Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Hier en daar wat mieren in je gazon kan helemaal geen kwaad. Mieren hebben zelfs positieve eigenschappen voor je gazon. Heb je echter last van een mierenplaag of mierennesten in je tuin? Dan is het een ander verhaal. Dit kan veel schade veroorzaken. Er ontstaan zandhopen, het gras kan verzakken en mieren kunnen vogels aantrekken. Wij leggen je uit hoe je mieren kunt bestrijden in je gazon.
Voorkom zandhopen en kale plekken in je gazon
Tunnels van mieren kunnen je gras laten verzakken
Voorkom dat onkruid meer kans krijgt in je gazon door de kale plekken / plekjes
Op deze pagina:
Op elk gazon kom je wel mieren tegen. Deze kleine beestjes zijn werkelijk overal en dit is niks om je zorgen over te maken. Mieren worden echter wel schadelijk wanneer er sprake is van een mierenplaag.
Een plaag herken je aan een mierennest in je gazon. Dit zijn zandhopen met kleine gaatjes erin. Een mierennest zit van boven tot onder stampvol met mieren.
Heb je één mierennest in je gazon? Dan is de kans groot dat andere mierennesten snel zullen volgen.
Een mierenplaag kan je gazon op verschillende manieren beschadigen en aantasten.
Omdat mieren tunnels graven, ontstaan er zandhoopjes in je gazon. Bij een mierenplaag worden het er al snel zoveel dat het gras voedingsstoffen, water en zuurstof niet meer kan opnemen. Tevens ontstaan er door de zandhopen grote kale plekken in je gazon.
Het massaal graven van tunneltjes onder je gazon, kan er ook voor zorgen dat je gras verzakt.
Aaltjes bestellen tegen mierenOmdat mieren tunnels graven, verspreiden ze ook onkruidzaden. Hierdoor staat je gazon al snel vol onkruid.
Mieren hebben een hoog eiwitgehalte en zijn daarmee een voedzame snack voor vogels. Vogels pikken je gras kapot en eten graszaad.
De kale plekken die achterblijven, zijn bovendien gevoeliger voor onkruid. De zaadjes van het onkruid kunnen gemakkelijker kiemen en wortelen.
Mieren leven en werken vaak samen met bladluizen, zij beschermen de bladluis tegen natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestje en gaasvliegen) en verplaatsen de bladluizen zelfs naar nieuwe verse gewassen of betere plekken! In ruil hiervoor mogen de mieren de bladluizen melken. De bladluis leeft namelijk van sap dat ze uit planten halen, alleen zit er meer suiker in dan de bladluis nodig heeft. Het overschot wordt afgegeven aan de mieren in de vorm van honingdauw.
Mieren vind je in elke tuin wel terug. En gelukkig! Want mieren zijn namelijk nuttige insecten. Het zijn echte ‘opruimers’ die leven van dode plantenresten, onkruid en plaagdieren zoals emelten en engerlingen.
In feite kun je dus zeggen dat een gezonde dosis mieren in je gazon ergere plagen in je tuin voorkomt.
Een oud trucje dat veel gebruikt wordt is het gieten van kokend water over een mierennest. Het kokend water doodt een deel van de mieren, maar lang nooit allemaal. Het mierennest loopt namelijk tot diep in de grond, waar het kokend water niet bij komt. De enige manier om alle mieren te doden is daarom met aaltjes. Deze beestjes verspreiden zich in de bodem en kunnen zo alle mieren doden.
Wanneer je last hebt van een mierennest in je tuin, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig zijn mieren gemakkelijk te bestrijden met aaltjes tegen mieren.
Wij leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je een mierenplaag in je gazon bestrijdt en je gazon daarna weer zoals nieuw krijgt.
Om de mieren in je tuin te bestrijden, zet je aaltjes uit, hun natuurlijke vijanden. Je mengt de aaltjes met water en verspreidt ze met een gieter over je gazon. De aaltjes gaan vervolgens hun werk doen. Je kunt mieren het best bestrijden bij een temperatuur van 10 °C tot 30 °C
In onderstaand filmpje laten we stap voor stap zien hoe je aaltjes tegen mieren gebruikt. Bij de aaltjes zit overigens ook een duidelijke handleiding met handige tips & tricks.
Op deze pagina:
Hebben de mieren voor zandhopen gezorgd? Haal de overtollige grond weg en stamp het voorzichtig aan. Vul de ondergrondse gangen op met een aanplantgrond. Zo voorkom je verzakkingen in je tuin.
Op de plekken van de mierennesten zijn waarschijnlijk flinke kale plekken ontstaan. Deze kun je gelukkig makkelijk opvullen door nieuw gras in te zaaien.
Gebruik hiervoor graszaad voor het herstel van je gazon. Dit kiemt en vestigt snel, waardoor de kale plekken binnen de kortste keren weer opgevuld zijn. Strooi het graszaad gelijkmatig over het gazon of de kale plekken in je gazon heen. Je kunt dit met de hand doen, maar voor grotere oppervlaktes is een strooiwagen ook handig.
Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een organische mest, Graszó.
Dit is een organische mest met humuszuren en micro-organismen die het gazon beschermt tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden. Het bevordert de wortelgroei, zorgt voor een rustige groei en mooie diep groene kleur. Het voordeel van een organische mest is dat het je gazon beter beschermt tegen droogte- en warmte-stress.
Het is belangrijk om het gezaaide gras goed nat te houden totdat het graszaad geworteld is.
Regent het niet? Dan is het belangrijk om goed te sproeien. Zorg dat de ingezaaide plekken vochtig blijven tot het kiemen van het zaad en nog 2 weken er na. Sproei met een lichte straal zodat het graszaad niet gelijk wegspoelt. Je kunt jong gras beter in kleine hoeveelheden sproeien.
Let op: dit geldt alleen voor jong gras. Bij volgroeid, ouder gras kun je geef je liever in één keer veel water. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.