Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes vangen en bestrijden in de moestuin

Fruitvliegjes lijken onschuldig. Je kunt ze binnenshuis aantreffen in je vuilniszak of op rottend fruit, maar ook in de moestuin. De meeste fruitvliegjes zijn onschadelijk, al zijn ze best irritant.

Maar pas op voor de Aziatische fruitvlieg (de suzuki fruitvlieg)! Deze fruitvliegsoort richt grote schade aan in fruitteelten in boomgaarden. Wij vertellen je hoe je deze fruitvlieg kunt bestrijden, vangen en herkennen. 

Stappenplan fruitvliegjes bestrijden
Aziatische fruitvlieg vangen om veel schade in gewassen en moestuin te voorkomen | Dr. Botani
 • Voorkom dat fruitvliegjes je fruitteelt aantasten

 • Fruitvliegjes plaag = oneetbaar fruit

 • Voorkom schade aan je moestuin

 • Voorkom dat fruitvliegjes je fruitteelt aantasten

 • Fruitvliegjes plaag = oneetbaar fruit

 • Voorkom schade aan je moestuin

Fruitvliegjes vangen of bestrijden?

Voor de gewone fruitvlieg (de  Drosophila melanogaster) hoef je niet bang te zijn. Deze komt namelijk alleen af op rottend fruit en groente, bijvoorbeeld in vuilnisbakken. Groeiend fruit in je moestuin laten ze gelukkig met rust. 

Fruitvliegje Drosophila Suzukii | Dr. Botani

Aziatische Suzuki fruitvlieg

Bij de Aziatische Suzuki fruitvlieg (Drosophila Suzukii) is dit een ander verhaal. Zij zijn juist dol op onrijp, groeiend fruit en kunnen dus jouw fruitteelt of moestuin flink aantasten. 

Om de Suzuki fruitvlieg te onderscheiden van de doorsnee fruitvlieg kun je op de volgende eigenschappen letten:

 • Volwassen Suzuki fruitvliegen hebben een geelbruine kleur met donkere strepen op hun achterlijf en rode ogen. Ze zijn zo’n 2-3 mm lang. Mannelijke Aziatische fruitvliegen hebben tevens een donkere vlek aan de punten van hun vleugels.
 • De Suzuki larven zijn wit, cilindervormig en 3-4 mm lang.
 • De eitjes worden gelegd ín de vrucht en zijn klein, transparant en blinkend.
vanaf 9.95

Fruitvlieg vangen met fruitvliegjes val

Voorkom dat de Suzuki fruitvlieg je fruitteelt aantast door de fruitvliegjes te vangen en bestrijden met deze natuurlijke val!

 • Vangt fruitvliegjes met natuurlijk lokmiddel
 • Beschermt fruit tegen schade van fruitvliegjes
 • Zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen
Uitheemse fruitvlieg | Dr. Botani

Wat eten fruitvliegjes?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn fruitvliegjes dol op fruit. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze lang niet alleen fruit eten. Ze komen af op al het zoete en gistende eten. Dit is vooral rijp, rottend fruit of groente, maar ook afval, koffiedrab of verwelkende planten of bloemen.

Suzukii Fruitvlieg

De Aziatische fruitvlieg is vooral dol op jong en onrijp fruit en komt vooral buiten voor.

fruitvliegjes vangen met biologische val | Dr. Botani

Schade aan fruit door fruitvliegen

De Suzuki fruitvlieg kan een complete fruitteelt verwoesten. De vrouwtjes maken namelijk kleine littekens op de jonge vruchten wanneer ze eitjes leggen. Ze leggen hun eitjes vervolgens ín de vrucht.

Het weefsel rond dat litteken wordt zacht en vormt een wond. De vloeistof die uit die wond komt, trekt ook weer andere plaagdieren en ziekten aan. Deze vruchten worden hierdoor volledig oneetbaar!

Koop een fruitvliegjes val Koop lokvloeistof voor fruitvliegjes val
larven van fruitvlieg in fruit | Dr. Botani

Waarom fruitvliegjes bestrijden?

