Home Kamerplant verzorgen (Plaag)dieren in je kamerplant Wolluizen in je plant

Wolluis biologisch bestrijden voor een mooie gezonde plant

Wolluis bestrijden doe je het meest effectief op biologische wijze. Maar hoe herken je wolluis? Je kijkt eens goed naar je plant en ziet een wit pluisje zitten een soort van witte luis. Op een blad of een stengel, of zelfs in de zogenaamde ‘oksel’ van een blad.

Maar het witte pluisje beweegt! En ineens zie je er meerdere op je plant zitten. Als je goed kijkt, zie je al gauw wat het probleem is. Witte luis, wollige, op mini-pissebed lijkende beestjes: wolluis.

Koop Chrysopa tegen wolluis
lieveheersbeestje larve vermomd als wolluis | Dr. Botani
 • Voorkom dat wolluis je plant aantast

 • Voorkom dat ook je andere planten besmet worden met wolluis

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Voorkom dat wolluis je plant aantast

 • Voorkom dat ook je andere planten besmet worden met wolluis

 • Voorkom een plaag in je huis

Wat zijn wolluizen?

Wolluis bestrijden is belangrijk voor de gezondheid van je plant. De wolluis, ook wel witte luis genoemd, is familie van de bladluis. Wolluizen hebben in tegenstelling tot de bladluis geen schild maar leven in een wollig ‘nestje’. De wolluis dankt zijn naam aan deze witte wasachtige laag. Deze wollige laag laat de wolluis ook achter op je plant. 

Wolluizen komen zowel voor op je kamerplanten als op buitenplanten. Denk aan een palm, bananenplant, cactus, varen, maar je ziet ook wolluis in olijfbomen en hortensia’s. 

Wolluis bestrijden doe je effectief met Chrysopa

Wolluis bestrijden doe je op biologische wijze met Chrysopa van Dr. Botani. Dit is de natuurlijke vijand van wolluizen. 

Chrysopa larven tegen wolluis:

 • Zorgt voor een biologische, snelle én effectieve bestrijding
 • Zorgt voor een langdurige bescherming van jouw planten
 • Beschermen planten tegen ernstige schade

Als de larven van de gaasvlieg alle wolluizen opgegeten hebben, dan zullen de larven of elkaar op gaan eten of sterven van de honger. De kans dat je een gaasvlieg in je huis tegen komt is dus heel erg klein. Stel dat er toch een ontpopping plaatsvindt dan zal het vliegje niet groot worden omdat deze leven van nectar en dit binnen niet te vinden is.

Wolluis in je kamerplant herkennen | Dr. Botani

Hoe je wolluis kunt herkennen

Misschien zie je de wolluis zelf lopen, een wollige witte luis. Je herkent wolluis ook aan de kleine ‘suikerspinnetjes’ in je plant. Hierin beschermt de wolluis zichzelf en de eitjes.

Wanneer je een wolluisje ziet lopen, zie je een witte mini-pissebed waar wit poeder op lijkt te liggen over je plant krioelen. Een volwassen wolluis is ongeveer 3 tot 6 millimeter groot.

De witte afscheiding waar de wolluis zich in beschermt, vind je verspreid over je plant terug. Dit laagje zorgt ervoor dat het witte luisje heel goed bestand is tegen extreme omstandigheden.

Het alternatief, maak je plant top fit!

Naast bestrijding van bladluis met natuurlijke vijanden hebben we nog een super goed alternatief. Wat in onze ervaring namelijk ook heel goed werkt, is je plant top fit te maken met Leaf-Clean. Zo krijgen die vervelende beestjes geen kans. Deze organische mest geeft een boost aan je plant en zit boordevol natuurlijke voedingsstoffen en vitamines. 

Organische blad mest, Leaf-Clean:

 • Leaf-Clean verhoogt de weerstand, stimuleert nieuwe groei en beschermt tegen aantastingen.
 • Bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporenelementen, plantaardige hormonen en vitamines.
 • Het blad wordt direct gevoed en is gelijk weer stralend en diepe, volle van kleur

Resultaat: een sterke, gezonde plant zonder ziektes en plaagdieren!

Oorzaken wolluis

De wolluis houdt van warmte dus is regelmatig terug te vinden als plaag in huis, maar ook in kassen. Als de wolluizen nog heel klein zijn, het eerste stadium van de nimf, dan kunnen ze verspreid worden via wind en lucht. 
Maar vaak nemen wij zelf de wolluis mee naar binnen in onze kleding of via een nieuwe plant. Check een plant daarom altijd eerst even goed op plagen voordat je hem binnen zet.

Een gezonde plant helpt plagen voorkomen
Daarnaast zijn planten met een zwakke weerstand gevoeliger voor plagen zoals wolluis. Zorg er daarom voor dat je planten voldoende voeding krijgen. Gemakkelijk in gebruik zijn de Dr. Botani voedingstabletten. Deze werken krachtig om je kamerplanten het hele jaar door sterk en gezond te houden en plaagdieren zoals die witte wolluis minder kans te geven. Wolluis voorkomen is toch altijd beter dan de wolluis bestrijden. 

