Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien en om groen en gezond te blijven. Veel Nederlandse gazons liggen echter (gedeeltelijk) in de schaduw. Hierdoor kunnen er verkleuringen optreden in het gazon en kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Ook is gras in de schaduw gevoeliger voor onkruid zoals mos. Een gazon in de schaduw vraagt dan ook om extra verzorging.
Voorkom kale plekken door het juiste graszaad te gebruiken
Mos in je gazon op schaduwplekken is eenvoudig aan te pakken
Voorkom verkleuring met de juiste verzorging
Op deze pagina:
Waarschijnlijk liggen er stukken van je gazon wel eens in de schaduw, bijvoorbeeld door een hoge muur, boom of grote struiken. Dit is nog geen reden tot zorgen. Als (delen van) je gazon minder dan 4 uur zonlicht krijgt, spreek je van een gazon dat in de schaduw ligt. En dus speciale verzorging nodig heeft.
Gras dat in de schaduw ligt is dunner dan gras dat veel / altijd in de zon ligt. Hierdoor kunnen er al snel gele of zelfs kale plekken ontstaan in je gazon. Ook krijgt onkruid – en dan met name mos – alle kans om te groeien.
Wanneer je gras te weinig zonlicht krijgt – en je het niet op de juiste manier verzorgd- kan het flink beschadigd raken. Dit zijn de verschillende soorten schade die je kunt verwachten.
Gras dat altijd in de schaduw ligt is dunner dan gras dat constant zonlicht krijgt. Geef je het gazon niet de juiste verzorging? Dan ontstaan er snel gele of kale plekken.
Herstel deze plekken door speciaal graszaad te gebruiken voor in de schaduw. Zo kun je toch een dichte gazon hebben in de schaduw.
Mos groeit goed in de schaduw. Gras niet. Hierdoor wint mos vaak terrein in schaduwrijke tuinen. Ligt jouw gazon (deels) in de schaduw door bijvoorbeeld je huis, een grote boom of struiken? Dan is de kans groot dat hier mos ontstaat. De schaduw zorgt er tevens voor dat het gazon langer nat blijft. Omstandigheden waarin mos zich prima thuisvoelt, maar je gras helaas niet.
Gras in de schaduw is ook dunner. In een dun gazon met kale plekken krijgt onkruid en mos alle kans om te groeien. Gras in de schaduw wordt dus snel overgenomen door onkruid.
Een prima oplossing is om aan het begin van het seizoen kalk op het gazon te strooien om de PH te onderhouden. Na 3 weken strooi je een speciale mest, Mosvrij Gazonmix om de mos te laten verdwijnen.
Maand | Opmerking | Product |
Januari / Februari | Mits er geen vorst is | Kalk op gazon strooien |
Maart | Minimaal 3 weken na het kalken | Bemesten met organische mosvrij gazonmest |
Juni | Als er nog steeds mos is | Bemesten met organische mosvrij gazonmest |
Juni | Als je geen last meer hebt van mos | Bemesten met organische gazonmest, Graszo |
September | 3 maanden na de vorige mestbeurt | Bemesten met najaarsmest vanaf september |
Gras dat in de schaduw ligt, vraagt om een specifieke verzorging en moet anders onderhouden worden dan gras dat voldoende zonlicht krijgt. Dit zijn de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden:
Een gazon dat in de schaduw ligt, mag niet te kort gemaaid worden. Houd een hoogte aan van minimaal 5 cm. Het is ook niet nodig om het gras heel vaak te maaien; het groeit namelijk ook niet zo snel als het in de schaduw ligt. Zo eens in de 2-3 weken in de lente en zomer is meer dan voldoende. In de herfst en de winter mag het zelfs nog minder.
Tip: Voorkom mos in je gazon door goed de maairesten te verwijderen na het maaien.
Gras in de schaduw droogt minder snel uit en hoeft dus ook minder vaak besproeid te worden. Zodra je constateert dat je gazon in de schaduw gele, dorre plekken begint te vertonen, is het wel nodig om het gras goed te besproeien. Geef het gras gerust zo’n 20 liter water per m2.
Gras in de schaduw wortelt minder goed dan gras in het zonlicht. Een schaduwgazon moet dan ook regelmatig bijgezaaid worden om kale plekken te voorkomen. Gebruik hiervoor speciaal graszaad voor in de schaduw. Het gras uit deze zaadmengsels zijn beter bestand tegen schaduw. De grassprieten zullen bovendien dichter tegen elkaar aan groeien.
