Hoe overleven jouw kamerplanten de zomervakantie? 6 tips!

De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin veel mensen de koffers pakken en de zon opzoeken. Heerlijk natuurlijk die vakantie! Maar jouw planten in huis gaan je wel missen. Zij hebben (juist in de zomer!) veel aandacht en water nodig. Het is dan ook de grootste nachtmerrie van iedere plantenliefhebber: je komt thuis en je planten hangen helemaal slap en zijn geel verkleurd. Daarom in deze blog 6 tips om jouw planten te verzorgen zodat ze de zomervakantie wel overleven.

Hoe overleven jouw kamerplanten de zomervakantie

1. Regel een oppas voor je kamerplant

Deze eerste tip ligt het meest voor de hand: zorg ervoor dat iemand regelmatig langskomt om jouw planten te verzorgen. Bel je ouders, vrienden of buren en vraag of ze jouw planten water kunnen geven in de vakantie. Iedere plant heeft echter wel een andere verzorging nodig en niet iedereen is zo gek op planten als jij. Maak het jouw oppas dus zo makkelijk mogelijk! Laat een duidelijke handleiding achter en leg uit welke kamerplanten hoe veel water nodig hebben.

3. Creëer een gezellig hoekje

Wanneer je al jouw planten in huis dicht bij elkaar zet, ontstaat er een lokaal klimaat en een hoge luchtvochtigheid. Jouw planten worden hier super blij van en zullen zo ook veel langer overleven. Kies wel een goede plek uit voor hun tijdelijke verblijf. Zet de planten op een lichte plek, maar niet vol in de zon.

4. Een flinke plons water

Net voordat je weggaat, wil je jouw kamerplant nog een keer goed water geven. Dit mag meer zijn dan je normaal geeft. Zorg ervoor dat alle potgrond goed nat is, maar dat er geen water onder in de pot blijft liggen. Jouw planten in huis houden het zo prima een paar dagen vol. Superhandig als je maar kort weg bent.

Doe dit niet al te vaak. Geef je je planten te vaak te veel water, dan kunnen de wortels gaan rotten en bladeren uitvallen. Voor die ene keer is het geen probleem, maar pas er wel mee op!

5. Een irrigatiesysteem maken

Ga je een langere tijd weg? Dan worden jouw planten wel heel dorstig. Je moet dan iets anders verzinnen om je planten te verzorgen. Je kunt dan gebruik maken van een irrigatiesysteem dat je planten automatisch water kan geven tijdens de vakantie. Irrigatiesystemen zijn te koop, maar het is veel goedkoper en duurzamer om er een zelf te maken. Je kunt kiezen uit 2 methodes:

Bij de eerste methode maak je een aantal kleine gaatjes in de dop van een plastic flesje. Zet vervolgens de plastic fles gevuld met water op zijn kop in de potgrond. Door de gaatjes druppelt het water langzaam naar de wortels. Om ervoor te zorgen dat de gaatjes niet verstopt raken met aarde, kun je een dunne doek of een panty om de dop heen wikkelen
Heb je een grotere plant die veel water nodig heeft? Gebruik dan een grote plastic fles.

Voor de tweede methode heb je touwen of repen stof van natuurlijke vezels nodig. Het ene uiteinde steek je in de potgrond en het andere uiteinde steek je in een jerrycan of een kom met water. Het water komt via de stof of het touw in de grond terecht. Deze methode is vooral goed geschikt voor planten die niet zo veel water nodig hebben.

6. Een goede basis is het halve werk

De laatste tip is misschien wel het allerbelangrijkst. Zorg het hele jaar door goed voor je planten zodat ze gezond en weerbaar tegen plagen zijn. Met onze natuurlijke kamerplant voedingstabletten is dit een eitje! Deze tabletten geven geleidelijk voeding af en bevatten micro-organismen die zorgen voor een hogere weerstand, een verbetert bodemecosysteem en een goede ontwikkeling van de wortels. Een sterke kamerplant is geboren! Als je dan een weekje op vakantie bent, hoef je je veel minder zorgen te maken om jouw lievelingsplanten. Ze kunnen dan wel tegen een stootje!

Jouw kamerplanten zijn natuurlijk niet meteen onverwoestbaar nadat je ze voeding geeft. Dit heeft even tijd nodig. Ga je volgende week al op vakantie? Tja, dan is deze tip vooral handig voor volgend jaar.

Lees meer over kamerplanten verzorgen

Lees verder

Biodiversiteit

De grond verbeteren doe je met deze 4 elementen! De beste haag- en boomverzorging

Een gezonde plant, boom of haag begint bij het verbeteren..

Lees meer

Biodiversiteit

Brandnetels als waardplant! En nog 5 tips voor meer vlinders

Wat zijn waardplanten, inheemse planten en waarom zijn deze zo..

Lees meer

Onderhoud tuin

Duurzaam tuinieren doe je zo!

Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..

Lees meer

Kamerplanten

Van zaadje tot plant, ontdek hoe leuk kweken kan zijn!

Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..

Lees meer

Instagram

Dr.Botani

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *