit de bodem onder het gras. Dat is juist een goed teken, want regenwormen in je gazon wijzen op een gezonde bodem. Een ander verhaal wordt het wanneer vogels in grote getalen op je gazon aanwezig zijn en deze helemaal kapot pikken. Dat is een waarschuwingsteken dat er meer aan de hand is. Waarschijnlijk een insectenplaag zoals emelten of engerlingen.

larven in gras, engerlingen bestrijden | Dr. Botani

Engerlingen zijn larven van een kever en Emelten zijn langpootmug-larven. Wanneer je last hebt van één van deze plagen, betekent dat een hoop ellende voor je gazon. Allereerst veroorzaakt een emeltenplaag of engerlingenplaag kale plekken in je gazon. Engerlingen voeden zich namelijk met de wortels van gras en emelten met de jonge uitlopers. Hierdoor kan het gras onvoldoende voedingsstoffen en water opnemen uit de bodem en zal dus afsterven. Daar komt bij dat emelten en engerlingen de ultieme snack zijn voor verschillende vogelsoorten. Grote kans dus dat zwermen vogels jouw gazon weten te vinden en deze helemaal kapot pikken en graven op zoek naar de larven.

 

Emelten en engerlingen bestrijden

Als je je gazon wilt behouden en de vogels wilt verjagen, is het noodzakelijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Het bestrijden van de emelten of engerlingen dus. De beste remedie tegen emelten en engerlingen is het inzetten van hun natuurlijke vijanden.

Dit zijn aaltjes, ook wel nematoden genoemd.

Aaltjes tegen emelten Aaltjes tegen engerlingen
Dr. Botani | Aaltjes / nematoden uitvergroot

Aaltjes (Nematoden) tegen emelten en engerlingen

Aaltjes zijn de beste oplossing tegen engerlingen en emelten en zijn bovendien biologisch. Aaltjes zijn microscopisch kleine dieren die in de emelt- of engerlinglarven kruipen en zich in de larve voeden en vermenigvuldigen. De larve van de engerling of emelt sterft en de vermenigvuldigde aaltjes gaan weer op zoek naar nieuwe emelten en engerlingen. Zo wordt de plaag op een biologische en milieuvriendelijke manier opgelost.

Lees meer over emelten en hoe je ze kunt bestrijden Lees meer over engerlingen en hoe je ze kunt bestrijden

Engerlingen of emelten bestrijden met aaltjes

Als je je gazon wilt behouden, is het noodzakelijk om emelten / engerlingen te bestrijden. Anders is er binnen de kortste keren niets meer over van je gazon. Gelukkig is er een snelle en efficiënte manier om emelten / engerlingen biologisch te bestrijden met nematoden / aaltjes.

Kaal gazon herstellen

Je gazon kun je eenvoudig herstellen door nieuw gras in te zaaien. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Voor een nog sneller herstel van de grasmat (ook bij lage temperaturen), gebruik je speciale mest die de beworteling en groei sterk stimuleert. Zo heb je snel weer een mooi dichtgroeiend gazon!

Lees meer over gazonherstel >

Dr. Botani | Gazon herstellen gras zaaien
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket: kalk, mest en graszaad

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

  • Korrelkalk
  • Gazonmest die groei stimuleert
  • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.