Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Spint in je (moes)tuin kun je herkennen aan een ragfijn web bij de bladeren. Je ziet vaak als eerste gele bladeren, bruine bladeren of een wittige waas. Kijk eens goed, zie je keine stipjes op de onderkant van de bladeren van je gewassen?
Helaas, dan heb je waarschijnlijk last van een spinten buiten in je tuin.
Voorkom dat je moestuinplant aangetast wordt
Besmetting naar andere planten kun je voorkomen
Voorkom een mislukte oogst
Op deze pagina:
Spinten zijn mijten en familie van de spin. Onder een microscoop zien ze er dan ook uit als minuscule spinnetjes. Ze voeden zich met de voedingsstoffen en sappen uit bladeren, waardoor de planten kunnen afsterven. Gelukkig is spint in je tuin goed te bestrijden met natuurlijke vijanden!
Spinten zijn hele kleine beestjes en zijn bijna niet met het blote oog te zien. Je ziet zelfs vaak eerder de schade aan je gewassen, dan de spint zelf. Je herkent het op je gewassen of planten door bruine of gele plekjes op de bladeren en kleine webben aan de rand van de bladeren.
Als je heel goed kijkt, zou je spinten kunnen herkennen als kleine witte, gele, rode, transparante of bruine bolletjes/stipjes aan de onderkant van het blad.
Je vindt spinten doorgaans op tomatenplanten, aubergines, komkommers, meloenen en aardappelen.
Spint is een van de meest voorkomende plagen in kamerplanten, maar het komt ook regelmatig buiten in de tuin voor.
In de moestuin vind je spinten doorgaans op tomatenplanten, aubergines, komkommers, meloenen en aardappelen.
Spint komt ook voor in rozenstruiken, op hortensia’s, in buxus- of beukenhagen en bij olijfbomen.
Spinten leven van de sappen uit de bladeren van jouw tuinplanten. Ze prikken een klein gaatje aan de onderkant van het blad en zuigen hier de voedingsstoffen uit. Dit resulteert in kleine bruine of gele plekjes op de bladeren. Bij een grote spintenplaag worden deze vlekken steeds groter en kan het blad zelfs afsterven.
Spinten maken bovendien spinnenwebachtige draden in je plant. Deze kunnen geen kwaad, maar zijn natuurlijk niet erg fraai om te zien.
Je plant zal niet snel doodgaan door een spint, tenzij er een hele grote plaag aanwezig is. Bestrijd spint daarom op tijd; zo voorkom je grote schade of een dode plant.
Roofmijt bestellen tegen spint
Spinten kunnen op verschillende manieren in je moes- of siertuin terechtkomen. Het is dus meer een geval van pech dan dat je er echt iets tegen kunt doen. Spinten voelen zich prima thuis in warme, droge omstandigheden. Staat jouw plant in wat oudere aarde? Dan is dit een ideale broedplek voor spinten. Ook gewassen met een verminderde weerstand zijn extra vatbaar voor spint.
Al binnen enkele dagen (0,5 – 3 dagen) nadat een vrouwelijk spint is uitgekomen legt ze eitjes. Wel zo’n 100 per keer. Spinten planten zich namelijk razendsnel voort. Voordat een spint volwassen is, doorloopt het 5 stadia: ei, larf, 2 nimfenstadia en adult.
De ontwikkeling van ei tot adult duurt maar 7 dagen bij 30 graden. Hoe kouder het wordt, hoe langer de ontwikkeling duurt. Bij een temperatuur van 15 graden duurt het zo’n 36 dagen voor een spint-ei volwassen is.
Zodra je spint gesignaleerd hebt, kun je je plan al een handje helpen door de geïnfecteerde bladeren alvast uit je plant te verwijderen. Let op dat je de andere bladeren daarbij niet infecteert. Ook helpt het om de plant te besproeien met koud water.
Let op: als je de roofmijt gaat kopen, lees dan eerst onderstaande tekst goed door zodat je weet welke roofmijt of roofmijt-combinatie je het beste kunt bestellen. Er bestaan namelijk 2 soorten roofmijten tegen spint: Roofmijt Phytoseiulus en de Roofmijt Californicus.
Roofmijten eten zowel volwassen spinten als hun eitjes en larven. Iedere roofmijt eet zo’n 5-25 prooien per dag. Hebben de roofmijten alle prooien opgegeten? Goed nieuws! Je bent van de spintplaag verlost en de roofmijten sterven vanzelf uit.
Heb je al last van een spintplaag? Dan kun je het beste kiezen voor de Roofmijt Phytoseiulus. Deze roofmijt richt zich snel en direct op spinten. Ze zijn vreselijk hongerig en eten gedurende 2 weken ontzettend veel spint.
Heb je al een flinke plaag waar ook webben zichtbaar zijn? Ons voordelig 4 productenpakket bevat 1000 Phytoseiulus roofmijten en 2000 Californicus roofmijten. De perfecte combinatie en hoeveelheid om een spintplaag snel en effectief te bestrijden. De voedingstabletten in dit pakket kun je ook heel goed buiten gebruiken om je planten gelijk een boost te geven.
Is het warmer dan 30 graden, of heb je een lage luchtvochtigheid? Kies dan de Roofmijt Californicus. Californicus roofmijten tegen spint zijn wat minder hongerig maar leven langer. Ze blijven zelfs bij hoge en lage temperaturen en lage luchtvochtigheid actief.
Dan kun je het beste beide soorten roofmijten tegelijk inzetten, bijvoorbeeld met ons 4 productenpakket. Je ontvangt dan de Phytoseiulus roofmijten en Californicus roofmijten tegelijk. Ze werken de eerste weken samen om de spintmijten te bestrijden. De Californicus roofmijt leeft alleen langer dan de Phytoseiulus. Zij ruimen de weken er na de laatste spint eitjes, larven en spinten op, zodat je helemaal van spint verlost bent.
Precies daarom zijn deze Californicus roofmijten tegen spint ook een goede aanvulling op Phytoseiulus roofmijt.
Wil je roofmijten preventief inzetten om spinten te voorkomen? Kies dan voor de Californicus. Deze roofmijt richt zich zowel op spinten in een volwassen als een jonger stadium (eitje/larf).
De volgende stap is het uitzetten van de roofmijten. Dat is het gemakkelijkste met onze jute uitzetzakjes. Je zorgt er hiermee ook voor dat de roofmijt niet op de grond terecht komt. Deze handige zakjes hang je gemakkelijk in je plant. Je schudt hierin de roofmijt leeg en de roofmijt kan vanuit het zakje zelf zijn weg vinden in je plant naar de spint toe. Op deze manier voorkom je verspilling omdat de natuurlijke bestrijders niet op de grond vallen.
Vergeet niet regelmatig water te geven! De eitjes van de bestrijder, de roofmijten, komen alleen uit bij een hoge luchtvochtigheid. Er zal bijna geen voortplanting plaatsvinden bij warme, droge omstandigheden. Geef dus regelmatig een lekkere scheut water.
Houd de moestuin een aantal weken goed in de gaten. Je zult al snel resultaat moeten zien!
Na een spinten plaag kunnen je moestuinplanten wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik een organische moestuinmest met natuurlijke voedingsstoffen voor gezonde en sterke planten!
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Hieronder een aantal tips om spint te voorkomen.
Heb je een flinke plaag met veel aangetaste planten? Dan kun je ook galmuggen uitzetten.
Galmuggen zijn de natuurlijke vijand van spinten. Vooral de larven van galmuggen zijn zeer agressief tegen spint. Ze vallen de spint aan, spuiten deze vol gif zodat de spint vloeibaar wordt om de spint vervolgens leeg te zuigen. Eén galmug kan wel 30 spinten eten! Ook spinten in diapauze zijn niet veilig voor galmuggen.
Het inzetten van galmuggen als bestrijding tegen spint werkt het beste bij temperaturen van minimaal 15 graden en een hoge luchtvochtigheid. Volwassen galmugvrouwtjes zijn zeer bedreven in het zoeken naar spinthaarden en zal daar haar eitjes leggen. Het grote voordeel van galmuggen is dat ze ook werken bij koud en donker weer.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.