Home Siertuin Inheemse planten

Inheemse planten

Waarom heemplanten in je tuin plaatsen?

Inheemse planten, ook wel heemplanten genoemd, zijn planten die van oorsprong in een bepaald gebied voorkomen. Dus zonder invloed van ons, de mens. 

We leggen hieronder uit waarom inheemse planten zo ontzettend belangrijk zijn voor onze biodiversiteit en wat de gevolgen zijn als de inheemse planten uit onze natuur, en tuinen, verdwijnen. 

Overzicht inheemse planten
  • Voorkom een verdere afname van insecten

  • Inheemse planten zijn een goede aanvulling voor de biodiversiteit

  • Gezonde bodem = gezonde plant

  • Voorkom een verdere afname van insecten

  • Inheemse planten zijn een goede aanvulling voor de biodiversiteit

  • Gezonde bodem = gezonde plant

Waarom kiezen voor inheemse planten?

De inheemse planten zijn de planten die al honderden jaren op onze grond groeien. Deze wilde planten horen bij Nederland en moeten we daarom behouden. Maar waarom is dat zo belangrijk?

Inheemse planten zijn sterk in overleven

Omdat inheemse planten hier horen zijn ze aangepast aan ons klimaat en sterk in overleven. Ze zijn gewend zich aan te passen en zullen dus ook beter tegen de gevolgen kunnen van ons sterk veranderende klimaat.

Het mooie van deze inheemse planten is dat ze zich snel thuisvoelen in je tuin. Ze zullen daarom goed aanslaan en zich dan vermeerderen in je tuin. Zo kan je al snel genieten van een Hollandse bloemenzee. 

De samenwerking tussen de bloemen en de beestjes

De planten en de insecten horen bij elkaar, zoals het spreekwoordelijke potje en dekseltje. De insecten hebben zich in de evolutie mee ontwikkeld met de planten. Dit betekent ook dat als deze planten er niet meer zijn, of in veel mindere mate, dat de insecten niet kunnen overleven. En dat is helaas de praktijk, de hoeveelheid insecten en insectensoorten neemt de laatste jaren hard af.

Koninginnepage op verbena | Dr. Botani

Wat zijn waardplanten?

Een waardplant is een plant die noodzakelijk is voor insecten om te groeien of zich voort te planten. Vlinders gebruiken bijvoorbeeld waardplanten om hun eitjes in te leggen. Dit doen ze niet zomaar bij iedere plant. De rupsen zijn namelijk kieskeurige eters! Vlinders leggen daarom de eitjes bij de favoriete planten van de rupsen zodat zij meteen kunnen beginnen met eten als de eitjes uitkomen.

De meeste waardplanten voor vlinders zijn inheemse planten. Zonder waardplanten kunnen rupsen dus niet voldoende eten en groeien. Je kunt begrijpen dat de verdwijning van inheemse planten daarom rampzalig is voor het voortbestaan van de vlinders. Waardplant voor de koninginnenpage zijn bijvoorbeeld wortel, wilde peen en venkel.

Insectensoorten nemen drastisch af

In de afgelopen 27 jaar is er een afname van 40-60% aan insectensoorten. En dit gaat steeds sneller, want deze afname is sinds 1995 nog eens versneld. Dat het aantal insecten zo hard terugloopt ligt mede aan de afname van de inheemse planten. Maar ook de pesticiden in de grond en op de planten zijn funest. Koop daarom biologische planten, zo kunnen de insecten veilig eten van de nectar in deze bloemen. 

Een mix van inheemse en uitheemse planten | Dr. Botani

Inheemse planten vs uitheems

De tuintrend van de laatste jaren was vooral grote, kleurige bloemen. De biodiversiteit is daarom onder druk komen te staan. Bestaande planten worden keer op gekruist zodat ze er precies uit zien zoals we willen, veel bloemen geven en lekker lang in bloei staan. Ook worden er veel planten geïmporteerd uit de mediterrane en andere warme gebieden. 

