Home Siertuin (Plaag)dieren in je siertuin Buxusrups en buxusmot bestrijden

Buxusmot en buxusrups bestrijden

Zitten er gaten in de bladeren van jouw buxushaag? Zijn takjes de opeens kaal? Of is de buxus helemaal aangevreten? Dit is waarschijnlijk het werk van de buxusrups, de rups van de buxusmot. De meest gevreesde plaag van elke buxuseigenaar.

Gelukkig kun je de buxusrups bestrijden op een biologische manier. Het is verstandig om ook gelijk de buxusmot te bestrijden of zelfs een plaag te voorkomen door goed te monitoren. Wij leggen je uit hoe je dit doet!

Buxusrups / buxusmot bestrijd je effectief met aaltjes | Dr. Botani
Stappenplan buxusmot bestrijden
Buxusrups / buxusmot bestrijd je effectief met aaltjes | Dr. Botani
  • Voorkom een kale buxushaag
  • Voorkom dat de buxusrups nóg meer schade aanricht
  • Voorkom dat de buxusmot zich voortplant
  • Voorkom een kale buxushaag

  • Voorkom dat de buxusrups nóg meer schade aanricht

  • Voorkom dat de buxusmot zich voortplant

Wat zijn buxusrupsen (en buxusmotten)?

De buxusmot is sinds een aantal jaar een gevreesde plaag in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Azië. De motten leggen hun eitjes in de buxusstruiken. De rupsen van de buxusmot zijn de grootste boosdoeners en kunnen de hele buxus kaalvreten. 

Uitverkocht
vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 10.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Dé combo voor buxusmot bestrijden en buxusrups bestrijden

Vang de mannelijke buxusmotten met een feromoonval. De motten komen af op de natuurlijke geur van feromonen. Bestrijd vervolgens de rupsen met aaltjes, hun natuurlijke vijanden. Zo ben je snel van een plaag af, of voorkom je een nieuwe plaag. 

De buxusrups richt veel schade aan | Dr. Botani

Buxusmot en -rups herkennen

Buxusmot

De buxusmot is een grote mot met een opvallende bruine rand aan de zijkant van de vleugels. De rest van de vleugels zijn wit gekleurd. De buxusmot kan wel 4 cm groot worden. 

Buxusrups

Als de rupsen van de buxusmot net uit de eitjes komen zijn ze geel. De rupsen krijgen echter al snel een ander uiterlijk. Ze worden felgroen, met zwarte strepen over het lichaam. Niet te missen!

Webben

Je kunt ook hele fijne webben zien in de buxus, spinsel. Dit kan verspreid zitten over de haag of de struik. 

Buxusmot vangen met een feromoonval | Dr. Botani

Waar komt de buxusmot voor?

De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azie, maar is sinds een aantal jaar ook volop in Europa aanwezig. Zoals de naam al zegt, is de buxusmot vooral te vinden op de buxus. De motten leggen hun eitjes in de buxus, zodat de rupsen meteen kunnen beginnen met eten. 

Levenscyclus van de buxusmot

Buxusmotten zijn te spotten vanaf juni tot juli. In deze korte periode planten de motten zich snel voort. Één vrouwtje kan wel 500 eitjes leggen! Uit de eitjes komen in juli de eerste buxusrupsen tevoorschijn. Deze generatie is tot augustus actief. 

Buxusmotten hebben ieder jaar 2 generaties. De tweede generatie buxusmotten zijn vanaf augustus actief. In september komen de rupsen van deze generatie motten uit de eitjes. Deze rupsen veranderen niet meteen in motten, maar overwinteren door zich in te wikkelen met een wit laagje. 

In het voorjaar komen deze rupsen uit hun winterslaap. In mei begint het verpoppen, waarna ze in een mot veranderen. Het verhaal begint zo weer opnieuw!

Schade door buxusmot | Dr. Botani

Schade van buxusrupsen

De buxusmotten richten zelf geen schade aan, de rupsen zijn de grote boosdoeners van deze plaag. 

De buxusmotten leggen hun eitjes op de bladeren van de buxushaag, zodat de rupsen meteen kunnen beginnen met eten. De jonge rupsen eten vooral van de onderkant van de bladeren. De rupsen groeien heel snel en moeten dus veel eten.

Oudere rupsen eten hele happen uit de bladeren. Dit zorgt eerst voor gaten in de bladeren. Bij een flinke plaag kan de buxushaag snel helemaal leeggegeten worden.

Aaltjes kopen tegen buxusrups

Zieke buxus

Zie je geen rupsen op je buxus maar heeft je buxus wel bruine / gele bladeren? Dan kan het zijn dat je buxus ziek is van een schimmel. Lees meer over schimmels in je planten en specifiek over de buxus>

1. Buxusmotten bestrijden

De buxusmot doet dan zelf misschien niet veel kwaad, maar toch is het slim om ze te bestrijden. Hoe minder buxusmotten, hoe minder snel ze zich kunnen voortplanten. En hoe minder buxusrupsen die schade aan kunnen brengen!

De buxusmot vang en bestrijd je met een fermoonval. Dit is een val die je in de buxushaag plaatst. De val bevat feromonen: een natuurlijke stof waar de mannelijke motten door aangetrokken worden. De motten komen in de val terecht, kunnen niet ontsnappen en gaan dood. Als de mannetjes gevangen worden, kunnen de motten zich niet meer voortplanten. Zo voorkom je een rupsenplaag!

