Home Gazon Gazon met een tekort aan voedingsstoffen, zuurstof, zonlicht, of water Tekort aan voedingsstoffen in gazon

Geef je gras voeding om een tekort te voorkomen

Wat een voedingstekort in je gazon kan aanrichten én hoe je het oplost

Gras voeding bestaat niet alleen uit water. Naast water, licht en zuurstof heeft je gazon ook verschillende voedingsstoffen nodig. Je geeft het gras deze voeding door middel van mest. Krijgt je gazon niet voldoende water en mest? Dan zal het al snel aan een voedingstekort lijden.

Bij een tekort aan voeding kan het gras dor, geel of bruin worden. Dit kan zelfs leiden tot kale plekken in je gazon. Ook is het gras kwetsbaarder voor ziektes, plagen en uitdroging.

Wij vertellen je alles over de voedingsstoffen die je gazon nodig heeft en hoe je een tekort aan voeding voorkomt.

Gazon met voedingstekort, alles over gras voeding bij | Dr. Botani
Tekort aan voeding in gras voorkomen
Gazon met voedingstekort, alles over gras voeding bij | Dr. Botani
 • Een voedingstekort leidt tot verkleuringen en schade

 • Meer kans op onkruid en schimmels zonder gras voeding

 • Voorkom ziektes en schimmels door voeding voor gras

 • Een voedingstekort leidt tot verkleuringen en schade

 • Meer kans op onkruid en schimmels zonder gras voeding

 • Voorkom ziektes en schimmels door voeding voor gras

Oorzaken van een tekort aan voeding in je gras

Gras maakt suikers aan (fotosynthese) en slaat deze op zijn bladeren. Wanneer je je gazon maait, maai je in feite het grootste deel van die suikers weg. Het is daarom belangrijk om regelmatig (3x per jaar) te bemesten. De juiste mest zorgt namelijk voor aanvullende voedingsstoffen en het houdt je gazon gezond en sterk.

Voorkom een tekort aan voeding in je gazon

Om een voedingstekort te voorkomen óf snel op te lossen, wil je regelmatig het gazon bemesten. GrasZó is onze meest allround gazonmest boordevol essentiële voedingstoffen die je gazon nodig heeft om te groeien.

Graszó, organische gazonmest

 • Zorgt voor een rustige groei en mooie diep groene kleur
 • Vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen
 • Je gras is beter bestand tegen droogte

Hoe zit dat nu met gras voeding en al die afkortingen?

Om te kunnen groeien, heeft gras ten eerste water, zonlicht en zuurstof nodig. Daarnaast heeft je gazon onderstaande stoffen nodig om optimaal te kunnen groeien. Je herkent ze misschien wel van de verpakking van meststoffen.

Stikstof (N)

Stikstof is een belangrijke voedingsstof en zorgt voor de ontwikkeling van bladeren van het gras. Door stikstof ziet jouw gazon er dus mooi, vol en groen uit.

Fosfor (P)

Fosfor is essentieel voor sterke wortels van het gras. Als de wortels sterk en goed ontwikkeld zijn, kunnen ze ook beter andere voedingsstoffen opnemen uit de bodem en kan het gras beter groeien.

Kalium (K)

Kalium zorgt voor een verhoging van de weerstand van het gazon. Het verstevigt het gras, waardoor het gazon beter bestand is tegen plagen, ziektes en weersomstandigheden.

Magnesium (MgO)

Magnesium is een mineraal dat fotosynthese bevordert. Hierdoor kan het gras nog beter groeien en krijgt je gazon een mooie groene kleur.

Calcium (CaO)

Calcium is een belangrijke stof in gazonkalk omdat het de pH-waarde van de bodem verhoogt. Zo blijft de zuurtegraad van de bodem op peil, worden andere voedingsstoffen beter opgenomen en voorkom je mos in het gazon.

De keuze van meststof

Welke meststof het beste is voor jouw gazon hangt af van de conditie van je gras en de bodem. Heb je bv last van klaver in je gazon, dan kun je het beste een meststof gebruiken met een hoger gehalte stikstof. We leggen je hieronder meer uit over problemen in je gazon en welke mest het meest geschikt is om dit probleem aan te pakken.

Wat betekent NPK op de verpakking van mest?

Op de verpakking van mest vind je meestal de letters NPK met 3 cijfers, bijvoorbeeld NPK 12-10-18. De N staat voor stikstof, P voor fosfor en de K voor kalium. De getallen geven de verhouding van deze stoffen aan. In ons voorbeeld van de NPK betekent dit dat de mest bestaat uit 12% stikstof, 10% fosfor en 18% kalium. 

Heb je bijvoorbeeld een gazon met veel klaver? Gebruik dan een mest met een hoog N (stikstof) gehalte, zoals onze organische gazonmest snelmix. Klaver ontstaat namelijk door een gebrek aan stikstof in het gazon.

Tekort aan  gras voeding herkennen

Een tekort aan voedingsstoffen in je gazon herken je aan de volgende symptomen:

Gazon met stikstoftekort, gele grassprieten en onkruid | Dr. Botani

Geel of verkleurd gras

Een gazon met een tekort aan voeding heeft niet alle benodigdheden om goed te kunnen groeien. Het eerste wat je dan ook vaak ziet, zijn gele grassprieten en / of gele of verkleurde plekken in het gazon. Het gras wordt minder sterk, verkleurd en kan zelfs afsterven met kale plekken als resultaat.

