Home Kamerplant verzorgen Verkleurde bladeren kamerplant Witte beestjes op kamerplant

Witte beestjes op je plant

Met biologische bestrijding heb je snel weer een gezonde, sterke plant. 

Witte beestjes op je plant? Zie je ineens allemaal witte stipjes, witte puntjes of witte pluisjes in je kamerplant? Dan is de kans groot dat je last hebt van plaagdieren zoals wolluis, witte vlieg of spint. Vervelend!

En het kan jouw plant flink beschadigen. Om te voorkomen dat je plant ernstig geïnfecteerd en beschadigd raakt, moet je plaagdieren snel bestrijden. Wij vertellen je hoe je verschillende plagen herkent, bestrijdt en voorkomt!

Ontdek welk plaagdieren je hebt
witte stipjes op plant, trips. Dr. Botani
 • Voorkom dat de plaag naar andere planten overspringt

 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Voorkom dat de plaag naar andere planten overspringt

 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Voorkom een plaag in je huis

Oorzaak witte stipjes op je plant

Witte stipjes op je plant zijn hoogstwaarschijnlijk witte beestjes, plaagdieren dus. Het is erg belangrijk om plaagdieren snel te bestrijden, want ze zijn erg schadelijk voor je plant. Ze voeden zich namelijk met de voedingsstoffen uit je plant. Dit zorgt voor een slechte groei en bladeren die slap hangen, geel verkleuren en zelfs kunnen uitvallen.

100 tabletten, nu voor € 28,95

Voorkom witte beestjes op je plant

Houd je planten gezond met kamerplant voedingstabletten van Dr. Botani.  Zijn je planten niet gezond? Dan hebben ze een lagere weerstand, zijn ze vatbaarder voor ziektes en kunnen ze sneller last van plaagdieren krijgen.

De tabletten zijn een erg gemakkelijke manier om je plant te voeden, ze werken 3 tot 6 maanden lang en stimuleren ook nog eens het bodem eco systeem. En als je kamerplant gezond en sterk is, dan heb je minder kans op ziektes en plaagdieren.

Advies voor snel herstel van je plant
Dr. Botani | Veel wolluizen op blad met bladschade.

Witte beestjes op je plant: wolluis

Als je beter kijkt, zie je dat de witte stipjes op je kamerplant een witte, wolachtige afscheiding is op de bladeren of in de ‘oksels’ van de stengels. Dat wijst op wolluis. De witte pluisjes die je ziet zijn nestjes vol eitjes van de vrouwelijke wolluizen.

De wolluizen voeden zich direct nadat ze uitkomen met de voedingstoffen uit jouw planten. Ook kan er door hun uitwerpselen een wax-achtig laagje op de bladeren ontstaan waardoor deze wat plakkerig aanvoelen.

Bestrijd wolluis met gaasvlieg

Gaasvliegen zijn de natuurlijke vijanden van wolluis. Ze leggen eitjes vlag bij de plaaghaarden en de larven die hier uitkomen pakken de wolluis aan. Gaasvliegen zijn heel effectief bij een beginnende plaag. Heb je een flinke plaag met grote wolluishaarden? Gebruik dan lieveheersbeestjes tegen wolluis. De lieveheersbeestjes kunnen wel 70 wolluizen per dag eten! Dit zorgt voor een supersnelle en effectieve bestrijding.

Lees meer over wolluis in je kamerplant en hoe je ze kunt bestrijden
Dr. Botani | Webjes door spint.

Witte stipjes en webben door spint

Witte beestjes op je plant kunnen ook spintmijten zijn. Spinten zijn met het blote oog lastig te zien omdat ze zo klein zijn. Vaak zie je eerder de beschadigingen aan je plant dan de spint zelf.

Schade door spint
Zie je bruine plekjes op de bladeren van je kamerplant? Kijk dan ook eens naar de onderzijde van het blad. Als je heel goed kijkt, kun je daar spinten herkennen als kleine witte, gele of bruine / oranje bolletjes/stipjes. Je kunt een loepje gebruiken, om te kijken of je echt met spint te maken hebt.

Maar je kunt ook ragfijne webjes zien, vaak aan de randen van de bladeren of bij de uitloop van de stengel naar het blad. Net als een spinnenweb!

vanaf 17.95

Bestrijd spint met roofmijt

Roofmijten zijn de beste bestrijders voor spint omdat ze zowel de volwassen spinten, eitjes en larven eten. Dit zorgt voor een super effectieve bestrijding!

