Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Dor gras, hoe je dit voorkomt én herstelt
Heeft jouw gazon tijdens warme temperaturen ook last van droog gras? Met een beetje pech lijkt je gazon wel op stro. Bij een uitgedroogd gazon ontstaan er gele of zelfs kale plekken.
Met de juiste voorbereiding kun je dor gras in de zomer prima voorkomen. Is je gras nu toch droog en dood? Dan vertellen we je ook hoe je deze plekken kunt herstellen. Zo geniet je het hele jaar door van een mooi, groen en gezond gazon!
Voorkom droog en dor gras in de zomer
Dor gras kan leiden tot kale plekken
Kies voor de juiste mest, waardoor je gras beter bestand is tegen droogte
Op deze pagina:
Herken je dit? Het lijkt wel of je naar een veld van stro kijkt in plaats van een gazon. Een uitgedroogd gazon kun je herkennen aan droge, dorre, geel/bruine in het gras en soms ook kale plekken.
Dat hoge temperaturen en weinig regen leiden tot een uitgedroogd gazon zal voor niemand een verrassing zijn. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken, of er is sprake van een combinatie van oorzaken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
De voornaamste oorzaak van dor gras zijn hete temperaturen, een felle zon en weinig regen. Vooral tijdens hete zomermaanden komt een uitgedroogd gazon dus veel voor. Hitte en droogte is geen goede combinatie voor je gazon. Gras groeit namelijk het beste wanneer het tussen de 10 en 25 graden is. Is de temperatuur hoger of lager? Dan zal het gras zichzelf beschermen met een groeistop. Door de hete zon kan het gras zelfs verbranden, met kale, gele en droge plekken als gevolg.
Ook heeft gras natuurlijk water nodig om te kunnen groeien. In droge periodes met weinig regen heeft het gras niet alle benodigdheden om te kunnen groeien en droogt het dus uit.
Wanneer je een zanderige bodem hebt, droogt het gras sneller uit. Zandgrond neemt water minder gemakkelijk op, waardoor het gras sneller uitdroogt. Het is bij een zanderige bodem dus nodig om extra te sproeien, vooral in drogere periodes.
Wanneer je je gras te kort maait, is het kwetsbaarder en minder goed bestand tegen weersinvloeden. De kans is dan extra groot dat je gazon uitdroogt in de zomer. De ideale maaihoogte is ongeveer 5 cm.
Als je veel last hebt van onkruid is dat al een eerste teken dat je gazon niet in topconditie is. Op een dichtbegroeid en gezond gazon is er namelijk minder ruimte voor onkruid om te vestigen.
Door onkruid krijgt het gras ook nog eens minder kans om te groeien en droogt het sneller uit.
Naast water, zuurstof en licht heeft je gazon ook andere voedingsstoffen nodig. Deze vind je in een goede samengestelde organische mest. Mist je gazon voedingsstoffen doordat je geen mest gebruikt? Dan is de kans op uitdroging groter.
De organische meststoffen van Dr. Botani zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar verhogen ook de opnamecapaciteit van bijvoorbeeld water. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je gras beter bestand is tegen droogte.
Let op! Bemest je gazon niet meteen bij droog weer
Bij een uitgedroogd gazon heb je misschien de neiging om direct actie te ondernemen en meteen het gazon te bemesten. Je gazon bemesten bij droog en heet weer is echter geen goed idee!
Het gazon zit dan waarschijnlijk in een groeistop en zal dus niet verder groeien en ook geen nieuwe voedingsstoffen opnemen. Wacht met bemesten tot de hitte voorbij is of gebruik enkele dagen een beregening of sproeier om het gazon te bevochtigen en de meststoffen op te laten nemen in de bodem. Zo loop je ook geen risico op verdere verbranding van het gazon door de meststoffen die je er op strooit.
Tijdens de warme zomermaanden kun je jouw gazon een handje helpen door regelmatig te sproeien en het gras goed te onderhouden.
Dé manier om een uitgedroogd gazon te voorkomen is door vaker te sproeien in de zomermaanden, vooral als het weinig regent. Dit is een snelcursus gazon sproeien!
In een warme periode (boven de 20 graden) besproei je het gazon 2 tot 3 keer per week. Onder de 20 graden is 1 tot 2 keer per week genoeg, afhankelijk van de regen en droogte in die periode.
Sproei het gazon het liefst in de ochtend. In de middag is te zon vaak te fel waardoor het water verdampt en het gras kan verbranden. In de avond droogt het water niet snel genoeg, vooral aan het einde van het zomerseizoen. Hierdoor kunnen er schimmels ontstaan.
Hoe lang je sproeit hangt af van de grondsoort. Bij een kleigrond sproei je ongeveer 30 minuten bij 20ºC. Bij een zandgrond sproei je dan een uur.
Lees meer over het besproeien van je gazonNaast goed sproeien zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om een uitgedroogd gazon te voorkomen tijdens de droge en warme zomermaanden. Een gezond gazon heeft namelijk veel minder kans op uitdroging!
Is je gazon toch flink aangetast door de droogte? En knapt het niet op met genoeg water en bemesting? Dan zijn de wortels waarschijnlijk ook aangetast.
Wij leggen je hieronder uit hoe je een beschadigd en uitgedroogd gazon herstelt!
Kale plekken
Zorg er voor dat de plekken vrij zijn van eventuele resten dood gras, maairesten en onkruid. Hark vaste grond wat los en strooi een dunne laag aanplantgrond over de kale plek.
Aanplantgrond
Kies hiervoor een organische grond zoals Structuur Actief. Structuur Actief bevat organische voedingsstoffen en is verrijkt met micro-organismen. Deze unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Na het voorbereiden van de kale plekken zaai je nieuw gras in. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Strooi het zaad gelijkmatig over de plekken heen.
Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een speciale mest voor herstel.
Deze organische samengestelde mest stimuleert de groei van wortels en het jonge gras. Het voedt de bodem nog lang na gebruik, vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen. Jouw gazon is binnen de kortste keren weer helemaal dichtgegroeid! Daarnaast bevordert deze meststof ook een diepgroene kleur en biedt weerstand tegen ziektes.
Regent het niet? Dan is het belangrijk om goed te sproeien. Zorg dat de ingezaaide plekken vochtig blijven tot het kiemen van het zaad en nog 2 weken er na. Sproei met een lichte straal zodat het graszaad niet gelijk wegspoelt. Je kunt jong gras beter in kleine hoeveelheden sproeien.
Let op: dit geldt alleen voor jong gras. Bij volgroeid, ouder gras kun je geef je liever in één keer veel water. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te beluchten / verticuteren, kalk te strooien en mesten.
Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor hetzelfde gras als je gebruikt hebt om de kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.