Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Mos bestrijden is een veelvoorkomende uitdaging in gazons. Vooral voor liefhebbers van een strak gazon is mos een doorn in het oog. Het is schadelijk voor je gazon omdat gras weinig tot geen kans krijgt om te groeien.
Het verwijderen van mos is slechts een tijdelijke optie, omdat de oorzaak hiermee niet wordt aangepakt. Hieronder leggen we je precies uit hoe mos ontstaat, hoe je mos bestrijdt en hoe je mos in je gazon voorkomt.
Voorkom mos in je gazon
Voorkom snelle verspreiding van mos
Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid
Op deze pagina:
Mos bestrijden en voorkomen begint met een gezond gazon en een dichte grasmat. Onkruid zoals mos zal altijd de concurrentie aan gaan met gras. Wanneer het gras lekker dicht op elkaar staat, dan zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon is juist ruimte voor de mos om uit te dijen.
Mos is een hardnekkig probleem en een bottleneck voor vele tuineigenaren. Je herkent mos als sponsachtige, niet-bloeiende planten. Er bestaan wel zo’n 2500 verschillende mossoorten. Mos groeit het hele jaar door en wint vooral in koudere maanden terrein want dan is er geen grasgroei.
Als er veel mos in je gras zit dan is dat een teken dat je gras ongezond is en daardoor kan mos terrein winnen.
Stappenplan mos bestrijdenMossen bestaan al meer dan 400 miljoen jaar! Ze hebben geen wortels om te aarden. Ze zetten zich namelijk vast door middel van rhizoiden, dit zijn hele kleine celdraadjes. Omdat ze geen wortels hebben komen mossen voor op plekken waar andere planten niet kunnen gronden.
Mos kan geen voeding uit de bodem halen, en kan dus groeien op grond met weinig voeding. Als je gazon een voedingstekort hebt, heeft het gras het misschien moeilijk maar mos heeft daar geen last van. Mos haalt zijn voeding uit dauw en regenwater. Vandaar dat mos in de herfstperiode er op zijn best uit ziet.
Mos groeit goed in de schaduw. Gras niet. Hierdoor wint mos vaak terrein in schaduwrijke tuinen. Ligt jouw gazon (deels) in de schaduw door bijvoorbeeld je huis, een grote boom of struiken? Dan is de kans groot dat hier mos ontstaat. De schaduw zorgt er tevens voor dat het gazon langer nat blijft. Omstandigheden waarin mos zich prima thuisvoelt, maar je gras helaas niet.
Gras heeft ruimte nodig om te ademen en groeien. Een goede beluchting houdt de bodem gezond en geeft een goed evenwicht tussen lucht en water. Een te natte grond is ook een oorzaak van mos. Beluchten en Verticuteren geeft gezond gras weer de ruimte.
Staan er veel andere bomen, planten en struiken in of rondom je gazon? Niet alleen zorgen zij voor schaduw; ze halen tevens belangrijke voedingsstoffen weg uit de bodem. Het is belangrijk om je gazon om de 3 maanden te mesten met een goede voeding.
Gras dat te kort gemaaid is, biedt minder weerstand tegen mos. Op plekken waar het gras dunner is, krijgt mos immers meer kans om te groeien. Maai de eerste keer op 6 cm en hou daarna 4-5 cm aan.
Zure grond zoals zandgrond zorgt ervoor dat gras voedingsstoffen minder goed kan opnemen. Het gras zal hierdoor verzwakken. Mos daarentegen groeit juist goed op een zure bodem.
Om mos in je gazon te voorkomen of bestrijden zorg je daarom voor grond met voldoende kalk. De korrelkalk van Dr. Botani is een kalk van natuurlijke oorsprong, is goed strooibaar en valt gemakkelijk uiteen. De korrelkalk vindt zijn oorsprong in de oceaan uit de krijt-tijd en is daardoor rijk aan o.a. sporenelementen uit algen.