Zijn alle spinten opgegeten en hebben de roofmijten geen prooi meer? Dan sterven de roofmijten vanzelf uit. Dit geldt voor alle natuurlijke vijanden.

 • Supersnelle en effectieve bestrijding
 • Oplossing uit de natuur
 • De roofmijt eet zowel de spint als hun larven en spint eitjes
Lees meer over spint in je kamerplant en hoe je ze kunt bestrijden
Schade door trips, trips bestrijden met roofwants van Dr. Botani

Witte beestjes op je plant, trips

Trips zijn heel lastig te herkennen met het blote oog. Als je heel goed kijkt, zie je kleine witte puntjes op de bladeren. En dit zijn hele vervelende witte beestjes op je plant. Je ziet vaak eerst de schade en daarna pas de boosdoeners.

Schade door trips
Trips prikken gaatjes in de bladeren en voeden zichzelf met de sappen. Het gevolg daarvan zijn geel grijzige vlekjes op de bladeren en of slappe, gele of bruine bladeren.

Trips verspreidt zich bovendien razendsnel naar je andere planten. Snel bestrijden dus! Het meest effectief is biologische bestrijding. Trips zijn namelijk immuun geworden voor chemische bestrijdingsmiddelen.

Bestrijd trips met roofwantsen

De enige manier om trips effectief te bestrijden is met hun natuurlijke vijanden: roofwantsen. Roofwantsen eten zowel de larven als de volwassen trips. Bovendien kunnen trips niet immuun worden voor deze beestjes.

 • Bestrijdt trips in alle stadia: volwassen trips en tripslarven
 • Biologische en effectieve bestrijding
 • Geschikt voor planten binnen en buiten
 • Veilig en niet schadelijk voor mensen, dieren en planten
Lees meer over trips in je kamerplant en hoe je ze kunt bestrijden

Plaagdieren beter bekijken?

Zie je witte beestjes op je plant? En weet je niet zeker welke plaagdieren dit is omdat je ze bijna niet met het blote oog kunt zien? Gebruik dan een speciale loep of de zoomfunctie van de camera van je telefoon.

Witte vlieg bestrijden | Dr. Botani

Witte beestjes op je plant: witte vlieg

Oorzaak witte vlieg
Witte vlieg (ook wel motluis genoemd) komt niet zo vaak voor in kamerplanten. Je plant kan deze plaag echter krijgen wanneer hij in de zomer buiten staat. Check je plant dus goed wanneer je deze weer binnen zet. In tegenstelling tot de meeste andere plaaginsecten is witte vlieg gemakkelijk te herkennen. Ze zijn met het blote oog zichtbaar en als je even aan de plant schudt, dan stuift er een witte wolk van vliegjes op. 

Schade witte vlieg
Witte vliegen voeden zich niet alleen met de sappen uit de bladeren, maar ze laten ook een giftig speeksel achter waar je planten ernstig ziek van kunnen worden.
Tenslotte laat de witte vlieg honingdauw achter op de bladeren. En dit is weer een voedingsbron voor schimmels. Snel bestrijden dus!

Bestrijd witte vlieg met sluipwespen

De sluipwespen zoeken zelf de vliegenplaag op en bestrijden daar wel 150 witte vliegen.

 • Snelle en effectieve bestrijding
 • Oplossing uit de natuur
 • Bevat geen gif of chemische middelen

Zet je binnen liever geen sluipwespen uit? Dan kun je ook heel goed roofmijten gebruiken tegen witte vlieg. Roofmijten zijn hartstikke nuttige beestjes die witte vlieg snel, effectief en op biologische wijze bestrijden. Doordat ze lang kunnen overleven, worden jouw planten ook langdurig tegen schadelijke insecten beschermt.

Lees meer over witte vlieg en hoe je ze kunt bestrijden

Witte beestjes op je plant voorkomen

Dr. Botani voedingstabletten plant

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden! Zorg er daarom voor dat je planten kerngezond zijn.

Dit doe je met voedingstabletten voor kamerplant van Dr. Botani. De tabletten zijn een gemakkelijke manier om je plant te voeden, ze werken 3 tot 6 maanden en stimuleren ook nog eens het bodem ecosysteem.

En als je plant gezond is, dan heb je minder kans op ziektes en plaagdieren.

Verse potgrond
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover. 

Lees meer over kamerplant verzorging 

Andere plaagdieren in je kamerplant

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.