Home Moestuin Ziektes/schimmels moestuin Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden: gezonde planten zonder witte schimmel!

Zitten er witte vlekken of pluisjes op de bladeren van je plant? Dan is dit waarschijnlijk meeldauw. Doe je niks aan meeldauw? Dan zit je hele plant zo onder de schimmel, met bruine en afstervende bladeren als gevolg. 

Hoe kun je meeldauw bestrijden én voorkomen? Wij leggen het je uit!

Stappenplan meeldauw bestrijden
Meeldauw op courgette | Dr. Botani
  • Bestrijd en voorkom meeldauw
  • Voorkom snelle verspreiding van schimmel
  • Ongezonde plant = meer kans op schimmels
  • Bestrijd en voorkom meeldauw

  • Voorkom snelle verspreiding van schimmel

  • Ongezonde plant = meer kans op schimmels

Wat is meeldauw?

Meeldauw (of witziekte) is een witte schimmel op je plant. Je herkent meeldauw meestal aan de witte vlekken of pluisjes op de bladeren. Het lijkt wel alsof er een laagje meel over het blad ligt. Bij meeldauw maken we onderscheid tussen echte en valse meeldauw. Allebei schimmels, maar toch net iets anders. Gelukkig is de behandeling hetzelfde.

Geen meeldauw met de juiste voeding

Korect Bladmeststof voedt niet alleen de planten, maar voorkomt ook schimmels! Door de unieke samenstelling van voeding krijgen schimmels geen kans op de bladeren. 

  • Organische bladmeststof, preventief te gebruiken
  • Weerhoudt o.a. echte meeldauw en valse meeldauw, sterroetdauw
  • Voedt planten en verhoogt de weerstand

Moestuinmest

Een succesvolle moestuin begint bij een goede basis. Jij voedt de bodem en de bodem voedt de planten gedurende lange tijd.

  • Verbetert beworteling en groei
  • Verhoogt weerstand tegen ziekten en plagen
  • Stimuleert micro-organismen in de bodem
Beginnende schimmel op blad | Dr. Botani

Witte schimmel op plant: echte meeldauw

Echte meeldauw herken je aan witte vlekken, stippen of pluisjes op bovenkant van bladeren. De witte schimmel op je plant begint met enkele vlekken, maar kan uiteindelijk het hele blad bedekken. De schimmel verplaatst zich daarna soms naar de bloemen of stengels van de plant.

Echte meeldauw komt vooral voor in de zomer, bij hoge temperaturen en droog weer. Laat je de meeldauw zijn gang gaan? Dan wordt de schimmel donkerder en zal het blad opkrullen

 

Valse meeldauw, gele plekjes bovenzijde blad | Dr. Botani

Geel/oranje plekken op plant: valse meeldauw

Valse meeldauw is ook een schimmel en lijkt erg op echte meeldauw. Het grote verschil is dat valse meeldauw aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit valt minder snel op, waardoor je vaak eerst de gevolgen van de schimmel ziet. Op de bovenkant van de bladeren ontstaan er dan opvallende geel/oranje vlekken. Kijk je aan de onderkant? Dan zal het blad en de stengel waarschijnlijk vol zitten met witte, meelachtige vlekken.

Een ander verschil is dat valse meeldauw eerder voorkomt bij hoge temperaturen,  en vochtig, benauwd weer.

 

Oorzaken meeldauw

De ideale omstandigheden voor echte meeldauw zijn een hoge temperatuur en droge omgeving. In warme zomers heb je meer kans op meeldauw op je planten. Ook vergoot een slechte luchtcirculatie de kans op schimmels. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de planten zodat de lucht goed tussen de planten door kan.

Op welke planten komt meeldauw voor?

Meeldauw is niet zo kieskeurig en komt op verschillende soorten planten voor. De schimmel komt zowel in de moes- als de siertuin voor. Maar ook fruit ontspringt de dans niet, denk aan een appelboom, perenboom en druiven.

Echte meeldauw

In de moestuin zijn meestal de courgettes, komkommers en pompoen slachtoffer van meeldauw. In de siertuin komt meeldauw op rozen, begonia’s, ridderspoor en phlox vaak voor.

Valse meeldauw

Valse meeldauw wordt vaak gespot op aardappelplanten, tomaten, druiven en rozen.

Koop mest tegen meeldauw
Bruine bladeren door schimmel courgette plant | Dr. Botani

Schade aan je plant door meeldauw

Bij een aantal vlekjes witte schimmel op je plant is er nog geen reden tot paniek. Meeldauw breidt echter heel snel uit. Voordat je het weet is het hele blad bedekt met schimmel. Dit levert wel problemen op!

Bruine, afstervende bladeren

Meeldauw onttrekt vocht uit de bladeren, waardoor ze geel of bruin kleuren. Bovendien kan het blad door de laag schimmel geen zonlicht meer opnemen, waardoor de plant ook niet meer goed kan groeien. De fotosynthese wordt belemmerd. Je ziet al snel dat de bladeren omkrullen. In het ergste geval sterven de bladeren ook af.

