Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Schildluis en dopluis

Schildluis en dopluis bestrijden in de (moes)tuin

Met natuurlijke vijanden voor gezonde planten!

Herken je dit? De planten in je moes- of siertuin hangen slap, de bladeren verkleuren en de plant groeit niet meer. Als je dichterbij kijkt, zie je kleine insecten met schildjes op de bladeren kruipen. Helaas, je hebt last van een dopluisplaag of een schildluisplaag.

Wij leggen je alles uit over hoe je deze beestjes herkent, bestrijdt en voorkomt!

Koop gaasvlieg tegen dop - en schildluis
Dopluis bestrijden en herkennen | Dr. Botani
 • Voorkom dat dopluis zich over je hele moestuin verspreidt

 • Een dopluisplaag gaat niet vanzelf weg

 • Voorkom een mislukte oogst

 • Voorkom dat dopluis / schildluis zich over alle planten verspreiden

 • Een dopluisplaag of schildluisplaag gaat niet vanzelf weg

 • Voorkom een mislukte oogst

Wat zijn dopluizen en schildluizen?

Dopluizen en schildluizen zijn familie van de bladluis. Het grote verschil met bladluizen is dat deze luizen een schild om zich heen hebben. Ze kunnen net als bladluis zowel binnen- als buitenshuis voorkomen. Zowel je kamerplanten als moestuin- en siertuinplanten kunnen getroffen worden door deze plagen.  

Door dat schild wat ze om zich hebben, werkt de bestrijding alleen net even wat anders.

Schildluis bestrijden en/of dopluis bestrijden met gaasvliegen

De beste manier om dopluizen en schilluizen te bestrijden, is met natuurlijke vijanden, zoals gaasvliegen. Deze vijanden pakken de jonge luizen snel aan, voordat ze schade aan kunnen richten. Het maakt niet zoveel uit welke van de 2 luizen je in de moestuin hebt, want een gaasvlieg pakt beiden aan.

 • Biologische bestrijding met natuurlijke vijanden
 • Bestrijden ook bladluis, wolluis, spint, trips, witte vlieg en eikenprocessierups
 • Effectief, snel en langdurig resultaat
 • Veilig voor mensen, dieren en de natuur
Dopluis bestrijden en herkennen | Dr. Botani

Dopluis herkennen

Volwassen dopluizen zijn kleine beestjes van een aantal millimeter groot. Ze zijn meestal bruin of grijs van kleur. Hun meest herkenbare kenmerk is hun ronde schild, dat lijkt op een dopje. Vandaar ook de naam ‘dopluis’.

Jonge dopluizen zijn daarentegen juist plat, hebben geen schild en een lichtere kleur.

Dopluizen komen zowel voor op kamerplanten als op (moes)tuinplanten. De dopluizen kunnen overal op de plant zitten: onder bladeren, op de bladeren of op de stengels. Dopluizen komen ook voor op verschillende soorten planten zoals, ficus, gardenia, monstera en buxus.

Verschil tussen deze luizen is niet relevant voor bestrijding

Zowel dopluis als schildluis bestrijd je effectief met gaasvliegen! Deze bestrijden zowel dopluis, schildluis, bladluis en nog veel meer andere plaaginsecten. Voor de bestrijding maakt dus eigenlijk niet zo heel veel uit welke luis je in de moestuin hebt, de gaasvlieg maakt korte met al deze plaagdiertjes.

Schildluis herkennen | Dr. Botani

Schildluis herkennen

De schildluis is wat lastiger te herkennen want deze is kleiner dan de dopluis. Een schildluis kan voorkomen in verschillende kleuren en vormen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Er wordt geschat dat er wel meer dan 7000 verschillende schildluizen zijn.

Schildluizen leven vaak in groepen. Je vindt ze op de stengel van de plant of meestal aan de onderzijde van het blad. 

Zoals hierboven al gezegd, ook de schildluis is goed te bestrijden met gaasvlieg larven

Koop gaasvlieg tegen dop- en schildluis
Gaasvlieg eet bladluis op bloemknop | Dr. Botani

Verschil dopluis en schildluis

De dopluis en schildluis worden nog wel eens door elkaar gehaald. Niet gek, want ze zijn ook familie van elkaar. Toch zitten er wel degelijk verschillen tussen de dopluis en schildluis:

 • De schildluis is kleiner dan de dopluis (1 tot 3 mm vs. 4-5 mm)
 • Het schild van de dopluis is vergroeid met het lichaam. Dit is bij schildluizen niet het geval. Daar ligt het schild op het lichaam.
 • Volwassen dopluizen zijn bruin/grijs van kleur, terwijl schildluizen ook geel of zwart kunnen zijn, afhankelijk van de soort.
 • Schildluizen komen in verschillende vormen en kunnen ook ovaalvormig of langwerpig zijn. Dopluizen zijn echter bijna altijd rond.

Er zit echter geen verschil tussen het schildluis bestrijden en dopluis bestrijden. Beide plagen kun je effectief aanpakken met de larven van de gaasvlieg

Wolluis in moestuin herkennen | Dr. Botani

Wat is de wollige dopluis?

De wollige dopluis is een soort dopluis, die veel beter te herkennen is dan de normale dopluis. De wollige dopluis heeft namelijk een wollige witte bol om zich heen. Dit zijn de eizakjes. De eitjes worden vervolgens op de bladeren afgezet. 

Het verschil met wolluis

De wollige dopluis kun je nog wel eens verwarren met wolluis. Toch zijn dit andere beestjes. Wolluizen lijken op kleine pissebedden waar een laagje wit poeder op licht. De wollige dopluis is een bruine luis met schild waar een wit eizakje omheen zit.