Helaas is dat niet goed voor een deel van onze insecten. Als de waardplanten verdwijnen, dan verdwijnen ook de insecten die hiervan afhankelijk zijn. Moet je dan nu alle uitheemse en gekruiste planten uit je tuin halen? 

Nee hoor, dat doen wij ook niet. Maar we planten er wel zoveel mogelijk inheems bij, en dat zorgt voor een prachtige combinatie van bloemen. 

De 4 elementen in de bodem

Op een pagina over inheemse planten mag uitleg over een goede bodem niet ontbreken. Inheemse planten komen vooral voor op een voedselrijke bodem. Een goede bodem zorgt niet alleen voor rijke bloei en gezonde planten, maar maakt je planten ook weerbaarder tegen ziektes, schimmels en plagen. Wist je bijvoorbeeld dat bladluizen afkomen op verzwakte planten?

Wat heb je nodig voor een goede bodem?

  1. Voeding: zonder voedingsstoffen kunnen jouw planten niet groeien. In de bodem zitten van nature voedingsstoffen, maar deze raken na verloop van tijd op. Bemesten met een meststof is dus van belang om je bomen en hagen te laten groeien.
  2. Organisch materiaal: dit is al het organische afval en de organische stoffen in de bodem. Organische stof is een belangrijke voedingsbron van micro-organismen en insecten die in de bodem leven. Het organisch materiaal wordt weer afgebroken door het bodemleven. Je kunt dit gemakkelijk toevoegen bij het aanplanten door middel van een speciale aanplantgrond.
  3. Bodemleven: een vruchtbare bodem met een goede structuur kan niet zonder bodemleven. Micro-organismen en insecten houden de bodem luchtig, waardoor jouw planten beter voedingsstoffen en water op kunnen nemen.
  4. Mineralen: mineralen zorgen er bv voor dat stikstof wordt vastgelegd, zodat deze niet zo snel uitspoelt. Dit bevordert de weerstand van planten en gewassen, waardoor ze minder vatbaar worden voor ziektes en plagen. Daarnaast verstevigt het de cellen, stimuleert groei en gewassen krijgen de kans om dieper te wortelen.
Lees meer: de bodem verbeteren doe je met deze 4 elementen
Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Organische bodemvoorbereiding

Voeding, BioBasis

  • Sterke groei en beworteling
  • Hogere weerstand en droogte tolerantie
  • Maakt planten weerbaar tegen ziektes of plagen

Organisch materiaal, structuur actief

  • Ideaal voor aanplanten of verplanten
  • Rijke samenstelling organische stoffen
  • Zorgt voor goede beworteling en aanslaan van je gewas
  •  

Overzicht inheemse planten

Hieronder kun je een overzicht vinden van een aantal inheemse planten. Lang niet uitputtend, het is maar een greep uit de beschikbare inheemse planten. Het geeft wel een beeld van de mogelijkheden, wat een uiteenlopende keuze aan bloemen, hoogtes en kleur er zijn. Een prachtige, kleurrijke tuin ontwerpen met inheemse planten, of een combinatie inheems – uitheems, is dus helemaal niet zo moeilijk. 

Inheemse planten: judaspenning | Dr. Botani

Judaspenning

De opvallende paarse, of witte, bloemen geven de tuin een instant lentegevoel. Honingbijen, hommels en vlinders komen graag op bezoek bij deze bloemen.

Waardplant voor de vlinders groot- en klein koolwitje, oranjetipje en klein geaderd witje.

Bodem: vochtig en voedselrijk

Kenmerken: winterhard, standplaats is zon / halfzon en afhankelijk van de plaats kan de plant van 0,6 – 1 meter hoog worden. 

Bloeiperiode judaspenning: vanaf april

Bijzonderheden: de judaspenning staat bekend om zijn aparte zaadjes. Deze zitten ronde schijven die lijken op ‘penningen’. Het is een tweejarige plant, die in het tweede jaar bloeit, maar hij zaait zich gemakkelijk uit. 

Inheemse planten: Kattenstaart | Dr. Botani

Kattenstaart

De inheemse plant kattenstaart is een aanwinst in je tuin. De plant is gemakkelijk en kan jaar na jaar op dezelfde plaats blijven staan. Hommels, bijen en vlinders zijn er dol op.

