Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Paardenbloem bestrijden herkennen veel gazon eigenaars. Het zijn misschien wel het meest voorkomende onkruid op gazons. Ze groeien namelijk op alle soorten grond. Paardenbloemen beschadigen je gazon niet. Veel mensen vinden echter dat de vele gele bloemen hun strakke, groene gazon ontsieren.
Omdat paardenbloemen zich heel makkelijk verspreiden, kan je gazon al snel helemaal vol staan met paardenbloemen. Hieronder leggen we je uit hoe je paardenbloemen kunt voorkomen en bestrijden.
Op deze pagina:
Voorkom onkruid in je gazon
Voorkom snelle verspreiding van paardenbloem
Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid
Om paardenbloem te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden én te zorgen voor een dichtbegroeide grasmat. Onkruid zoals paardenbloem zal altijd ‘concurreren’ met gras. Wanneer het gras dichtbegroeid is, zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon zal juist de paardenbloem uitdijen.
Een paardenbloem is een opvallende gele bloem die vaak in grote getalen voorkomt op je gazon. De blaadjes van een paardenbloem groeien in een rozetvorm.
Is een paardenbloem uitgebloeid? Dan verandert hij in een wit pluizenbolletje. Veel mensen vinden het leuk om de pluisjes van het bolletje te blazen. Het grote nadeel is echter dat je daarmee de zaadjes razendsnel verspreidt.
Hoewel ze een doorn in het oog kunnen zijn, schadelijk zijn paardenbloemen niet. Ze gebruiken wat mineralen als voedingsstoffen maar ze doen je gras geen kwaad. Eigenlijk zijn ze juist nuttig, want heel wat dieren zijn er dol op. Bijen en vlinders bijvoorbeeld eten van de nectar en het stuifmeel in de bloem. Zoals deze prachtige koninginnenpage bijvoorbeeld.
Molsla
Maar ook de bladeren zijn gewild. Een lekkere snack voor konijnen, cavia’s, paarden en koeien bijvoorbeeld.
Ook wij kunnen de paardenbloem eten, de bladeren worden zelfs molsla genoemd. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Je kunt er een salade van maken of thee!
Blijft natuurlijk de vraag of je ze in grote getale in je gazon wilt…
Om paardenbloemen te kunnen bestrijden, is het van belang om te begrijpen hoe de paardenbloem zich verspreidt. Dat kan namelijk op twee manieren. De eerste manier is door de zaadjes.
Verspreiding van paardenbloem zaadjes door de wind
Wanneer een paardenbloem is uitgebloeid, verandert hij in een witte pluizenbol. Deze pluisjes bevatten zaadjes die door de wind eenvoudig worden weggeblazen en verspreid over je hele gazon.
Wil je deze verspreiding voorkomen? Dan is het belangrijk om de paardenbloemen te verwijderen vóórdat ze uitgebloeid kunnen raken.
De tweede manier voor een paardenbloem om zich verder te verspreiden is door de wortel van de paardenbloem.
Vermeerderen vanuit de wortel van de paardenbloem.
De wortel van een paardenbloem is lang en sterk. Zo’n wortel heet een penwortel en is wel 10-20 cm lang. Het verwijderen van de hele wortel is bij het paardenbloem bestrijden essentieel.
Want aan deze wortel kunnen gemakkelijk meerdere paardenbloemen groeien. Omdat de wortel zo diep in de grond zit, kunnen paardenbloemen de winter prima overleven.
Tja daar zijn de meningen over verdeeld. Onkruid is natuurlijk een relatief begrip. Wat voor de één onkruid is, is voor de ander een prachtige bloem. Omdat de paardenbloem zich snel voortplant en verspreid en ook nog eens lastig weg te krijgen is, zijn er toch veel mensen die de paardenbloem het stempel onkruid geven.
Een gezond gazon en dichtbegroeide grasmat is dus essentieel om paardenbloem te bestrijden én te voorkomen. Onkruid zoals paardenbloem zal altijd ‘concurreren’ met gras. Wanneer het gras dichtbegroeid is, zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon zal juist de paardenbloem uitdijen.
Volg onderstaand stappenplan om onkruid minder kans te geven.
Paardenbloem bestrijden begint met het verwijderen. Veel mensen proberen paardenbloemen uit hun gazon te trekken. Omdat de wortel zo diep in de grond zit, is de kans erg groot dat de bloem alleen afbreekt. Uit de wortel die achterblijft, groeit al snel weer een nieuwe paardenbloem.
Het verwijderen van een paardenbloem kun je daarom het beste doen met een penwortel-steker. Dit simpele gereedschap helpt je de paardenbloemen met wortel en al te verwijderen.
Je gazon om de 3 maanden bemesten met een organische meststof zorgt ervoor dat het gras voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor zal je gazon mooi vol groeien. Het bijkomende voordeel van organische meststof is dat het een lange werkingsduur heeft.
Gebruik een biologische mest in maart/april en in juni/juli. Deze gazonmest verbetert de beworteling, verhoogt de weerstand van het gras, geeft een hogere droogte tolerantie en bevordert het bodemleven. Het resultaat? Een gezonde, dichtbegroeide grasmat met een mooie diepgroene kleur!
Vanaf april kun je starten met verticuteren. Met verticuteren verwijder je onkruid en mos van je gazon, die het gras verstikken. Verticuteren zorgt er voor dat het gazon belucht wordt. Hierdoor kunnen water, zuurstof en voedingsstoffen beter worden opgenomen door het gras. Eventuele gaten die achterblijven na het verticuteren kun je opvullen met organische mest en met nieuw graszaad.
Komt er toch paardenbloem door? Wacht dan niet tot de plant volgroeid is, maar verwijder de paardenbloem meteen handmatig inclusief wortel.
Bij paardenbloemen geldt: voorkomen is beter dan genezen. De simpelste manier om paardenbloemen in je gazon te voorkomen is door te zorgen voor een dichtbegroeide grasmat.
Je gazon kun je eenvoudig herstellen door nieuw gras in te zaaien. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Voor een nog snellere groei en herstel van de grasmat (ook bij lage temperaturen), gebruik je speciale mest die de beworteling en groei sterk stimuleert. Zo heb je snel weer een mooi dichtgroeiend gazon en heeft onkruid minder kans!
Vanaf september kun je starten met een speciale najaarsbemesting. Deze mest beschermt je gras tegen ziektes en schimmels. Daarnaast heeft deze organische najaarsmest een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen met extra voeding. Zo zorg je dat je gazon gezond blijft. En op een gezond gazon maken plaagdieren/insecten en onkruid zoals paardenbloemen minder kans.
Een robot grasmaaier ruimt het gemaaide gras niet op, maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden is dit nuttig, want hier kan het gras voedingsstoffen uit halen. Maar na een bepaalde periode zal er een viltlaag ontstaan. Een viltlaag is een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen niet goed doordringen naar de bodem en het groeit niet goed. De wortels van je gras kunnen zelfs gaan rotten.
Gebruik daarom een speciale organische meststof voor robotmaaiers, ook preventief om problemen te voorkomen.