Grasmaaien: of je hebt er een verschrikkelijke hekel aan, of je vindt het heerlijk om te doen. Toch is het een klusje dat vooral in de zomermaanden vaak terugkomt. Voor die eerste groep is er daarom een schijnbare ideale oplossing: de robot maaier. Een robot grasmaaier maait automatisch jouw gazon zodat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Super handig toch?

Robotmaaier probleemveroorzaker?
Helaas kan een robot maaier veel problemen veroorzaken als je hem niet op juiste manier én in combinatie met de juiste meststoffen (gazonmest voor de robot maaier) gebruikt. Zo kan een robot grasmaaier er op de lange termijn voor zorgen dat kale plekken ontstaan, de mooie groene kleur vervaagt, het gazon uitdroogt en er zandhoopjes ontstaan. Pak je dit niet op tijd aan, dan verpest dit je hele gazon! Waar komen deze problemen vandaan? En vooral: hoe los je dit op? Wij leggen je alles uit wat je nog niet wist over de robot maaier.
Te kort maaien met een robotmaaier
Met een robotmaaier kun je het gras heel kort maaien. Veel mensen vinden dit mooi, maar niet ieder soort gras kan hier goed tegen. Te kort gras heeft moeite om door middel van fotosynthese energie uit zonlicht te halen. Als gevolg groeien de wortels minder goed, ontstaan er kale plekken en verkleurt het gras.
Bij een te kort gemaaid gazon wordt de bodem ook minder goed beschermd door het gras tegen de zon. Doordat er zonlicht bij de bodem terecht komt, zat het veel sneller uitdrogen. Je houdt dan een dor en droog gazon over.
Maai je gazon dus niet te kort, hoe verleidelijk het ook is! Wij raden aan om het gras tussen de 3 en 4 cm te houden. Haal per maaibeurt in ieder geval niet meer dan een derde van de lengte er af.
De vervelende viltlaag
Een ander nadeel is dat de robot grasmaaier het gemaaide gras niet opruimt, maar laat liggen. In kleine hoeveelheden kan dit nuttig zijn. Het gras haalt hier namelijk voedingstoffen uit. Maar als het afvalmateriaal zich gedurende de jaren ophoopt, zal er een viltlaag ontstaan.
Een viltlaag is eigenlijk een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon die niet meer afgebroken kan worden. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingstoffen kunnen door deze barrière niet meer goed doordringen naar de bodem. Het gras krijgt hierdoor geen kans om optimaal te groeien en wortels kunnen zelfs gaan rotten. Ook is een gazon met een viltlaag vatbaarder voor ziektes en plagen.
Een viltlaag bestaat ook nog eens uit stoffen waar wormen van smullen. Een paar wormen in de bodem zijn niet erg. In tegendeel zelfs! Wormen zijn juist heel goed voor de bodem. Ze houden de bodem luchtig en bevorderen de circulatie van water en voedingstoffen. Een viltlaag kan echter te veel wormen aantrekken. De wormen veroorzaken dan zandhoopjes in je gazon, wat weer leidt tot meer kale plekken.
Dit is dé oplossing voor een gezond gazon
Om een viltlaag te aan te pakken die ontstaan is door de robotmaaier, moet je een speciale meststof voor robot grasmaaiers gebruiken, ook preventief om problemen te voorkomen. Innogreen heeft een organische gazonmest voor de robot maaier ontwikkeld, perfect om te gebruiken in combinatie met een robotmaaier. Deze organische gazonmest bevat micro-organismen die de (beginnende) viltlaag afbreken. Hierdoor krijgt het gazon weer lucht en kunnen voedingstoffen weer goed opgenomen worden door de bodem. Ook stimuleert de organische gazonmest het bodemleven en geeft organische voeding aan de bodem.
Deze gazonmest voor de robotmaaier lost ook het droogte probleem op dat veroorzaakt wordt door het korte gras! Door de organische stoffen in de mest houdt de bodem meer vocht vast en dat voorkomt uitdroging.
Het resultaat? Een gazon met stevige beworteling en rustig groeiend gras met een mooie groene kleur, zonder vervilting en uitdroging.
Hou je gazon gezond met een robotmaaier
Wij begrijpen heel goed dat je veel liever een robot maaier gebruikt dan een traditionele grasmaaier. Dit is namelijk veel sneller én makkelijker in gebruik. Neem hierbij wel de juiste maatregelen om jouw gazon gezond te houden en gebruik gazonmest voor de robot maaier. Met deze tips en producten gaat dat lukken!
Bonustip
Heeft jouw gazon al schade opgelopen door het te kort maaien of de vervilting? Geen zorgen, dat valt namelijk ook te redden! Met Advanta graszaad Recover 2 zijn kale plekken in no time weer opgevuld. Dit graszaad kiemt en vestigt heel snel waardoor jouw gazon binnen de kortste keren weer als nieuw is.
We hebben alle producten voor een diepgroen, vol en gezond gazon bij elkaar gevoegd in een voordelig pakket. Het robotmaaier gazonpakket bevat korrelkalk, robotmaaier gazonmest en graszaad. Alles in de perfecte verhouding en met een duidelijke gebruiksinstructie.
Lees verder
Onderhoud tuin
Onderhoud groendak? 4 Tips voor een groen groendak
Zoals elk plantje heeft sedum ook verzorging nodig. Geen zorgen,..
Lees meerKamerplanten
Kamerplanten verpotten doe je zo!
Of je hele huis al vol staat met kamerplanten, of..
Lees meerKamerplanten
Hoe overleven jouw kamerplanten de zomervakantie? 6 tips!
De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin veel..
Lees meerGazon
Organische mest vs. kunstmest. Wat zijn de voor- en nadelen?
Planten groeien niet uit zichzelf, ze hebben voeding nodig. Je..
Lees meer
Instagram