Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Heb je last van kale plekken in je gazon door plaagdieren of een voedingstekort? Dan wil je zo snel mogelijk gras zaaien. Je vult de kale plekken dan weer op met nieuw gras zodat je gazon weer mooi vol en groen wordt.
Maar welk gras gebruik je? Wanneer gras zaaien? En hoe doe je het precies? Wij leggen het je uit.
Op deze pagina:
Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid
Geen kale plekken meer in het gras
Creëer een sterke en gezonde grasmat die lang meegaat
Er zijn verschillende redenen om gras te zaaien. Bijvoorbeeld om een beschadigd gazon op te vullen of om een nieuw gazon aan te leggen. Ook een goede reden om te zorgen voor een dicht gazon is om onkruid te voorkomen. Als je gras dun is of kale plekken heeft, is er meer plaats voor onkruidzaadjes om te kiemen.
Een beschadigd gazon met kale plekken of gaten door een speeltoestel of huisdier? Kale plekken kunnen ook ontstaan door onkruid, een tekort aan voeding, maar ook door plaagdieren zoals emelten of engerlingen. Deze plaagdieren eten namelijk de wortels van het gras, waardoor het gras minder water en voedingstoffen kan opnemen uit de bodem. Het gevolg? Dorre, gele, en zelfs kale plekken.
Kale plekken in het gazon kun je goed herstellen door graszaad te zaaien. Zo ontstaat er weer een mooi vol gazon. Om kale plekken op te vullen raden wij speciaal graszaad voor het herstel van je gazon aan.
Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Onkruid zoals mos zal altijd de concurrentie aan gaan met gras. Wanneer het gras lekker dicht op elkaar staat, dan zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon is juist ruimte voor de mos om uit te dijen.
Gebruik hiervoor hetzelfde gras als je gebruikt hebt om de kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.
Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te beluchten / verticuteren, kalk te strooien en mesten.
Wil je een compleet nieuw gazon aanleggen? Dan begin je met een een goede aanplantgrond. De rijke samenstelling van deze organische aanplantgrond van hovenierskwaliteit verbetert de structuur van de grond en bevordert het bodemleven.
Het is ook mogelijk om een nieuw gazon aan te leggen met behulp van graszoden. Dit zijn kant en klare rollen gras die je alleen hoeft uit te rollen. Ook dan is een goede bodem belangrijk
Wanneer gras zaaien? Dat is een vraag die wij vaak horen. Voor het meest snelle en optimale resultaat kies je voor het voor- of najaar. Het is in ieder geval belangrijk dat de vorst uit de grond is en de bodem een hoog vochtgehalte heeft.
Het voorjaar is voor veel mensen dé periode om met het gazon aan de slag te gaan. Het is wel belangrijk dat de bodemtemperatuur niet te laag is. Wij raden daarom aan om vanaf april/mei te beginnen. Regent het in deze periode weinig? Dan is het belangrijk om de bodem goed vochtig te houden. Hierdoor kan het graszaad snel ontkiemen en wordt het niet weggepikt door vogels.
In onze speciale gazonpakket voor het voorjaar vind je alles wat je naast graszaad nodig hebt voor een gezond, dicht en diepgroen gazon.
Het vroege najaar (september/oktober) is ook een ideale tijd om gras te zaaien omdat het vaak veel regent en de grond de warmte van de zomer nog een tijdje vasthoudt.
Combineer het met speciale gazonmest voor het najaar zodat je gazon sterk de winter door komt.
Graszaad is beschikbaar in allerlei soorten en maten. Welk soort gras je kiest hangt volledig af van het doel van je gazon. Wordt het intensief gebruikt door spelende kinderen? Of dient je gazon enkel voor de sier? Hieronder vertellen we je welk graszaad het beste bij jouw gazon past.
Wil je een speel- en sportgazon aanleggen dat wel tegen een stootje moet kunnen? Gebruik dan Advanta Ravot, speciaal voor intensief gebruik.
Ligt je gazon voor een groot deel in de schaduw? Maar wil je toch mooi vol gras? Kies dan voor Advanta Tredvast als je gras gaat zaaien.
Wil je gras zaaien omdat je gazon beschadigd is of heb je last van kale plekken in je gras? Gebruik dan Advanta Recover 2: speciaal voor het herstel van je gazon. Dit graszaad is ideaal voor zowel siergazons als speelgazons.
Nadat je het juiste graszaad gekozen hebt, kun je beginnen met het zaaien! Zowel een goede voorbereiding als nazorg van het gazon zijn belangrijk om het beste resultaat te behalen. Met ons stappenplan heb je binnen de kortste keren weer een vol, groen gazon.
Verwijder onkruid en organische resten
Het graszaad heeft genoeg ruimte nodig om te kunnen groeien. Verwijder daarom onkruid en eventuele (organische) resten, zoals oud gras, bladeren, wortels en takken. Leg je een nieuw gazon aan? Verwijder dan ook het gras dat er nog ligt.
Hark vaste grond wat los en strooi een dunne laag aanplantgrond over de kale plek.
Overtollige grond weghalen
Ligt er zand op je gazon door bv een molshoop? Haal de overtollige aarde dan weg en stamp de grond licht aan. De ondergrondse gangen moeten opgevuld worden met aanplantgrond om verzakkingen in je tuin te voorkomen.
Aanplantgrond
Kies hiervoor een organische grond zoals Structuur Actief. Structuur Actief bevat organische voedingsstoffen en is verrijkt met micro-organismen. Deze unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Strooi het graszaad gelijkmatig over het gazon of de kale plekken in je gazon heen. Je kunt dit met de hand doen, maar voor grotere oppervlaktes is een strooiwagen ook handig.
Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een organische mest, Graszó.
Dit is een organische mest met humuszuren en micro-organismen die het gazon beschermt tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden. Het bevordert de wortelgroei, zorgt voor een rustige groei en mooie diep groene kleur. Het voordeel van een organische mest is dat het je gazon beter beschermt tegen droogte- en warmte-stress.
Het is belangrijk om het gezaaide gras goed nat te houden totdat het graszaad geworteld is.
Regent het niet? Dan is het belangrijk om goed te sproeien. Zorg dat de ingezaaide plekken vochtig blijven tot het kiemen van het zaad en nog 2 weken er na. Sproei met een lichte straal zodat het graszaad niet gelijk wegspoelt. Je kunt jong gras beter in kleine hoeveelheden sproeien.
Let op: dit geldt alleen voor jong gras. Bij volgroeid, ouder gras kun je geef je liever in één keer veel water. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te beluchten / verticuteren, kalk te strooien en mesten.
Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor hetzelfde gras als je gebruikt hebt om de kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.
Het is belangrijk dat de zuurgraad van je gazon op peil is. Een te zure grond herken je bijvoorbeeld aan veel mos. Dit kun je corrigeren door het strooien van kalk. Dit kun je al doen in januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit.
Als het ’s nachts warmer is dan 5 ℃, kun je vanaf maart starten met mesten. Mest werkt ongeveer 3 maanden, dus je gazon kan dan weer even vooruit. Dat betekent dat je in juni voor de tweede keer kunt mesten.
Vanaf september kun je dan starten met een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras en gewassen komen zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!
Dit kun kun je het beste in april doen. Dan kun je gelijk de kale plekken die mogelijk ontstaan bijzaaien.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.