Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon

Onkruid of schimmels in je gazon

Heb je last van onkruid of schimmel in je gazon? Daar wil je zo snel mogelijk vanaf! Niet alleen ontsiert het je strakke groene gazon; veel onkruid- en schimmelsoorten wijzen op een onderliggend probleem. Denk aan een tekort aan voedingsstoffen zoals stikstof.

Alleen het verwijderen van het onkruid of de schimmel is meestal niet voldoende. Wanneer je het gazonprobleem niet bij de kern aanpakt, zal het onkruid of de schimmel vanzelf weer terugkomen. De meeste soorten onkruid en schimmel zijn goed te bestrijden. Hieronder geven we je een kort overzicht van de meest voorkomende onkruid- en schimmelsoorten in gazons en hoe je deze kunt bestrijden.

klaver in gras bestrijden met organische mest
Lees meer
klaver in gras bestrijden met organische mest
Dr. Botani - Mos in je gazon.

Mos in gazon

Mos is misschien wel het meest voorkomende onkruid in gazons, en heeft de neiging om alle zwakke of kale plekken in het gras direct op te vullen. Mos is een hardnekkig onkruid en kan telkens terugkomen wanneer je de kern van het probleem niet aanpakt. Verwijderen alleen is dus niet voldoende. Om mos uit je tuin te bannen én voorkomen, is het nodig om de algehele gezondheid van je gazon aan te pakken.

Lees meer over mos in je gazon en hoe je het kunt bestrijden
Dr. Botani - Klaver in je gazon.

Heb je last van klaver in je gazon?

Dit wijst op een stikstoftekort en is dus in feite een teken dat je gazon belangrijke voedingsstoffen mist. Klaver is erg sterk en overleeft met gemak de winter. Wil je klaver uit je gazon bestrijden? Dan zul je het stikstofprobleem moeten aanpakken.

Lees meer over klaver in je gazon en bestrijding
Dr. Botani | Paardenbloemen in gazon.

Paardenbloemen in gazon

Paardenbloemen in je gazon kunnen geen kwaad. Ze zijn echter een doorn in het oog van liefhebbers van een strak gazon. Omdat paardenbloemen zich razendsnel én op verschillende manieren verspreiden, kunnen ze een lastig probleem zijn om aan te pakken.

Lees meer over paardenbloemen in je gazon en bestrijding

Weegbree in gazon

Ken je dat lelijke onkruid in je gazon met die grote leerachtige bladeren? Dit onkruid staat ook wel bekend als weegbree. Weegbree is ontzettend sterk en zal altijd concurreren met gras. Op plekken waar je gazon verzwakt is, of waar kale plekken voorkomen, zal weegbree al snel terrein winnen. Weegbree wordt verspreid door de wind en wortelt erg diep in de grond. Wil je weegbree uit je gazon verwijderen? Dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet, met wortel.

Lees meer over weegbree in je gazon en bestrijding
Dr. Botani - Paddenstoel in je gazon.

Paddenstoelen in gazon

Paddenstoelen kunnen in ieder gazon voorkomen en kunnen in principe geen kwaad. Ze wijzen zelfs op een gezonde bodem! Alleen onderstaande soort (Marasmius oreades) kan leiden tot verkleuringen of kale plekken in je gazon. Ook op recent aangelegde gazons komen vaak paddenstoelen voor. De meeste mensen zien paddenstoelen echter liever verdwijnen uit hun mooi strakke gazon.

Lees meer over paddenstoelen in je gazon en bestrijding
Dr. Botani - Rooddraad in je gazon.

Rooddraad in gazon

Rooddraad in je gazon is een schimmelziekte die vrij eenvoudig te herkennen is. Rooddraad ziet eruit als rode grassprieten in een geel verkleurd stuk gras. Rooddraad wijst op een stikstoftekort in je gazon en is dus een teken dat het gras uitgeput is. Gelukkig is een stikstoftekort eenvoudig te verhelpen.

