Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Tomatenmineermot bestrijden

Tomatenmineermot bestrijden

De tomatenmineermot bestrijden is de enige optie om je oogst te redden, als je deze mot ontdekt hebt in je moestuin. De larven van deze mot zijn een nachtmerrie voor tomatentelers. Maar ook in je moestuin kan deze mot grote schade aanrichten aan je tomatenplanten. Wanneer de tomatenmineermot je tomatenteelt eenmaal heeft ontdekt, is de kans groot dat je zonder eetbare tomaten achterblijft.

Deze mot tast namelijk de bladeren, stengels én vruchten aan. Gelukkig hebben wij de oplossing hoe je deze mot biologisch kunt bestrijden.

Stappenplan tomatenmineermot bestrijden
Tomatenmineermot herkennen en natuurlijk bestrijden | Dr. Botani
  • Voorkom dat je tomatenteelt aangetast wordt

  • Geen plaagdieren in je kas

  • Voorkom dat al je tomaten oneetbaar worden

  • Voorkom dat je tomatenteelt aangetast wordt

  • Geen plaagdieren in je kas

  • Voorkom dat al je tomaten oneetbaar worden

Wat is de tomatenmineermot?

De tomatenmineermot is een mot die lastig te herkennen is. Helaas kan de mot al snel je hele oogst aantasten, van plant tot tomaat. De larven zijn de boosdoeners van de schade. Het is daarom belangrijk om de motten zo snel mogelijk te vangen zodat ze geen nieuwe eitjes kunnen leggen.

Tomatenmineermot en de larven bestrijden

Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de tomatenmineermot waardoor deze vorm van bestrijding volledig natuurlijk is!

De aaltjes tegen tomatenmineermot

  • Bestrijden de larven van de tomatenmineermot op snelle en effectieve wijze
  • Planten zich snel voort en gaan op zoek naar nieuwe larven van de mot

Vangstrook Bug-Scan

Tomatenmineermotten zijn lastig te zien met het blote oog. Gelukkig kun je ze eenvoudig monitoren en vangen met deze vangstrook.

  • Creëert een barrière en beschermt je teelt
  • Helpt om een plaag te voorkomen.
De tomatenmineermot bestrijden doe je het gemakkelijkste op biologische wijze | Dr. Botani

Tomatenmineermot herkennen

Als je de tomatenmineermot wilt herkennen, zul je heel goed moeten zoeken. Volwassen motten zijn namelijk heel klein, vooral voor een mot. Ze zijn maar 6-7 mm groot.

De motten zijn vooral ’s nachts actief en verstoppen zich overdag tussen de bladeren. Tomatenmineermotten zijn grijsbruin van kleur en hebben donkere stippen op de voorste vleugels.

Dr. Botani | Tomatenmineermot larve.

Monitoren om een plaag te voorkomen

De larven van de tomatenmineermot

De larven zijn crèmekleurig en slechts een 0,5 mm groot. Als ze groter worden, krijgen ze een geelgroene kleur en hebben ze een zwarte streep op de achterkant van hun kop.

Eitjes van de tomatenmineermot

Een vrouwelijke tomatenmineermot legt ruim 200 eitjes. Deze eitjes zijn 0,36 mm groot en hebben een crèmekleurige tot gele kleur. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze vrijwel onzichtbaar. De eitjes worden meestal gelegd aan de onderkant van bladeren, op jonge stengels of op de kelkbladeren van jonge vruchten.

Monitoren

Omdat de mot, larven en eitjes maar zo klein zijn, is het monitoren erg belangrijk. Dit kun je eenvoudig doen door middel van de vangstrook Bug-Scan. Dit is een vangstrook met lijm aan beide zijden, die de motten aantrekt en waarop ze vervolgens vast komen te zitten.

Welke schade richt de tomatenmineermot aan?

De larven van de tomatenmineermot eten bladmoes. Om deze bladmoes te bereiken, boren ze blaasvormige gangetjes in de bladeren van je tomatenplant. Ook laten de larven uitwerpselen achter aan het uiteinde van de gangen, waardoor de bladeren bruin worden en afsterven.

Schade aan tomaten

Helaas zijn ook de jonge stengels en vruchten van je tomatenplant niet veilig voor deze veelvraten. Ook hierin boren de larven van de tomatenmineermot gangenstelsels. Bij het boorgaatje kun je donkere, korrelige uitwerpselen aantreffen. Let op: aangetaste vruchten kun je niet meer eten!

Een mijnwerker?

Miner is de engelse benaming voor mijnwerker en ‘mineren’ betekent het aanleggen van mijnstelsels. Laat dat nou precies zijn wat de tomatenmineermot doet. Hij maakt gangenstelsels in het blad. En hij stut deze gangen met,…. zijn ontlasting.

Stappenplan bestrijding tomatenmineermot

Als je hebt vastgesteld dat je last hebt van de tomatenmineermot in je moestuin, kun je ze biologisch bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten.

Plagen in je moestuin voorkomen

Slecht onderhouden moestuinen zijn extra gevoelig voor plagen. Het is daarom belangrijk om je moestuin regelmatig te voorzien van een kwalitatief goede organische meststof.

Tomatenmineermot bestrijden

Motten vangen

Tomatenmineermot bestrijden met roofwantsen

Niet alleen aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van de tomatenmineermot. Als je een grote plaag hebt, kun je er ook voor kiezen om de Macrolophus Roofwant in te zetten. Deze Roofwantsen zijn de natuurlijke vijanden van de tomatenmineermot. De felgroene bestrijder eet zo’n 50 larven en eitjes per dag. Ze verorberen dus in een oogwenk de plaag. Ook werken roofwantsen preventief tegen andere plagen in je moestuin. Ze eten namelijk ook bladluizen, witte vlieg en spint.

Let op wanneer de roofwantsenplaag te groot wordt en er te weinig prooien aanwezig zijn in je moestuin. Dan kunnen deze felgroene wantsen leiden tot gewasschade. Let ook op bij gevoelige gewassen zoals kerstomaten en kleinere trostomaten.

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.