Home Gazon Schade aan of verkleuringen in je gazon Gaten in gazon

Gaten in het gazon door plaagdieren voorkomen en herstellen

Een gezond en dik gazon door organische mest is weerbaarder voor plagen!

Heb je last van kleine of grote gaten in je gazon? Dan heb je waarschijnlijk last van plaagdieren. Ook vogels kunnen het gras flink overhoop pikken en gaten veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer ze op zoek zijn naar (plaag)insecten onder het gras.

Verschillende plaagdieren en -insecten veroorzaken ook verschillende soorten gaten in je gras. Wij vertellen je hoe je de plaagdieren herkent, bestrijdt en hoe jij jouw gazon herstelt!

Plaagdieren herkennen
Dr. Botani - gaten in je gazon / woelmuis of woelrat holen herkennen
 • Voorkom dat plaagdieren nog meer schade aanrichten

 • Voorkom nieuwe gaten in je gras

 • Een ongezond gazon is gevoeliger voor plaagdieren

 • Voorkom dat plaagdieren nog meer schade aanrichten

 • Voorkom nieuwe gaten in je gras

 • Een ongezond gazon is gevoeliger voor plaagdieren

Oorzaken van gaten in je gazon

Gaten in je gras worden meestal veroorzaakt door plaagdieren. Het is belangrijk om de plaagdieren te bestrijden. Alleen zo kun je voorkomen dat nieuwe gaten in de grasmat ontstaan. Ieder plaagdier laat andere gaten achter in je gras. Hieronder kun je lees hoe je ze kunt herkennen en bestrijden.

Voorkom plaagdieren door een gezond gazon

Deze biologische mest van hovenierskwaliteit bevat essentiële voedingsstoffen en micro-organismen. De mest herstelt je gazon, bevordert wortelgroei én maakt het gazon weerbaarder tegen plagen en ziektes. Het resultaat? Een groen, gezond en vol gazon.

 • Stimuleert de groei van jong gras
 • Bevordert beworteling en groene kleur
 • Vergroot opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen
vogels op je gazon door plaagdieren

Gaten in je gazon door vogels:

emelten of engerlingen

Heb je last van grote zwermen vogels die je hele gazon overhoophalen? Dat wijst vrijwel zeker op een emelten- of engerlingenplaag. De larven van deze plaagdieren zijn namelijk een favoriete snack van vogels. Ze pikken en woelen in het gras om bij de larven te komen, met gaten en kale plekken als gevolg. Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers en emelten de larven van langpootmuggen. Een aantal van deze larven kan helemaal geen kwaad, maar als het een plaag wordt dan kunnen ze je gazon flinke schade toe brengen.

Vogels komen af op emelten en engerlingen in het gazon. Deze larven zijn ook nog eens zelf heel schadelijk voor je gazon, want ze eten de jonge scheuten of wortels van het gras. Bestrijd ze daarom zo snel mogelijk op een biologische wijze met aaltjes tegen emelten of aaltjes tegen engerlingen. Heb je de engerlingen- of emeltenplaag opgelost? Dan zullen de vogels je gazon vanzelf verlaten.

Bestrijd engerlingen en emelten met aaltjes

Deze plaagdieren bestrijd je snel en effectief met aaltjes, hun natuurlijke vijand! Deze vorm van bestrijding werkt langdurig en is volledig biologisch, waardoor je gazon niet verder beschadigd wordt. Er zijn verschillende soorten aaltjes, bijvoorbeeld tegen engerlingen en tegen emelten

Lees meer over vogels op je gazon en hoe je plaagdieren kunt bestrijden
Dr. Botani | Woelmuis

Gaten en geel gras: muizen

Muizen graven complete gangenstelsels onder je gazon. Ze leven van graswortels, waardoor het gras geel wordt en afsterft. Door hun gangenstelsels ontstaan er gaten en kan de grond zelfs verzakken. Je kunt de woelmuizen herkennen aan de gaten in je gras. Deze zijn kleiner en liggen dichter bij elkaar dan molshopen.

Lees meer over (woel)muizen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijden

Vang (woel)muizen met de Muizenval Pro

Met deze handige klem vang en bestrijd je de muizen in de gangenstelsels. De klem is vaker te gebruiken, en compleet veilig voor je huisdieren!

