Home Siertuin (Plaag)dieren in je siertuin Taxuskever bestrijden

Taxuskever bestrijden

Taxuskever bestrijden met aaltjes voor een gezonde plant zonder gaten!

Zijn er halve cirkels uit de zijkant van de bladeren van je taxushaag gehapt? Dan is dit waarschijnlijk het werk van de taxuskever. De volwassen taxuskever eet vooral van de bladeren, terwijl de larven de wortels van de plant beschadigen. De taxuskever bestrijden is dus een must om je planten gezond te houden!

Hoe kun je de taxuskever het beste bestrijden? Met hun natuurlijke vijand aaltjes! Wij leggen uit hoe je dit aanpakt. 

Taxuskever bestrijden in taxus
Stappenplan taxuskever bestrijden
Taxuskever bestrijden in taxus
 • Voorkom aangevreten planten en hagen
 • Bestrijd taxuskevers voordat de planten afsterven
 • Voorkom dat de plaag zich uitbreidt
 • Voorkom aangevreten planten en hagen

 • Bestrijd taxuskevers voordat je planten afsterven

 • Voorkom dat de plaag zich uitbreidt

Wat zijn taxuskevers?

Taxuskever bestrijden voor het behoud van je planten is een must. De volwassen kevers eten van de bladeren, terwijl de larven zich voeden met de wortels.

Taxuskevers (gegroefde lapsnuitkever of Otiorhynchus sulcatus) is een veelvoorkomende kever in Nederland, ondanks dat je hem bijna nooit ziet. Ze zijn namelijk vooral in de nacht actief.  De taxuskever is in ons land gekomen via de import van taxushagen. Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken. De taxuskever is echter helemaal niet kieskeurig en eet ook graag van andere planten en hagen.

Taxuskever bestrijden met aaltjes

De larven van de taxuskever kun je maar op één manier effectief bestrijden: met aaltjes!

 • Aaltjes speuren de larven in de bodem op en bestrijden ze
 • Aaltjes planten zichzelf snel voort, waardoor je planten voor een langere tijd beschermd zijn. 
 • Veilig voor de natuur en jouw planten. Bevat geen gif of schadelijke middelen. 
Taxuskever herkennen, deze kever komt op veel meer gewassen voor dan alleen taxus | Dr. Botani

Taxuskevers herkennen

Volwassen taxuskever

De volwassen taxuskever is gemiddeld een centimeter groot en heeft een bruin/zwart schild. Het schild is gegroefd. Daarom wordt de kever ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd. Je kunt de taxuskever herkennen aan de kleine gele / crème kleurige vlekjes op het schild. Door zijn textuur en kleur is de taxuskever soms lastig te zien omdat hij opgaat in zijn omgeving als hij niet op bladeren zit!

Een larve van een taxuskever lijkt op een engerling maar heeft geen pootjes | Dr. Botani

Larven en eitjes van de taxuskever bestrijden met aaltjes

De kevers leggen de eitjes in de bodem. De eitjes zijn piepklein en wit. Als ze bijna uitkomen worden ze bruin. Uit de eitjes komen de larven van de taxuskever. De larven zijn geel/wit van kleur met een donkerdere kop. Ze kunnen wel 1 tot 1,5 cm groot worden, maar zijn in het begin nog heel klein (maar 1 mm). De larven brengen veel schade aan de wortels van je planten. Gelukkig kun je ze heel goed bestrijden met zijn natuurlijke vijand, aaltjes tegen taxuskever.

Larven van de taxuskever of engerlingen?

De larven van de taxuskever en engerlingen lijken nogal op elkaar. Toch kun je ze gemakkelijk uit elkaar halen.

 • Engerlingen hebben wel poten, en larven van de taxuskever niet
 • Engerlingen leven voornamelijk in de bodem onder het gazon. Larven van de taxuskever vind je in de bodem van de taxushaag en andere planten.
Dr Botani Taxuskever | kan ook voorkomen op sedumdak

Waar komt de taxuskever voor?

