Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Sneeuwschimmel in gras

Sneeuwschimmel bestrijden en voorkomen in je gazon

Sneeuwschimmel bestrijden is een noodzaak om je gazon weer gazon te maken. Het is een schimmelziekte in je gras komt vooral voor in de herfst / winter tot voorjaar, wanneer de temperatuur van de bodem tussen 0 en 8℃ zakt.

Sneeuwschimmel is eenvoudig te herkennen door de vochtige plekken in het gras, bedekt met wit pluis. Omdat sneeuwschimmel je gazon lelijk kan aantasten en het gras bovendien laat afsterven, is het belangrijk om deze gazonschimmel snel te bestrijden.

Stappenplan sneeuwschimmel bestrijden
Dr Botani Sneeuwschimmel
  • Voorkom schimmels in je gazon

  • Voorkom ziek gras door een gebrek aan voedingsstoffen

  • Een volle grasmat voorkomt onkruid

  • Voorkom schimmels in je gazon

  • Voorkom ziek gras door een gebrek aan voedingsstoffen

  • Een volle grasmat voorkomt onkruid

Sneeuwschimmel bestrijden in je gazon

Sneeuwschimmel bestrijden is een noodzaak voor een gezond gazon. De wortels van je gras worden namelijk ook aangetast waardoor het gras kan afsterven.  Sneeuwschimmel is vooral een indicatie van een voedings- en beluchtingprobleem van het gras. Dit kun je gelukkig gedurende het jaar herstellen waardoor je gazon weer sterk en gezond wordt.

Voorkom ziektes en schimmels

Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te verticuterenkalk te strooien en mesten.

Een gazon met sneeuwschimmel heeft een hoge PH, een tekort aan kali en teveel stikstof in het najaar. Gebruik een mest dat hierop afgestemd is, Dr. Botani gazonmest, in maart/april en in juni/juli. Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten heeft het gras een rustige groei en verhoogde weerstand, de mix stimuleert het bodemleven en vermindert en voorkomt vervilting.

Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. 

Sneeuwschimmel herkennen

Sneeuwschimmel is eenvoudig te herkennen. Het begint als kleine, waterige plekken in het gazon van zo’n 4-6 cm. Wanneer sneeuwschimmel niet behandeld wordt, kan het zich al snel uitbreiden tot plekken van wel 25-30 cm groot.

De plekken in het gazon zijn eerst waterig en wit en daarna verkleuren ze naar geel, oranje of bruin, omringd door een donkerbruine rand. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, kunnen er tevens witte pluizen ontstaan op de plekken. Vandaar de naam sneeuwschimmel.

Mest kopen tegen sneeuwschimmel

Oorzaak sneeuwschimmel in je gazon

Sneeuwschimmel kan in ieder gazon voorkomen. Meestal zal dit gebeuren in de periode herfst / winter tot voorjaar. Sneeuwschimmel gedijt het best bij temperaturen tussen de 0-8 graden. Vaak is er sprake van een hoge PH waarde en/of een tekort aan kali en teveel stikstof in het najaar. Sneeuwschimmel ontstaat vaak in een vochtige periode na een warme en droge zomer. 

Stikstofgehalte van je gazon
Hoewel stikstof een belangrijke voedingsstof is voor gras, werkt een teveel aan stikstof in het najaar juist averechts. Bemest je je gazon te laat in het jaar nog met stikstofhoudende mest, dan kan het gras de stikstof niet op tijd opnemen en zullen de restanten sneeuwschimmel veroorzaken.

Sneeuw op je gazon
Aangedrukte sneeuw. Als er sneeuw op je gazon ligt, loop er dan niet overheen! Hierdoor druk je de sneeuw aan, waardoor het er veel langer over doet om te smelten. En dan ligt sneeuwschimmel op de loer.

Verdicht gazon
Een gazon dat geen goede structuur heeft en verdicht is, blijft lang nat. Dit maakt je gazon extra gevoelig voor sneeuwschimmel. Je gras en de wortels van je gras hebben naast voeding en water ook zuurstof nodig. Door je gazon te beluchten kan het water snel weg en krijgen de wortels zuurstof.

Sneeuwschimmel bestrijden
Het is absoluut noodzakelijk om sneeuwschimmel te bestrijden. Het kan namelijk leiden tot afsterven van het aangetaste gazon. Sneeuwschimmel zal uit zichzelf ook niet zomaar verdwijnen. Daar komt bij dat sneeuwschimmel ontzettend besmettelijk is en zich snel zal verspreiden over het hele gazon.

Stappenplan sneeuwschimmel bestrijden en voorkomen in je gazon

Het is absoluut noodzakelijk om sneeuwschimmel te bestrijden. Het kan namelijk leiden tot afsterven van het aangetaste gazon. Sneeuwschimmel zal uit zichzelf ook niet zomaar verdwijnen. Daar komt bij dat sneeuwschimmel ontzettend besmettelijk is en zich snel zal verspreiden over het hele gazon

Gazonmest

Najaarsbemesting

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.