Mierenhoop in gazon, mieren bestrijden met aaltjes | Dr. Botani

Kleine gaatjes en losse zandhopen: mieren

Mieren in je gazon kan helemaal geen kwaad. Mieren hebben zelfs positieve eigenschappen voor je gazon, mieren zijn echte opruimers! Als het echter een plaag wordt, dan is het een ander verhaal. Er ontstaan zandhoopjes die lastig zijn bij te maaien en de mieren kunnen de wortels van het gras blootleggen. Ze graven hele gangenstelsels onder je gazon. Dit kan zich uiten in kleine gaatjes in je gazon, met daarbovenop een klein zandhoopje.

Lees meer over mieren in je gazon en hoe je ze kunt bestrijden
vanaf 11.95

Bestrijd mieren met aaltjes

Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van mieren en zijn de beste biologische bestrijding! De aaltjes planten zichzelf snel voort, waardoor jouw gazon voor langere tijd beschermd blijft. Zijn alle mieren bestreden? Dan sterven de aaltjes vanzelf uit.

Dr. Botani | Regenworm in gazon.

Kleine gaatjes in gras door regenwormen

(Regen)wormen zijn niet schadelijk voor je gazon. Ze verbeteren zelfs de bodemstructuur! Het grote nadeel van wormen is dat het fanatieke tunnelgravers zijn. Zie je kleine gaatjes in je gazon, dan kan dit zomaar eens veroorzaakt zijn door regenwormen. Omdat ze tijdens het graven kleine beetjes zand omhoog stuwen, kun je tevens zandhoopjes vinden in je gazon.

Lees meer over wormen in je gazon en hoe je zandhoopjes op je gras voorkomt

Veel regenwormen door een robotmaaier

Regenwormen zijn een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van een robotmaaier. Het gemaaide gras blijft dan op het gazon liggen. Dit zorgt voor veel organisch materiaal waar de regenwormen op af komen. Als je een robotmaaier gebruikt, kun je het beste ook een biologische gazonmest voor de robotmaaier gebruiken. Deze breekt de laag organisch materiaal af en voorkomt zo een plaag regenwormen.

Gaten in je gazon voorkomen

Plaagdieren kunnen in iedere tuin voorkomen, en je kunt ze dus niet altijd voorkomen. Het is goed om te weten dat zowel muizen als mieren afkomen op etensresten. Door je gazon en terras goed schoon te houden, kun je deze plaagdieren voorkomen. Het is echter geen garantie!

Een gezond gazon met hoge weerstand is weerbaarder tegen plaagdieren en ziektes. Zorg dus voor een sterk gazon als je plaagdieren wilt voorkomen! Gebruik hiervoor een organische meststof, die tevens je gazon weer mooi groen maakt. Hieronder kun je lezen hoe je stap voor stap je grasmat kunt herstellen en onderhouden.

Lees meer over soorten plaagdieren en hoe je ze kunt bestrijden

Stappenplan gaten in je gazon herstellen

Is je gazon aangetast door plaagdieren? En zit je gas vol met gaten of lelijke, kale plekken? 

Met ons stappenplan voor het gazon herstellen heb je binnen ‘no time’ weer een gezonde, diepgroene en dichte grasmat. 

Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Alles in perfect afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Herstel gazon bio, gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Gazon jaarplan voor onderhoud

Kalk strooien

Het is belangrijk dat de zuurgraad van je gazon op peil is. Een te zure grond herken je bijvoorbeeld aan veel mos. Dit kun je corrigeren door het strooien van kalk. Dit kun je al doen in januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit. 

Mesten

Als het ‘s nachts warmer is dan 5 ℃, kun je vanaf maart starten met mesten. Mest werkt ongeveer 3 maanden, dus je gazon kan dan weer even vooruit. Dat betekent dat je in juni voor de tweede keer kunt mesten. 

Vanaf september kun je dan starten met een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras en gewassen komen zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!

Beluchten/verticuteren

Dit kun kun je het beste in april doen. Dan kun je gelijk de kale plekken die mogelijk ontstaan bijzaaien.

Aanplantgrond

Graszaad

Organische mest

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.

Schade of verkleuringen in je gazon