Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Met natuurlijke vijanden voor gezonde planten!
Herken je dit? De planten in je moes- of siertuin hangen slap, de bladeren verkleuren en de plant groeit niet meer. Als je dichterbij kijkt, zie je kleine insecten met schildjes op de bladeren kruipen. Helaas, je hebt last van een dopluisplaag of een schildluisplaag.
Wij leggen je alles uit over hoe je deze beestjes herkent, bestrijdt en voorkomt!
Voorkom dat dopluis zich over je hele moestuin verspreidt
Een dopluisplaag gaat niet vanzelf weg
Voorkom een mislukte oogst
Op deze pagina:
Dopluizen en schildluizen zijn familie van de bladluis. Het grote verschil met bladluizen is dat deze luizen een schild om zich heen hebben. Ze kunnen net als bladluis zowel binnen- als buitenshuis voorkomen. Zowel je kamerplanten als moestuin- en siertuinplanten kunnen getroffen worden door deze plagen.
Door dat schild wat ze om zich hebben, werkt de bestrijding alleen net even wat anders.
Volwassen dopluizen zijn kleine beestjes van een aantal millimeter groot. Ze zijn meestal bruin of grijs van kleur. Hun meest herkenbare kenmerk is hun ronde schild, dat lijkt op een dopje. Vandaar ook de naam ‘dopluis’.
Jonge dopluizen zijn daarentegen juist plat, hebben geen schild en een lichtere kleur.
Dopluizen komen zowel voor op kamerplanten als op (moes)tuinplanten. De dopluizen kunnen overal op de plant zitten: onder bladeren, op de bladeren of op de stengels. Dopluizen komen ook voor op verschillende soorten planten zoals, ficus, gardenia, monstera en buxus.
Zowel dopluis als schildluis bestrijd je effectief met gaasvliegen! Deze bestrijden zowel dopluis, schildluis, bladluis en nog veel meer andere plaaginsecten. Voor de bestrijding maakt dus eigenlijk niet zo heel veel uit welke luis je in de moestuin hebt, de gaasvlieg maakt korte met al deze plaagdiertjes.
De schildluis is wat lastiger te herkennen want deze is kleiner dan de dopluis. Een schildluis kan voorkomen in verschillende kleuren en vormen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Er wordt geschat dat er wel meer dan 7000 verschillende schildluizen zijn.
Schildluizen leven vaak in groepen. Je vindt ze op de stengel van de plant of meestal aan de onderzijde van het blad.
Zoals hierboven al gezegd, ook de schildluis is goed te bestrijden met gaasvlieg larven.
Koop gaasvlieg tegen dop- en schildluisDe dopluis en schildluis worden nog wel eens door elkaar gehaald. Niet gek, want ze zijn ook familie van elkaar. Toch zitten er wel degelijk verschillen tussen de dopluis en schildluis:
Er zit echter geen verschil tussen het schildluis bestrijden en dopluis bestrijden. Beide plagen kun je effectief aanpakken met de larven van de gaasvlieg.
De wollige dopluis is een soort dopluis, die veel beter te herkennen is dan de normale dopluis. De wollige dopluis heeft namelijk een wollige witte bol om zich heen. Dit zijn de eizakjes. De eitjes worden vervolgens op de bladeren afgezet.
De wollige dopluis kun je nog wel eens verwarren met wolluis. Toch zijn dit andere beestjes. Wolluizen lijken op kleine pissebedden waar een laagje wit poeder op licht. De wollige dopluis is een bruine luis met schild waar een wit eizakje omheen zit.
Dopluizen en schildluizen zijn dol op droge lucht en een grond met veel kalk erin. Planten die in een droge ruimte staan of potgrond hebben met te veel kalk erin, zijn dus vatbaarder voor dopluizen en schildluizen.
Dop- en schildluizen komen zowel voor in kamerplanten, moestuinplanten, tuinplanten en bomen.
Schildluizen en dopluizen voeden zich met de voedingsstoffen uit jouw planten door de sappen uit de bladeren te halen. Bij een grote plaag ontstaat er een tekort aan voedingsstoffen voor jouw plant zelf. Dit zorgt ervoor dat hij niet meer verder kan groeien. Bij te grote tekorten kunnen bladeren verkleuren, uitvallen en kan de plant zelfs afsterven.
Dopluizen hebben maar een generatie per jaar, maar produceren wel enorm veel nakomelingen. Schildluizen hebben juist meerdere generaties per jaar. Wanneer je deze beestjes hun gang laat gaan, en ze niet bestrijdt, zullen je planten langzaamaan aangetast worden en uiteindelijk afsterven.
