Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin

Plaagdieren in je moestuin

Plaagdieren in je gewassen en moestuinplanten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten Het is geen fijn idee dat er allerlei beestjes tussen de planten waar je van wilt eten krioelen. Daarnaast zijn plaagdieren verwoestend voor je planten én je oogst. Met welke plaagdiersoort je ook te maken hebt, bestrijding is altijd noodzakelijk om je moestuinplanten te kunnen behouden. 

Hieronder geven we een opsomming van veelvoorkomende plaagdieren in de moestuin en hoe je ze bestrijdt!

vervellingen van bladluis en bladluis op een komkommerplant | Dr. Botani
Overzicht plagen in de moestuin
vervellingen van bladluis en bladluis op een komkommerplant | Dr. Botani
  • Voorkom schade aan je moestuin door plaagdieren

  • Plaagdieren gaan niet vanzelf weg

  • Voorkom dat plaagdieren je oogst verpesten

  • Voorkom schade aan je moestuin door plaagdieren

  • Plaagdieren gaan niet vanzelf weg

  • Voorkom dat plaagdieren je oogst verpesten

Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Houd je moestuin gezond en voorkom plaagdieren 

Een gezonde moestuin met gezonde planten heeft een betere weerstand en is weerbaarder tegen plagen en ziektes! Bemest de moestuin daarom regelmatig met een organische moestuinmest die jouw planten kerngezond houdt

Organische moestuinmest

  • Voor een sterke beworteling en groei
  • Maakt planten weerbaarder tegen plagen
  • Geeft langdurig voeding af

Overzicht plagen in de moestuin

Bij de ontdekking van beestjes in de moestuin zouden de alarmbellen meteen moeten gaan rinkelen. In het overzicht hieronder sommen wij de meestvoorkomende plagen in de moestuin op. 

Dr. Botani | Naaktslakken

Slakken 

Slakken zijn een gevreesde plaag voor moestuinliefhebbers. Slakken eten namelijk wel de helft van hun eigen lichaamsgewicht per dag! Je kunt je voorstellen wat voor schade dat aan je moestuin aanricht. Vooral gewassen zoals sla, kool en komkommer zijn niet veilig voor de slak en kunnen soms bijna helemaal opgegeten worden. 

Slakken in de moestuin bestrijden

Slakken zijn natuurlijk te bestrijden met aaltjes! Deze natuurlijke vijanden gaan op zoek naar slakken in de bodem en bestrijden ze op een natuurlijke manier. Je kunt ook een koperband rondom je gewassen plaatsen om te voorkomen dat slakken je gewassen bereiken. 

Aaltjes tegen slakken kopen

Lees meer over slakken en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Rups gaten in moestuin.

Rupsen 

Rupsen zijn de larven van vlinders en beginnen direct met eten als ze uit hun ei komen. Door de grote vraatzucht van rupsen, blijft er soms helemaal niks meer over van jouw planten en gewassen in de moestuin. 

Rupsen in de moestuin bestrijden

Ook rupsen zijn goed te bestrijden met aaltjes. De aaltjes gaan net zo lang door totdat alle rupsen bestreden zijn. En aaltjes zijn volledig natuurlijk en niet schadelijk voor jouw moestuin. Voorkom dat rupsen jouw gewassen bereiken door een lijmband in je moestuin te plaatsen. 

Aaltjes tegen rupsen kopen

Lees meer over rupsen en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Witte vlieg op het blad van een tomatenplant.

Witte Vlieg

Witte vliegen zijn klein en bevinden zich vaak in groepjes aan de onderkant van bladeren. Je herkent een witte vlieg plaag aan gele en misvormde bladeren. Witte vliegen zuigen namelijk de voedingsstoffen uit de bladeren waardoor jouw planten zelf een tekort hebben. 

