Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Wolluis in de moestuin? Zie je kleine witte pluisjes op je moestuinplanten, maar is het geen schimmel? Helaas, dan heb je waarschijnlijk last van wolluis. Deze beestjes houden van een warme en vochtige omgeving en richten grote schade aan in je moestuin.
Wolluis kun je gelukkig prima biologisch bestrijden met natuurlijke vijanden. Lees verder hoe je dit doet!
Bescherm je oogst door de wolluis te bestrijden
Wolluis verspreidt zich snel naar al je moestuinplanten
Voorkom dat je plant slecht groeit en verwelkt
Op deze pagina:
Je kijkt eens goed naar de planten in je moestuin en ziet een wit pluisje zitten. Op een blad of een stengel, of zelfs in de ‘oksel’ van een blad. In eerste instantie denk je dat het schimmel is, maar dan zie je het witte pluisje ineens bewegen!
Vrouwelijke wolluizen
Vrouwelijke wolluizen lijken op mini-pissebedden waar een laagje wit poeder op ligt. Alleen dit is lastig te zien, want een volwassen wolluis is ongeveer 3 tot 6 millimeter groot. Dat witte poederlaagje zijn een soort katoenen zakjes waar wolluizen eitjes in leggen.
Mannelijke wolluizen ontwikkelen zich helemaal anders de vrouwtjes. Ze krijgen zelfs vleugels, maar je ziet ze maar zelden op de plant.
Er bestaan verschillende soorten wolluizen, zoals de citruswolluis (Planococcus citri), de tomatenwolluis (Pseudococcus affinis) of de langstaartwolluis (Pseudococcus longispinus).
Als je denkt wat zie ik voor witte pluis op mijn olijfboom? Of je denkt een witte schimmel op je olijfboom te zien?
Dan kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat het witte spul op de olijfboom in feite wolluis is. Een olijfboom is namelijk heel gevoelig voor wolluis.
Gelukkig is deze witte pluis, wolluis dus, prima biologisch te bestrijden met gaasvlieg.
Wolluizen laten een soort witte afscheiding achter op de stengels, bladeren en bloemknoppen. De wolluis beschermt zich met dit wasachtige laagje tegen extreme omstandigheden.
Wolluizen voeden zich met het sap uit je planten. Dit doen ze door een gaatje te prikken en het sap te drinken. Door deze gaatjes verslapt de plant, komt de groei van de plant stil te staan en raken de bladeren beschadigd, geel en soms vervormd. In een extreem geval vallen zelfs de bladeren uit.
Het teveel aan suiker dat wolluizen binnenkrijgen uit het sap, scheiden ze uit in de vorm van honingdauw. Hierdoor worden de bladeren en stengels van je planten en gewassen kleverig en ontstaan er makkelijk schimmels.
De zwarte schimmel die op honingdauw groeit heet roetdauw. Omdat deze schimmel je planten en gewassen als het ware bedekt, neemt de fotosynthese van je planten af.
Wolluizen en mieren hebben een bijzondere samenwerking! Bladluizen scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Zo dol dat ze een deal gesloten hebben met de wolluizen. Ze beschermen de luizen tegen aanvallers en in ruil daarvoor mogen ze de wolluizen melken. Wil je van de luizen af? Pak dan ook de mieren aan.
Wolluis in je planten en gewassen veroorzaakt ernstige schade. Bovendien planten wolluizen zich ontzettend snel voort, waardoor binnen de kortste keren je hele moestuin vergeven is van de wolluis. Een vrouwelijke wolluis legt in 5-10 dagen tijd wel zo’n 300-500 eitjes. Daarna sterft ze.
Wolluis kun je het best biologisch bestrijden, met gaasvliegen of lieveheersbeestjes en in combinatie met gele vangplaten.
Maak de planten die met wolluis geïnfecteerd zijn zo goed mogelijk schoon. Je kunt de wolluis verwijderen met een vochtig keukenpapiertje. In de oksel van de plant zul je het lastig kunnen verwijderen, maar maak de stengels en bladeren zo goed mogelijk schoon. Hou het papiertje met de wolluizen weg bij andere planten.
Is het al een flinke plaag en zijn veel planten besmet? Dan kun je er ook voor kiezen de luizen met een koude waterstraal van de plant af te spuiten.
Mannelijke wolluizen lijken op kleine wespen. Je vindt ze zelden in of op de plant, maar juist eromheen. Met gele vangplanten kun je de mannetjes vangen. Hiermee vang je dus de volwassen wolluizen maar niet de eitjes in de plant. Laat de vangplaten 2 weken in je planten staan.
Bij een beginnende plaag kun je het beste gaasvlieg tegen wolluis kopen. De gaasvlieg vrouwtjes leggen eitjes vlak bij de plaaghaarden. De larven die hier uitkomen zijn verantwoordelijk voor de bestrijding. Wolluis op je plant krijgt hierdoor geen kans meer!
Lieveheersbeestjes kopen voor bestrijden wolluis
Daarentegen zijn lieveheersbeestjes de meest effectieve bestrijding tegen wolluis. De Cryptolaemus Montrouzieri lieveheersbeestjes zijn zwartbruin van kleur. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes zijn verzot op wolluis en eten er wel zo’n 30-70 per dag! Heb je een flinke wolluisplaag, dan kun je het beste lieveheersbeestjes in zetten. Deze is heel effectief en daarom sterk in wolluishaarden. Maar helaas wel wat duurder.
Voorkom verspilling bij het uitzetten van de natuurlijke vijanden
Om het jezelf gemakkelijker te maken en ervoor te zorgen dat de natuurlijke vijanden niet op de grond terecht komt kun je ook onze jute uitzetzakjes gebruiken. Deze handige zakjes hang je gemakkelijk in je plant. Je schudt hierin de natuurlijke vijanden leeg en de ze vinden zelf vanuit het zakje hun weg in je plant naar de wolluis toe. Op deze manier voorkom je verspilling omdat de natuurlijke bestrijders niet op de grond vallen.
Leuk om te weten! De larve van het lieveheersbeestje Cryptolaemus Montrouzieri kan een wolluishaard heel onopvallend binnendringen. De larve lijkt namelijk op een wolluis, hij is bedekt met witte wasachtige draden zodat hij niet opvalt.
Houd de moestuin een aantal weken goed in de gaten. Je zult al snel resultaat moeten zien! Zijn er toch nog eitjes uitgekomen? Herhaal de bestrijding dan nog een keer.
Na een engerlingenplaag kunnen je moestuinplanten wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik een organische moestuinmest met natuurlijke voedingsstoffen voor gezonde en sterke planten!
Wolluizen komen vooral af op planten en gewassen met een zwakke weerstand. Om wolluis te voorkomen, moet je zorgen dat je planten vitaal blijven.
Gebruik bijvoorbeeld een biologische bodemverbeteraar, die zorgt voor sterke, gezonde gewassen die beter voeding op kunnen nemen. Houd je moestuinplanten het hele jaar door gezond door extra voedingsstoffen te geven met een organische moestuinmest.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.