Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Alles wat je moet doen voor mooie, gezonde kamerplanten
Mooie kamerplanten maken ieder huis gezelliger en levendiger. Toch kan het verzorgen van je planten best een uitdaging zijn! Want wat doe je als er vliegjes of plaagdiertjes in je plant zitten? Als er schimmel op de potgrond ligt of als de bladeren ineens verkleuren en uitvallen? Dr. Botani weet het antwoord! Want weggooien is echt niet altijd nodig.
Dr. Botani helpt je met kwalitatief advies voor het onderhouden van je kamerplanten. Op deze website geven we je alle informatie die je nodig hebt om jouw planten mooi en gezond te houden.
Tips voor een gezonde kamerplantZonder juiste verzorging worden je planten zwak en kwetsbaar
Zwakke planten zijn kwetsbaarder voor plagen en ziektes
Voorkom een plaag in huis, dit kan al je planten flink aantasten
Op deze pagina:
Kamerplanten verzorgen is niet alleen belangrijk voor een mooie plant. Wist je dat een gezonde kamerplant weerbaarder is tegen ziektes en plaagdieren? Zorg er daarom voor dat je plant een goede weerstand heeft. Met onderstaande tips zorg jij voor een kerngezonde, stralende plant!
Wil je snel ontdekken waarom je plant gele, bruine of slappe bladeren heeft? Of denk je dat je plant last heeft van plaagdieren?Beantwoord een paar korte vragen en ontvang een persoonlijk plantadvies!
Wel licht / geen volle zon
De meeste kamerplanten groeien het best op een plek in het licht, maar uit de volle zon. Staat jouw plant op de vensterbank of op een andere plek in de zon, en wordt het blad bruin? Dan is het blad verbrand. Verplaats de plant naar een andere lichte plek in het huis, maar uit de volle zon.
Verkleurde of uitvallende bladeren?
Valt het op dat het altijd de onderste bladeren zijn die geel of bruin worden en uitvallen? Dan krijgt je plant te weinig licht. Geef je plant een mooi plekje in het daglicht (niet direct in de zon) en het zal al snel beter gaan met je plant.
Rechte stengels en bladeren
Vaak zie je bij planten die je net gekocht hebt mooie rechte stengels en bladeren die omhoog staan. Dat komt omdat ze bij de kwekerij goed van bovenaf belicht worden, net als in de natuur. Bij jou in huis komt het licht waarschijnlijk met name van 1 kant, de kant waar het raam zit.
Te veel of te weinig water
Wist je dat planten vaker doodgaan aan te veel dan aan te weinig water? De wortels van je plant hebben zuurstof nodig. Wanneer de wortels altijd in natte grond staan, dan krijgen ze dit niet of onvoldoende. Te veel water kan zich uiten in bruine plekken of randen, gele plekken en slappe bladeren. Echter dit kunnen juist ook signalen zijn voor een watertekort!
De oplossing? Voel eens aan de potgrond voordat je de gieter gebruikt. Het liefst enkele centimeters diep. Is hij droog? Geef je plant dan extra water. Is hij nog nat, sla dan een beurt of vaker over.
Om te voorkomen dat de wortels altijd in het nat staan, kun je ook de onderzijde van de aarde ‘meten’. Steek een stok in de aarde aan de rand van de pot. Is deze nat aan de onderzijde? Dan weet je dat je wat zuiniger mag zijn met het water.
Tips voor water geven!
Kalk: verschijnen er veel bruine plekjes aan de randen van het blad? Dit kan erop wijzen dat je de plant bewatert met water dat te veel kalk bevat. Een simpele oplossing is om de plant kalkvrij water te geven. Dat kan bronwater zijn, maar je kunt het water ook eerst even koken (en laten afkoelen!)
Lauw water: doe je een planten een plezier en geef ze lauw water. Koud water kost een plant namelijk energie om de wortels warm te houden. Deze energie kan niet gebruikt worden voor groei dus zal een plens koud water de groei remmen. Meng het ook niet te heet, want dit kan de wortels beschadigen. Met water op kamertemperatuur zit je altijd goed!
