Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Een gezond en dik gazon door organische mest is weerbaarder voor plagen!
Heb je last van kleine of grote gaten in je gazon? Dan heb je waarschijnlijk last van plaagdieren. Ook vogels kunnen het gras flink overhoop pikken en gaten veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer ze op zoek zijn naar (plaag)insecten onder het gras.
Verschillende plaagdieren en -insecten veroorzaken ook verschillende soorten gaten in je gras. Wij vertellen je hoe je de plaagdieren herkent, bestrijdt en hoe jij jouw gazon herstelt!
Voorkom dat plaagdieren nog meer schade aanrichten
Voorkom nieuwe gaten in je gras
Een ongezond gazon is gevoeliger voor plaagdieren
Op deze pagina:
Gaten in je gras worden meestal veroorzaakt door plaagdieren. Het is belangrijk om de plaagdieren te bestrijden. Alleen zo kun je voorkomen dat nieuwe gaten in de grasmat ontstaan. Ieder plaagdier laat andere gaten achter in je gras. Hieronder kun je lees hoe je ze kunt herkennen en bestrijden.
Heb je last van grote zwermen vogels die je hele gazon overhoophalen? Dat wijst vrijwel zeker op een emelten- of engerlingenplaag. De larven van deze plaagdieren zijn namelijk een favoriete snack van vogels. Ze pikken en woelen in het gras om bij de larven te komen, met gaten en kale plekken als gevolg. Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers en emelten de larven van langpootmuggen. Een aantal van deze larven kan helemaal geen kwaad, maar als het een plaag wordt dan kunnen ze je gazon flinke schade toe brengen.
Vogels komen af op emelten en engerlingen in het gazon. Deze larven zijn ook nog eens zelf heel schadelijk voor je gazon, want ze eten de jonge scheuten of wortels van het gras. Bestrijd ze daarom zo snel mogelijk op een biologische wijze met aaltjes tegen emelten of aaltjes tegen engerlingen. Heb je de engerlingen- of emeltenplaag opgelost? Dan zullen de vogels je gazon vanzelf verlaten.
Muizen graven complete gangenstelsels onder je gazon. Ze leven van graswortels, waardoor het gras geel wordt en afsterft. Door hun gangenstelsels ontstaan er gaten en kan de grond zelfs verzakken. Je kunt de woelmuizen herkennen aan de gaten in je gras. Deze zijn kleiner en liggen dichter bij elkaar dan molshopen.
Lees meer over (woel)muizen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijdenMieren in je gazon kan helemaal geen kwaad. Mieren hebben zelfs positieve eigenschappen voor je gazon, mieren zijn echte opruimers! Als het echter een plaag wordt, dan is het een ander verhaal. Er ontstaan zandhoopjes die lastig zijn bij te maaien en de mieren kunnen de wortels van het gras blootleggen. Ze graven hele gangenstelsels onder je gazon. Dit kan zich uiten in kleine gaatjes in je gazon, met daarbovenop een klein zandhoopje.
Lees meer over mieren in je gazon en hoe je ze kunt bestrijden(Regen)wormen zijn niet schadelijk voor je gazon. Ze verbeteren zelfs de bodemstructuur! Het grote nadeel van wormen is dat het fanatieke tunnelgravers zijn. Zie je kleine gaatjes in je gazon, dan kan dit zomaar eens veroorzaakt zijn door regenwormen. Omdat ze tijdens het graven kleine beetjes zand omhoog stuwen, kun je tevens zandhoopjes vinden in je gazon.
Lees meer over wormen in je gazon en hoe je zandhoopjes op je gras voorkomtRegenwormen zijn een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van een robotmaaier. Het gemaaide gras blijft dan op het gazon liggen. Dit zorgt voor veel organisch materiaal waar de regenwormen op af komen. Als je een robotmaaier gebruikt, kun je het beste ook een biologische gazonmest voor de robotmaaier gebruiken. Deze breekt de laag organisch materiaal af en voorkomt zo een plaag regenwormen.
Plaagdieren kunnen in iedere tuin voorkomen, en je kunt ze dus niet altijd voorkomen. Het is goed om te weten dat zowel muizen als mieren afkomen op etensresten. Door je gazon en terras goed schoon te houden, kun je deze plaagdieren voorkomen. Het is echter geen garantie!
Een gezond gazon met hoge weerstand is weerbaarder tegen plaagdieren en ziektes. Zorg dus voor een sterk gazon als je plaagdieren wilt voorkomen! Gebruik hiervoor een organische meststof, die tevens je gazon weer mooi groen maakt. Hieronder kun je lezen hoe je stap voor stap je grasmat kunt herstellen en onderhouden.
Lees meer over soorten plaagdieren en hoe je ze kunt bestrijdenOvertollige grond weghalen
Ligt er zand op je gazon door bv een molshoop? Haal de overtollige aarde dan weg en stamp de grond licht aan. De ondergrondse gangen moeten opgevuld worden met aanplantgrond om verzakkingen in je tuin te voorkomen.
Kale plekken
Ligt er geen overtollige aarde? Zorg er dan wel voor dat de plekken vrij zijn van eventuele resten dood gras. Hark vaste grond wat los en strooi een dunne laag aanplantgrond over de kale plek.
Aanplantgrond
Kies hiervoor een organische grond zoals Structuur Actief. Structuur Actief bevat organische voedingsstoffen en is verrijkt met micro-organismen. Deze unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Na het opvullen van de gaten en / of herstellen van de kale plekken zaai je nieuw gras in. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Strooi het zaad gelijkmatig over de plekken heen.
Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een speciale mest voor herstel.
Deze organische samengestelde mest stimuleert de groei van wortels en het jonge gras. Het voedt de bodem nog lang na gebruik, vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen. Jouw gazon is binnen de kortste keren weer helemaal dichtgegroeid! Daarnaast bevordert deze meststof ook een diepgroene kleur en biedt weerstand tegen ziektes.
Regent het niet? Dan is het belangrijk om goed te sproeien. Zorg dat de ingezaaide plekken vochtig blijven tot het kiemen van het zaad en nog 2 weken er na. Sproei met een lichte straal zodat het graszaad niet gelijk wegspoelt. Je kunt jong gras beter in kleine hoeveelheden sproeien.
Let op: dit geldt alleen voor jong gras. Bij volgroeid, ouder gras kun je geef je liever in één keer veel water. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te beluchten / verticuteren, kalk te strooien en mesten.
Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor hetzelfde gras als je gebruikt hebt om de kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.
Het is belangrijk dat de zuurgraad van je gazon op peil is. Een te zure grond herken je bijvoorbeeld aan veel mos. Dit kun je corrigeren door het strooien van kalk. Dit kun je al doen in januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit.
Als het ’s nachts warmer is dan 5 ℃, kun je vanaf maart starten met mesten. Mest werkt ongeveer 3 maanden, dus je gazon kan dan weer even vooruit. Dat betekent dat je in juni voor de tweede keer kunt mesten.
Vanaf september kun je dan starten met een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras en gewassen komen zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!
Dit kun kun je het beste in april doen. Dan kun je gelijk de kale plekken die mogelijk ontstaan bijzaaien.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.