Home Gazon Gazon met een tekort aan voedingsstoffen, zuurstof, zonlicht, of water Gras in schaduw

Gras in schaduw

Gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien en om groen en gezond te blijven. Veel Nederlandse gazons liggen echter (gedeeltelijk) in de schaduw. Hierdoor kunnen er verkleuringen optreden in het gazon en kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Ook is gras in de schaduw gevoeliger voor onkruid zoals mos. Een gazon in de schaduw vraagt dan ook om extra verzorging.

Dr. Botani | Schaduw op gras.
Gras in de schaduw verzorgen
Home Gazon Gazon met een tekort aan voedingsstoffen, zuurstof, zonlicht, of water Gras in schaduw

Gras in de schaduw

Hoe je een gazon in de schaduw het beste verzorgt en schade voorkomt

Gras heeft naast water en voedingsstoffen ook voldoende zonlicht nodig om groen en gezond te blijven. Veel Nederlandse gazons liggen echter (gedeeltelijk) in de schaduw. Dit tekort aan zonlicht kan zorgen voor verkleuringen in het gazon, met kale plekken als gevolg. Gras in de schaduw is ook gevoeliger voor onkruid zoals mos.

Een gazon in de schaduw lijkt dus een onmogelijke klus, maar dat is het zeker niet. Met het juiste schaduwgras én verzorging blijft jouw gazon zelfs in de schaduw tiptop!

Gras in de schaduw verzorgen
Dr. Botani | Schaduw op gras.
 • Voorkom kale plekken door het juiste graszaad te gebruiken

 • Mos in je gazon op schaduwplekken is eenvoudig aan te pakken

 • Voorkom verkleuring met de juiste verzorging

 • Voorkom kale plekken door het juiste graszaad te gebruiken

 • Mos in je gazon op schaduwplekken is eenvoudig aan te pakken

 • Voorkom verkleuringen met de juiste verzorging

Wanneer spreken we van gras in de schaduw?

Waarschijnlijk liggen er stukken van je gazon wel eens in de schaduw, bijvoorbeeld door een hoge muur, boom of grote struiken. Dit is nog geen reden tot zorgen. Als (delen van) je gazon minder dan 4 uur zonlicht krijgt, spreek je van een gazon dat in de schaduw ligt. En dus speciale verzorging nodig heeft.

Gras dat in de schaduw ligt is dunner dan gras dat veel / altijd in de zon ligt. Hierdoor kunnen er al snel gele of zelfs kale plekken ontstaan in je gazon. Ook krijgt onkruid – en dan met name mos – alle kans om te groeien.

Schaduwgras starterspakket

Met speciaal graszaad en de juiste verzorging is jouw gazon binnen no time vol, groen en gezond, zelfs in de schaduw.

Graszaad voor in de schaduw:

 • Fijnbladig gras van hovenierskwaliteit
 • Goede schaduw- en droogtetolerantie
 • Hoge zode dichtheid, dichte grasmat

GrasZó, organische gazonmest

 • Maakt het gazon gezond, diepgroen en sterk
 • Bevordert wortelgroei en voedt de bodem lang na gebruik
 • Beschermt het gazon tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden

Schade wanneer je gazon in de schaduw ligt

Wanneer je gras te weinig zonlicht krijgt – en je het niet op de juiste manier verzorgd- kan het flink beschadigd raken. Dit zijn de verschillende soorten schade die je kunt verwachten.

gele en kale plekken in gazon door schaduw | Dr. Botani

Gras in de schaduw veroorzaakt gele of kale plekken

Gras dat altijd in de schaduw ligt is dunner dan gras dat constant zonlicht krijgt. Geef je het gazon niet de juiste verzorging? Dan ontstaan er snel gele of kale plekken.

Herstel deze plekken door speciaal graszaad te gebruiken voor in de schaduw. Zo kun je toch een dichte gazon hebben in de schaduw.

Dr. Botani | Mos in gazon

Onkruid en mos in gazon door schaduw

Mos groeit goed in de schaduw. Gras niet. Hierdoor wint mos vaak terrein in schaduwrijke tuinen. Ligt jouw gazon (deels) in de schaduw door bijvoorbeeld je huis, een grote boom of struiken? Dan is de kans groot dat hier mos ontstaat. De schaduw zorgt er tevens voor dat het gazon langer nat blijft. Omstandigheden waarin mos zich prima thuisvoelt, maar je gras helaas niet.  

Gras in de schaduw is ook dunner. In een dun gazon met kale plekken krijgt onkruid en mos alle kans om te groeien. Gras in de schaduw wordt dus snel overgenomen door onkruid.

Kalk 

Een prima oplossing is om aan het begin van het seizoen kalk op het gazon te strooien om de PH te onderhouden. Na 3 weken strooi je een speciale mest, Mosvrij Gazonmix om de mos te laten verdwijnen.

