Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Spint in je moestuin

Spint buiten bestrijden in je (moes)tuin 

Spint in je (moes)tuin kun je herkennen aan een ragfijn web bij de bladeren. Je ziet vaak als eerste gele bladeren, bruine bladeren of een wittige waas.  Kijk eens goed, zie je keine stipjes op de onderkant van de bladeren van je gewassen?

Helaas, dan heb je waarschijnlijk last van een spinten buiten in je tuin. 

Roofmijt tegen spint kopen
Gele en bruine bladeren in komkommer met web door spint | Dr. Botani
 • Voorkom dat je moestuinplant aangetast wordt

 • Besmetting naar andere planten kun je voorkomen

 • Voorkom een mislukte oogst

 • Voorkom dat planten in je tuin aangetast worden

 • Voorkom een mislukte oogst

 • Besmetting naar andere planten kun je voorkomen

Wat is spint?

Spinten zijn mijten en familie van de spin. Onder een microscoop zien ze er dan ook uit als minuscule spinnetjes.  Ze voeden zich met de voedingsstoffen en sappen uit bladeren, waardoor de planten kunnen afsterven. Gelukkig is spint in je tuin goed te bestrijden met natuurlijke vijanden!

Spint bestrijden in je plant met roofmijt

De beste bestrijding tegen spintmijt in de moestuin is de roofmijt. Hebben de roofmijten alle spinten opgegeten? Goed nieuws! Je bent van de spintplaag verlost en de roofmijten sterven vanzelf uit. 

 • Supersnelle en effectieve bestrijding
 • Oplossing uit de natuur
 • De roofmijt eet zowel de spint als hun larven en spint eitjes

Een sterke plant is weerbaarder tegen plagen

Organische moestuinmest:

 • Verbetert beworteling en groei
 • Verhoogt weerstand tegen ziekten en plagen
 • Stimuleert micro-organismen in de bodem
Dr. Botani | Spint herkennen met een vergrootglas.
Gele en bruine bladeren in komkommer met web door spint | Dr. Botani

Spint herkennen

Spinten zijn hele kleine beestjes en zijn bijna niet met het blote oog te zien. Je ziet zelfs vaak eerder de schade aan je gewassen, dan de spint zelf. Je herkent het op je gewassen of planten door bruine of gele plekjes op de bladeren en kleine webben aan de rand van de bladeren. 

Als je heel goed kijkt, zou je spinten kunnen herkennen als kleine witte, gele, rode, transparante of bruine bolletjes/stipjes aan de onderkant van het blad. 

Je vindt spinten doorgaans op tomatenplanten, aubergines, komkommers, meloenen en aardappelen.

 

 

 

 

Waar komt spint buiten voor?

Spint is een van de meest voorkomende plagen in kamerplanten, maar het komt ook regelmatig buiten in de tuin voor.

Moestuin

In de moestuin vind je spinten doorgaans op tomatenplanten, aubergines, komkommers, meloenen en aardappelen.

Siertuin

Spint komt ook voor in rozenstruiken, op hortensia’s, in buxus- of beukenhagen en bij olijfbomen. 

Bruine bladeren in aubergine door spint | Dr. Botani

Schade door spint

Spinten leven van de sappen uit de bladeren van jouw tuinplanten. Ze prikken een klein gaatje aan de onderkant van het blad en zuigen hier de voedingsstoffen uit. Dit resulteert in kleine bruine of gele plekjes op de bladeren. Bij een grote spintenplaag worden deze vlekken steeds groter en kan het blad zelfs afsterven. 

Spinten maken bovendien spinnenwebachtige draden in je plant. Deze kunnen geen kwaad, maar zijn natuurlijk niet erg fraai om te zien.

Je plant zal niet snel doodgaan door een spint, tenzij er een hele grote plaag aanwezig is. Bestrijd spint daarom op tijd; zo voorkom je grote schade of een dode plant. 

 

Roofmijt bestellen tegen spint
Geel witte bladeren in komkommer door spint | Dr. Botani

Oorzaken spint

Spinten kunnen op verschillende manieren in je moes- of siertuin terechtkomen. Het is dus meer een geval van pech dan dat je er echt iets tegen kunt doen. Spinten voelen zich prima thuis in warme, droge omstandigheden. Staat jouw plant in wat oudere aarde? Dan is dit een ideale broedplek voor spinten. Ook gewassen met een verminderde weerstand zijn extra vatbaar voor spint.

De levenscyclus van een spint, razendsnelle voortplanting

Al binnen enkele dagen (0,5 – 3 dagen) nadat een vrouwelijk spint is uitgekomen legt ze eitjes. Wel zo’n 100 per keer. Spinten planten zich namelijk razendsnel voort. Voordat een spint volwassen is, doorloopt het 5 stadia: ei, larf, 2 nimfenstadia en adult.

De ontwikkeling van ei tot adult duurt maar 7 dagen bij 30 graden. Hoe kouder het wordt, hoe langer de ontwikkeling duurt. Bij een temperatuur van 15 graden duurt het zo’n 36 dagen voor een spint-ei volwassen is.

Stappenplan spint buiten bestrijden

Heb je spint ontdekt in je plant? Volg dan de volgende stappen voor een succesvolle bestrijding van spint. De beste manier om een planten met spinten te behandelen is met roofmijten, de natuurlijke vijand van spintmijt.

vanaf 17.95
vanaf 17.95

Spint in je moestuin voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Hieronder een aantal tips om spint te voorkomen. 

 • Spinten houden van een droge omgeving. Geef je moestuinplanten dus voldoende water en besproei ook af en toe de bladeren.
 • Houd je plant en de omgeving vrij van stof en afval.
 • Bemest je moestuin regelmatig. Dit houdt je gewassen gezond en dus weerbaarder tegen plaagdieren zoals de spintmijt. Gebruik hiervoor een organische moestuinmest. 

Roofmijt Phytoseiulus

vanaf 17.95

Roofmijt Californicus

4 producten-pakket

Moestuinmest

Galmug inzetten bij een grote plaag

Heb je een flinke plaag met veel aangetaste planten? Dan kun je ook galmuggen uitzetten. 

Galmuggen zijn de natuurlijke vijand van spinten. Vooral de larven van galmuggen zijn zeer agressief tegen spint. Ze vallen de spint aan, spuiten deze vol gif zodat de spint vloeibaar wordt om de spint vervolgens leeg te zuigen. Eén galmug kan wel 30 spinten eten! Ook spinten in diapauze zijn niet veilig voor galmuggen.

Het inzetten van galmuggen als bestrijding tegen spint werkt het beste bij temperaturen van minimaal 15 graden en een hoge luchtvochtigheid. Volwassen galmugvrouwtjes zijn zeer bedreven in het zoeken naar spinthaarden en zal daar haar eitjes leggen. Het grote voordeel van galmuggen is dat ze ook werken bij koud en donker weer.

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.