Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Mos in gras

Mos bestrijden en voorkomen in je gazon

Mos bestrijden is een veelvoorkomende uitdaging in gazons. Vooral voor liefhebbers van een strak gazon is mos een doorn in het oog. Het is schadelijk voor je gazon omdat gras weinig tot geen kans krijgt om te groeien.

Het verwijderen van mos is slechts een tijdelijke optie, omdat de oorzaak hiermee niet wordt aangepakt. Hieronder leggen we je precies uit hoe mos ontstaat, hoe je mos bestrijdt en hoe je mos in je gazon voorkomt.

Stappenplan mos bestrijden
Dr. Botani | Mos
  • Voorkom mos in je gazon

  • Voorkom snelle verspreiding van mos

  • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

  • Voorkom mos in je gazon

  • Voorkom snelle verspreiding van mos

  • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

Mos in je gazon

Mos bestrijden en voorkomen begint met een gezond gazon en een dichte grasmat. Onkruid zoals mos zal altijd de concurrentie aan gaan met gras. Wanneer het gras lekker dicht op elkaar staat, dan zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon is juist ruimte voor de mos om uit te dijen.

Voedingsstoffen en zuurgraad

Meststof
Met de organische meststof Mosvrij Gazonmix verdwijnt na ongeveer 2 weken het mos. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten ontwikkelt de beworteling van het gras positief, wat resulteert in een snel herstel van de grasmat.

Kalk
Mos houdt van een zure bodem en kalk helpt heeft hier invloed op. Door het strooien van Dr. Botani korrelkalk wordt de PH onderhouden of verhoogd (afhankelijk van de dosering).
Een tweede functie van deze kalk is dat er calcium aan de bodem wordt toegevoegd en de structuur wordt verbeterd. Dat is mooi meegenomen!

We hebben ook een combinatiepakket voor een gazon met mos met alles wat je nodig hebt om je gazon weer snel gezond, dicht en diepgroen te maken. Handig, alles gelijk in de perfecte verhouding.

Dr. Botani | Mos in gazon

Mos in gras herkennen

Mos is een hardnekkig probleem en een bottleneck voor vele tuineigenaren. Je herkent mos als sponsachtige, niet-bloeiende planten. Er bestaan wel zo’n 2500 verschillende mossoorten. Mos groeit het hele jaar door en wint vooral in koudere maanden terrein want dan is er geen grasgroei.

Als er veel mos in je gras zit dan is dat een teken dat je gras ongezond is en daardoor kan mos terrein winnen.

Stappenplan mos bestrijden

Mos, een bijzonder plantje

Mossen bestaan al meer dan 400 miljoen jaar! Ze hebben geen wortels om te aarden. Ze zetten zich namelijk vast door middel van rhizoiden, dit zijn hele kleine celdraadjes. Omdat ze geen wortels hebben komen mossen voor op plekken waar andere planten niet kunnen gronden. 

Mos kan geen voeding uit de bodem halen, en kan dus groeien op grond met weinig voeding. Als je gazon een voedingstekort hebt, heeft het gras het misschien moeilijk maar mos heeft daar geen last van. Mos haalt zijn voeding uit dauw en regenwater. Vandaar dat mos in de herfstperiode er op zijn best uit ziet.

Oorzaken van mos in je gazon

1. Schaduw

Mos groeit goed in de schaduw. Gras niet. Hierdoor wint mos vaak terrein in schaduwrijke tuinen. Ligt jouw gazon (deels) in de schaduw door bijvoorbeeld je huis, een grote boom of struiken? Dan is de kans groot dat hier mos ontstaat. De schaduw zorgt er tevens voor dat het gazon langer nat blijft. Omstandigheden waarin mos zich prima thuisvoelt, maar je gras helaas niet.

2. Verdichting / compacte bodem

Gras heeft ruimte nodig om te ademen en groeien. Een goede beluchting houdt de bodem gezond en geeft een goed evenwicht tussen lucht en water. Een te natte grond is ook een oorzaak van mos. Beluchten en Verticuteren geeft gezond gras weer de ruimte.

3. Tekort aan voedingsstoffen

Staan er veel andere bomen, planten en struiken in of rondom je gazon? Niet alleen zorgen zij voor schaduw; ze halen tevens belangrijke voedingsstoffen weg uit de bodem. Het is belangrijk om je gazon om de 3 maanden te mesten met een goede voeding

4. Te kort gemaaid gras

Gras dat te kort gemaaid is, biedt minder weerstand tegen mos. Op plekken waar het gras dunner is, krijgt mos immers meer kans om te groeien. Maai de eerste keer op 6 cm en hou daarna 4-5 cm aan.

5. Zure bodem

Zure grond zoals zandgrond zorgt ervoor dat gras voedingsstoffen minder goed kan opnemen. Het gras zal hierdoor verzwakken. Mos daarentegen groeit juist goed op een zure bodem.

Om mos in je gazon te voorkomen of bestrijden zorg je daarom voor grond met voldoende kalk. De korrelkalk van Dr. Botani is een kalk van natuurlijke oorsprong, is goed strooibaar en valt gemakkelijk uiteen. De korrelkalk vindt zijn oorsprong in de oceaan uit de krijt-tijd en is daardoor rijk aan o.a. sporenelementen uit algen.

Mos bestrijden en voorkomen: jaarplan

Maand Opmerking Product
     
Januari / Februari Mits er geen vorst is Kalk op het gazon strooien 
Maart  Minimaal 3 weken na het kalken Bemesten met organische mosvrij gazonmest
     
Juni Als er nog steeds mos is Bemesten met organische mosvrij gazonmest
Juni Als je geen last meer hebt van mos Bemesten met uitgebalanceerde organische gazonmest, Graszo
     
September 3 maanden na de vorige mestbeurt Bemesten met najaarsmest vanaf september
vanaf 39.95

Mosvrij gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het mosvrij en gezond maken van je gazon. Alles in precies afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket mosvrij gazonpakket bevat:

  • Korrelkalk
  • Mosvrij gazonmest
  • Graszaad voor een snel herstel voor een dichtbegroeide grasmat

Stappenplan mos bestrijden en voorkomen

Om mos te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden. Op een gezond gazon maakt onkruid zoals mos minder kans.

Ontvang direct een persoonlijk gazon advies

Kalk

Mos bestrijden

Organische mest 

Organische mest versus ijzersulfaat

Mos neemt zwakke plekken in je gazon direct in. Noodzakelijk dus om ervoor te zorgen dat mos weinig kans krijgt op jouw grasmat. Veel mensen kiezen voor ijzersulfaat als snelle oplossing. IJzersulfaat doodt mos, maar is slechts een tijdelijke oplossing en doodt tevens het complete bodemleven wat weer noodzakelijk is voor een mooie en gezonde grasmat. De kern van het probleem wordt met ijzersulfaat niet aangepakt waardoor mos snel weer terug groeit. Een structurele en tevens duurzame oplossing is Mosvrij gazonmix.