Home Siertuin

Siertuin onderhouden

 

Wat is het heerlijk om in je tuin te zitten en te genieten van alles wat groeit en bloeit. Maar hoe onderhoudsvriendelijk je tuin ook is, onderhoud blijft altijd belangrijk. Want wat doe je als er plotseling een schimmel in je haag zit? Of kale plekken in je gazon door plaagdieren?

We leggen je alles uit over het onderhoud van je tuin en hoe je plagen bestrijdt én voorkomt. 

Tips voor een gezonde siertuin
de voordelen en nadelen van moestuin omspitten | Dr. Botani
 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Goede verzorging zorgt voor gezonde planten

 • Voorkom dat je planten aangetast worden door schimmels en ziektes

 • Zwakke planten zijn gevoeliger voor plaagdieren

Tuinonderhoud: voorkom problemen zoals ziektes en plagen

Een gezonde tuin zonder plagen begint bij een gezonde bodem. Op een gezonde bodem vol voedingsstoffen en nuttig bodemleven kunnen jouw planten en gazon extra goed groeien. En bovendien hebben gezonde planten een goede weerstand én zijn ze weerbaarder tegen plaagdieren. 

BioBodem: bodemverbeteraar

BioBodem is een bodemverbeteraar vol micro-organismen en organische voedingstoffen, speciaal voor jouw tuin. Meng BioBodem met de aarde voor een optimale bodem!

 • Organische bodemverbeteraar
 • Zorgt voor optimale structuur, beworteling en groei
 • Bevordert nuttig bodemleven

BioBasis: voeding voor je planten

Houd de planten in je borders gezond met deze organische mest van hoveniers kwaliteit.

 • Zorgt voor een goede groei, betere vertakking, een volle bloei en goede wortelontwikkeling
 • Verhoogt weerstand
 • Volledig organische meststof

Overzicht siertuinproblemen 

In je tuin kun je verschillende problemen tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan plaagdieren, onkruid of schimmels. Om schade te voorkomen wil je dit zo snel mogelijk oplossen!

De buxusrups richt veel schade aan | Dr. Botani

Plaagdieren in je tuin

Het laatste waar je op zit te wachten, zijn plaagdieren tussen je planten, struiken of hagen. Deze vervelende plaagdieren knagen namelijk graag aan bladeren, takken of wortels, waardoor ze jouw planten flink kunnen beschadigen. 

Zo laat de buxusrups de buxushaag helemaal kaal achter en kan de taxuskever jouw taxushaag ook flink aanvreten. Met welk plaagdier je ook te maken hebt, bestrijding is een must

Met natuurlijke vijanden kun je allerlei plaagdieren effectief, snel en natuurlijk bestrijden, zonder dat je nog meer schade aanbrengt of de natuur uit balans haalt.

Bekijk een overzicht van plaagdieren in de (sier)tuin

Heermoes / kattenstaart door heg gegroeid | Dr. Botani

Onkruid in je tuin

Onkruid in je tuin ziet er niet alleen niet mooi uit, maar het is vaak ook een teken dat de bodem voedingsstoffen of mineralen mist. Als je het onkruid slechts alleen verwijdert, zal het dus terugkomen.

Een van de meest hardnekkige soorten onkruid is heermoes. Heermoes blijft terugkomen als je niet de juiste stappen onderneemt. Wij leggen je er alles over uit!

Lees meer over heermoes bestrijden

 

 

Onderhoud en aanleg: 4 tips voor een gezonde tuin

 1. Gebruik bij het aanleggen van de moestuin hoveniers potgrond of een aanplantgrond en mix dit met een bodemverbeteraar zoals BioBodem. Zo heeft jouw moestuin een bodem vol voedingsstoffen en bodemleven. 
 2. Na een aantal maanden raken de voedingsstoffen uit de aarde op en is het tijd om te bemesten! Gebruik hiervoor een organische meststof die de voeding langdurig afgeeft aan de bodem. 
 3. Controleer regelmatig op plagen in je tuin, zoals buxusrupsen of taxuskevers. Heb je een plaag ontdekt? Zet dan zo snel mogelijk natuurlijke vijanden in om de plaagdieren te bestrijden. 
 4. Sommige planten, hagen en bomen zijn extra gevoelig voor schimmels. Bijvoorbeeld eiken, plantanen en coniferen. Behandel deze met een speciale natuurlijke bladmeststof om schimmels te voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat je planten mooi diepgroen kleuren en vitaler zijn.

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.