Witte vliegen in de moestuin bestrijden

Witte vliegen kun je het beste bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen, roofmijten of roofwants. Ook is het aan te raden om de plaag te vangen en monitoren met plakkerige vangplaten

Sluipwespen tegen witte vlieg kopen

Lees meer over witte vliegen en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Bladluis en schade in moestuin.

Bladluis

Bladluizen zijn hele kleine beestjes die vooral voorkomen op plekken waar nieuwe bladeren en stengels groeien. Ze voeden zich met de sappen van jouw planten, waardoor bladeren geel en misvormd raken. Ook brengen bladluizen ziektes en virussen over naar je planten. 

Bladluis in de moestuin bestrijden

Bladluizen hebben verschillende natuurlijke vijanden, zoals galmuggen, sluipwespen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen waarmee je de plaagdieren kunt bestrijden. De vliegende bladluizen vang je met vangplaten. 

Lieveheersbeestjes tegen bladluizen kopen

Lees meer over bladluizen en hoe je ze kunt bestrijden

gaatjes in appel door worm? Het is een fruitmot | Dr. Botani

Fruitmot 

De larven van de fruitmot dringen je fruit binnen en graven zich een weg naar de kern. De vruchten worden hierdoor oneetbaar en kunnen zelfs gaan rotten. De larven van fruitmotten zijn vooral dol op appels, maar ook andere fruitsoorten zijn niet veilig

Fruitmot in de moestuin bestrijden

De mannelijke, volwassen fruitmotten kun je vangen met een feromoonval. De motten kunnen zich zo niet meer voortplanten. De larven van de fruitmot bestrijdt je het beste met aaltjes, hun natuurlijke vijanden. 

Aaltjes tegen fruitmotten kopen

Lees meer over fruitmotten en hoe je ze kunt bestrijden

Fruitvliegjes

Veel fruitvliegjes komen af op rijp of rottend fruit, maar de Aziatische Suzuki fruitvlieg is juist dol op onrijp fruit en kan dus flinke schade aanrichten in je moestuin. Ze leggen hun eitjes in de vruchten, waardoor deze volledig oneetbaar worden. 

Fruitvliegjes in de moestuin bestrijden

Met een speciale val en natuurlijke lokvloeistof vang je de fruitvliegjes, waardoor ze geen schade aan kunnen richten aan je fruitteelt en ze zich niet meer voor kunnen planten. 

Fruitvliegjesval kopen

Lees meer over fruitvliegjes en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Trips larven.

Trips

Trips komt niet alleen voor op je kamerplanten, maar kan ook je moestuinplanten flink terroriseren. Trips haalt namelijk voedingsstoffen uit de bladeren van de planten. Hierdoor worden de bladeren slap, geel en futloos. Planten kunnen zelfs afsterven!

Trips in de moestuin bestrijden

Trips zijn immuun geworden voor bijna alle soorten chemische bestrijding. De enige oplossing is dus bestrijden met hun natuurlijke vijand: roofwantsen! Roofwantsen eten alle stadia van trips en zijn dus een snelle en effectieve biologische bestrijder. Met de blauwe vangplaten vang je de volwassen trips in je moestuin 

Roofwantsen tegen trips kopen

Lees meer over trips en hoe je ze kunt bestrijden

Schade van spint in aardbei plant | Dr. Botani

Spint 

Spinten leven van de sappen uit de bladeren van jouw moestuinplanten. Ze prikken Dit zorgt voor kleine bruine of gele plekjes op de bladeren. Bij een grote spintenplaag worden deze vlekken steeds groter en kan het blad zelfs afsterven. Ook herken je spint aan de webben aan de bladeren en stengels. 

Spint  in de moestuin bestrijden

De beste manier om spint te bestrijden is met roofmijt. Deze natuurlijke vijanden eten zowel de volwassen spinten als hun eitjes en larven. De roofmijten overleven ook lang zonder prooi, waardoor jouw planten langdurig beschermd worden tegen een nieuwe plaag. 