Mos bestrijden en voorkomen: jaarplan

 

Maand Opmerking Product
     
Januari / Februari Mits er geen vorst is Kalk op gazon strooien 
Maart  Minimaal 3 weken na het kalken Bemesten met organische mosvrij gazonmest
     
Juni Als er nog steeds mos is Bemesten met organische mosvrij gazonmest
Juni Als je geen last meer hebt van mos Bemesten met organische gazonmest, Graszo
     
September 3 maanden na de vorige mestbeurt Bemesten met najaarsmest vanaf september

Gras in de schaduw verzorgen

Gras dat in de schaduw ligt, vraagt om een specifieke verzorging en moet anders onderhouden worden dan gras dat voldoende zonlicht krijgt. Dit zijn de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden:

1. Gras in de schaduw maaien

Een gazon dat in de schaduw ligt, mag niet te kort gemaaid worden. Houd een hoogte aan van minimaal 5 cm. Het is ook niet nodig om het gras heel vaak te maaien; het groeit namelijk ook niet zo snel als het in de schaduw ligt. Zo eens in de 2-3 weken in de lente en zomer is meer dan voldoende. In de herfst en de winter mag het zelfs nog minder.

Tip: Voorkom mos in je gazon door goed de maairesten te verwijderen na het maaien.

2. Gras in de schaduw besproeien

Gras in de schaduw droogt minder snel uit en hoeft dus ook minder vaak besproeid te worden. Zodra je constateert dat je gazon in de schaduw gele, dorre plekken begint te vertonen, is het wel nodig om het gras goed te besproeien. Geef het gras gerust zo’n 20 liter water per m2.

3. Gras in schaduw bijzaaien

Gras in de schaduw wortelt minder goed dan gras in het zonlicht. Een schaduwgazon moet dan ook regelmatig bijgezaaid worden om kale plekken te voorkomen. Gebruik hiervoor speciaal graszaad voor in de schaduw. Het gras uit deze zaadmengsels zijn beter bestand tegen schaduw. De grassprieten zullen bovendien dichter tegen elkaar aan groeien.

4. Gras in de schaduw verticuteren

Omdat een gazon in de schaduw ontzettend gevoelig is voor mos en ander onkruid, is het verstandig om minimaal 1x per jaar te verticuteren. Hierbij haal je dood organisch materiaal tussen het gras vandaan, zodat nieuw gras alle ruimte krijgt om te groeien. Doe dat het liefst in het voorjaar en – wanneer dat niet genoeg blijkt – nogmaals in september.

Lees hier meer over het gras verticuteren

5. Gras in de schaduw bestrooien met kalk

Een gazon in de schaduw heeft meer kans op mosvorming. Mos kun je voorkomen door korrelkalk te gebruiken. Door te bekalken houd je de pH-waarde van de grond op peil. Hierdoor heeft mos minder kans meer om te groeien.

6. Gras in de schaduw bemesten

Het is belangrijk om de bodem gezond te houden en een goede gazonmest te gebruiken. Gebruik speciale mest tegen mos in het voorjaar, en speciale najaarsmest gedurende het najaar. Je kunt het beste om de 3 maanden mesten. Is de mos verdwenen? Dan kun je in de zomer een all round organische mest gebruiken, 

Deze organische mesten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, waardoor je gazon gezond en groen blijft.

Voedingsstoffen en zuurgraad

Meststof
Met de organische meststof Mosvrij Gazonmix verdwijnt na ongeveer 2 weken het mos. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten ontwikkelt de beworteling van het gras positief, wat resulteert in een snel herstel van de grasmat.

Kalk
Mos houdt van een zure bodem en kalk helpt heeft hier invloed op. Door het strooien van Dr. Botani korrelkalk wordt de PH onderhouden of verhoogd (afhankelijk van de dosering).
Een tweede functie van deze kalk is dat er calcium aan de bodem wordt toegevoegd en de structuur wordt verbeterd. Dat is mooi meegenomen!

Voorkomen van kale / gele plekken en mos door schaduw

Als je gras in de schaduw ligt, wil je schade natuurlijk voorkomen. Er zijn 2 dingen die je kunt doen:

1. Meer zonlicht

De eerste optie is om meer zonlicht toe te laten op je gazon, bijvoorbeeld door bomen of struiken die het zonlicht blokkeren (gedeeltelijk) te snoeien. Dit is natuurlijk niet altijd realistisch.

2. Goede verzorging

Is het niet mogelijk om meer zonlicht toe te laten, bijvoorbeeld omdat de schaduw veroorzaakt wordt door een muur of hek? Dan is goede verzorging extra belangrijk. Volg onze tips hierboven op om schade te voorkomen.

Gebruik je een robot grasmaaier?

Dan is het belangrijk om ook speciale, organische gazonmest te gebruiken om jouw gazon gezond te houden. RoboGazonMix is van hovenierskwaliteit, verbetert het gras én lost veel voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door robotmaaiers.

Organische gazonmest voor een robotmaaier:

 • Bestrijdt vervilting en vervetting
 • Bevordert beworteling en bodemleven
 • Creëert hogere droogtetolerantie
 • Verhoogt weerstand van het gras

Stappenplan gras in de schaduw herstellen

Is je gazon aangetast door een tekort aan zonlicht? Dan zul je nieuw gras moeten inzaaien. In ons stappenplan vertellen we je hoe je een schaduwgazon in no time herstelt.

Lees meer over verticuteren Lees meer over gazon onderhoud per seizoen

Aanplantgrond

Graszaad

Organische mest

Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Alles in perfect afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Herstel gazon bio, gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.