Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Paardenbloemen bestrijden

Paardenbloem bestrijden en voorkomen in je gazon

Paardenbloem bestrijden herkennen veel gazon eigenaars. Het zijn misschien wel het meest voorkomende onkruid op gazons. Ze groeien namelijk op alle soorten grond. Paardenbloemen beschadigen je gazon niet. Veel mensen vinden echter dat de vele gele bloemen hun strakke, groene gazon ontsieren.

Omdat paardenbloemen zich heel makkelijk verspreiden, kan je gazon al snel helemaal vol staan met paardenbloemen. Hieronder leggen we je uit hoe je paardenbloemen kunt voorkomen en bestrijden.

Stappenplan paardenbloem bestrijden
Dr. Botani | Paardenbloemen in gazon.
  • Voorkom dat je plant dood gaat

  • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

  • Voorkom een plaag in je huis

  • Voorkom onkruid in je gazon

  • Voorkom snelle verspreiding van paardenbloem

  • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

  • Voorkom onkruid in je gazon

  • Voorkom snelle verspreiding van paardenbloem

  • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

Paardenbloemen in je gazon

Om paardenbloem te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden én te zorgen voor een dichtbegroeide grasmat. Onkruid zoals paardenbloem zal altijd ‘concurreren’ met gras. Wanneer het gras dichtbegroeid is, zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon zal juist de paardenbloem uitdijen.

Zorg voor een dichtbegroeide grasmat

Geef onkruid minder kans door er voor te zorgen dat je een volle grasmat hebt van het juiste gras. Dit doe je door nieuw gras in te zaaien en je gazon te onderhouden. Een gezond gazon is namelijk minder vatbaar voor ziektes en plagen. Onderhoud je gazon door te verticuteren, kalk te strooien en mesten.

Gebruik graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Voor een nog sneller herstel van de grasmat (ook bij lage temperaturen), gebruik je speciale organische mest die de beworteling en groei sterk stimuleert. Zo heb je snel weer een mooi dichtgroeiend gazon!

We hebben ook een combinatiepakket met alles wat je nodig hebt om je gazon weer snel vol en dichtbegroeid te krijgen. Zo krijgt onkruid minder kans om te settelen en ziet je grasmat er gelijk super mooi uit. 

Ontvang direct een persoonlijk gazon advies

Paardenbloemen herkennen

Een paardenbloem is een opvallende gele bloem die vaak in grote getalen voorkomt op je gazon. De blaadjes van een paardenbloem groeien in een rozetvorm.

Is een paardenbloem uitgebloeid? Dan verandert hij in een wit pluizenbolletje. Veel mensen vinden het leuk om de pluisjes van het bolletje te blazen. Het grote nadeel is echter dat je daarmee de zaadjes razendsnel verspreidt.

een vlinder op een paardenbloem | Dr. botani

Het nut van paardenbloemen

Hoewel ze een doorn in het oog kunnen zijn, schadelijk zijn paardenbloemen niet. Ze gebruiken wat mineralen als voedingsstoffen maar ze doen je gras geen kwaad. Eigenlijk zijn ze juist nuttig, want heel wat dieren zijn er dol op. Bijen en vlinders bijvoorbeeld eten van de nectar en het stuifmeel in de bloem. Zoals deze prachtige koninginnenpage bijvoorbeeld.

Molsla
Maar ook de bladeren zijn gewild. Een lekkere snack voor konijnen, cavia’s, paarden en koeien bijvoorbeeld.

Ook wij kunnen de paardenbloem eten, de bladeren worden zelfs molsla genoemd. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Je kunt er een salade van maken of thee!

Blijft natuurlijk de vraag of je ze in grote getale in je gazon wilt…

Dr. Botani | Paardenbloemen in gazon.

Oorzaken paardenbloemen

Om paardenbloemen te kunnen bestrijden, is het van belang om te begrijpen hoe de paardenbloem zich verspreidt. Dat kan namelijk op twee manieren. De eerste manier is door de zaadjes.

Verspreiding van paardenbloem zaadjes door de wind
Wanneer een paardenbloem is uitgebloeid, verandert hij in een witte pluizenbol. Deze pluisjes bevatten zaadjes die door de wind eenvoudig worden weggeblazen en verspreid over je hele gazon.

Wil je deze verspreiding voorkomen? Dan is het belangrijk om de paardenbloemen te verwijderen vóórdat ze uitgebloeid kunnen raken.

Dr. Botani | Paardenbloem verwijderen met penwortelsteker.

De tweede manier voor een paardenbloem om zich verder te verspreiden is door de wortel van de paardenbloem.

Vermeerderen vanuit de wortel van de paardenbloem.
De wortel van een paardenbloem is lang en sterk. Zo’n wortel heet een penwortel en is wel 10-20 cm lang. Het verwijderen van de hele wortel is bij het paardenbloem bestrijden essentieel.

Want aan deze wortel kunnen gemakkelijk meerdere paardenbloemen groeien. Omdat de wortel zo diep in de grond zit, kunnen paardenbloemen de winter prima overleven.

Zijn paardenbloemen onkruid?

Tja daar zijn de meningen over verdeeld. Onkruid is natuurlijk een relatief begrip. Wat voor de één onkruid is, is voor de ander een prachtige bloem. Omdat de paardenbloem zich snel voortplant en verspreid en ook nog eens lastig weg te krijgen is, zijn er toch veel mensen die de paardenbloem het stempel onkruid geven.

Stappenplan paardenbloem bestrijden en voorkomen

Een gezond gazon en dichtbegroeide grasmat is dus essentieel om paardenbloem te bestrijden én te voorkomen. Onkruid zoals paardenbloem zal altijd ‘concurreren’ met gras. Wanneer het gras dichtbegroeid is, zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon zal juist de paardenbloem uitdijen.

Volg onderstaand stappenplan om onkruid minder kans te geven.

Gebruik speciale mest bij een robotmaaier

Een robot grasmaaier ruimt het gemaaide gras niet op, maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden is dit nuttig, want hier kan het gras voedingsstoffen uit halen. Maar na een bepaalde periode zal er een viltlaag ontstaan. Een viltlaag is een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen niet goed doordringen naar de bodem en het groeit niet goed. De wortels van je gras kunnen zelfs gaan rotten. 

Gebruik daarom een speciale organische meststof voor robotmaaiers, ook preventief om problemen te voorkomen.

Graszaad

Najaarsbemesting