Omdat een gazon in de schaduw ontzettend gevoelig is voor mos en ander onkruid, is het verstandig om minimaal 1x per jaar te verticuteren. Hierbij haal je dood organisch materiaal tussen het gras vandaan, zodat nieuw gras alle ruimte krijgt om te groeien. Doe dat het liefst in het voorjaar en – wanneer dat niet genoeg blijkt – nogmaals in september.
Lees hier meer over het gras verticuteren
Een gazon in de schaduw heeft meer kans op mosvorming. Mos kun je voorkomen door korrelkalk te gebruiken. Door te bekalken houd je de pH-waarde van de grond op peil. Hierdoor heeft mos minder kans meer om te groeien.
Het is belangrijk om de bodem gezond te houden en een goede gazonmest te gebruiken. Gebruik speciale mest tegen mos in het voorjaar, en speciale najaarsmest gedurende het najaar. Je kunt het beste om de 3 maanden mesten. Is de mos verdwenen? Dan kun je in de zomer een all round organische mest gebruiken,
Deze organische mesten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, waardoor je gazon gezond en groen blijft.
Als je gras in de schaduw ligt, wil je schade natuurlijk voorkomen. Er zijn 2 dingen die je kunt doen:
De eerste optie is om meer zonlicht toe te laten op je gazon, bijvoorbeeld door bomen of struiken die het zonlicht blokkeren (gedeeltelijk) te snoeien. Dit is natuurlijk niet altijd realistisch.
Is het niet mogelijk om meer zonlicht toe te laten, bijvoorbeeld omdat de schaduw veroorzaakt wordt door een muur of hek? Dan is goede verzorging extra belangrijk. Volg onze tips hierboven op om schade te voorkomen.
Dan is het belangrijk om ook speciale, organische gazonmest te gebruiken om jouw gazon gezond te houden. RoboGazonMix is van hovenierskwaliteit, verbetert het gras én lost veel voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door robotmaaiers.
Organische gazonmest voor een robotmaaier:
Is je gazon aangetast door een tekort aan zonlicht? Dan zul je nieuw gras moeten inzaaien. In ons stappenplan vertellen we je hoe je een schaduwgazon in no time herstelt.
Kale plekken
Zorg er voor dat de plekken vrij zijn van eventuele resten dood gras. Hark vaste grond wat los en strooi een dunne laag aanplantgrond over de kale plek.
Aanplantgrond
Kies hiervoor een organische grond zoals Structuur Actief. Structuur Actief bevat organische voedingsstoffen en is verrijkt met micro-organismen. Deze unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Na het opvullen van de gaten en / of herstellen van de kale plekken zaai je nieuw gras in.
Advanta Tredvast is graszaad speciaal voor een gazon in de schaduw. Dit schaduwgras bestaat uit grassoorten die goedbestand zijn tegen schaduw en droogte. Dit graszaad zorgt voor een strak siergazon, dat je ook nog eens kort kunt maaien.
Strooi het zaad gelijkmatig over de plekken heen. Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een speciale mest voor herstel. Deze organische samengestelde mest stimuleert de groei van wortels en het jonge gras. Het voedt de bodem nog lang na gebruik, vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen. Jouw gazon is binnen de kortste keren weer helemaal dichtgegroeid! Daarnaast bevordert deze meststof ook een diepgroene kleur en biedt weerstand tegen ziektes.
Heb je veel last van mos? Gebruik dan een speciale mest, mosvrij gazon mix. Deze mest bevat bacteriën die het mos bestrijden, geeft voeding, stimuleert het bodemleven en laat de wortels van je gras sneller groeien.
Na het inzaaien van graszaad is het belangrijk om het gazon vochtig te houden totdat het graszaad geworteld is.
Geef een gazon in de schaduw niet te veel water. Het duurt namelijk langer voordat gras in de schaduw opgedroogd is. Hierdoor heb je ook meer kans op schimmels of ziektes. Besproei bij voorkeur het gazon in de ochtend en geef niet te veel water in één keer.
Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te beluchten / verticuteren, kalk te strooien en mesten.
Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor hetzelfde gras als je gebruikt hebt om de kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.