Roofmijt tegen spint kopen

Lees meer over spint en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Wolluis en mieren.

Wolluis

Wolluizen zien eruit als kleine witte pluisjes op de bladeren of stengels van je planten. Wolluizen prikken gaatjes in de bladeren en zuigen hierdoor voedingsstoffen uit de planten. De planten groeien hierdoor slecht, bladeren kleuren geel, raken vervormd en kunnen zelfs afsterven

Wolluis in de moestuin bestrijden

Gaasvliegen eten wolluizen en zijn hierdoor een ideale natuurlijke bestrijder. De vrouwelijke gaasvliegen zijn goede speurders en vinden binnen no time een wolluisplaag en leggen hier hun eitjes. De mannelijke wolluizen vang je eenvoudig met vangplaten

Gaasvlieg tegen wolluis kopen

Lees meer over wolluizen en hoe je ze kunt bestrijden

De tomatenmineermot bestrijden doe je het gemakkelijkste op biologische wijze | Dr. Botani

Tomatenmineermot

De tomatenmineermot is een nachtmerrie voor iedere tomatenteler. De larven van de tomatenmineermot eten bladmoes en graven hiervoor gangen in bladeren en vruchten. De aangetaste vruchten worden hierdoor oneetbaar. 

Tomatenmineermot in de moestuin bestrijden

Met aaltjes bestrijd je de larven van de tomatenmineermot op een snelle en effectieve manier. De motten zijn er klein en dus lastig om te zien. Door gebruik te maken en Bug-Scan monitor je eenvoudig de populatie. De motten blijven plakken aan de lijmlaag. 

Aaltjes tegen tomatenmineermot kopen

Lees meer over tomatenmineermotten en hoe je ze kunt bestrijden

engerlingen in grond, moestuin, siertuin | Dr. Botani

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers, leven in de bodem en eten wortels van gewassen. Je gewassen gaan hierdoor slap hangen, kunnen verwelken en uiteindelijk zelfs afsterven. Engerlingen komen zowel op gazons als in de moestuin voor.

Engerlingen in de moestuin bestrijden

Ook tegen engerlingen kun je aaltjes inzetten! Je verspreidt deze microscopisch kleine beestjes over de bodem en ze gaan direct op zoek naar de engerlingen. Bestrijding met aaltjes is niet alleen effectief, maar ook veilig voor je moestuin én de natuur 

Aaltjes tegen engerlingen kopen

Lees meer over engerlingen en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Mier

Mieren

Een paar mieren in de moestuin is nog geen reden tot paniek. Integendeel zelfs! Mieren zijn juist hele nuttige beestjes. Als er echter een mierennest in je moestuin aanwezig is, is dat een ander verhaal. Mieren graven tunnels en verspreiden hiermee luizen en onkruid. Ook komen zo wortels van planten bloot  te liggen, waardoor ze uitdrogen. 

Mieren in de moestuin bestrijden

Met aaltjes bestrijd je de mieren in de bodem op een natuurlijke en biologische manier. Om te voorkomen dat mieren in je moestuin terecht komen, kun je een barrière creëren met een lijmband waar de mieren aan blijven kleven. 

Aaltjes tegen mieren kopen

Lees meer over mieren en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Woelmuis

Muizen

(Woel)muizen leven van de wortels van gewassen en graven hele gangenstelsels onder je gazon of moestuin om hierbij te komen. Moestuinplanten worden hierdoor verslapt en kunnen zelfs afsterven! Door de gangenstelsels kan de bodem bovendien verzakken. 

Muizen in de moestuin bestrijden

Door een woelmuizenval in de gangenstelsels te plaatsen, vang je de muizen snel en doeltreffend. Zodra een muis in de val komt, klapt de val dicht en overlijdt de muis direct. De val is daarna opnieuw te gebruiken. 

Muizenval kopen

Lees meer over muizen en hoe je ze kunt bestrijden