Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Wolluis bestrijden doe je het meest effectief op biologische wijze. Maar hoe herken je wolluis? Je kijkt eens goed naar je plant en ziet een wit pluisje zitten een soort van witte luis. Op een blad of een stengel, of zelfs in de zogenaamde ‘oksel’ van een blad.
Maar het witte pluisje beweegt! En ineens zie je er meerdere op je plant zitten. Als je goed kijkt, zie je al gauw wat het probleem is. Witte luis, wollige, op mini-pissebed lijkende beestjes: wolluis.
Voorkom dat wolluis je plant aantast
Voorkom dat ook je andere planten besmet worden met wolluis
Voorkom een plaag in je huis
Op deze pagina:
Wolluis bestrijden is belangrijk voor de gezondheid van je plant. De wolluis, ook wel witte luis genoemd, is familie van de bladluis. Wolluizen hebben in tegenstelling tot de bladluis geen schild maar leven in een wollig ‘nestje’. De wolluis dankt zijn naam aan deze witte wasachtige laag. Deze wollige laag laat de wolluis ook achter op je plant.
Wolluizen komen zowel voor op je kamerplanten als op buitenplanten. Denk aan een palm, bananenplant, cactus, varen, maar je ziet ook wolluis in olijfbomen en hortensia’s.
Misschien zie je de wolluis zelf lopen, een wollige witte luis. Je herkent wolluis ook aan de kleine ‘suikerspinnetjes’ in je plant. Hierin beschermt de wolluis zichzelf en de eitjes.
Wanneer je een wolluisje ziet lopen, zie je een witte mini-pissebed waar wit poeder op lijkt te liggen over je plant krioelen. Een volwassen wolluis is ongeveer 3 tot 6 millimeter groot.
De witte afscheiding waar de wolluis zich in beschermt, vind je verspreid over je plant terug. Dit laagje zorgt ervoor dat het witte luisje heel goed bestand is tegen extreme omstandigheden.
De wolluis houdt van warmte dus is regelmatig terug te vinden als plaag in huis, maar ook in kassen. Als de wolluizen nog heel klein zijn, het eerste stadium van de nimf, dan kunnen ze verspreid worden via wind en lucht.
Maar vaak nemen wij zelf de wolluis mee naar binnen in onze kleding of via een nieuwe plant. Check een plant daarom altijd eerst even goed op plagen voordat je hem binnen zet.
Een gezonde plant helpt plagen voorkomen
Daarnaast zijn planten met een zwakke weerstand gevoeliger voor plagen zoals wolluis. Zorg er daarom voor dat je planten voldoende voeding krijgen. Gemakkelijk in gebruik zijn de Dr. Botani voedingstabletten. Deze werken krachtig om je kamerplanten het hele jaar door sterk en gezond te houden en plaagdieren zoals die witte wolluis minder kans te geven. Wolluis voorkomen is toch altijd beter dan de wolluis bestrijden.
Wolluis voedt zich graag met sap uit je planten door een gaatje te prikken en het sap te drinken. De groei van je plant wordt hiermee belemmerd en de bladeren raken beschadigd, geel en soms vervormd of er vallen zelfs bladeren van je plant af.
Schimmels op bladeren
In het sap dat ze uit je plant halen zitten suikers. Het teveel aan suikers stoten de wolluizen af in de vorm van honingdauw. De bladeren en stengels worden kleverig en zien er niet meer zo mooi uit. Op de honingdauw ontstaan makkelijk schimmels, zoals roetdauw. Dit is een zwarte schimmel die er vies uitziet, maar waardoor ook de fotosynthese van je plant afneemt. De plant krijgt nu simpelweg niet genoeg licht om te groeien.
Plantenziektes
Tenslotte laat de wolluis bij het opzuigen van het plantensap ook vaak nog eens ziektes achter. Vandaar dat wolluis bestrijden belangrijk is voor de gezondheid van je planten.
Je kunt de wolluis ook heel goed bestrijden met lieveheersbeestjes. Deze zijn super goed in het aanpakken van grote wolluisshaarden.
Leuk om te weten! De larve van het lieveheersbeestje Cryptolaemus Montrouzieri kan een wolluishaard heel onopvallend binnendringen. De larve lijkt namelijk op een wolluis, hij is bedekt met witte wasachtige draden zodat hij niet opvalt.
Wolluis moet je snel bestrijden want de witte luizen veroorzaken ernstige schade in je planten en gewassen. Wolluizen planten zich ontzettend snel voort, een vrouwelijke wolluis legt in 5-10 dagen tijd wel zo’n 300-500 eitjes.
Bovendien verspreiden wolluizen zich gemakkelijk waardoor binnen de kortste keren al je kamerplanten vergeven zijn van de wolluis. Wolluis verspreiden zich zowel via luchtstromen als kruisbesmetting. Je kunt de wolluis zelfs op je kleding meedragen en daardoor andere kamerplanten besmetten.
Biologische bestrijding wolluis
De biologische manier om wolluis te bestrijden is de meest duurzame aanpak, en gelukkig heeft de natuur een slimme oplossing!
Het kan best lastig zijn om te herkennen welke luis zich in je plant genesteld heeft. Voor de bestrijding maakt het niet zoveel uit welke luis je hebt want de Chrysopha gaasvlieg staat boven aan de voedselketen en bestrijd alle typen luizen super effectief.
Bladluizen kun je echter ook heel goed bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.
