Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Wat een voedingstekort in je gazon kan aanrichten én hoe je het oplost
Gras voeding bestaat niet alleen uit water. Naast water, licht en zuurstof heeft je gazon ook verschillende voedingsstoffen nodig. Je geeft het gras deze voeding door middel van mest. Krijgt je gazon niet voldoende water en mest? Dan zal het al snel aan een voedingstekort lijden.
Bij een tekort aan voeding kan het gras dor, geel of bruin worden. Dit kan zelfs leiden tot kale plekken in je gazon. Ook is het gras kwetsbaarder voor ziektes, plagen en uitdroging.
Wij vertellen je alles over de voedingsstoffen die je gazon nodig heeft en hoe je een tekort aan voeding voorkomt.
Een voedingstekort leidt tot verkleuringen en schade
Meer kans op onkruid en schimmels zonder gras voeding
Voorkom ziektes en schimmels door voeding voor gras
Op deze pagina:
Gras maakt suikers aan (fotosynthese) en slaat deze op zijn bladeren. Wanneer je je gazon maait, maai je in feite het grootste deel van die suikers weg. Het is daarom belangrijk om regelmatig (3x per jaar) te bemesten. De juiste mest zorgt namelijk voor aanvullende voedingsstoffen en het houdt je gazon gezond en sterk.
Om te kunnen groeien, heeft gras ten eerste water, zonlicht en zuurstof nodig. Daarnaast heeft je gazon onderstaande stoffen nodig om optimaal te kunnen groeien. Je herkent ze misschien wel van de verpakking van meststoffen.
Stikstof is een belangrijke voedingsstof en zorgt voor de ontwikkeling van bladeren van het gras. Door stikstof ziet jouw gazon er dus mooi, vol en groen uit.
Fosfor is essentieel voor sterke wortels van het gras. Als de wortels sterk en goed ontwikkeld zijn, kunnen ze ook beter andere voedingsstoffen opnemen uit de bodem en kan het gras beter groeien.
Kalium zorgt voor een verhoging van de weerstand van het gazon. Het verstevigt het gras, waardoor het gazon beter bestand is tegen plagen, ziektes en weersomstandigheden.
Magnesium is een mineraal dat fotosynthese bevordert. Hierdoor kan het gras nog beter groeien en krijgt je gazon een mooie groene kleur.
Calcium is een belangrijke stof in gazonkalk omdat het de pH-waarde van de bodem verhoogt. Zo blijft de zuurtegraad van de bodem op peil, worden andere voedingsstoffen beter opgenomen en voorkom je mos in het gazon.
Welke meststof het beste is voor jouw gazon hangt af van de conditie van je gras en de bodem. Heb je bv last van klaver in je gazon, dan kun je het beste een meststof gebruiken met een hoger gehalte stikstof. We leggen je hieronder meer uit over problemen in je gazon en welke mest het meest geschikt is om dit probleem aan te pakken.
Op de verpakking van mest vind je meestal de letters NPK met 3 cijfers, bijvoorbeeld NPK 12-10-18. De N staat voor stikstof, P voor fosfor en de K voor kalium. De getallen geven de verhouding van deze stoffen aan. In ons voorbeeld van de NPK betekent dit dat de mest bestaat uit 12% stikstof, 10% fosfor en 18% kalium.
Heb je bijvoorbeeld een gazon met veel klaver? Gebruik dan een mest met een hoog N (stikstof) gehalte, zoals onze organische gazonmest snelmix. Klaver ontstaat namelijk door een gebrek aan stikstof in het gazon.
Een tekort aan voedingsstoffen in je gazon herken je aan de volgende symptomen:
Een gazon met een tekort aan voeding heeft niet alle benodigdheden om goed te kunnen groeien. Het eerste wat je dan ook vaak ziet, zijn gele grassprieten en / of gele of verkleurde plekken in het gazon. Het gras wordt minder sterk, verkleurd en kan zelfs afsterven met kale plekken als resultaat.
Als je verder geen specifieke problemen hebt in je gazon, dan kun je het beste kiezen voor een algemene samengestelde organische gras voeding, bijvoorbeeld Graszó organische mest.
GrasZó organische mest voor gazon bevat micro-organismen en natuurlijke ingrediënten die de bodem langdurig voeden en een rustige groei bevorderen. Deze biologische mest verbetert de wortelgroei en maakt het gazon weerbaarder tegen ziektes en plaagdieren. GrasZó vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen en je gras is beter bestand tegen droogte. Het resultaat? Groen, gezond en vol gras!