Vochtige grond
Als je te veel water geeft, dan loop je ook het risico op varenrouwmug / rouwvliegjes. Dit zijn kleine, zwarte vliegjes die wel eens verward worden met fruitvliegjes. Je ziet deze vliegjes echter niet in de buurt van fruit, maar rond je planten. Ze leggen hun eitjes namelijk het liefst in natte potgrond. Gelukkig zijn ze goed te bestrijden met hun biologische vijand, aaltjes tegen rouwvliegjes.
Schade aan je plant door beestjes
Plaagdieren in je plant zijn een van de grootste boosdoeners en veroorzaken veel verschillende problemen. Vaak zie je zelfs eerst de schade aan je plant, voordat je de beestjes zelf opmerkt. Veel plaaginsecten halen voedingstoffen uit de bladeren met verkleurde of beschadigde bladeren als gevolg. Zie je bruine, gele of slappe bladeren in je plant? Controleer je plant dus eerst goed op plaagdiertjes, zodat je ze daarna op de juiste manier kunt bestrijden.
Lees meer over vliegjes bij mijn plant en andere plaagdierenAls je plant er ongezond uitziet, bladeren verliest of gele / bruine / slappe bladeren heeft, moet je je afvragen of de plant niet te lang in dezelfde potgrond staat. Je plant heeft naast water namelijk ook behoefte aan verschillende voedingsstoffen. Na ongeveer 3 maanden zijn alle voedingsstoffen opgenomen die in de potgrond zaten en ontstaat er een tekort.
Voeding
Verpotten is essentieel bij kamerplant onderhoud. Een tekort aan voedingsstoffen verhelp je gemakkelijk door je kamerplanten regelmatig voeding te geven. Onze kamerplant organische voedingstabletten werken 3 tot 6 maanden en zijn heel gemakkelijk in gebruik.
Verpotten
Staat je plant al langer dan 2 jaar in dezelfde potgrond? Dan wordt de structuur van de grond vaster en krijgen de wortels onvoldoende zuurstof. Tijd om te verpotten dus met lekkere verse potgrond. Wil je echt het beste voor je plant? Gebruik dan ook Biobodem, dit is een bodemverbeteraar die nuttige schimmels en bacteriën toevoegt aan je grond voor een actief bodemleven net als in de natuur.
Bijna geen enkele plant kan goed tegen warmte van een radiator. Merk je dat de bladeren van jouw plant slap gaan hangen in de wintermaanden? Controleer dan of je plant niet te dicht bij een warmtebron zoals een radiator staat. Verplaats je plant bij voorkeur naar een iets koeler plekje. Zet je plant ook niet in de kou of tocht, want daar kunnen ze ook niet goed tegen.
Heeft je kamerplant bruine randjes, opkrullende bladeren of hangen de bladeren slap? Dan is de luchtvochtigheid te laag. Planten met grote bladeren hebben hier sneller last van, want die verliezen veel vocht door verdamping met die grote bladeren.
Bladeren bevochtigen
In de wintermaanden stook je de temperatuur in huis flink op, met een droge lucht als gevolg. De randen van de bladeren kleuren bruin, verschrompelen en sterven uiteindelijk af. Dit kun je oplossen door regelmatig de bladeren te bevochtigen met een plantenspuit met water. Je kunt ook direct de luchtvochtigheid in je kamer aanpakken door een bakje water aan je radiator te hangen of er op te zetten.
Houd je planten goed in de gaten. Verkleuren de bladeren, zie je gele / grijze plekjes of hangen ze slap? Controleer dan goed op plaagdieren, zoals rouwvliegjes, trips, luizen of spint. Deze weten zich soms goed te verstoppen. Twijfel je of een stipje een plaagdiertje is? Gebruik dan de camera van je telefoon om te vergroten. Zie je bewegende puntjes? Helaas, je hebt last van plaagdieren.
Eén van de eerste dingen die je ziet als er iets mis is met je plant, zijn aangetaste bladeren. Ze kleuren bijvoorbeeld geel, bruin of krijgen gele randen of bruine plekken.
Je plant kan ook slap gaan hangen of slappe bladeren hebben. Al deze problemen komen ergens vandaan en wanneer je de oorzaak weet, kun je dit snel oplossen. Wij helpen je uitzoeken wat er met je plant aan de hand is.
Lees meer over verkleurde, beschadigde of slappe bladeren of slecht groeiende kamerplanten