De Suzuki fruitvlieg is een hardnekkige plaag. Hoewel adulten slechts 3-9 weken leven, kan een vrouwtje in die tijd tot wel 300 eitjes leggen. Die eitjes komen na 1-2 weken uit. Hoewel ze zich het lekkerst voelen bij 20 graden, overleven ze ook tussen de 0-30 graden.

Deze Aziatische fruitvlieg kan overwinteren en produceert zo’n 10-13 generaties per jaar. Na 3 generaties kunnen er wel 25 miljoen fruitvliegjes in je moestuin of boomgaard aanwezig zijn.

Het verschil tussen een rouwvliegje en een fruitvliegjes | Dr. Botani

Het verschil tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje

Een fruitvliegje wordt nog wel eens verward met een rouwvliegje. Een rouwvliegje is een klein zwart vliegje en heeft veel weg van een fruitvlieg. 

Het rouwvliegje is iets kleiner dan een fruitvlieg en is zwart. Maar ze vliegen niet zoals fruitvliegjes rond je fruitschaal. Dit vliegje zit graag in en rond je planten. Het plaatje hiernaast laat heel duidelijk het verschil zien tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje. 

Larven rouwvliegjes zitten in de potgrond

De larven van rouwvliegjes brengen de schade toe aan je plant. Ze zitten in de grond bij je plant. Als je naar de aarde kijkt, dan kun je ze zien in de potgrond. Als je je kamerplant in een pot hebt staan en deze til je er uit, dan kun je zelfs in een restant water de larven zien bewegen. De larven leven van de wortels van je plant. Gelukkig kun je ze heel goed bestrijden met aaltjes tegen rouwvliegjes.

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes vangen doe je met een fruitvliegjes val die bestaat uit 2 onderdelen:

1. De Droso Trap (fruitvliegjes val)

De Droso Trap is een speciaal ontworpen val die op een vrucht lijkt. Fruitvliegen zullen aangetrokken worden door de vorm en kleur van de val. Ze belanden in de val en verdrinken.

2. Dros’Attract (lokvloeistof)

Dros’Attract is een zeer effectieve en natuurlijke lokstof voor de gewone en de aziatische fruitvlieg. In combinatie met de val hierboven, vang je meer fruitvliegen dan met andere vallen.

Stappenplan fruitvliegjes biologisch bestrijden

Heb je fruitvliegjes in je fruitteelt ontdekt? Daar wil je snel vanaf, voordat ze je hele oogst verpesten. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je fruitvliegjes natuurlijk bestrijdt!

vanaf 9.95

Fruitvliegen voorkomen

Helaas is er geen methode om fruitvliegen in je moestuin te voorkomen. Ze worden immers vanzelf aangetrokken door het aanwezige fruit. Wat in ieder geval helpt is het op tijd plukken en opruimen van rijpe vruchten. Zo voorkom je dat ze gaan rotten, wat fruitvliegen aantrekt als een magneet. 

Fruitvliegjes val

vanaf 9.95

Lokvloeistof fruitvliegjes

Veelgestelde vragen over fruitvliegjes

Fruitvliegje kunnen zowel binnen- als buitenshuis voorkomen. Buitenshuis is de Suzukii fruitvlieg erg gevaarlijk voor je fruitteelt. Je kunt deze het beste vangen en bestrijden met een speciale fruitvliegjes val in combinatie met lokvloeistof. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de natuurlijke vloeistof en komen vast te zitten in de val.

Een fruitvliegjesplaag is heel vervelend, vooral als de fruitvliegjes je oogst aantasten. Het is onmogelijk om fruitvliegjes te voorkomen; ze worden immers aangetrokken door het fruit. Je kunt de fruitvliegjes wel vangen en monitoren met een fruitvliegjes val en bijbehorende vloeistof.

Normale fruitvliegjes komen af op rijp of rottend fruit. Het is dus belangrijk om dit fruit of ander afval tijdig op de ruimen. De Suzukii (Aziatische) fruitvlieg komt echter in de moestuin voor en is dol op jong fruit dat nog aan het groeien is. Ze leggen hun eitjes vervolgens in het fruit.  

Het is mogelijk om fruitvliegjes in een val te lokken met een natuurlijk azijn (bijvoorbeeld appelazijn). De natuurlijke lokvloeistof  Dros’Attract is echter veel effectiever en verlost je sneller van de fruitvliegjes plaag.

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.