Maand | Opmerking | Product |
Januari / Februari | Mits er geen vorst is | Kalk op het gazon strooien |
Maart | Minimaal 3 weken na het kalken | Bemesten met organische mosvrij gazonmest |
Juni | Als er nog steeds mos is | Bemesten met organische mosvrij gazonmest |
Juni | Als je geen last meer hebt van mos | Bemesten met uitgebalanceerde organische gazonmest, Graszo |
September | 3 maanden na de vorige mestbeurt | Bemesten met najaarsmest vanaf september |
Om mos te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden. Op een gezond gazon maakt onkruid zoals mos minder kans.
Mos houdt van een zure bodem en kalk helpt heeft invloed op de PH waarde (zuurgraad) van de bodem. Door het strooien van Dr. Botani korrelkalk wordt de PH onderhouden of verhoogd (afhankelijk van de dosering).
Een tweede functie van deze kalk is dat er calcium aan de bodem wordt toegevoegd en daarmee de bodemstructuur wordt verbeterd. Dat is mooi meegenomen!
Je kunt mos verwijderen door het gebruik van Mosvrij gazonmix in maart/april en in juni/juli. Deze gazonmeststof werkt goed tegen mos omdat er extra kalium aan de mix is toegevoegd. De mix heeft daarnaast ook nog bacteriën die de mos opruimen. Heeft je gazon last van veel mos? Gebruik de meststof dan twee tot drie weken voordat je gaat verticuteren.
Door het gebruik van Mosvrij Gazonmix wordt het mos na ongeveer 2 weken bruin en gaat dood. Door het verticuteren verwijder je de restanten van het mos. De mix aan ingrediënten in Mosvrij gazonmix zal ook de beworteling van het gras en het bodemleven stimuleren. En dat helpt je grasmat weer sneller herstellen!
Het achtergebleven dode mos kan makkelijk verwijderd worden d.m.v. verticuteren.
Gazon verticuteren
Met verticuteren verwijder je onkruid en mos van je gazon die het gras verstikken. Verticuteren zorgt er voor dat het gazon belucht wordt. Hierdoor kunnen water, zuurstof en voedingsstoffen beter worden opgenomen door het gras.
Gazon beluchten
Als de grond van je gazon heel erg compact is dan kunnen de wortels van je gras slechter ontwikkelen. Je gras zal hierdoor in de winter sneller uitdunnen waardoor er weer plaats komt voor mos. Wanneer je het gras belucht dan krijgen de wortels gemakkelijker voeding, water en zuurstof.
Na het verticuteren kun je je gazon herstellen door nieuw gras in te zaaien. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Voor een nog sneller herstel van de grasmat (ook bij lage temperaturen), gebruik je speciale mest, GrasZó die de beworteling en groei sterk stimuleert. Zo heb je snel weer een mooi dichtgroeiend gazon en heeft onkruid minder kans!
Ligt jouw gazon (deels) in de schaduw? Kies dan voor graszaad van een grassoort die goed tegen schaduw kan.
Vanaf september kun je starten met een speciale bemesting voor het najaar en winter. Deze mest beschermt je gras tegen ziektes en schimmel en heeft een extra lange voedingswerking om de winterperiode te overbruggen. Zo zorg je dat je gazon gezond blijft.
Mos neemt zwakke plekken in je gazon direct in. Noodzakelijk dus om ervoor te zorgen dat mos weinig kans krijgt op jouw grasmat. Veel mensen kiezen voor ijzersulfaat als snelle oplossing. IJzersulfaat doodt mos, maar is slechts een tijdelijke oplossing en doodt tevens het complete bodemleven wat weer noodzakelijk is voor een mooie en gezonde grasmat. De kern van het probleem wordt met ijzersulfaat niet aangepakt waardoor mos snel weer terug groeit. Een structurele en tevens duurzame oplossing is Mosvrij gazonmix.