De feromoonval is bovendien ook in te zetten als je nog geen motten gespot hebt. Door preventief de val te plaatsen, kun je een eventuele plaag goed monitoren! Merk je dat je opeens veel buxusmotten vangt? Dat is een teken dat je de rupsen snel moet bestrijden!

Uitverkocht
vanaf 10.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Fermoonval voor buxusmotten te bestrijden

  • Val met fermonen; een natuurlijke stof
  • Vangt en bestrijdt buxusmotten
  • Voorkomt een buxusrupsenplaag
  • Volledig biologisch
  • Ook preventief te gebruiken

Buxusmotten bestrijden met azijn?

Soms wordt het gebruik van azijn aangeraden om de buxusmot te bestrijden. De motten en rupsen zullen waarschijnlijk sterven door azijn, maar de buxushaag wordt er ook niet blij van! Bovendien zijn huis-tuin-of-keukenmiddeltjes minder effectief dan een lange termijn natuurlijke bestrijding.

2. Buxusrupsen bestrijden

De rupsen veroorzaken veel schade aan de buxus, ze eten namelijk ontzettend veel. Wil je jouw buxushaag behouden? Dan is bestrijding noodzakelijk. De beste manier om de buxusrups te bestrijden is met aaltjes, hun natuurlijke vijanden. 

Rupsen van de buxusmot bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn miniscuul kleine wormpjes die je met het blote oog niet ziet. Je kunt ze gemakkelijk verdelen over de buxus. De aaltjes zoeken zelf de rupsen op. Ze dringen de buxusrupsen binnen en doden ze. Daarna zullen de aaltjes zich in de rups voortplanten en weer op zoek gaan naar nieuwe rupsen. Dit gaat net zolang door totdat alle rupsen bestreden zijn. Het grote voordeel hieraan is dat je langdurig beschermd bent tegen schade van de buxusrups!

Extra beestjes in je planten?

Extra beestjes toevoegen in je planten of hagen, terwijl je een plaag wilt bestrijden. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, dat snappen we helemaal. Toch is dit de beste aanpak. De aaltjes leven namelijk alleen van hun prooien; de rupsen en andere plaagdieren. Ze kunnen zelf geen plaag vormen. Zijn alle plaagdieren verdwenen? Dan hebben de aaltjes geen voeding meer, en sterven ze uit. Aaltjes kunnen bovendien geen schade aanrichten aan planten of gewassen. 

Uitverkocht
vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Aaltjes om buxusrupsen te bestrijden

  • Hele kleine wormpjes
  • Zoeken rupsen in buxushagen
  • Dringen de larven binnen en doden ze
  • Vermenigvuldigen zich en gaan op zoek naar nieuwe prooien
  • Beschermen de bodem langdurig
  • Zijn niet schadelijk voor jouw planten of gewassen

Wanneer buxusmotten en buxusrupsen bestrijden?

De buxusmot heeft twee generaties vlinders die voorkomen vanaf mei tot juli en vanaf augustus tot oktober. Begin dus in mei met het ophangen van de feromoonvallen en laat deze hangen tot en met oktober. 

Aaltjes tegen buxusrupsen kun je uitzetten als de bodemtemperatuur minimaal 12 graden is. Begin met het uitzetten van aaltjes in het voorjaar, als de eerste rupsen uit de eitjes komen.

Stappenplan natuurlijke bestrijding buxusmot en buxusrups

Heb je buxusmotten of rupsen in je buxushaag ontdekt? Dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf, voordat je hele haag kaal is. In dit stappenplan leggen wij alle tips uit over het bestrijden, vangen en voorkomen van de buxusmot en rups!

Uitverkocht
vanaf 10.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 15.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Buxusrupsen voorkomen?

De buxusmot en buxusrups zijn bijna niet volledig te voorkomen. Zitten er een aantal motten of rupsen in de buxushaag? Dan is er vaak niks aan de hand. Pas bij grote hoeveelheden zul je actie moeten ondernemen. De beste manier om een plaag te voorkomen, is door preventief feromoonvallen op te hangen, jaar na jaar. Zo vang je de motten, zodat ze zich niet voort kunnen planten. 

Veelgestelde vragen over buxusmotten

De buxusmot (en buxusrups) zijn niet gevaarlijk voor mensen! Ze zijn wel schadelijk voor je buxushagen. Bij een grote plaag blijft er niks meer over van je buxus.

Als je last gehad hebt van de buxusmot en -rups weet je wat voor schade dit beestje aan kan richten. Gelukkig kan de buxus zichzelf goed herstellen, met de hulp van een goede organische mest! Het is wel belangrijk dat de plaag op tijd aangepakt wordt, zodat de schade aan de buxus nog te herstellen is.

De buxusmot vang je met een feromoonval. Zijn de rupsen al uitgekomen? Die bestrijd je met behulp van aaltjes

De buxusmot heeft 2 generaties: van mei tot juli en van augustus tot oktober. Dan zijn de vlinders actief. De rupsen komen uit in het voorjaar (rond maart) en rond september.

Producten voor een gezonde siertuin

Je siertuin verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, meststoffen en bodemverbeteraars. Dr. Botani heeft 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

Uitverkocht
Uitverkocht
vanaf 15.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina