Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon Varenrouwmug / rouwvliegjes bestrijden

Varenrouwmug / rouwvliegjes bestrijden

De varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegjes zijn een veelvoorkomend plaaginsect. Varenrouwmuggen komen voor in zowel kamerplanten, kweekkassen als gazons. Varenrouwmuggen leggen hun eitjes in de bodem. Door hun korte levenscyclus, kunnen een paar muggen al snel leiden tot een grote plaag. Rouwvliegjes kunnen je gazon lelijk aantasten. Ze voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Gras zal hierdoor slecht groeien, geel verkleuren en uiteindelijk afsterven.

Varenrouwmug bestrijden
Dr. Botani | Varenrouwmug op gras.

Varenrouwmug / rouwvliegjes herkennen

Varenrouwmuggen komen vooral voor bij een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. De rouwvlieg legt haar eitjes (100-300 stuks!) in de bodem, waarna de larven na enkele dagen uitkomen. Larven van de varenrouwmug zijn te herkennen aan hun glanzende zwarte kop en bijna transparante lichaam van zo’n 3 mm lang. Rouwmuglarven voeden zich met wortels, schimmels of ander organisch materiaal. Zodra ze uit de grond kruipen, beginnen ze direct met het eten van de wortels van het gras.

Een volwassen rouwvliegje lijkt op een fruitvliegje. Het zijn kleine muggen (4-5 mm) met lange poten en heldere vleugels. Een volwassen varenrouwmug steekt niet en leeft ongeveer een week. Ze leggen in die week grote hoeveelheden eitjes, die larven vormen en die ook allemaal weer rouwvliegjes worden. Ook die rouwvliegjes leggen allemaal heel graag weer eitjes. Een plaag is geboren!

Het aantasten van de graswortels door hun larven blijft een terugkerend probleem.

Aaltjes bestellen tegen varenrouwmug
Dr. Botani | Varenrouwmug op gras.

Varenrouwmug opsporen

Omdat varenrouwmuggen zo klein zijn, kan het soms lastig zijn ze op te sporen. Een handig trucje om zeker te weten dat je last hebt van varenrouwmuggen is door gele vangplaten boven het gazon te hangen, bv aan een stok. De varenrouwmugjes worden van nature aangetrokken door de gele kleur, vervolgens blijven ze kleven aan de vangplaat.

Gazonschade door varenrouwmug / rouwvlieg

<p>De grootste schade aan je gazon wordt veroorzaakt door de larven van de varenrouwmug. Zij leven namelijk van graswortels. De wortels worden aangegeten waardoor gras zijn kracht verliest, slecht of nauwelijks meer groeit, geel verkleurt en uiteindelijk afsterft. Varenrouwmuggen zijn daarnaast overdragers van plantenvirussen en schimmels. Ook hierdoor raakt je gazon (en soms ook omliggende planten) verzwakt. Kortom: de varenrouwmug is een plaag waar je snel vanaf wilt!</p>

Lees meer over gazonherstel

Varenrouwmug bestrijden

Als je je gazon wilt behouden, is het noodzakelijk om varenrouwmug te bestrijden. Anders is er binnen de kortste keren niets meer over van je gazon. Gelukkig zijn er verschillende manieren om varenrouwmug in je gazon te bestrijden. De beste en meest efficiënte manier is varenrouwmug biologisch bestrijden met nematoden / aaltjes.

Aaltjes tegen Varenrouwmug

Aaltjes vormen de ideale bestrijding tegen varenrouwmuggen. Eenmaal in de bodem uitgezet, zoeken de aaltjes de larven van de varenrouwmug. De aaltjes dringen deze larven binnen en scheiden een bacterie uit die de larve onmiddellijk doodt. De aaltjes blijven vervolgens net zo lang rondspeuren tot ze alle larven gedood hebben. Wanneer alle larven weg zijn, sterven ook de aaltjes uit. Aaltjes zijn onschadelijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten.

Varenrouwmuggen voorkomen

Als preventieve bestrijding van de varenrouwmug wordt vaak de Hypoaspis miles roofmijt ingezet. Deze roofmijt houdt van vochtige grond, leeft van larven en eitjes en beweegt zich snel door de bodem. Hierdoor krijgen de eitjes van de varenrouwmug geen kans om te ontpoppen. De Hypoaspis miles roofmijt kan echter niets beginnen tegen reeds bestaande varenrouwmuggen. Daarom werkt deze roofmijt vooral preventief. Wij raden aan te beginnen met een dosis van circa 250 roofmijten per m2. Zijn er al varenrouwmuggen aanwezig? Begin dan met een dosis van 500 roofmijten per m2 .

Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket: kalk, mest en graszaad

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

  • Korrelkalk
  • Gazonmest die groei stimuleert
  • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.