Home Gazon Gazon met een tekort aan voedingsstoffen, zuurstof, zonlicht, of water Droog gras

Dor, droog of dood gras door uitdroging

Dor gras, hoe je dit voorkomt én herstelt

Heeft jouw gazon tijdens warme temperaturen ook last van droog gras? Met een beetje pech lijkt je gazon wel op stro. Bij een uitgedroogd gazon ontstaan er gele of zelfs kale plekken.

Met de juiste voorbereiding kun je dor gras in de zomer prima voorkomen. Is je gras nu toch droog en dood? Dan vertellen we je ook hoe je deze plekken kunt herstellen. Zo geniet je het hele jaar door van een mooi, groen en gezond gazon!

Stappenplan gazon herstellen na droogte
Een dor gazon door droogte en warmte | Dr. Botani
 • Voorkom droog en dor gras in de zomer

 • Dor gras kan leiden tot kale plekken

 • Kies voor de juiste mest, waardoor je gras beter bestand is tegen droogte

 • Voorkom droog en dor gras in de zomer
 • Dor gras kan leiden tot kale plekken
 • Kies voor de juiste mest, waardoor je gras beter bestand is tegen droogte

Uitgedroogd gazon herstellen

Herken je dit? Het lijkt wel of je naar een veld van stro kijkt in plaats van een gazon. Een uitgedroogd gazon kun je herkennen aan droge, dorre, geel/bruine in het gras en soms ook kale plekken.

Dor gras herstellen

Met organische mest en graszaad van Dr. Botani herstel je dor gras in no time.

Graszó, organische gazonmest

 • Zorgt voor een rustige groei en mooie diep groene kleur
 • Vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen
 • Je gras is beter bestand tegen droogte

Graszaad, voor snel herstel

 • Creëert razendsnel een mooi, groen grasveld
 • Gras dat tegen een stootje kan
 • Kan ook gebruikt worden op droge en schaduwplekken

Oorzaken van dor gras

Dat hoge temperaturen en weinig regen leiden tot een uitgedroogd gazon zal voor niemand een verrassing zijn. Maar er zijn nog meer mogelijke oorzaken, of er is sprake van een combinatie van oorzaken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

1. Dor gras door hete temperaturen

De voornaamste oorzaak van dor gras zijn hete temperaturen, een felle zon en weinig regen. Vooral tijdens hete zomermaanden komt een uitgedroogd gazon dus veel voor. Hitte en droogte is geen goede combinatie voor je gazon. Gras groeit namelijk het beste wanneer het tussen de 10 en 25 graden is. Is de temperatuur hoger of lager? Dan zal het gras zichzelf beschermen met een groeistop. Door de hete zon kan het gras zelfs verbranden, met kale, gele en droge plekken als gevolg.

Ook heeft gras natuurlijk water nodig om te kunnen groeien. In droge periodes met weinig regen heeft het gras niet alle benodigdheden om te kunnen groeien en droogt het dus uit.

2. Droog gras door zanderige bodem

Wanneer je een zanderige bodem hebt, droogt het gras sneller uit. Zandgrond neemt water minder gemakkelijk op, waardoor het gras sneller uitdroogt. Het is bij een zanderige bodem dus nodig om extra te sproeien, vooral in drogere periodes.

3. Gras te kort gemaaid

Wanneer je je gras te kort maait, is het kwetsbaarder en minder goed bestand tegen weersinvloeden. De kans is dan extra groot dat je gazon uitdroogt in de zomer. De ideale maaihoogte is ongeveer 5 cm.

4. Onkruid

Als je veel last hebt van onkruid is dat al een eerste teken dat je gazon niet in topconditie is. Op een dichtbegroeid en gezond gazon is er namelijk minder ruimte voor onkruid om te vestigen.

Door onkruid krijgt het gras ook nog eens minder kans om te groeien en droogt het sneller uit.

5. Uitgedroogd gazon door te weinig mest

Naast water, zuurstof en licht heeft je gazon ook andere voedingsstoffen nodig. Deze vind je in een goede samengestelde organische mest. Mist je gazon voedingsstoffen doordat je geen mest gebruikt? Dan is de kans op uitdroging groter.

De organische meststoffen van Dr. Botani zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar verhogen ook de opnamecapaciteit van bijvoorbeeld water. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je gras beter bestand is tegen droogte.

Let op! Bemest je gazon niet meteen bij droog weer

Bij een uitgedroogd gazon heb je misschien de neiging om direct actie te ondernemen en meteen het gazon te bemesten. Je gazon bemesten bij droog en heet weer is echter geen goed idee!

Het gazon zit dan waarschijnlijk in een groeistop en zal dus niet verder groeien en ook geen nieuwe voedingsstoffen opnemen. Wacht met bemesten tot de hitte voorbij is of gebruik enkele dagen een beregening of sproeier om het gazon te bevochtigen en de meststoffen op te laten nemen in de bodem. Zo loop je ook geen risico op verdere verbranding van het gazon door de meststoffen die je er op strooit.

Droog gras voorkomen

Tijdens de warme zomermaanden kun je jouw gazon een handje helpen door regelmatig te sproeien en het gras goed te onderhouden.

Gras sproeien | Dr. Botani

Snelcursus gazon sproeien

Dé manier om een uitgedroogd gazon te voorkomen is door vaker te sproeien in de zomermaanden, vooral als het weinig regent. Dit is een snelcursus gazon sproeien!

Hoe vaak moet je je gazon sproeien?

In een warme periode (boven de 20 graden) besproei je het gazon 2 tot 3 keer per week. Onder de 20 graden is 1 tot 2 keer per week genoeg, afhankelijk van de regen en droogte in die periode.

Wanneer moet je het gazon sproeien?

Sproei het gazon het liefst in de ochtend. In de middag is te zon vaak te fel waardoor het water verdampt en het gras kan verbranden. In de avond droogt het water niet snel genoeg, vooral aan het einde van het zomerseizoen. Hierdoor kunnen er schimmels ontstaan.

Hoe lang moet je je gazon sproeien?

Hoe lang je sproeit hangt af van de grondsoort. Bij een kleigrond sproei je ongeveer 30 minuten bij 20ºC. Bij een zandgrond sproei je dan een uur.

Lees meer over het besproeien van je gazon
Dr. Botani | Uitgedroogd gras.

Verzorgingstips tegen dor gras in de zomer

Naast goed sproeien zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om een uitgedroogd gazon te voorkomen tijdens de droge en warme zomermaanden. Een gezond gazon heeft namelijk veel minder kans op uitdroging!

De tips:

 • Maai het gazon in de zomer niet te kort. Een gazon dat er dor of droog uitziet kun je beter helemaal niet maaien.
 • Bemest je gazon met een goede organische mest. De organische meststoffen van Dr. Botani zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar verhogen ook de opnamecapaciteit van bijvoorbeeld water. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je gras beter bestand is tegen droogte.
 • Laat je gazon in drogere periodes vooral met rust. Het gras is in deze periode extra kwetsbaar en kan dus snel beschadigen. Voorkom dat er te veel op gelopen of gespeeld wordt.
Download ons gazon onderhoud schema, het hele jaar onderhoud in 1 handig overzicht

Stappenplan gazon herstellen bij dor gras

Is je gazon toch flink aangetast door de droogte? En knapt het niet op met genoeg water en bemesting? Dan zijn de wortels waarschijnlijk ook aangetast.

Wij leggen je hieronder uit hoe je een beschadigd en uitgedroogd gazon herstelt!

Lees meer over gazononderhoud
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Alles in perfect afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Herstel gazon bio, gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.