Luizen worden aangetrokken door de geur van een zwakke plant. Zorg er daarom voor dat je plant sterk en gezond is. Daarmee is hij beter weerbaar tegen ziektes en plagen zoals luizen. Gebruik een organische voeding, zoals onze kamerplant tabletten. Deze bevorderen een rustige groei, hogere weerstand en stimuleren de wortelontwikkeling.
Heb je geconstateerd dat je kamerplanten last hebben van wolluis? Dan kun je de wolluis bestrijden met zijn natuurlijke vijanden, de gaasvlieg of lieveheersbeestjes.
Het eerste wat je doet, is het isoleren van de plant of planten waar je wolluis in hebt ontdekt. Zet deze in een aparte kamer zonder andere planten, dan kunnen andere planten niet besmet worden met de wolluis. Doe handschoenen aan en neem met een vochtig keukenpapiertje de bladeren en stengels van je plant af om een deel van de wolluis van de plant te krijgen. Let op dat de beestjes die je gevangen hebt nog in leven kunnen zijn, dus zorg dat ook het doekje niet in de buurt van andere planten komt. Gooi het doekje in de groenbak. Als je de planten niet kunt isoleren, blijf ze dan goed monitoren.
Zet de planten bij voorkeur in een niet-leefruimte zodat je wolluis kunt bestrijden met zijn natuurlijke vijanden.
Mannelijke wolluizen lijken op kleine wespen. Je vindt ze zelden in of op de plant, maar juist eromheen. Met gele vangplanten kun je de mannetjes vangen. Hiermee vang je dus de volwassen wolluizen maar niet de eitjes in de plant. Laat de vangplaten 2 wekenin je planten staan.
Gaasvlieg kopen voor bestrijden wolluis
Koop het beste de gaasvlieg bij een beginnende plaag. De gaasvlieg vrouwtjes leggen eitjes vlak bij de plaaghaarden. De larven die hier uitkomen zijn verantwoordelijk voor de bestrijding. Wolluis op je plant krijgt hierdoor geen kans meer!
Heb ik dan na de bestrijding allemaal gaasvliegen in mijn huis? Nee! Als de larven van de gaasvlieg alle wolluizen opgegeten hebben, dan zullen de larven of elkaar op gaan eten of sterven van de honger. De kans dat je een gaasvlieg in je huis tegen komt is dus heel erg klein.
Lieveheersbeestjes kopen voor bestrijden wolluis
Daarentegen zijn lieveheersbeestjes de meest effectieve bestrijding tegen wolluis. De Cryptolaemus Montrouzieri lieveheersbeestjes zijn zwartbruin van kleur. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes zijn verzot op wolluis en eten er wel zo’n 30-70 per dag! Heb je een flinke wolluisplaag, dan kun je het beste lieveheersbeestjes in zetten. Deze is heel effectief en daarom sterk in wolluishaarden. Maar helaas wel wat duurder.
Volwassen lieveheersbeestjes hebben een goed zoekvermogen en leggen hun eitjes in een wolluishaard. Dit zijn wel zo’n 400 eitjes per keer. De larven dringen de wolluispopulatie vervolgens onopvallend binnen.
Voorkom verspilling bij het uitzetten van de natuurlijke vijanden
Om het jezelf gemakkelijker te maken en ervoor te zorgen dat de natuurlijke vijanden niet op de grond terecht komt kun je ook onze biobox gebruiken. Deze handige doosjes hang je gemakkelijk in je plant. Je schudt hierin de natuurlijke vijanden leeg en de ze vinden zelf vanuit het doosje hun weg in je plant naar de wolluis toe. Op deze manier voorkom je verspilling omdat de natuurlijke bestrijders niet op de grond vallen.
Houd je plant nog een aantal weken in quarantaine en houd hem goed in de gaten. Is je plant na die weken nog steeds vrij van wolluis? Dan kun je hem veilig terug op zijn plekje zetten. Zijn er toch nog eitjes uitgekomen, herhaal de behandeling dan.
Zorg dat je plant kerngezond is en super weerbaar tegen beestjes zoals wolluis. Dit doe je met de juiste voeding uit de natuur. Planten komen uit de natuur en uiteraard hebben die behoefte aan natuurlijke oplossingen. Bovendien werkt een natuurlijke oplossing bewezen beter! Dr. Botani Plant tabs werken 3 tot 6 maanden, zijn heel gemakkelijk in gebruik, zorgen voor een rustige groei, een betere weerstand, goede wortelontwikkeling én ze stimuleren het bodem eco systeem.
Extra ondersteuning
Wil je direct de bladeren van je plant wat extra ondersteuning geven, gebruik dan LeafClean, een organische bladmeststof. Dit voedt het blad direct, helpt bij terugkleuren van de bladeren en maakt het blad schoon. Gebruik LeafClean niet tegelijkertijd met de natuurlijke vijanden.
Verse potgrond
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover.
Veel mensen vinden het geen prettig idee om ‘beestjes’ uit te zetten in hun kamerplant om een plaag te bestrijden. Je haalt er immers extra beestjes mee in huis. Toch is dit niets om je zorgen over te maken. De natuurlijke vijanden leven enkel en alleen van hun prooi, de plaagdieren. Zij zullen de plant waarin je ze uitzet dus niet verlaten, omdat daar een hoop lekkers te halen valt. Wanneer de natuurlijke vijanden alle plaagdieren opgegeten hebben, dan sterven ze vanzelf uit
Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.