Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Met biologische bestrijding heb je snel weer een gezonde, sterke plant.
Witte beestjes op je plant? Zie je ineens allemaal witte stipjes, witte puntjes of witte pluisjes in je kamerplant? Dan is de kans groot dat je last hebt van plaagdieren zoals wolluis, witte vlieg of spint. Vervelend!
En het kan jouw plant flink beschadigen. Om te voorkomen dat je plant ernstig geïnfecteerd en beschadigd raakt, moet je plaagdieren snel bestrijden. Wij vertellen je hoe je verschillende plagen herkent, bestrijdt en voorkomt!
Voorkom dat de plaag naar andere planten overspringt
Voorkom dat je plant dood gaat
Voorkom een plaag in je huis
Op deze pagina:
Witte stipjes op je plant zijn hoogstwaarschijnlijk witte beestjes, plaagdieren dus. Het is erg belangrijk om plaagdieren snel te bestrijden, want ze zijn erg schadelijk voor je plant. Ze voeden zich namelijk met de voedingsstoffen uit je plant. Dit zorgt voor een slechte groei en bladeren die slap hangen, geel verkleuren en zelfs kunnen uitvallen.
Als je beter kijkt, zie je dat de witte stipjes op je kamerplant een witte, wolachtige afscheiding is op de bladeren of in de ‘oksels’ van de stengels. Dat wijst op wolluis. De witte pluisjes die je ziet zijn nestjes vol eitjes van de vrouwelijke wolluizen.
De wolluizen voeden zich direct nadat ze uitkomen met de voedingstoffen uit jouw planten. Ook kan er door hun uitwerpselen een wax-achtig laagje op de bladeren ontstaan waardoor deze wat plakkerig aanvoelen.
Witte beestjes op je plant kunnen ook spintmijten zijn. Spinten zijn met het blote oog lastig te zien omdat ze zo klein zijn. Vaak zie je eerder de beschadigingen aan je plant dan de spint zelf.
Schade door spint
Zie je bruine plekjes op de bladeren van je kamerplant? Kijk dan ook eens naar de onderzijde van het blad. Als je heel goed kijkt, kun je daar spinten herkennen als kleine witte, gele of bruine / oranje bolletjes/stipjes. Je kunt een loepje gebruiken, om te kijken of je echt met spint te maken hebt.
Maar je kunt ook ragfijne webjes zien, vaak aan de randen van de bladeren of bij de uitloop van de stengel naar het blad. Net als een spinnenweb!
Trips zijn heel lastig te herkennen met het blote oog. Als je heel goed kijkt, zie je kleine witte puntjes op de bladeren. En dit zijn hele vervelende witte beestjes op je plant. Je ziet vaak eerst de schade en daarna pas de boosdoeners.
Schade door trips
Trips prikken gaatjes in de bladeren en voeden zichzelf met de sappen. Het gevolg daarvan zijn geel grijzige vlekjes op de bladeren en of slappe, gele of bruine bladeren.
Trips verspreidt zich bovendien razendsnel naar je andere planten. Snel bestrijden dus! Het meest effectief is biologische bestrijding. Trips zijn namelijk immuun geworden voor chemische bestrijdingsmiddelen.
Zie je witte beestjes op je plant? En weet je niet zeker welke plaagdieren dit is omdat je ze bijna niet met het blote oog kunt zien? Gebruik dan een speciale loep of de zoomfunctie van de camera van je telefoon.
Oorzaak witte vlieg
Witte vlieg (ook wel motluis genoemd) komt niet zo vaak voor in kamerplanten. Je plant kan deze plaag echter krijgen wanneer hij in de zomer buiten staat. Check je plant dus goed wanneer je deze weer binnen zet. In tegenstelling tot de meeste andere plaaginsecten is witte vlieg gemakkelijk te herkennen. Ze zijn met het blote oog zichtbaar en als je even aan de plant schudt, dan stuift er een witte wolk van vliegjes op.
Schade witte vlieg
Witte vliegen voeden zich niet alleen met de sappen uit de bladeren, maar ze laten ook een giftig speeksel achter waar je planten ernstig ziek van kunnen worden.
Tenslotte laat de witte vlieg honingdauw achter op de bladeren. En dit is weer een voedingsbron voor schimmels. Snel bestrijden dus!
Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden! Zorg er daarom voor dat je planten kerngezond zijn.
Dit doe je met voedingstabletten voor kamerplant van Dr. Botani. De tabletten zijn een gemakkelijke manier om je plant te voeden, ze werken 3 tot 6 maanden en stimuleren ook nog eens het bodem ecosysteem.
En als je plant gezond is, dan heb je minder kans op ziektes en plaagdieren.
Verse potgrond
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover.
Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.