Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon (woel)muizen

Woelmuizen bestrijden in het gazon

Gaten in je gazon? Hoe kun je woelmuis of woelrat holen herkennen? Woelratten en woelmuizen graven gangen onder je gazon om zo aan wortels van gras en planten te kunnen eten. Het gevolg? Een verkleurd gazon dat zelfs kan verzakken. Muizen halen ook nog eens je hele tuin overhoop en veroorzaken gaten en zandhopen.

Bestrijd deze knaagdieren snel, anders zal je binnen de kortste keren te maken krijgen met een grote muizenplaag. Muizen planten zichzelf namelijk razendsnel voort. Gelukkig heeft Dr. Botani de oplossing!

Stappenplan woelmuis bestrijden en gazon herstellen
 • Voorkom dat je gazon verzakt door gangenstelsels

 • Voorkom dat gras en planten dood gaan

 • Muizen niet op tijd bestrijden = gegarandeerd een muizenplaag

 • Voorkom dat je gazon verzakt door de gangenstelsels

 • Voorkom dat gras en planten dood gaan

 • Muizen niet op tijd bestrijden = gegarandeerd een muizenplaag

Woelmuizen bestrijden en verjagen in je gazon

Woelmuizen bestrijden, verjagen en voorkomen is helaas lastig. Woelmuizen leven onder de grond en zijn daardoor minder gevoelig voor sterke geuren van bijvoorbeeld planten. Dat maakt het diervriendelijk bestrijden heel lastig.  

Woelmuizen bestrijden en verjagen

Woelmuizen leven onder de grond, waardoor je ze hier ook moet vangen. Woelmuizen bestrijden doe je snel en effectief met een woelmuizenval van Dr. Botani. Deze vangt en dood muizen in de gangenstelsels. De val is eenvoudig te plaatsen en veilig voor de natuur en andere dieren.

Een muizenplaag diervriendelijk bestrijden / voorkomen?

Zoals gezegd is het heel lastig om een woelmuis diervriendelijk te bestrijden. Onze geurzuilen verspreiden een sterke geur die een woelmuis van nature heel vervelend vindt. Hierdoor zullen ze jouw gazon ten strengste vermijden.

Dr. Botani | Woelmuis

Wat zijn (woel)muizen en hoe herken je ze?

Woelmuizen zijn kleine knaagdieren. Ze hebben een klein en rond lichaam en zijn gemiddeld 10 to 15 centimeter lang. Sommige soorten woelmuizen hebben ook een lange staart. Hun vacht is vaak bruin of grijs en erg dik. Woelmuizen en woelratten woelen zich onder de grond en graven hier tunnels. Je kunt woelmuis of woelrat holen herkennen aan de gaten in je gazon. 

Soorten woelmuizen

Er zijn verschillende soorten woelmuizen die allemaal onder de grond leven. De soorten die het meest voorkomen in Nederland zijn:

 • Veldmuis
 • Rosse woelmuis
 • aardmuis
 • Ondergrondse woelmuis
 • Noorse woelmuis
 • Woelrat
 • Muskusrat

Wat eet de woelmuis?

Een woelmuis kan veel schade veroorzaken. Ze eten vooral stengels en wortels van planten, gewassen en gras. Woelmuizen eten ook granen, wortels, kolen en  knollen. In de winter als er minder voedsel voorhanden is, eten ze ook boomschors, zaden en bladeren.

Sommige soorten muizen, zoals de aardmuis, ondergrondse woelmuis en veldmuis, eten ook insecten onder de grond.

Schade door woelmuis

Ze komen bij hun eten door lange gangen in de bodem te graven. Ze knagen aan de wortels en trekken planten naar beneden. Niet alleen richt de woelmuis en woelrat zo schade aan aan je gras en planten, maar het hele gazon kan zelfs verzakken door alle ondergrondse gangen. Belangrijk dus om de woelmuis te bestrijden voordat het een plaag is.

Gaten in gazon, woelmuizen of woelratten bestrijden | Dr. Botani

Woelmuis en woelrat holen herkennen

Gaten in je gazon

Woelmuizen en woelratten graven gangenstelsel in het gazon. Op de plekken waar de muizen de grond ingaan, ontstaan er gaten in het gazon, met daarbovenop een hoopje zand. Sommige mensen halen de hopen van mollen en muizen / ratten nog wel eens door elkaar. De woelmuis en woelrat holen zijn te herkennen omdat ze stuk kleiner zijn dan molshopen. Molshopen liggen ook verder uit elkaar.