Waardplant: voor het boomblauwtje

Bodem: vochtig tot nat en voedselrijk

Kenmerken: winterhard, standplaats is zon / halfzon en afhankelijk van de plaats kan de plant van 60cm tot 1,5 meter worden.

Bloeiperiode kattenstaart: tussen juni en augustus

Bijzonderheden: je komt de kattenstaart vaak tegen bij oevers maar de plant kan ook goed aarden in de tuin. 

Uitverkocht
vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Organische bodemvoorbereiding

Bodemleven, BioBodem

  • Stimuleert het bodemleven met zinvolle bacteriën en schimmels
  • Zorgt voor optimale structuur en beworteling
  • Zorgt voor betere voedingsopnamen en daardoor sterke, gezonde planten

Mineralen

  • Verstevigt de celwand van je planten
  • Stimuleert groei van planten en wortels
  • Bevordert weerstand planten
  • Verbetert lucht / water in je bodem
  • Beschermt tegen plagen en ziektes
  •  
Inheemse planten: donkere ooievaarsbek | Dr. Botani

Ooievaarsbek

De donkere ooievaarsbek is een dankbare plant die goed te combineren is met andere planten. Hij groeit breder in aftakkingen van de wortelstok, maar woekert niet. 

Waardplant voor de vlinder bruin blauwtje en geraniumblauwtje

Bodem: het liefst vochtig en matig voedselrijk, een drogere plaats wordt ook getolereerd

Kenmerken: winterhard, standplaats is halfzon / schaduw en afhankelijk van de plaats kan de plant 45 tot 60 cm hoog worden. 

Bloeiperiode ooievaarsbek: mei t/m september

Bijzonderheden: bijen en hommels komen graag op bezoek bij de donkere ooievaarsbek

Inheemse planten: longkruid | Dr. Botani

Gevlekt longkruid

Longkruid is een inheemse plant die ontzettend goed is voor de biodiversiteit. De plant bloeit lekker vroeg, wat fijn is voor de insecten.

Insecten: longkruid bloeit heel vroeg in het jaar en is daardoor een belangrijke plant voor nectar en stuifmeel voor wilde bijen, denk aan de sachembij.

Bodem: vochthoudende, voedzame bodem. Staat de longkruid heel zonnig, dan kan de bodem ook vochtiger zijn.

Kenmerken: winterhard, standplaats is (half)schaduw en wordt 10 tot 30 cm hoog.

Bloeiperiode ooievaarsbek: maart t/m mei

Bijzonderheden: longkruid heeft een eeuwenoude medicinale werking. De plant werkt gebruikt om longklachten en verkoudheid te behandelen en voorkomen. Vandaar ook de naam longkruid! De plant zit vol vitamines en mineralen die je weerstand kunnen verhogen. Perfect om thee of kruidendrank van te maken.

Slakken bestrijden op biologische en effectieve manier

Helaas zijn ook de slakken dol op gevlekt longkruid, maar ook andere inheemse planten zoals campanula. Slakken kun je het beste biologisch bestrijden met zijn natuurlijke vijand, aaltjes tegen slakken.

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die geleverd worden in een poedervorm. Het werkt heel simpel: je mengt de poeder met water en verspreidt het over de planten en bodem heen. De aaltjes doen dan zelf hun werk en bestrijden de slakken.

Waarom werkt dit zo goed?
Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van slakken en blijven zich verspreiden totdat alle slakken verdwenen zijn. Ze doden alleen de slakken en beschadigen verder niet je bodem of planten. Geen gif. Geen bestrijdingsmiddelen. 100% natuurlijk!

Inheemse planten: vergeetmijnietjes | Dr. Botani

Vergeet-mij-nietjes

Vergeet-mij-nietjes bloeien al vroeg in het jaar en bloeien lekker lang. Ze zaaien zich gemakkelijk uit, dus verspreiden zich door de tuin. Ze kunnen gemakkelijk verplaatst of verwijderd worden mocht je dat willen. 