Wanneer je gazon niet genoeg voeding heeft, wordt het gras dunner en kan het zelfs afsterven. Dit soort ongezonde gazons zijn ideale plekken voor klaver en andere soorten onkruid om te groeien. Klaver kan namelijk stikstof uit de lucht halen en kan zo dus toch groeien op een bodem met weinig voedingsstoffen. Op een kaal, dun of beschadigd gazon krijgt onkruid alle ruimte en kan het je hele gazon overnemen.
Om klaver te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om het gazon weer gezond en sterk te maken.
Snelmix organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur. Door het hoge stikstofgehalte is deze organische gazonmest ook effectief voor de bestrijding van klaver. Het voordeel van een organische mest is dat je direct de bodem verbetert.
Lees meer over onkruid in je gazon Lees meer over klaver in je grasPlaagdieren komen vaker voor op een gazon met een lage weerstand. Mist je gazon de juiste voedingsstoffen? Dan is het zwakker en is de kans op plaagdieren een stuk groter. Plaagdieren richten ook nog eens flinke schade aan, waardoor je met nog meer gele, bruine of kale plekken zit.
Gelukkig zijn deze plagen heel goed biologisch te bestrijden. Belangrijk is wel dat je weet met welke plaag je te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen.
Om plagen te voorkomen kun je werken met een all round organische meststof zoals Graszó organische mest.
GrasZó organische mest voor gazon bevat micro-organismen en natuurlijke ingrediënten die de bodem langdurig voeden en een rustige groei bevorderen. Deze biologische mest verbetert de wortelgroei en maakt het gazon weerbaarder tegen ziektes en plaagdieren. GrasZó vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen en je gras is beter bestand tegen droogte.
Lees meer over plaagdieren in je gazonOm een voedingstekort in je gazon te voorkomen, is het essentieel om 3 keer per jaar extra gras voeding toe te voegen door middel van bemesting. Dat kan in alle seizoenen, behalve de winter. Er wordt vaak gesproken over winterbemesting, maar dit is de bemesting die je in het najaar strooit zodat je gazon de winter goed door komt. Mest dus in de lente, zomer en herfst.
Omdat iedere voedingsstof unieke eigenschappen heeft, zijn er speciale mestsoorten per seizoen of probleem. Zo krijgt jouw gazon alle voedingstoffen die het nodig heeft!
De eerste keer bemesten doe je aan het begin van de lente (maart), als het ‘s nachts warmer is dan 5 ℃. Heb je geen gazonproblemen? Gebruik dan Graszó, onze allround organische meststof.
Wil je een super snelle start in het voorjaar? Gebruik dan onze organische meststof Snelmix. Deze mest van hovenierskwaliteit bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur. Door het hoge stikstofgehalte is deze mest in de zomer ook effectief tegen klaver en rooddraad.
De tweede keer mesten doe je in hartje zomer. Hou ongeveer 3 maanden tussen de eerste en de tweede mestronde. Heb je in maart al gemest, dan mest je in juni voor de tweede keer. Als je geen gazonproblemen hebt, kun je het beste Graszó organische mest gebruiken.
Deze mest geeft alle nodige voedingsstoffen af aan de bodem, waardoor het gras beter groeit en je gazon beter beschermd is tegen plaagdieren, schimmels en ziektes. Door onze organische mest is je gazon is ook beter bestand tegen weersomstandigheden, zoals extreme droogte en regenval.
Vanaf september kun je dan starten met de derde mestronde, een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras komt zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!
Lente | Zomer |
De eerste maaibeurt | Regelmatig sproeien, afhankelijk van temp en droogte |
Bemest je gazon voor het eerst in maart | Bemest het gazon nogmaals in juni |
Verticuteren in maart/april | Regelmatig maaien |
Kale plekken herstellen / gras bijzaaien | |
Herfst | Winter |
Maak het gazon winterklaar met een speciale najaarsmest | Laat het gazon zo veel mogelijk met rust! |
Maai voor de laatste keer in oktober/november | Kalken kan al vanaf januari, als er geen sneeuw ligt |
Door het gazon goed te bemesten en genoeg water te geven, zouden gele plekken of verkleuringen snel opgelost moeten worden. Zijn er nu kale plekken ontstaan in het gazon? Dan zijn ook de wortels aangetast en zul je nieuw graszaad in moeten zaaien om de plekken op te vullen.
Gebruik hiervoor Advanta Recover 2, een speciaal graszaad voor het herstellen van kale plekken in je gazon. Dit graszaad ontkiemt snel, waardoor je binnen de kortste keren weer geniet van een vol en groen gazon.
Lees meer over gras zaaien en herstel van je gazonJe gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.