Planten en gras kleuren geel

Onder de grond eten de woelmuizen van de wortels van gras en planten. Als gevolg kleurt je gazon geel en kan het gras/de planten zelfs afsterven. Ook wroeten de muizen planten in je borders los, waardoor deze dood kunnen gaan.

De grond verzakt

Het grootste nadeel aan muizen is dat ze in groepen leven en zich bovendien snel voortplanten. Kiezen ze jouw gazon uit als territorium, dan kan er al snel een groot gangenstelsel ontstaan. Hierdoor is de kans dat het gazon verzakt erg groot.

Meer lezen over mollen en molshopen
Dr. Botani | Muis op gazon.

Oorzaken (woel)muizen

Dit zijn verschillende redenen waarom je last kan hebben van woelmuizen in de tuin:

 • Muizen komen vaker voor bij vochtige plekken, bijvoorbeeld tuinen die aan het water grenzen.
 • Tuinen met veel schuilplaatsen, zoals opgestapelde spullen of pallets, vormen de ideale broeiplek voor muizen.
 • Muizen komen natuurlijk graag af op etensresten die in je tuin rondslingeren.
Geurpaal bestellen tegen woelmuizen

Verschil woelmuis en woelrat

Woelmuizen en woelratten lijken erg op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald. De woelrat lijkt dat ook niet op een typische rat. Eén van de weinige manieren waarop je ze uit elkaar kunt houden is dat woelratten iets groter zijn dan de woelmuis.

Woelrat

Dr. Botani | Woelmuis

Woelmuis

Woelmuizen bestrijden of verjagen

Schade woelmuis, gaten gazon. Woelmuizen bestrijden met val | Dr. Botani

Woelmuizen bestrijden

Met een woelmuizenklem bestrijd je woelmuizen zeer effectief, zonder gif of chemische middelen die schadelijk zijn voor de natuur. Je plaatst de gespannen klem in of bij het gangenstelsel in je gazon. Zodra een muis ermee in aanraking komt, klapt de klem dicht. De muis zal dan direct overlijden.

Een woelmuizenklem is herbruikbaar, eenvoudig te plaatsen en veilig voor huisdieren. Het instructiefimpje geeft een duidelijke uitleg over de werking van de Dr. Botani woelmuisval.

Omdat woelmuizen in grote groepen leven, is het nogal een klus om ze uit je tuin te verbannen. Een woelmuizenplaag verdwijnt niet vanzelf. Je zult de woelmuizen zelf moeten bestrijden.

Je kunt de muizen ook verjagen, daarover lees je hieronder ook meer.

Woelmuizen klem en handige accessoire set

Een ondergrondse woelmuizenval is de beste manier om van de woelmuizenplaag af te komen. In de combinatie met de accessoire set plaats je de val heel snel en eenvoudig.

Woelmuisval Pro

 • Vangt en doodt woelmuizen snel en effectief
 • Veilig voor de natuur en huisdieren
 • Klem is herbruikbaar

Woelmuisval Pro accessoire set

 • Bevat zoekstaaf en grondboor
 • Maakt het plaatsen van de woelmuisval nóg eenvoudiger
 • Je plaatst de val altijd op de juiste plek

Woelmuizen verjagen en voorkomen met sterke geuren

Wil je muizen of ratten uit je tuin verjagen? Of een muizenplaag of rattenplaag voorkomen? Dat kun je doen door middel van sterke luchtjes. (Woel)muizen houden hier namelijk niet van

Met de geurzuilen van Dr. Botani weer je de muizen uit je tuin. De geur die door de geurzuilen verspreid wordt, is intens en bedreigend voor muizen. Zo blijven ze ver van je tuin uit de buurt en bescherm je het gazon en planten effectief en biologisch tegen alle soorten muizen en ratten.

Tupoleum Pro Micro: zuil voor het weren van muizen en ratten

Deze geurzuil is gevuld met Tupoleum: een intense en bedreigende geur voor muizen en ratten. Door deze geurzuilen in je tuin te plaatsen, zullen muizen en ratten dus uit je tuin blijven.

 • Effectieve manier om muizen en ratten te weren
 • Geurpalen zijn gemaakt van duurzame materialen en bestand tegen weersinvloeden
 • De geurstof in de geurpalen is navulbaar

Stappenplan: woelmuizen bestrijden en gaten in je gazon herstellen

Heb je last van een (woel)muizen plaag in je tuin? En zit je gras nu vol met gaten? In dit stappenplan leggen we je uit hoe je de muizen bestrijdt én de gaten in je gazon herstelt.

Koop geurpalen om muizen en ratten te voorkomen

Woelmuisval

Aanplantgrond

Graszaad voor herstel

Organische mest

Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket: kalk, mest en graszaad

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.