Als je verder geen specifieke problemen hebt in je gazon, dan kun je het beste kiezen voor een algemene samengestelde organische gras voeding, bijvoorbeeld Graszó organische mest.

Gras voeding

GrasZó organische mest voor gazon bevat micro-organismen en natuurlijke ingrediënten die de bodem langdurig voeden en een rustige groei bevorderen. Deze biologische mest verbetert de wortelgroei en maakt het gazon weerbaarder tegen ziektes en plaagdieren. GrasZó vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen en je gras is beter bestand tegen droogte. Het resultaat? Groen, gezond en vol gras!

klaver in gras bestrijden met organische mest

Klaver, mos en ander onkruid

Wanneer je gazon niet genoeg voeding heeft, wordt het gras dunner en kan het zelfs afsterven. Dit soort ongezonde gazons zijn ideale plekken voor klaver en andere soorten onkruid om te groeien. Klaver kan namelijk stikstof uit de lucht halen en kan zo dus toch groeien op een bodem met weinig voedingsstoffen. Op een kaal, dun of beschadigd gazon krijgt onkruid alle ruimte en kan het je hele gazon overnemen.

Om klaver te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om het gazon weer gezond en sterk te maken. 

Voeding voor gras

Snelmix organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur. Door het hoge stikstofgehalte is deze organische gazonmest ook effectief voor de bestrijding van klaver. Het voordeel van een organische mest is dat je direct de bodem verbetert.

Lees meer over onkruid in je gazon Lees meer over klaver in je gras
schade gazon door engerlingen | Dr. Botani

Plaagdieren in je gazon

Plaagdieren komen vaker voor op een gazon met een lage weerstand. Mist je gazon de juiste voedingsstoffen? Dan is het zwakker en is de kans op plaagdieren een stuk groter. Plaagdieren richten ook nog eens flinke schade aan, waardoor je met nog meer gele, bruine of kale plekken zit.

Gelukkig zijn deze plagen heel goed biologisch te bestrijden. Belangrijk is wel dat je weet met welke plaag je te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen. 

Om plagen te voorkomen kun je werken met een all round organische meststof zoals Graszó organische mest.

Geef je gras voeding

GrasZó organische mest voor gazon bevat micro-organismen en natuurlijke ingrediënten die de bodem langdurig voeden en een rustige groei bevorderen. Deze biologische mest verbetert de wortelgroei en maakt het gazon weerbaarder tegen ziektes en plaagdieren. GrasZó vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen en je gras is beter bestand tegen droogte. 

Lees meer over plaagdieren in je gazon

Gebruik je een robot grasmaaier?

Dan is het belangrijk om ook speciale, organische gazonmest te gebruiken om jouw gazon gezond te houden. RoboGazonMix is van hovenierskwaliteit, verbetert het gras én lost veel voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door robotmaaiers.

Organische gazonmest voor een robotmaaier:

 • Bestrijdt vervilting en vervetting
 • Bevordert beworteling en bodemleven
 • Creëert hogere droogtetolerantie
 • Verhoogt weerstand van het gras

Voedingstekort in het gazon voorkomen

Om een voedingstekort in je gazon te voorkomen, is het essentieel om 3 keer per jaar extra gras voeding toe te voegen door middel van bemesting. Dat kan in alle seizoenen, behalve de winter. Er wordt vaak gesproken over winterbemesting, maar dit is de bemesting die je in het najaar strooit zodat je gazon de winter goed door komt. Mest dus in de lente, zomer en herfst.

Omdat iedere voedingsstof unieke eigenschappen heeft, zijn er speciale mestsoorten per seizoen of probleem. Zo krijgt jouw gazon alle voedingstoffen die het nodig heeft!

Voorjaar

Zomer

Najaar

Gazon onderhoud schema: in het kort

Lente Zomer
De eerste maaibeurt Regelmatig sproeien, afhankelijk van temp en droogte
Bemest je gazon voor het eerst in maart Bemest het gazon nogmaals in juni
Verticuteren in maart/april Regelmatig maaien
Kale plekken herstellen / gras bijzaaien  
Herfst Winter
Maak het gazon winterklaar met een speciale najaarsmest Laat het gazon zo veel mogelijk met rust!
Maai voor de laatste keer in oktober/november Kalken kan al vanaf januari, als er geen sneeuw ligt
Download het gazon onderhoud schema

Gazon herstellen bij kale of dode plekken

schade gazon door engerlingen | Dr. Botani

Gazon herstellen na een tekort aan voeding

Door het gazon goed te bemesten en genoeg water te geven, zouden gele plekken of verkleuringen snel opgelost moeten worden. Zijn er nu kale plekken ontstaan in het gazon? Dan zijn ook de wortels aangetast en zul je nieuw graszaad in moeten zaaien om de plekken op te vullen.

Gebruik hiervoor Advanta Recover 2, een speciaal graszaad voor het herstellen van kale plekken in je gazon. Dit graszaad ontkiemt snel, waardoor je binnen de kortste keren weer geniet van een vol en groen gazon.

Lees meer over gras zaaien en herstel van je gazon
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Alles in perfect afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Herstel gazon bio, gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.