Lees meer over rooddraad in je gazon en bestrijding
Dr. Botani - gaten in je gazon / woelmuis of woelrat holen herkennen

Dollarspot in gazon

Dollarspot is een schimmelziekte in gazons. Het is te herkennen aan de cirkelvormige, dorre plekken ter grootte van een muntstuk. Bij ochtenddauw kunnen er tevens spinnenwebachtige draden vormen op deze dorre plekjes. Dollarspot wijst op een stikstoftekort en is dus een teken dat het gras ernstig verzwakt is. Omdat dollarspot met gemak de winter overleeft, is het noodzakelijk om de kern van het probleem (het stikstoftekort) aan te pakken.

Lees meer over dollarspot in je gazon en hoe bestrijding
Dr. Botani. | Sneeuwschimmel in het gras.

Sneeuwschimmel in gazon

Sneeuwschimmel is een gazonziekte die wijst op een te vochtig gazon of een teveel aan stikstof. Het is makkelijk te herkennen aan gele, oranje of bruine plekken in je gazon, omringt door een donkerbruine rand. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen er tevens witte pluizen ontstaan op de plekken, vandaar de naam sneeuwschimmel. Sneeuwschimmel verdwijnt niet vanzelf en is bovendien erg besmettelijk. De aangetaste plekken zijn in het begin zo’n 4-6 cm groot, maar kunnen uitgroeien tot plekken van wel 25-30 cm doorsnede.

Lees meer over sneeuwschimmel in je gazon en bestrijding
Dr. Botani | Voetrot omvalziekte Pythium closeup.

Voetrot (omvalziekte) in gazon

Voetrot (ook wel omvalziekte genaamd) tast je gazon lelijk aan. Deze schimmelziekte ontstaat vooral in kwetsbare, slecht onderhouden gazons maar ook in net aangelegde gazons waarvan de wortels nog niet zo sterk zijn. Voetrot is een schimmelfamilie en kan dus meerdere symptomen hebben. O.a. ronde, aangetaste plekken in het gazon, een donkerbruine, vettige laag op het gras en schimmeldraden wijzen op voetrot.

Lees meer over voetrot in je gazon

Waar heeft je gazon last van?

Dr. Botani - Schade- of verkleuring in je gazon.

Schade- of verkleuring in gazon

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Lees meer

Dieren in je gazon

Merk je dat er veel dieren in, op en rond je gazon zitten? Dit kan wijzen op een onderliggend probleem zoals een plaag. Denk hierbij aan pikkende vogels op je gazon, veel langpootmuggen of varenrouwmuggen in de tuin, muizen op je gazon of mollen op je gazon.

Lees meer
Ga naar producten

Oorzaken van gazonproblemen

Gazonproblemen kunnen een breed scala aan oorzaken hebben. Het is van groot belang om de juiste oorzaak van jouw gazonproblemen te achterhalen. Alleen zo kom je snel en daadkrachtig tot de juiste oplossing.

Dr. Botani | Afbeelding van een bladluis

Plaagdieren in je gazon

Plaagdieren kunnen je gazon lelijk omwoelen. Door een plaag in het gras kan je gazon bovendien verzakken door de vele tunnels die zij graven. Bij plaagdieren kun je denken aan woelmuizen, wormen, emelten, engerlingen en mollen.

Lees meer over plaagdieren in je gazon
Dr. Botani | Paddestoelen in een gazon.

Schimmel in je gazon

Schimmel is een symptoom van gazonproblemen maar ook een oorzaak. Gazonschimmels zoals rooddraad, dollarspot en sneeuwschimmel moeten zo snel mogelijk behandeld worden om verdere gazonproblemen te voorkomen.

Lees meer over schimmels in je gazon

Een tekort aan zonlicht, voeding, water of zuurstof

Gras groeit natuurlijk niet zomaar. Wanneer jouw gras verkleurt, dor wordt of zelf dood gaat, kan dat wijzen op een tekort aan zonlicht, water, zuurstof of voedingsstoffen.

Lees meer over voedingsstoftekorten in je gazon
Dr. Botani | verticuteermachine

Gazon herstellen

Je gazon krijgt het hele jaar door veel te verduren. Na gazonproblemen zoals kale plekken in je gazon, schimmel, mos of ongedierte, wil je je gazon natuurlijk zo snel mogelijk weer mooi herstellen. Wij leggen stap voor stap aan je uit hoe je jouw gazon herstelt.

Lees meer over gazon herstel

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.