Bestel voedingstabletten voor een gezonde plant
Schade door wolluis, bestrijden doe je biologisch | Dr. Botani

Wat voor schade richt wolluis aan in je plant?

Wolluis voedt zich graag met sap uit je planten door een gaatje te prikken en het sap te drinken. De groei van je plant wordt hiermee belemmerd en de bladeren raken beschadigd, geel en soms vervormd of er vallen zelfs bladeren van je plant af.

Schimmels op bladeren
In het sap dat ze uit je plant halen zitten suikers. Het teveel aan suikers stoten de wolluizen af in de vorm van honingdauw. De bladeren en stengels worden kleverig en zien er niet meer zo mooi uit. Op de honingdauw ontstaan makkelijk schimmels, zoals roetdauw. Dit is een zwarte schimmel die er vies uitziet, maar waardoor ook de fotosynthese van je plant afneemt. De plant krijgt nu simpelweg niet genoeg licht om te groeien.

Plantenziektes
Tenslotte laat de wolluis bij het opzuigen van het plantensap ook vaak nog eens ziektes achter. Vandaar dat wolluis bestrijden belangrijk is voor de gezondheid van je planten.

Lieveheersbeestje larve vermomd als wolluis

Je kunt de wolluis ook heel goed bestrijden met lieveheersbeestjes. Deze zijn super goed in het aanpakken van grote wolluisshaarden.

Leuk om te weten! De larve van het lieveheersbeestje Cryptolaemus Montrouzieri kan een wolluishaard heel onopvallend binnendringen. De larve lijkt namelijk op een wolluis, hij is bedekt met witte wasachtige draden zodat hij niet opvalt. 

Wolluis bestrijden

Wolluis moet je snel bestrijden want de witte luizen veroorzaken ernstige schade in je planten en gewassen. Wolluizen planten zich ontzettend snel voort, een vrouwelijke wolluis legt in 5-10 dagen tijd wel zo’n 300-500 eitjes.

Bovendien verspreiden wolluizen zich gemakkelijk waardoor binnen de kortste keren al je kamerplanten vergeven zijn van de wolluis. Wolluis verspreiden zich zowel via luchtstromen als kruisbesmetting. Je kunt de wolluis zelfs op je kleding meedragen en daardoor andere kamerplanten besmetten.

Biologische bestrijding wolluis
De biologische manier om wolluis te bestrijden is de meest duurzame aanpak, en gelukkig heeft de natuur een slimme oplossing!

Bestrijd wolluis met larven van de gaasvlieg

Gaasvliegen zijn de natuurlijke vijanden van wolluis. Ze leggen eitjes vlak bij de plaaghaarden en de larven die hier uitkomen pakken de wolluis aan. Gaasvliegen zijn heel effectief bij een beginnende plaag. 

Heb ik dan na de bestrijding allemaal gaasvliegen in mijn huis? Nee! Als de larven van de gaasvlieg alle wolluizen opgegeten hebben, dan zullen de larven of elkaar op gaan eten of sterven van de honger. De kans dat je een gaasvlieg in je huis tegen komt is dus heel erg klein.

Luizen herkennen in je plant, ontdek welke luis je in je plant hebt | Dr. Botani

Verschillende soorten luizen herkennen

Het kan best lastig zijn om te herkennen welke luis zich in je plant genesteld heeft. Voor de bestrijding maakt het niet zoveel uit welke luis je hebt want de Chrysopha gaasvlieg staat boven aan de voedselketen en bestrijd alle typen luizen super effectief.

Bladluizen kun je echter ook heel goed bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.  

Voorkom een zwakke plant

Luizen worden aangetrokken door de geur van een zwakke plant. Zorg er daarom voor dat je plant sterk en gezond is. Daarmee is hij beter weerbaar tegen ziektes en plagen zoals luizen. Gebruik een organische voeding, zoals onze kamerplant tabletten. Deze bevorderen een rustige groei, hogere weerstand en stimuleren de wortelontwikkeling. 

Stappenplan voor een effectieve en biologische bestrijding van wolluis

Heb je geconstateerd dat je kamerplanten last hebben van wolluis? Dan kun je de wolluis bestrijden met zijn natuurlijke vijanden, de gaasvlieg of lieveheersbeestjes.

Wolluis bestrijden: natuurlijke vijanden kopen en uitzetten

100 tabletten, nu voor € 28,95

Vangplaten

Wolluis bestrijden met lieveheersbeestjes

Voedingstabletten

100 tabletten, nu voor € 28,95

Wat gebeurt er met de ‘beestjes’ die ik in mijn huis uitzet?

Veel mensen vinden het geen prettig idee om ‘beestjes’ uit te zetten in hun kamerplant om een plaag te bestrijden. Je haalt er immers extra beestjes mee in huis. Toch is dit niets om je zorgen over te maken. De natuurlijke vijanden leven enkel en alleen van hun prooi, de plaagdieren. Zij zullen de plant waarin je ze uitzet dus niet verlaten, omdat daar een hoop lekkers te halen valt. Wanneer de natuurlijke vijanden alle plaagdieren opgegeten hebben, dan sterven ze vanzelf uit

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

Plaagdieren in je kamerplanten