Je raadt het al: taxuskevers komen vaak voor op taxushagen. Daar hebben ze immers hun naam aan te danken. De taxuskever is echter helemaal niet kieskeurig en vestigt zich ook op veel andere soorten hagen planten. De kever is vooral dol op planten met dikke bladeren waar hij makkelijk doorheen kan bijten. Zo kun je de taxuskever ook tegenkomen op Azelea’s, Camelia, sedumplanten, klimop, rhododendron, laurier, hortensia’s, Skimmia, Tiarelli of Viburnum. 

Door de schutkleuren en het feit dat taxuskevers alleen ‘s nachts actief zijn, worden ze vaak niet snel opgemerkt. De taxuskevers houden zich overdag schuil en de larven leven onder de grond. Hierdoor merk je vaak pas eerst de schade op, voordat je de kevers zelf spot.

Wanneer kun je de taxuskever bestrijden? De levenscyclus van de taxuskever

Om te weten hoe en wanneer je de taxuskever kunt bestrijden, is het belangrijk om te weten wanneer de kevers zich voortplanten.

De kevers komen in mei uit de poppen en zijn actief tot in het najaar. In juni leggen de vrouwelijke kevers hun eitjes, waar een maand later de larven uitkomen. De larven zijn tot oktober actief en kruipen daarna dieper de bodem in om zich te beschermen tegen de kou. Als het in het voorjaar warmer wordt, komen de larven weer tevoorschijn. Vanaf april beginnen de larven met zich te verpoppen, waar uiteindelijk in mei weer de kevers uitkomen. 

Schade van taxuskevers

Schade aan blad door taxuskever. Bestrijd deze kever biologisch | Dr. Botani

Schade aan bladeren

De volwassen taxuskevers eten van de bladeren van de taxushaag en andere planten. Ze eten alleen aan de zijkant van de bladeren, waardoor er inkepingen in de vorm van halve cirkels ontstaan. Zitten er gaten midden in het blad? Dan is dit het werk van een ander plaagdier, bijvoorbeeld de rups. 

De aangevreten bladeren zijn geen mooi gezicht, en de bladeren kunnen hierdoor ook uitvallen. Toch is dit niet het grootste probleem bij een taxuskeverplaag.

Schade aan wortels

De larven van de kevers leven onder de grond en groeien door aan de plantenwortels te eten. Een groot probleem, omdat een plant met beschadigde wortels geen water en voedingsstoffen meer kan opnemen uit de bodem. Het resultaat? Een plant of haag die langzaam afsterft. De bladeren verkleuren, gaan slap hangen en vallen uiteindelijk uit. 

Taxuskevers voorkomen?

Dan is het belangrijk om je planten gezond te houden en regelmatig te bemesten. Een gezonde plant heeft namelijk een hogere weerstand en is weerbaarder tegen plagen en ziektes. 

Taxuskever bestrijden

Om van de taxuskever af te komen, kun je het beste de larven bestrijden. De larven bestrijd je namelijk gemakkelijk met aaltjes, hun natuurlijke vijand. De taxuskevers zelf zijn een stuk lastiger te bestrijden. 

Larven van de taxuskever bestrijden met aaltjes

Aaltjes tegen taxuskever zijn microscopisch kleine beestjes die je niet met het blote oog ziet. Toch zijn ze heel effectief! Ze zoeken namelijk zelf in de bodem de plaagdieren op. Die dringen ze binnen en bestrijden ze. Het voordeel is dat aaltjes zichzelf supersnel voortplanten. Zo ben je niet alleen snel af van de plaag, maar is de plant ook voor een langere tijd beschermd. Zijn er een tijd geen nieuwe larven meer in de bodem te vinden? Dan hebben de aaltjes geen eten meer en sterven ze ook vanzelf uit. 

Extra beestjes in de bodem?

We snappen dat het geen fijn gevoel is om nog meer beestjes in de tuin te verspreiden als je plaagdieren wilt bestrijden. De aaltjes leven echter alleen van hun prooien; de larven van de taxuskever en andere plagen. Ze richten zelf geen schade aan, en sterven ook vanzelf weer uit.

