Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Rooddraad bestrijden in je gazon is vrij eenvoudig. Het is een schimmelziekte die vooral voorkomt in pas aangelegde gazons en bij warme, vochtige temperaturen.
Rooddraad is door zijn opvallend rode kleur eenvoudig te herkennen en bevindt zich meestal midden in een gele plek in je gazon. Deze schimmel is een teken van een tekort aan stikstof.
Voorkom schimmels in je gazon
Voorkom ziek gras door een gebrek aan voedingsstoffen
Een volle grasmat voorkomt onkruid
Op deze pagina:
Moet je rooddraad bestrijden? Jazeker! Als je rooddraad in je gazon ziet, dan betekent het dat er een voedingstekort is. Rooddraad, of de ‘rode gras ziekte’ is een ziekte van je gras die regelmatig voorkomt.
Rooddraad komt gedurende het gehele groeiseizoen voor en is eenvoudig te herkennen door zijn opvallend roze/rode kleur. Eerst verkleurt een kleine plek in je gazon geel/bruin. De roze/rood gekleurde draden zijn bij vochtig weer zichtbaar. Rooddraad lijkt het meest op rode grassprieten en bevindt zich midden in een stuk geel gekleurd gazon. Bij ernstige aantasting sterft de hele plant af.
Rooddraad komt vaak voor in recent aangelegde gazons omdat de wortels nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen ze nog niet genoeg voedingsstoffen opnemen. Bovendien heeft een jong gazon veel meer stikstof nodig dan een bestaand gazon. Daarom wordt altijd aangeraden je nieuwe gazon regelmatig te bemesten en besproeien.
Organische mest bestellen tegen rooddraad
Rooddraad ontstaat door een tekort aan stikstof in het gazon, een vaste structuur van de bodem en / of een dichtgeslagen toplaag. Gras heeft zuurstof en stikstof nodig voor de vorming van nieuwe grassprieten. Wanneer rooddraad ontstaat, is dat in feite een teken dat het gras is uitgeput. Hierdoor heeft deze schimmelziekte de kans om zich te ontwikkelen.
Rooddraad bestrijden is noodzakelijk want je gras kan er dood door gaan. Daarnaast is het ook echt een signaal dat er meer aan de hand is.
Het gazon krijgt steeds meer stress te verduren doordat we steeds vaker en langer te kampen hebben met periodes van hitte en droogte, en periodes met extreme regenval. Het gevolg is dat wortels van het gras zwakker worden en samen met de warmte en vochtigheid zijn dit ideale omstandigheden voor rooddraad.
Om rooddraad te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden.
Volg onderstaand stappenplan om rooddraad minder kans te geven.
Maairestanten zijn niet alleen een voedingsbron voor nieuwe schimmels. Organisch afval op je gazon zorgt er tevens voor dat je gazon minder goed kan ‘ademen’, waardoor gras kan verstikken. Zorg er dus voor dat je maairestanten, dode bladeren en andere plantenresten altijd verwijdert van je gazon.
Met verticuteren verwijder je onkruid en mos van je gazon, die het gras verstikken. Verticuteren zorgt er voor dat het gazon belucht wordt. Hierdoor kunnen water, zuurstof en voedingsstoffen beter worden opgenomen door het gras. Eventuele gaten die achterblijven na het verticuteren kun je opvullen met organische mest en met nieuw graszaad.
Een gazon met rooddraad heeft een stikstofgebrek. Gebruik daarom een mest met een hoog stikstofgehalte, Dr. Botani snelmix, in maart/april en in juni/juli. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten heeft het gras een snelle groei en ontwikkeling, de mix stimuleert het bodemleven en verbetert de bodemstructuur. Het resultaat? Een snel herstel van de grasmat!
Rooddraad bestrijden doe je dus in feite door de tijdelijke frequente bemesting. Herhaal het bemesten iedere 3 tot 4 weken tot zeker eind september. Als je gazon voldoende hersteld is, kun je om de 3 maanden bemesten met een algemenere organische meststof en vanaf september gebruik je een najaarsmest.
Ook warme, vochtige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat schimmels snel groeien. Om ervoor te zorgen dat gras niet te lang vochtig blijft, is het belangrijk om regelmatig te maaien. Daarnaast is het van belang dat vocht snel weg kan. Dit kun je doen door je gazon goed te beluchten. Prik met een riek of prikrol gaatjes in de bodem.
Besproei je gazon regelmatig, vooral in de warme zomermaanden. Is het erg heet? Besproei dan alleen in de avonden en vooral niet op klaarlichte dag! Geef het gras liever in 1x veel water, dan iedere keer kleine beetjes. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Je zult tevens merken dat de winter je gazon goed zal doen. Omdat gras nauwelijks groeit in de winter, steekt het gras meer energie in het wortelen in de bodem. Hierdoor is het gras in de lente beter in staat de voedingsstoffen uit de bodem op te nemen en zal rooddraad niet snel terugkeren.
Vanaf september kun je starten met een speciale najaarsbemesting, Deze mest heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Zo zorg je dat je gazon gezond en mooi op kleur blijft. En op een gezond gazon maken plaagdieren/insecten en schimmels zoals rooddraad minder kans.