Waar komen de dop- en schildluizen voor?

Dopluizen en schildluizen zijn dol op droge lucht en een grond met veel kalk erin. Planten die in een droge ruimte staan of potgrond hebben met te veel kalk erin, zijn dus vatbaarder voor dopluizen en schildluizen.

Dop- en schildluizen komen zowel voor in kamerplanten, moestuinplanten, tuinplanten en bomen. 

 

Beschadigde blad door schildluis | Dr. Botani

Schade aan je planten door schildluis en/of dopluis

Schildluizen en dopluizen voeden zich met de voedingsstoffen uit jouw planten door de sappen uit de bladeren te halen. Bij een grote plaag ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen voor jouw plant zelf. Dit zorgt ervoor dat hij niet meer verder kan groeien. Bij te grote tekorten kunnen bladeren verkleuren, uitvallen en kan de plant zelfs afsterven.

Dopluizen hebben maar een generatie per jaar, maar produceren wel enorm veel nakomelingen. Schildluizen hebben juist meerdere generaties per jaar. Wanneer je deze beestjes hun gang laat gaan, en ze niet bestrijdt, zullen je planten langzaamaan aangetast worden en uiteindelijk afsterven.

De samenwerking van luizen met mieren, dopluis met mier | Dr. Botani

Honingdauw en de samenwerking met mieren

Schildluizen en dopluizen laten (net als bladluizen) honingdauw achter op bladeren van planten. Honingdauw is een plakkerig goedje dat uitgescheiden wordt door de luizen. Honingdauw kan in principe geen kwaad, maar het ziet er niet bepaald schoon of fris uit.

Honingdauw is echter wel een voedingsbron voor schimmels. Zo kan er roetdauw ontstaan; een zwarte schimmel die hele bladeren bedekt. Hierdoor kan er geen fotosynthese meer plaats vinden. Dit resulteert in verkleurde bladeren die kunnen afsterven.

Daarnaast zijn mieren dol op honingdauw. Grote kans dat je naast een dopluizenplaag dus ook last krijgt van een mierenplaag. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Mieren bestrijden op biologische wijze

De natuurlijke vijand van mieren, aaltjes

De beste bestrijding tegen mieren zijn aaltjes tegen mieren. Aaltjes tegen mieren zijn microscopische kleine wormpjes die de mieren opzoeken, binnendringen en er zo voor zorgen dat de mieren sterven. De aaltjes planten zichzelf ook voort. Hierdoor blijven de nakomelingen van de aaltjes de bodem en planten langdurig beschermen tegen een mierenplaag.

Voorkom snel verdere aantasting

Voorkom dat mieren je bomen of planten bereiken door een werende lijmband tegen mieren te gebruiken. Deze kleefband houdt insecten tegen, zodat ze geen schade aan kunnen brengen.

Schildluis en dopluis chemisch bestrijden

De beste manier om schild- en dopluis te bestrijden, is biologisch. De luizen hebben namelijk een sterk schild dat ze beschermt tegen bestrijdingsmiddelen. Bestrijden met gif heeft dus weinig zin. Natuurlijke vijanden zijn daarentegen wél effectief. Ze eten de dopluizen met gemak op. Daarnaast is bestrijden met gif ook schadelijk voor je tuin zelf, en alle nuttige beestjes die er leven.

Natuurlijke vijanden beschermen jouw (moes)tuin voor een langere tijd! De gaasvlieg pakt naast de schild- en dopluizen ook nog andere plagen aan, zoals bladluis, wolluis, spint, trips en witte vlieg.

Luizen herkennen in je plant, ontdek welke luis je in je plant hebt | Dr. Botani

Verschillende soorten luizen herkennen

Het kan best lastig zijn om te herkennen welke luis zich in je plant genesteld heeft. Voor de bestrijding maakt het niet zoveel uit welke luis je hebt want de Chrysopha gaasvlieg staat boven aan de voedselketen en bestrijd alle typen luizen super effectief.

Bladluizen kun je echter ook heel goed bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.  

Voorkom een zwakke plant

Luizen worden aangetrokken door de geur van een zwakke plant. Zorg er daarom voor dat je plant sterk en gezond is. Daarmee is hij beter weerbaar tegen ziektes en plagen zoals luizen. Gebruik een organische meststof, zoals onze moestuinmest. Deze bevordert beworteling en groei, verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen en stimuleert de micro-organismen in de bodem. 

Stappenplan schildluis en dopluis natuurlijk bestrijden

Om een gezonde moes- en siertuin te behouden is het noodzakelijk om schildluis en dopluis te bestrijden. Ze planten zich namelijk ontzettend snel voort, waardoor al je planten geïnfecteerd kunnen raken met deze plaag. 

Heb je bladluizen ontdekt? Dan is snel bestrijden essentieel! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt.

Schildluis en dopluis voorkomen

Luizen (en veel andere plagen) komen vooral voor in planten met een verminderde weerstand. Om plagen en ziektes te voorkomen, kun je jouw (moestuin)planten dus het beste goed voeden. Zo houd je je planten gezond en worden ze weerbaarder tegen plagen!

Gebruik hiervoor een organische mest die vol zit met natuurlijke voedingsstoffen. Deze mest stimuleert beworteling en groei, verhoogt de weerstand tegen ziektes en plagen. Het zorgt voor gezonde, sterke planten en een voorspoedige oogst.

Gaasvlieg tegen zowel schildluis als dopluis

Uitzetzakjes tbv gaasvliegen uitzetten

Mest moestuin

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.