Aaltjes tegen de larven van taxuskever

 • Microscopisch kleine wormpjes
 • Eenvoudig te mengen met water en te verspreiden over de bodem
 • Zoeken de larven op, dringen ze binnen en doden ze
 • Vermenigvuldigen zich en gaan op zoek naar nieuwe prooien
 • Beschermen de bodem langdurig
 • Zijn niet schadelijk voor jouw planten of gewassen

Taxuskever chemisch bestrijden

Bestrijding met aaltjes is eigenlijk de enige echte effectieve oplossing. Bestrijding van de taxuskever met chemische middelen – zoals gif – is minder effectief omdat je de behandeling meerder keren moet herhalen.  Daarnaast beschadigen chemische middelen ook je planten, gewassen en andere nuttige insecten die jouw tuin juist nodig heeft om gezond te blijven. 

Wanneer taxuskever bestrijden?

De larven van de taxuskever zijn vanaf mei/juni actief. Je kunt ze dus vanaf deze periode bestrijden. Let op: om aaltjes te gebruiken, moet de bodemtemperatuur minimaal 12 graden zijn.

Taxuskever bestrijden in de winter

Deze organische bodemverbeteraar verdooft de larven van de taxuskever in de bodem, waardoor ze stoppen met eten en dus geen schade meer kunnen aanbrengen. Door de sterke geur willen volwassen kevers geen eitjes meer leggen. Zo voorkom je een nieuwe plaag! Deze bodemverbeteraar is ideaal om te gebruiken in de winter en als het nog te koud is om aaltjes in te zetten. 

 • Bestrijdt engerlingen, emelten, taxuskever larven en luizen in de bodem
 • Preventief inzetbaar
 • Verbetering van de bodem

Stappenplan taxuskever bestrijden op natuurlijke wijze

Bestrijding van de taxuskever? Met dit stappenplan ben je snel van deze vervelende plaag af!

BioHaag organische mest voor hagen

Zorg voor gezonde en volle hagen met BioHaag: een organische mest voor o.a. beukenhagen! Deze meststof met micro-organismen zorgt voor een goede beworteling en verbetert de opname van voedingsstoffen.

 • Bevordert beworteling, groei en opname van voedingsstoffen
 • Minder kans op ziektes
 • Bevat gezonde schimmels en micro-organismen
 • 7-3-8 + 2 Mgo + Mycorrhizae

Aaltjes

Taxuskevers bestrijden in de winter

Veelgestelde vragen over taxuskevers

De taxuskever kan niet vliegen en verspreidt zich dus kruipend over de grond. Zo kan de kever bij jouw plant terecht komen. Ook kunnen de eitjes van de taxuskever al in de potgrond zitten als je een nieuwe plant koopt. 

Taxuskevers houden niet van knoflook. Daarom bestrijden veel tuiniers de kevers met een vloeibaar knoflookmengsel. Het is het proberen waard, maar het is zeker niet de meest effectieve manier om van de kevers af te komen. Met knoflook bestrijd je namelijk niet de larven, terwijl die juist de meeste schade aanrichten. De enige manier om de larven te bestrijden, is met aaltjes. 

Van azijn zullen de kevers hoogstwaarschijnlijk doodgaan. Toch raden wij af om middelen zoals azijn te gebruiken op je planten. Het is namelijk ontzettend schadelijk voor je planten en de bodem. Uiteindelijk doe je alleen maar meer kwaad dan goed. 

De taxuskever komt natuurlijk voor op de taxushaag, maar ook op andere planten zoals, Azelea’s, Camelia, sedumplanten, klimop, rhododendron, laurier, hortensia’s, Skimmia, Tiarelli of Viburnum. De kever houdt in ieder geval van planten met dikke bladeren. 

De taxuskever is niet zo kieskeurig, maar houdt vooral van planten met dikke en sappige bladeren. De kever houdt absoluut niet van planten zoals knoflook en zal deze dan dus ook vermijden. 

Producten voor een gezonde siertuin

Je siertuin verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, meststoffen en bodemverbeteraars. Dr. Botani heeft 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.