Schade door valse meeldauw

Valse meeldauw veroorzaakt al snel opvallende gele of oranje vlekken op de bovenkant van het blad. Doordat valse meeldauw aan de onderkant van het blad zit, merk je dit minder snel op. Je herkent valse meeldauw dus meestal aan de schade aan de bovenkant. Het blad is dan helaas meestal niet meer te redden.

How to, filmpje!

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je schimmels, zoals meeldauw kunt voorkomen in je moestuin met een organische bladmeststof.

Korect bladmeststof bestaat uit 5 verschillende werkzame componenten:

  • Yucca extract: beschermt de waslaag van je plant en zorgt voor een betere verdeling van het blad
  • Kalizouten van vetzuren: maakt het kiem klimaat voor schimmels ongunstig
  • Calcium, silicium en magnesium: verstevigen de celwanden van je plant
  • IJzer, koper, mangaan kali: zorgt voor opbouw van cellen, celmembranen en celademhaling
  • Algen en plantextracten: dit is de voeding van het blad; tegen stress en bevordert groei en activatie.

Meeldauw bestrijden

Meeldauw kan de bladeren van je plant dus flink aantasten! Om ervoor te zorgen dat niet heel je plant afsterft, en de schimmel naar andere planten verspreidt, is het belangrijk om meeldauw te bestrijden. Met dit stappenplan maak je jouw planten weer top fit.

Meeldauw bestrijden met azijn?

Soms wordt er aangeraden om meeldauw te bestrijden met azijn en water. Het azijn werkt misschien wel tegen meeldauw, maar jouw plant wordt hier niet blij van! Azijn kan zelf flinke schade aanrichten aan de plant en de nuttige insecten die hierop leven. 

Meeldauw voorkomen

1. Monitoren

Het is lastig om meeldauw volledig te voorkomen. Deze schimmel houdt nu eenmaal van een warme omgeving. In de warme zomers zijn je planten gewoon extra gevoelig. In deze periode is het in ieder geval belangrijk dat je planten regelmatig monitort. Check ook de onderkant van de bladeren op valse meeldauw.

2. Bladmeststof met tweeledige werking

Korect Bladmeststof is een goed middel om je planten gezond te houden én meeldauw te voorkomen. Deze meststof werkt tweeledig. Aan de ene kant voeg je extra voedingsstoffen toe aan de bladeren, waardoor de plant sterker en gezonder wordt. De weerstand van de plant gaat omhoog. En gezonde planten zijn minder vatbaar voor ziektes en plagen. Aan de andere kant heeft Korect Bladmeststof een unieke samenstelling die door de sterke plant zorgt voor een ongunstig kiemklimaat voor meeldauw en andere schimmels.

3. Luchtig plekje om meeldauw te voorkomen

Geef je plant een plaats met voldoende luchtcirculatie. Dus hou voldoende afstand bij het planten zodat het niet te veel gaat broeien. Bij een kas is het verstandig om alleen de lijzijde te openen. 

4. Houd je plant gezond!

Het behouden van gezonde planten is de belangrijkste maatregel die je kunt treffen. Gebruik daarom naast de bladmeststof ook regelmatig een organische moestuinmest. En vergeet natuurlijk niet genoeg water te geven. Doe dit het liefste bij de wortels van de plant, zodat de bladeren niet onnodig lang vochtig blijven.

Bladmeststof

Moestuinmest

Veelgestelde vragen over meeldauw bestrijden

Meeldauw is niet schadelijk voor mensen! Het is echter wel schadelijk voor de plant waar de schimmel opzit.  De bladeren krullen, verkleuren en kunnen uiteindelijk zelfs afsterven. Wil je de plant behouden? Dan is is het nodig om meeldauw te bestrijden!

Echte meeldauw komt op de bovenkant van bladeren voor. Het is een witte schimmel op je plant die eerst vlekken veroorzaakt, maar later het hele blad over kan nemen. Valse meeldauw komt aan de onderkant van het blad voor. Deze witte schimmel veroorzaakt snel gele of oranje vlekken op de bladeren. 

Meeldauw is besmettelijk! De witte schimmel verplaatst zich snel naar andere planten. Heb je een plant met meeldauw? Knip dan snel de geïnfecteerde bladeren weg om besmetting te voorkomen. De bladeren kun je beter niet op de composthoop verspreiden, maar gelijk in de GFT bak doen.

Meeldauw verdwijnt meestal niet vanzelf. Deze witte schimmel op je plant breidt zich namelijk snel uit en verspreidt zich naar andere planten. Om van de schimmel af te komen, knip je zo snel mogelijk de aangetaste bladeren af. Door een organische bladmeststof te gebruiken help je getroffen planten om de schimmel tegen te gaan. Behandel dan ook gelijk de planten in de omgeving van de besmette plant. Zo voorkom je de ontwikkeling van schimmels op nieuwe planten en houdt je de plant gezond en weerbaarder tegen ziektes en plagen.