Insecten: omdat ze al zo vroeg in het jaar bloeien, zijn ze een belangrijke plant voor nectar en stuifmeel voor bijen.

Bodem: vochthoudend en vruchtbaar

Kenmerken: winterhard, standplaats is halfzon. De plantjes worden niet hoog, ongeveer 20cm en worden daarom vaak gebruikt als bodembedekker.

Bloeiperiode vergeet-mij-nietjes: eind maart t/m mei

Bijzonderheden: vergeet-mij-nietjes staan voor trouw en eeuwige liefde en worden daarom vaak gebruikt als cadeautje.

Inheemse planten: vingerhoedskruid | Dr. Botani

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid is niet alleen heel mooi om te zien, maar is ook een mooie toevoeging aan de biodiversiteit van je tuin.

Waardplant: de enige waardplant van de vingerhoedskruidwergsspanner, een vrij zeldzame vlinder. De plant en vlinders hebben elkaar nodig om te kunnen leven.

Bodem: niet te nat en mineraalrijk

Kenmerken: winterhard, standplaats is zon / halfzon en afhankelijk van de plaats kan de plant 80 cm tot 2 meter hoog worden

Bloeiperiode vingerhoedskruid: eind juni t/m september

Bijzonderheden: vingerhoedskruid is een echte insectenmagneet! De nectar zit diep in de vingerhoedjes verstopt, dus de bijen en insecten moeten helemaal in de bloemen kruipen. De bloemen helpen de bijen een handje; de kleine stipjes aan onderkant zijn een aanwijzing dat er nectar in de bloem zit. De luie (of juist slimme…) bijen knagen aan de buitenkant een gaatje, zodat ze makkelijk bij nectar kunnen.

Het verschil tussen basaltmeel en lavameel

Basaltmeel is eigenlijk de sterke variant van lavameel. Het is dé bodemverbeteraar voor alle soorten gronden, waaronder kleigrond! Basalt is jong vulkanisch gesteente. Het verschil met lavameel is onder andere dat basaltmeel stikstof vastlegt, en dat bevordert de weerstand weer. Doordat basaltmeel de verbinding van je (klei)grond verbreekt, wordt zware grond beter bewerkbaar. 

Smeerwortel een inheems plant in Nederland | Dr. Botani

Smeerwortel

Smeerwortel is een inheems cadeautje voor hommels, bijen en andere insecten. Zij zijn dol op de nectar die verstopt is in de kleine kelkjes,

Waardplant voor de vlinder ‘bonte beer’. 

Bodem: vochtig en voedselrijk

Kenmerken: winterhard, standplaats is zon / halfzon en afhankelijk van de plaats kan de plant van een halve meter tot anderhalve meter hoog worden. 

Bloeiperiode smeerwortel: eind april t/m augustus

Bijzonderheden: smeerwortel heeft een geneeskrachtige werking en kan gebruikt worden in een wikkel voor bijvoorbeeld blauwe plekken, spierpijn, stijve spieren en reuma. 

Zorg voor een gezonde bodem en gezonde inheemse planten

Gezonde planten zijn weerbaarder tegen ziektes en plagen. En een gezonde plant begint bij een gezonde bodem, met veel bodemleven. Een bodemverbeteraar voor je tuin zorgt voor een goede bodemstructuur waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden door de planten.

Het toevoegen van voedingsstoffen doe je 2x per jaar (in het voorjaar en juli) met een organische mest. Dit verbetert de beworteling en groei en maakt je planten weerbaarder tegen ziektes en plagen. 

Met deze combinatie zullen je gezonder, sterker en vitaler worden!

Signaalplanten

Wist je dat je aan bepaalde planten kunt herkennen hoe het met jouw bodem gesteld is? Heb je bijvoorbeeld last van heermoes, dan is dat een signaal dat je bodem een mineralentekort heeft.  

Producten voor een gezonde siertuin

Je siertuin verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, meststoffen en bodemverbeteraars. Dr. Botani heeft 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
Uitverkocht
vanaf 18.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 15.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina