Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Slakken bestrijden

Slakken bestrijden in je (moes)tuin

Last van slakken in je moestuin of siertuin? Die wil je zo snel mogelijk bestrijden! Slakken eten namelijk planten, gewassen en wortels van planten. Doordat ze wel de helft van hun eigen lichaamsgewicht per dag kunnen eten, richten ze flinke schade aan! Bovendien planten ze zich razendsnel voort.

Bestrijd je slakken niet? Dan blijft er nog maar weinig van je bomen, planten en gewassen over.

Slakken bestrijden op biologische wijze

Gelukkig kun je eenvoudig en biologisch slakken bestrijden in je tuin met aaltjes. Wij leggen je uit hoe je slakken bestrijdt én een plaag voorkomt.

Koop aaltjes tegen slakken
Naaktslakken op sla bestrijden
  • Voorkom dat je planten aangetast worden door slakken

  • Voorkom dat slakken de vruchten in je moestuin eten en beschadigen

  • Slakken planten zich razendsnel voort

  • Voorkom dat je planten aangetast worden door slakken

  • Voorkom dat slakken de vruchten in je moestuin eten en beschadigen

  • Slakken planten zich razendsnel voort

Hoe leeft een slak?

Een slak is een weekdier, want hij bestaat voor 80% uit water. Het grootste deel van de tijd leeft een slak onder de grond. Hier zijn ze beter beschermd tegen uitdroging. Bij warm, droog weer zie je daarom ook niet zoveel slakken. Dan zijn ze vooral ‘s nachts actief. Dat is ook de reden dat je ze met regen wel massaal tevoorschijn ziet komen.

vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Slakken bestrijden met aaltjes

Aaltjes tegen slakken zijn dé natuurlijke oplossing voor een slakkenplaag. De aaltjes bestrijden de slakken, vermenigvuldigen zichzelf en gaan door totdat alle plaagdieren bestreden zijn. De bodem blijft zo langdurig beschermd.

  • Meest effectieve oplossing tegen slakken
  • Biologisch; geen gif of schadelijke middelen
  • Zorgen voor een langdurige bescherming tegen slakken (boven en in de bodem)
Gevlekte akkerslak bestrijden | Dr. Botani

Welke slakken komen voor in je (moes)tuin?

Er kunnen zowel naaktslakken als huisjesslakken voorkomen in je tuin. Het zijn de naaktslakken die de grootste schade aanrichten aan je planten en gewassen. 

Naaktslakken

Naaktslakken leven voor een groot deel onder de grond. Ze hebben namelijk geen huisje waarmee ze zichzelf kunnen beschermen tegen vijanden. Ook is de bodem vochtiger, waardoor ze daar minder snel uitdrogen. Ze komen pas naar boven wanneer het vochtig en nat is, vooral in de nacht. Naaktslakken zijn de grootste boosdoeners in je (moes)tuin omdat ze heel veel planten en gewassen eten. In de moestuin kom je allerlei naaktslakken tegen, zoals de wegslak, gevlekte akkerslak, zuidelijke akkerslak en de Spaanse aardslak.

Huisjesslakken

Je herkent de huisjesslakken aan het harde huisje op hun rug. De slak is hierdoor goed beschermd tegen vijanden. Huisjesslakken eten veel minder dan naaktslakken en zijn daardoor ook minder schadelijk voor je moestuin.

Dr Botani Slakken Slak

Oorzaken slakkenplaag

Als het geregend heeft, zie je de naaktslakken over je gazon en door je tuin trekken. Soms zijn het er zoveel!

Naaktslakken drogen snel uit en kruipen dus in de bodem bij droog, warm of heel koud weer. Als het echter veel regent, zijn de omstandigheden voor naaktslakken ideaal en komen ze massaal uit de bodem naar boven. In jaren waarin het veel regent, zul je dus sneller last hebben van een slakkenplaag. 

Verdwijnen van natuurlijke vijanden

Een andere reden waarom je steeds vaker slakken in je tuin of moestuin ziet, is het verdwijnen van natuurlijke vijanden zoals egels, vogels en kikkers. Deze nuttige dieren komen steeds minder voor in je tuin, waardoor ze ook de slakkenpopulatie minder goed onder controle kunnen houden.

Aaltjes kopen tegen slakken
Slak bestrijden in moestuin | Dr. Botani

Een slakkenplaag is snel geboren

Naaktslakken planten zich razendsnel voort. Ze leggen in het voorjaar zo’n 400 eitjes die enkele weken later al uitkomen. Na slechts 2 maanden zijn deze slakken volwassen en leggen op hun beurt ook weer eieren. Een slakkenplaag is geboren! Slakken bestrijden is gelukkig eenvoudig en snel te realiseren met aaltjes.

Huisjesslak

De meest bekende huisjesslak, segrijnslak, heeft een langere levenscyclus. De eitjes worden voornamelijk in de lente gelegd en het duurt 2 tot 4 weken voor de jongen tevoorschijn komen. Deze worden echter pas tijdens de volgende zomer volwassen. Ze kunnen wel meer dan 5 jaar oud worden, maar halen dat niet vaak door hun natuurlijke vijanden.

Slak op aardbei, bestrijden met aaltjes | Dr. Botani

Wat eten slakken graag?

Moestuin

Slakken hebben een grote voorkeur voor planten met veel voedingsstoffen. Denk aan diverse soorten sla en kool, komkommer, aardbeien en pompoenen. Ze breiden hun maaltijd ook graag uit met kruiden, basilicum en dille bijvoorbeeld.

En natuurlijk zijn de jonge stekjes in je moestuin ook een favoriete snack voor de slak.

Siertuin

Slakken zie je ook vaak in je tuin. Ze kiezen het liefste voor bloeiende planten met veel voedingsstoffen (lupine, ridderspoor, zonnebloem) of bladplanten (hosta). Ook planten met sappige, grote bladeren zijn niet veilig. 

Slakken bestrijden: aaltjes preventief inzetten

Slakken gaan nu eenmaal op zoek naar voedsel, dus jouw tuin is een makkelijke prooi vol heerlijke snacks voor de slakken. Het voorkomen van slakken is daardoor dus lastig.

Gelukkig is het mogelijk om aaltjes tegen slakken ook preventief in te zetten. Aaltjes vermenigvuldigen zich steeds en gaan in de bodem op zoek naar nieuwe prooien. Door aaltjes te gebruiken bescherm je de bodem dus langdurig tegen een schadelijke slakkenplaag. Hou de bodem wel vochtig, dan kunnen de aaltjes zich goed verspreiden.

Schade in je (moes)tuin door slakken

Slakken eten dus graag planten en gewassen in je tuin. De planten raken hierdoor flink beschadigd of worden zelfs helemaal opgegeten. De vruchten die aan de planten groeien raken ook beschadigd en zijn niet meer lekker en fris om op te eten.

In jonge gewassen en stekjes hollen slakken de zaden uit, strippen ze bladeren en ze voeden zich met wortels en zaadlobben. Bij de oudere gewassen leiden beschadigde bloemen, knollen en wortels tot een aanzienlijke kwaliteitsvermindering.

13.95 incl. btw

Slakken bestrijden met koperband

Koperen slakkentape houdt op een duurzame wijze slakken uit moestuinen, bloempotten, plantenbakken of andere plekken. De slakken kunnen hierdoor geen schade meer aan jouw groente, bloemen of planten veroorzaken.

De slakken krijgen een lichte schok van koper en vermijden de kopertape daarom.

Planten worden vatbaarder voor ziektes

Gewassen die aangevreten zijn door slakken, zijn bovendien veel vatbaarder voor ziektes. De weerstand van de plant gaat omlaag en ziektes kunnen de plant nu makkelijker binnendringen. Tot slot gaat de kwaliteit van de bloemen en slagewassen achteruit door het achtergelaten slijm van de slak.

Slakken bestrijden

Als je jouw planten, bloemen en gewassen in de tuin wilt behouden, is het noodzakelijk om (naakt)slakken snel te bestrijden, anders blijft er niks meer van over. Wij raden aan om slakken biologisch te bestrijden, zodat je geen schade aanricht aan nuttige beesten of de planten in je tuin. 

Slakken biologisch bestrijden met aaltjes

De meest effectieve manier om (naakt) slakken te bestrijden is met aaltjes (nematoden). Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van slakken. Deze microscopisch kleine wormpjes dringen de slak binnen en daardoor zal de slak binnen 24-48 uur gedood worden.

De aaltjes vermenigvuldigen zich met honderden nakomelingen tegelijk. Deze nieuwe generatie aaltjes verlaten het kadaver van de slak en verspreiden zich op zoek naar nieuwe slakken. De aaltjes gaan net zolang door totdat alle slakken bestreden zijn en vormen daardoor een langdurige bescherming in de bodem (waar slakken tevens hun eitjes leggen).

vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Aaltjes tegen slakken

Met aaltjes tegen slakken bestrijd je slakken op een biologische manier, zonder gif of andere schadelijke middelen. Deze bestrijdingsmiddelen doen vaak meer kwaad dan goed omdat ze ook andere (nuttige) beestjes bestrijden die je moestuin juist hard nodig heeft. Aaltjes eten alleen plaagdieren en zijn dus geen gevaar voor je moestuin.

  • Meest effectieve oplossing tegen slakken
  • Biologisch; geen gif of schadelijke middelen
  • Zorgen voor een langdurige bescherming tegen slakken (boven en in de bodem)

Je kunt aaltjes inzetten tegen slakken in de moestuin, maar ook in siertuinen, gazons, kassen, potten en bakken.

Stappenplan biologische bestrijding slakken

Heb je slakken in je (moes)tuin ontdekt en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je slakken natuurlijk bestrijdt!

vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
13.95 incl. btw

Maak je tuin egelvriendelijk

Egels zijn verzot op slakken (en ook op rupsen). Maak je moestuin dus egelvriendelijk, zodat de slakken op een natuurlijke manier worden bestreden. Zorg voor een paar beschutte, droge plekken waar de egel zich kan verstoppen en een nest kan bouwen.

vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Slakken bestrijden

vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Slakken stop

13.95 incl. btw

Mest voor herstel

vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Veelgestelde vragen over slakken

Het beste manier om van slakken af te komen is door hun natuurlijke vijanden, de aaltjes, in te zetten. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen minder effectief, maar ook nog eens schadelijk voor je moestuinplanten. 

Met een koperen tape houdt je slakken weg bij je moestuinplanten. De slakken krijgen een lichte schok als ze over de tape bewegen en zullen de tape daarom vermijden. Zo kunnen ze niet bij je planten komen!

Slakken kunnen ook niet goed tegen cafeïne. Een trucje is daarom om koffiedik over de bodem te verspreiden. In koffiedik zit echter niet zo heel veel cafeïne, waardoor je hier lang niet alle slakken mee zult kunnen weren. 

Slakken kunnen niet tegen zout of azijn en zullen hierdoor ook doodgaan. Wij raden het echter af om deze middelen in je (moes)tuin te gebruiken. Zout en azijn zijn namelijk ontzettend slecht voor de bodem en planten. Hiermee richt je alleen nog maar meer schade aan. 

Slakkenkorrels of andere bestrijdingsmiddelen zitten vol chemische stoffen. Het is niet aan te raden om deze te gebruiken in je moestuin, omdat je deze stoffen niet op je oogst wilt hebben. Bovendien is biologische bestrijding veel effectiever!

Aaltjes tegen slakken

Slakken bestrijd je het beste met aaltjes, hun natuurlijke vijand! Deze vorm van bestrijding is het meest effectief en volledig biologisch. Voorkomen dat slakken je planten bereiken? Creëer dan een barriere met koperband.

vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
13.95 incl. btw

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.

100 tabletten, nu voor € 28,95
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina