Home Kamerplant verzorgen Verkleurde bladeren kamerplant Gele bladeren in je plant

Gele bladeren in je plant oplossen en voorkomen

Een groene en gezonde plant door biologische voeding en bestrijding

Een plant met gele bladeren of gele vlekken op het blad is natuurlijk geen fraai gezicht. Iedere plant heeft wel eens een geel blad, en dat is meestal niks om je zorgen over te maken. In de natuurlijke cyclus van een plant wordt er wel eens een blad geel of bruin. Vooral als het een oud blad is, is dit heel normaal. Maar merk je dat er heel veel bladeren snel geel worden? Dan is er meer aan de hand.

Oorzaken gele bladeren
Wij zetten alle mogelijke oorzaken van gele bladeren in je plant voor je op een rijtje en geven je tips voor een snelle en effectieve oplossing. Zo is je plant snel verlost van gele vlekjes en weer snel gezond en mooi groen!

Koop voedingstabletten tegen gele bladeren
Dr. Botani | Gele bladeren door plaagdieren.
  • Voorkom gele bladeren en zwakke planten

  • Ongezonde planten zijn vatbaarder voor ziektes

  • Zwakke planten worden sneller getroffen door plaagdieren

  • Voorkom gele bladeren en zwakke planten

  • Ongezonde planten zijn vatbaarder voor ziektes

  • Zwakke planten worden sneller getroffen door plaagdieren

Oorzaken van gele bladeren in je plant

Last van een geel blad of gele vlekjes of randen op je blad? Dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Check eerst of onderstaande oorzaken van toepassing zijn.

100 tabletten, nu voor € 28,95
Uitverkocht
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Voorkom gele bladeren met voedingstabletten

Geen gele bladeren meer met de juiste voedingsstoffen voor je plant. Een  belangrijke factor bij het ontstaan van bruine vlekken is de gezondheid van je plant. Zijn je planten niet gezond? Dan hebben ze een lagere weerstand, zijn ze vatbaarder voor ziektes en kunnen ze sneller bruine bladeren krijgen. Houd je planten altijd gezond met Dr. Botani kamerplant voedingstabletten!

Advies voor snel herstel van je plant

Wil je snel ontdekken waarom je plant gele, bruine of slappe bladeren heeft? Of denk je dat je plant last heeft van plaagdieren?Beantwoord een paar korte vragen en ontvang een persoonlijk plantadvies!

Mogelijke oorzaken van gele bladeren

 

1. Gele vlekken of gele randen op je bladeren: te veel water

Gele bladeren in je oleander of palm? Vooral tropische planten vertonen gele vlekken midden op het blad als de wortels te lang nat zijn. Twijfel je? Haal de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond een stuk natter dan je denkt. De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig.

De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.

 

2. Egaal geel blad

Als een blad helemaal geel kleurt of wat bleek van kleur wordt, dan is de kans groot dat je plant een tekort aan voeding heeft. Dit kun je gemakkelijk op lossen door je plant een organische voeding te geven. Dit versterkt de gezondheid, stimuleert de wortelontwikkeling en bevordert een rustige groei en hogere weerstand.

Ook kan het nodig zijn om je plant eens te verpotten in verse potgrond. Als je plant al een aantal jaar in dezelfde potgrond staat, dan zit er geen voeding meer in en is de structuur helemaal verhard. Alles over het verpotten van je plant kun je lezen in dit blog.  

 

3. Gele of verschrompelde bladeren: temperatuurverschillen

Van grote temperatuurverschillen worden jouw planten niet blij. Zet je plant daarom bij voorkeur niet voor een open raam of op de koude grond. Als de wortels van je kamerplant te koud worden, kleuren de bladeren geel of kunnen zelfs verschrompelen. Zet je plant dus snel op een warmere plek meer met genoeg daglicht.

TIP: geef je planten lauw water

Doe je een planten een plezier en geef ze lauw water. Koud water kost een plant namelijk energie om de wortels warm te houden. Deze energie kan niet gebruikt worden voor groei dus zal een plens koud water de groei remmen. Meng het ook niet te heet, want dit kan de wortels beschadigen. Met water op kamertemperatuur zit je altijd goed!  

4.Gele bladeren aan de onderkant: te weinig licht

Worden de onderste bladeren geel en vallen ze uit? Dan krijgt je plant te weinig licht en heeft hij simpel niet voldoende energie voor al zijn bladeren. Geef je plant een mooi plekje in het daglicht en het zal al snel beter gaan met je plant.

 

5. Gele bladeren of grijze, zilvere vlekjes door plaagdieren

Zowel trips, spint als wolluis leven van de voedingsstoffen uit de bladeren. Ze prikken gaatjes in je plant om deze voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor komt je plant voedingsstoffen tekort. De plant verzwakt, de bladeren kleuren geel en sterven uiteindelijk af.

Plaagdieren bestrijden
Bestrijd plaagdieren snel als je je plant wilt behouden. Ieder plaagdier vraagt om een eigen vorm van biologische bestrijding. Wij vertellen je hoe je een plaag kunt herkennen en hoe je er snel vanaf komt!

Bladeren direct voeden met bladmeststof

How to, filmpje!

Merk je dat de bladeren van je plant verkleuren en de plant misschien ook niet goed groeit? Grote kans dat je plant niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. 

Met Leaf-Clean geef je je planten direct een flinke opkikker. Deze organische messtof geeft een mooie kleur, bevordert groei, beschermt tegen aantastingen en verhoogt de weerstand.

Leaf-Clean bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporen-elementen, plantaardige hormonen en vitamines. 100% biologisch, veilig voor mens, dier, milieu en bodemleven.

Plaagdieren check

Sommige plaaginsecten zijn lastig met het blote oog te zien (bijvoorbeeld trips en spint). Gebruik daarom een speciale loep of de camera van je telefoon en zoom in op de bladeren. Zie je bewegende puntjes? Helaas, je hebt last van plaagdieren.

Gele bladeren door plaagdieren

Gele plekken kunnen ook veroorzaakt worden door plaaginsecten in je plant. Deze vervelende insecten voeden zich vaak met de voedingstoffen uit de bladeren, waardoor er flinke schade ontstaat en de bladeren geel kunnen kleuren. Plaagdieren gaan niet vanzelf weg, dus bestrijding is nodig. Voor welke plaaginsecten moet je uitkijken? Wij sommen ze voor je op.

Dr. Botani | Trips larven.

Trips in je plant

Bij trips ontdek je meestal eerder de schade aan de plant dan de trips zelf. Dit komt omdat trips ontzettend lastig te zien zijn met het blote oog. Het eerste symptoom van trips zijn niet gele, maar juist grijze vlekken op de bladeren van je plant. Ook zijn trips verzot op jonge bladeren. Zijn de jonge blaadjes in jouw plant direct al lelijk? Dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Trips zijn behoorlijk resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Daarom hebben wij een effectieve biologische oplossing.

Uitverkocht
vanaf 22.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Bestrijd trips met roofwants

Roofwantsen zijn de natuurlijke vijanden van trips en zorgen ervoor dat je supersnel van de plaag af bent, zonder chemische middelen. Roofwantsen verorberen zowel de larven als volwassen trips.

Trips kunnen bovendien niet immuun worden voor deze vorm van biologische bestrijding. Zijn alle trips bestreden? Dan verdwijnen de roofwantsen vanzelf ook.

 

Dr. Botani | Webjes door spint.

Spint in je kamerplant

Spint herken je aan kleine, spinnenwebachtige draadjes in je plant. Als je wat dichterbij kijkt, zie je lichtkleurige bolletjes aan de onderkant van het blad. In eerste instantie zullen er bruine plekjes ontstaan op de bladeren. Daarna kleuren de bladeren al snel geel en vallen uit.

Door de gaatjes die spinten prikken in je plant, is je plant bovendien vatbaarder voor virussen. Als je je plant wilt behouden, zul je spint snel en doelgericht moeten bestrijden.

Uitverkocht
vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Spint bestrijden met roofmijt

Roofmijten eten de volwassen spinten, maar ook de eitjes en larven. Daarom is deze vorm van biologische bestrijding supersnel en effectief.

Als de roofmijten hun prooien opgegeten hebben, en de plaag verholpen is, sterven de roofmijten vanzelf uit.

Lees meer over spint in je kamerplant en hoe je ze bestrijdt
Dr. Botani | Veel wolluizen op blad met bladschade.

Wolluis in je kamerplant

Wolluizen lijken op kleine witte pluisjes, die je in eerste instantie kunt aanzien voor schimmel. Ze komen vooral voor tussen de ‘oksels’ van de stengels.

De afscheiding die de wolluizen achterlaten kunnen wel schimmel veroorzaken. Dit zorgt voor nog meer schade aan je planten en het bemoeilijkt de fotosynthese.

Uitverkocht
vanaf 37.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Bestrijd wolluis met larven van de gaasvlieg

Gaasvliegen zijn de natuurlijke vijanden van wolluis. Ze leggen eitjes vlag bij de plaaghaarden en de larven die hier uitkomen pakken de wolluis aan. Gaasvliegen zijn heel effectief bij een beginnende plaag. 

Heb ik dan na de bestrijding allemaal gaasvliegen in mijn huis? Nee! Als de larven van de gaasvlieg alle wolluizen opgegeten hebben, dan zullen de larven of elkaar op gaan eten of sterven van de honger. De kans dat je een gaasvlieg in je huis tegen komt is dus heel erg erg klein.

Lees meer over wolluis in je kamerplant en hoe je ze bestrijdt

Gele bladeren voorkomen

Dr. Botani | Gele bladeren door plaagdieren.

Natuurlijk wil je liever gele bladeren voorkomen dan bestrijden! Hiervoor is het ontzettend belangrijk dat je jouw kamerplanten gezond houdt. Gezonde planten hebben minder kans op ziektes, plaagdieren en gele bladeren.

Gebruik daarom iedere 3 tot 6 maanden voedingstabletten voor je kamerplant. Dit is een makkelijke manier om je plant te voeden, met groot resultaat!

Verse potgrond
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover. 

Andere plaagdieren in je kamerplant

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

Uitverkocht
vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
100 tabletten, nu voor € 28,95
Uitverkocht
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
Uitverkocht
vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
Beste keuze
Uitverkocht
vanaf 34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina