Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Rooddraad in gazon

Rooddraad bestrijden en voorkomen in je gazon

Rooddraad bestrijden in je gazon is vrij eenvoudig. Het is een schimmelziekte die vooral voorkomt in pas aangelegde gazons en bij warme, vochtige temperaturen.

Rooddraad is door zijn opvallend rode kleur eenvoudig te herkennen en bevindt zich meestal midden in een gele plek in je gazon. Deze schimmel is een teken van een tekort aan stikstof.

Stappenplan rooddraad bestrijden
Dr. Botani - Rooddraad in je gazon.
  • Voorkom schimmels in je gazon

  • Voorkom ziek gras door een gebrek aan voedingsstoffen

  • Een volle grasmat voorkomt onkruid

  • Voorkom schimmels in je gazon

  • Voorkom ziek gras door een gebrek aan voedingsstoffen

  • Een volle grasmat voorkomt onkruid

Rooddraad in je gazon

Moet je rooddraad bestrijden? Jazeker! Als je rooddraad in je gazon ziet, dan betekent het dat er een voedingstekort is. Rooddraad, of de ‘rode gras ziekte’ is een ziekte van je gras die regelmatig voorkomt.

Voorkom ziektes en schimmels

Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te verticuterenkalk te strooien en mesten.

Een gazon met rooddraad heeft een stikstofgebrek. Gebruik daarom een mest met een hoog stikstofgehalte, Dr. Botani snelmix, in maart/april en in juni/juli. Het gras krijgt hierdoor een snelle groei en ontwikkeling en de mix stimuleert het bodemleven en verbetert de bodemstructuur.

Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. 

Rooddraadschimmel in gazon | Dr. Botani

Rooddraad herkennen

Rooddraad komt gedurende het gehele groeiseizoen voor en is eenvoudig te herkennen door zijn opvallend roze/rode kleur. Eerst verkleurt een kleine plek in je gazon geel/bruin. De roze/rood gekleurde draden zijn bij vochtig weer zichtbaar. Rooddraad lijkt het meest op rode grassprieten en bevindt zich midden in een stuk geel gekleurd gazon. Bij ernstige aantasting sterft de hele plant af.

Rooddraad komt vaak voor in recent aangelegde gazons omdat de wortels nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen ze nog niet genoeg voedingsstoffen opnemen. Bovendien heeft een jong gazon veel meer stikstof nodig dan een bestaand gazon. Daarom wordt altijd aangeraden je nieuwe gazon regelmatig te bemesten en besproeien.

 

Organische mest bestellen tegen rooddraad

Oorzaak rooddraad

Rooddraad ontstaat door een tekort aan stikstof in het gazon, een vaste structuur van de bodem en / of een dichtgeslagen toplaag. Gras heeft zuurstof en stikstof nodig voor de vorming van nieuwe grassprieten. Wanneer rooddraad ontstaat, is dat in feite een teken dat het gras is uitgeput. Hierdoor heeft deze schimmelziekte de kans om zich te ontwikkelen.

Rooddraad bestrijden is noodzakelijk want je gras kan er dood door gaan. Daarnaast is het ook echt een signaal dat er meer aan de hand is. 

Wat heeft klimaatverandering te maken met rooddraad?

Het gazon krijgt steeds meer stress te verduren doordat we steeds vaker en langer te kampen hebben met periodes van hitte en droogte, en periodes met extreme regenval. Het gevolg is dat wortels van het gras zwakker worden en samen met de warmte en vochtigheid zijn dit ideale omstandigheden voor rooddraad.

Stappenplan rooddraad bestrijden en voorkomen

Om rooddraad te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden.

Volg onderstaand stappenplan om rooddraad minder kans te geven.

Ontvang direct een persoonlijk gazon advies

Organische gazonmest

Najaarsmest