Schildluizen en dopluizen laten (net als bladluizen) honingdauw achter op bladeren van planten. Honingdauw is een plakkerig goedje dat uitgescheiden wordt door de luizen. Honingdauw kan in principe geen kwaad, maar het ziet er niet bepaald schoon of fris uit.
Honingdauw is echter wel een voedingsbron voor schimmels. Zo kan er roetdauw ontstaan; een zwarte schimmel die hele bladeren bedekt. Hierdoor kan er geen fotosynthese meer plaats vinden. Dit resulteert in verkleurde bladeren die kunnen afsterven.
Daarnaast zijn mieren dol op honingdauw. Grote kans dat je naast een dopluizenplaag dus ook last krijgt van een mierenplaag. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
De beste manier om schild- en dopluis te bestrijden, is biologisch. De luizen hebben namelijk een sterk schild dat ze beschermt tegen bestrijdingsmiddelen. Bestrijden met gif heeft dus weinig zin. Natuurlijke vijanden zijn daarentegen wél effectief. Ze eten de dopluizen met gemak op. Daarnaast is bestrijden met gif ook schadelijk voor je tuin zelf, en alle nuttige beestjes die er leven.
Natuurlijke vijanden beschermen jouw (moes)tuin voor een langere tijd! De gaasvlieg pakt naast de schild- en dopluizen ook nog andere plagen aan, zoals bladluis, wolluis, spint, trips en witte vlieg.
Het kan best lastig zijn om te herkennen welke luis zich in je plant genesteld heeft. Voor de bestrijding maakt het niet zoveel uit welke luis je hebt want de Chrysopha gaasvlieg staat boven aan de voedselketen en bestrijd alle typen luizen super effectief.
Bladluizen kun je echter ook heel goed bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes.
Luizen worden aangetrokken door de geur van een zwakke plant. Zorg er daarom voor dat je plant sterk en gezond is. Daarmee is hij beter weerbaar tegen ziektes en plagen zoals luizen. Gebruik een organische meststof, zoals onze moestuinmest. Deze bevordert beworteling en groei, verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen en stimuleert de micro-organismen in de bodem.
Om een gezonde moes- en siertuin te behouden is het noodzakelijk om schildluis en dopluis te bestrijden. Ze planten zich namelijk ontzettend snel voort, waardoor al je planten geïnfecteerd kunnen raken met deze plaag.
Heb je bladluizen ontdekt? Dan is snel bestrijden essentieel! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt.
De luizen verspreiden zich ontzettend snel. Knip de geïnfecteerde bladeren uit je plant. Probeer daarbij contact met andere bladeren en moestuinplanten te voorkomen!
Spoel de andere bladen af met koud water. Doe dat het liefst met een krachtige straal. Luizen houden niet van koud water. Bovendien spoel je hiermee een deel van de luizen weg.
Verspreid de larven van de gaasvlieg bij de luizenplaag. De larven vinden zelf hun weg naar hun prooien en beginnen vervolgens met bestrijden. Als de larven gaasvliegen worden, zullen ze weer eitjes leggen bij de plaaghaarden. Vrouwelijke gaasvliegen zijn goed in het opsporen van schildluis- en dopluisplagen. Ze leggen hun eitjes midden in de plaaghaard.
Zo blijven jouw planten continue beschermd. Gaasvlieglarven zijn vooral actief in de nacht en zijn ook goed te gebruiken bij lage temperaturen
Tip: je kunt de larven het beste uitzetten met jute uitzetzakjes zodat er geen larven op de grond terecht komen.
Na een bladluizenplaag kunnen je planten wel wat extra voeding gebruiken.
Moestuin
Gebruik een organische moestuinmest met natuurlijke voedingsstoffen voor gezonde en sterke planten!
Siertuin
Gebruik een breed inzetbare mest zoals AgriMix. Deze organische meststof zorgt ervoor dat planten snel groeien en herstellen. Ook beschermt het tegen schimmels!
Luizen kunnen helaas in elke tuin voorkomen. Het is dus belangrijk om de planten regelmatig te controleren op plagen. Wanneer je er snel bij bent, is het vaak makkelijker om de plaag te bestrijden.
Luizen (en veel andere plagen) komen vooral voor in planten met een verminderde weerstand. Om plagen en ziektes te voorkomen, kun je jouw (moestuin)planten dus het beste goed voeden. Zo houd je je planten gezond en worden ze weerbaarder tegen plagen!
Gebruik hiervoor een organische mest die vol zit met natuurlijke voedingsstoffen. Deze mest stimuleert beworteling en groei, verhoogt de weerstand tegen ziektes en plagen. Het zorgt voor gezonde, sterke planten en een voorspoedige oogst.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.