Home Kamerplant verzorgen Verkleurde bladeren kamerplant Schimmel op plant

Schimmel op je plant of in potgrond

Schimmel aanpakken en voorkomen zodat jouw plant weer gezond wordt

Witte schimmel op planten? Of witte schimmel op potgrond bij je plant? Gelukkig zijn de meeste schimmels niet schadelijk voor je plant. Een plant heeft zelfs schimmels nodig om te groeien.

Maar helaas zijn er ook schimmelsoorten die wél schadelijk zijn. Wij vertellen je alles over schimmels in je kamerplant: hoe je de schimmels herkent, wat je ertegen doet en hoe je ze voorkomt. Zo krijg je je planten weer snel gezond!

Koop bladmeststof om schimmel te voorkomen
Dr. Botani | Schimmel op de aarde van een kamerplant.
 • Voorkom dat je plant nóg zwakker wordt of dood gaat

 • Zwakke planten zijn gevoeliger voor ziektes

 • Zwakke planten zijn vatbaarder voor plaagdieren

 • Voorkom dat je plant nóg zwakker wordt of dood gaat

 • Zwakke planten zijn gevoeliger voor ziektes

 • Zwakke planten zijn vatbaarder voor plaagdieren

Oorzaken van schimmel in je kamerplant

Schimmel in je plant of schimmel op aarde kan verschillende oorzaken hebben:

 • Je geeft de plant te veel water
 • Je geeft de plant te vaak water, waardoor de potgrond continu te vochtig is.
 • De potgrond heeft geen afwatering, waardoor er altijd een laagje water onder in de pot blijft staan.
 • Je plant staat op een te donkere plek
 • Er is te weinig luchtcirculatie in de kamer
 • Je hebt last van plaagdieren – zoals bladluis, schildluis of witte vlieg – die honingdauw uitscheiden, waar schimmels op groeien
 • Je plant krijgt te weinig voedingstoffen, heeft een lage weerstand en/of is ongezond

Voorkom schimmel op planten met bladmeststof

Deze volledig organische bladmeststof van Dr. Botani is een mix van uitgebalanceerde ingrediënten. Deze meststof zorgt niet alleen voor een sterkere en gezonde plant met een mooie, diepe kleur. Je voorkomt ook schimmels, waaronder meeldauw en sterroetdauw.

Het activeert het natuurlijke afweermechanisme van de plant en verhoogt de weerstand. En een gezonde plant is minder vatbaar voor plagen en ziektes zoals schimmel.  

Zo voorkom je schimmels en houd je jouw planten ook nog eens gezond!

Advies voor snel herstel van je plant

Schimmel op je plant herkennen

Je plant kan te maken hebben met verschillende soorten schimmels; sommige niet schadelijk, andere wel. Het is belangrijk om te achterhalen van welke soort schimmel jouw plant last heeft zodat je het op de juiste manier kan bestrijden. Wij nemen de schimmels met je door en vertellen hoe je iedere soort aanpakt.

kamerplant met schimmel op potgrond | Dr. Botani

Witte schimmel op potgrond

De meest voorkomende schimmelsoort bij kamerplanten is witte schimmel op de potgrond.Je ziet dan een wit laagje op de aarde liggen. Dit is in principe niet schadelijk voor je plant.

Goede schimmels op planten
Planten hebben ook schimmels nodig om te groeien. Bij onze kamerplant voedingstabletten zijn zelfs goede schimmels toegevoegd om de biodiversiteit te verbeteren. Schimmels in de potgrond leven van dood, natuurlijk materiaal en doen je plant dus helemaal geen kwaad.

Het kan zijn dat deze schimmels wit uitslaan, maar dit is dus helemaal niet erg! Het ziet er alleen niet zo fris uit. Maar dat kun je gemakkelijk oplossen, hark of schep de aarde eenvoudig wat om.

Hardnekkige schimmel op potgrond
Is de schimmel op de aarde van plant hardnekkig en komt hij steeds terug? Dan is het noodzakelijk om je plant te verpotten naar verse potgrond. De schimmel zit dan waarschijnlijk in de potgrond en zal telkens terugkeren. Schud bij het verpotten voorzichtig zoveel mogelijk oude aarde van de wortels af.

Witte schimmel op de bladeren: meeldauw

Zit er witte schimmel op de bladeren van je plant? Dan is het oppassen geblazen! Waarschijnlijk zie je witte vlekjes of pluisjes aan de bovenkant of onderkant van de bladeren. Bevindt de schimmel zich op de bovenkant van het blad, dan wordt dat echte meeldauw genoemd. Dit is vaak wit of lichtgrijs van kleur en na een tijdje gaan de bladeren omhoog krullen.

Schimmel aan de onderkant van een blad wordt valse meeldauw genoemd. Dit veroorzaakt gele vlekken aan de bovenzijde van het blad.

Gevolgen meeldauw
Meeldauw onttrekt vocht uit de bladeren en tast daarmee de bladeren van je plant aan. Meeldauw verspreidt zich bovendien razendsnel. De bladeren van je plant worden eerst bruin van kleur en sterven vervolgens af.

Meeldauw op courgette | Dr. Botani

Stappenplan meeldauw bestrijden:

Omdat meeldauw de bladeren van je plant aantast, is het belangrijk om deze schimmelsoort zo snel mogelijk te bestrijden!

Stap 1: Snij eerst alle aangetaste bladeren weg. Let hierbij op dat het aangetaste blad niet in aanraking komt met de gezonde bladeren van je plant om verspreiding te voorkomen.

Stap 2: Voed je plant met Korect bladmeststof. De ingrediënten zorgen voor een ongunstig kiemklimaat voor schimmels. Daarnaast zorgt deze natuurlijke meststof ervoor dat het blad sterker wordt en extra voeding krijgt waardoor de kleur, vitaliteit en stressbestendigheid verbeterd worden.

Stap 3: Wil je het echt goed doen? Verpot de plant naar verse potgrond en geef een meststof. Een goede meststof maakt een plant minder gevoelig voor schadelijke schimmels.

Oorzaken meeldauw en hoe je het kunt voorkomen

Meeldauw ontstaat vaak bij droog en warm weer en wordt verspreid door de wind, water en dieren. Belangrijk is dat je planten voldoende voedingsstoffen op kan nemen zodat ze sterk en gezond genoeg zijn om deze vervelende schimmel op planten te voorkomen.

Meeldauw komt vooral veel voor in de tuin en in de moestuin, maar kan ook op kamerplanten voorkomen.

Schimmel op planten door plaagdieren

Roetdauw door wolluis, witte vlieg of bladluis, bestrijden met natuurlijke vijanden van dr. botani

Zwarte schimmel op het blad: roetdauw

Is de schimmel op de bladeren van je planten zwart of donkerkleurig? Dan heeft jouw plant last van roetdauw. En daarmee waarschijnlijk ook van bladluis, schildluis of witte vlieg.  

Deze plaagdiertjes scheiden namelijk honingdauw uit: een nectar-achtig goedje waar de zwarte schimmels op groeien. Omdat de zwarte schimmel vooral leeft van de honingdauw, zal het je plant niet direct aantasten. Maar let op: deze schimmel blokkeert wel de lichtinval op de bladeren en daarmee dus de fotosynthese, waardoor deze alsnog kunnen afsterven.

Roetdauw bestrijden
De zwarte schimmel wordt dus eigenlijk veroorzaakt door witte vlieg of luizen zoals bladluis, schildluis of dopluis. Bekijk je plant eens goed en kijk of je deze beestjes op de bladeren ziet.

Bladluis in je kamerplant 

Bladluis kan over je hele plant verspreid zitten. Toch zijn ze vooral dol op plaatsen waar nieuwe stengels en bladeren groeien. Komt er een nieuw stukje blad door in je plant? Wees daar extra alert op bladluis. Bladluizen bevinden zich bovendien meestal rond de aders van je plant.

De enige manier om roetdauw te bestrijden, is door bladluis aan te pakken.

Bladluis in kamerplant, Dr. Botani thuis in de natuur

Stappenplan bladluis bestrijden

Stap 1: Knip als eerste de aangetaste bladeren uit je plant. Zorg ervoor dat de aangetaste bladeren niet in contact komen met de gezonde bladeren.

Stap 2: Spoel de bladeren vervolgens af met koud water. Bladluizen houden namelijk niet van koud water en je spoelt meteen een deel van de bladluizen weg.

Stap 3: En bestrijd de bladluizen met hun natuurlijke vijand: de lieveheersbeestjes. De lieveheersbeestjes bestrijden binnen een week de bladluizenhaard, én op volledig natuurlijke wijze.

Stap 4: Tenslotte, geef je plant een organische voeding. Een gezonde sterke plant is veel weerbaarder tegen ziektes en plagen, zoals bladluis.

Bladluis bestrijden met natuurlijke vijanden

Je kunt bladluis ook biologisch bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten. Hierbij kun je denken aan lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen.

Omdat het idee van nog meer beestjes in je huis natuurlijk niet prettig is, raden wij aan om deze vorm van bestrijding in een aparte, niet-leefruimte te doen. Bijvoorbeeld in een aanbouw, serre, tuinhuisje of schuurtje.

Lees meer over bladluizen en hoe je ze bestrijdt

Bladluis in je tuin of moestuin?

Wist je dat bladluizen en mieren samenwerken? Bladluizen scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Zo dol dat ze een deal gesloten hebben met de bladluizen. Ze beschermen de bladluizen tegen aanvallers in en ruil daarvoor mogen ze de bladluizen melken. Wil je van de bladluizen af? Pak dan ook de mieren aan.

Witte vlieg bestrijden | Dr. Botani

Witte vlieg

Witte vlieg, ook wel motluis genoemd, komt eigenlijk niet voor in kamerplanten.

Dit kleine witte plaagdiertje veroorzaakt wel heel veel schade in kassen en moestuinen. Ze zuigen namelijk sappen uit de bladeren en scheiden honingdauw uit, wat dus weer schimmels aantrekt.

Daarnaast hebben witte vliegen giftig speeksel vol bacteriën die je planten en gewassen ziek maken. Gelukkig zijn ze goed te bestrijden op biologische wijze.

Lees meer over witte vlieg en hoe je ze bestrijdt

Schimmel op planten voorkomen

Schimmel in je kamerplant kun je voorkomen door je plant gezond te houden. Een sterke, gezonde plant is immers weerbaarder voor ziektes en plaagdieren.

Bladmeststof: schimmel op je plant voorkomen en behandelen

Voorkom schimmel op planten met bladmeststof. Deze volledig organische bladmeststof van Dr. Botani is een mix van uitgebalanceerde ingrediënten. Deze meststof zorgt niet alleen voor een sterkere en gezonde plant met een mooie, diepe kleur. Je voorkomt ook schimmels, waaronder meeldauw en sterroetdauw.

Het activeert het natuurlijke afweermechanisme van de plant en verhoogt de weerstand. En een gezonde plant is minder vatbaar voor plagen en ziektes zoals schimmel.  

Zo voorkom je schimmels en houd je jouw planten ook nog eens gezond!

Schimmel in je kamerplant voorkomen

1. Bladmeststof of voedingstabletten

Gebruik een bladmeststof specifiek voor het behandelen van schimmels. Dit kun je doen bij planten die van nature gevoeliger zijn voor schimmels, zoals rozen, goudsbloem, courgette. Of bij planten die al eerder last gehad hebben van een schimmel.

Je kunt ook kiezen voor een organische voedingstablet. Een goede meststof beschermt je plant tegen schimmels. Dr. Botani kamerplant voedingstabletten zorgen voor een hogere weerstand, goede wortelontwikkeling en ze stimuleren het bodemecosysteem. Daardoor worden je kamerplant sterk en gezond met een goede groei en mooie gezonde bladeren. En dus minder vatbaar voor /schadelijke schimmels!

2. Water

Geef op tijd water, maar niet te veel! Zorg ervoor dat de aarde niet continu nat is. Zorg ook voor een goede afwatering, zodat er geen laag water onder in de pot blijft staan. Naast schimmel zorgt dit er namelijk ook voor dat de wortels van je plant gaan rotten.

3. Zonlicht

Een plant die op een donkere plek staat, is vatbaar voor schimmels. Schimmels gedijen immers het best op donkere, vochtige plekken. Geef je plant daarom een plekje in het daglicht. Half schaduw, half zon is voor de meeste kamerplanten de ideale situatie.

4. Verse potgrond

Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover. 

 

How to, filmpje!

Merk je dat de bladeren van je plant verkleuren en de plant misschien ook niet goed groeit? Grote kans dat je plant niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. 

Met Leaf-Clean geef je je planten direct een flinke opkikker. Deze organische messtof geeft een mooie kleur, bevordert groei, beschermt tegen aantastingen en verhoogt de weerstand.

Leaf-Clean bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporen-elementen, plantaardige hormonen en vitamines. 100% biologisch, veilig voor mens, dier, milieu en bodemleven.

Leuk om te weten!

Bij onze kamerplant voedingstabletten zijn zelfs goede schimmels toegevoegd om de biodiversiteit te verbeteren. Schimmels in de potgrond leven van dood, natuurlijk materiaal en doen je plant dus helemaal geen kwaad.

Het kan zijn dat deze schimmels wit uitslaan, maar dit is helemaal niet erg dus! Het ziet er alleen niet zo fris uit. Hark of schep de aarde eenvoudig wat om.

Andere plaagdieren in je kamerplant

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.