Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Trips moestuin bestrijden

Trips moestuin bestrijden

Tripsen in de moestuin zijn een zeer gevreesde plaag onder tuin- en moestuineigenaren. Maar weinig plagen passen zich zo goed aan aan hun omgeving.

Erg gevaarlijk, want trips veroorzaken serieuze schade aan je planten en gewassen en zijn bovendien zeer bestand tegen chemische bestrijdingsmiddelen. De beste oplossing tegen trips buiten? Biologische bestrijding met roofwantsen!

Stappenplan trips in moestuin bestrijden
Trips in bloem paprika in moestuin | Dr. Botani
Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Trips moestuin bestrijden

Trips moestuin bestrijden

Trips in de moestuin zijn een zeer gevreesde plaag onder tuin- en moestuineigenaren. Maar weinig plagen passen zich zo goed aan aan hun omgeving.

Erg gevaarlijk, want trips veroorzaken serieuze schade aan je planten en gewassen en zijn bovendien zeer bestand tegen chemische bestrijdingsmiddelen. De beste oplossing tegen trips buiten? Biologische bestrijding met roofwantsen!

Stappenplan trips in de moestuin bestrijden
Trips in bloem paprika in moestuin | Dr. Botani
 • Voorkom dat (al) je moestuinplanten dood gaan

 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

 • Voorkom dat je oogst verpest wordt door deze plaag

 • Voorkom dat (al) je moestuinplanten doodgaan

 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

 • Voorkom dat je oogst verpest wordt door deze plaag

Hoe ziet trips eruit?

Trips komen in verschillende stadia voor in je moestuin. Trips kruipt namelijk van larve tot adult over je plant en brengt in al deze stadia schade aan je planten.

Compleet pakket voor trips in de moestuin

Met ons complete productenpakket heb je meteen alles in huis voor het biologisch bestrijden van trips buiten. 

Ons 3 producten pakket voor bestrijding van trips bevat:

 • 100 roofwantsen 
 • 5 uitzetdoosjes voor uitzetten van de roofwantsen zonder verspilling
 • 10 blauwe vangplaten voor het direct vangen van volwassen trips

Het 4 productenpakket bevat ook nog eens:

 • 25 organische voedingstabletten om je plant sterk en gezond te krijgen
Schade trips, kleine beestjes, op komkommerplant | Dr. Botani

Trips herkennen in je moestuin

Trips larven

De larven van trips zijn lastig te herkennen met het blote oog en worden vaak met stof verward. Als je heel goed kijkt zie je kleine witte of gelige puntjes op het blad, meestal op de achterkant. Vaak lopen ze ook over de stengels. Ze zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot. Twijfel je of het toch een stofje is? Beweeg met je vinger langs de puntjes. Wanneer deze bewegen weet je zeker dat het om een trips larve gaat.

Volwassen trips

Een volwassen trips is nog steeds klein, maar wel groter dan de larven. Ze worden ongeveer 1 tot 2 mm groot, en zijn gemakkelijk te verwarren met een rouwvlieg. Een volwassen trips kan zwart, bruin of geel zijn en heeft hele kleine vleugeltjes. Je herkent ze aan de witte strepen die dwars over het lijfje lopen.

Vaak herken je de trips eerder door de schade die deze plaag aanbrengt dan aan het beestje. 

Een volwassen trips legt al snel 150 tot 300 eitjes en doet dat ín het blad van je plant. De volwassen trips heeft kleine vleugeltjes. En hoewel ze niet goed kunnen vliegen, door slim gebruik te maken van die vleugeltjes tijdens het springen kunnen ze toch ver komen. Hierdoor kan een tripsplaag al snel overspringen naar andere planten en gewassen in je moestuin.

Trips leven ongeveer 10 – 30 dagen en kunnen prima overwinteren als pop in de bodem. Zodra de lente begint, kruipen ze opnieuw op je plant om zich te voeden. Een plaag van trips verdwijnt dus niet vanzelf, en zal echt bestreden moeten worden.

Tip: vang de volwassen trips in de moestuin weg met blauwe vangplaten

Een volwassen trips legt al snel 150 tot 300 eitjes en doet dat ín het blad van je plant. De volwassen trips heeft kleine vleugeltjes. En hoewel ze niet goed kunnen vliegen, door slim gebruik te maken van die vleugeltjes tijdens het springen kunnen ze toch ver komen. Hierdoor kan een tripsplaag al snel overspringen naar andere planten en gewassen in je moestuin. Deze trips kun je heel goed wegvangen met speciale vangplaten tegen trips. De trips worden van nature aangetrokken tot de blauwe kleur, blijven plakken en kunnen zich dus mooi niet meer voortplanten.

Trips leven ongeveer 10 – 30 dagen en kunnen prima overwinteren als pop in de bodem. Zodra de lente begint, kruipen ze opnieuw op je plant om zich te voeden. Een plaag van trips verdwijnt dus niet vanzelf, en zal echt bestreden moeten worden.

Trips in bloem paprika in moestuin | Dr. Botani

Op welke planten en gewassen komen trips voor?

Trips kunnen op iedere plant voorkomen, maar ontwikkelen zich beter op een stuifmeelhoudend gewas dan op planten zonder bloemen. In de moestuin komt trips vaak voor op komkommer, aubergine en paprika. 

Maar trips komt ook vaak voor in de siertuin en het is een veelvoorkomende plaag in huis, op kamerplanten

schade trips, kleine beestjes, op tomatenplant | Dr. Botani

Moestuinschade door trips

Helaas veroorzaakt trips veel schade aan je planten en gewassen. Het beestje voedt zich namelijk met voedingsstoffen die hij haalt uit de bladeren van je plant. Hiervoor prikt hij een gaatje in de plant. Dit veroorzaakt zilvergrijze puntjes of hele grijze plekken op je plant. Door hun uitwerpselen kunnen de puntjes ook zwart kleuren.

Let op de nieuwe bladeren

Jonge tripsen eten het liefst van nieuwe bladeren. Worden jonge bladeren al snel lelijk, dan zal trips zeer waarschijnlijk de boosdoener zijn! Soms ontstaan geen grijze plekken, maar wordt het blad waar de trips zich mee voedt slap, geel en futloos. Helaas zijn die bladeren niet te redden en kan je plant langzaamaan sterven.

Een tripsplaag kan er ook toe leiden dat de vruchten misvormd raken of verkleuren.

Alert! Trips dragen ook virussen over

Trips brengen dus veel schade aan je plant, niet alleen aan de bladeren maar ook aan de vruchten. Maar er is nog een reden om deze plaaginsecten snel te bestrijden. Trips zijn namelijk bekende overdragers van plantvirussen. Zo kan je plant door een trips plaag ook nog ziek worden. Zorg daarom naast de bestrijding dat je plant zo sterk mogelijk is door goede bemesting. Zo kan je plant snel herstellen van de trips en is weerbaarder voor ziektes en andere plagen. 

Trips biologisch bestrijden met roofwantsen

Bestrijdingsmiddelen werken niet tegen trips. Ze zijn er immuun voor én er zitten waarschijnlijk een hoop poppen in de potgrond waar bestrijdingsmiddelen niet bij kunnen komen. De enige échte bestrijding van trips is door middel van roofwantsen. 

Zodra de roofwantsen alle tripsen hebben opgegeten, is er geen voedsel meer te halen voor ze en sterven ze vanzelf uit. 

 • Bestrijd trips in alle stadia: volwassen trips, poppen en tripslarven
 • Effectieve en langdurige bescherming van de bodem
 • Geschikt voor binnen en buiten
 • Veilig voor mensen, dieren en planten

Stappenplan: trips in de moestuin bestrijden

Trips kunnen zich ontzettend goed aanpassen. Daardoor zijn ze de afgelopen decennia helaas immuun geworden voor vrijwel alle bestrijdingsmiddelen. Het is daarom heel lastig om van dit ongedierte af te komen. Maar hoe kom je dan van trips af? Een biologische bestrijding is de meest effectieve en duurzame aanpak.

Volg dit stappenplan voor een snelle en biologische bestrijding.

Roofwantsen kopen en uitzetten

Verdeel de roofwantsen over verschillende plekken in je plant. De roofwantsen zoeken zelf de tripsen op en bestrijden ze. 

Roofwants gemakkelijk uitzetten

Om te voorkomen dat de roofwantsen op de grond terecht komen, kun je gebruik maken van een jute uitzetzakje. Je strooit de bestrijders hierin en hangt het zakje in de plant. De roofwantsen vinden zelf hun weg naar de trips toe in de plant. 

Monitoren is noodzakelijk bij het bestrijden van trips

Houd de moestuinplanten nog een aantal weken in de gaten. Zijn er toch nog eitjes uitgekomen? Zet nogmaals roofwantsen uit in je planten om ervoor te zorgen dat de larven tot in de kleinste hoekjes worden uitgeroeid. Ook de larven die na 2 weken nog ontpopt zijn uit hun eitjes, roei je op die manier uit.

Trips in je moestuin voorkomen

Tripsen komen meestal in je tuin terecht door een nieuwe plant. Voordat je een plant dus overpot in je moestuin, kun je hem het best even goed observeren. 

Luchtvochtigheid

Probeer bovendien de luchtvochtigheid hoog te houden. Dit lukt natuurlijk het beste in een kas. Je planten vinden het fantastisch, en trips vinden het vreselijk. En dat wil je natuurlijk! Verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig te spuiten met je plantenspuit met fijne nevel.

Gezonde planten zijn weerbaarder tegen ziektes en plagen

Verder is het heel belangrijk om je plant goed te beschermen tegen de schade van trips en ander ongedierte met de juiste voeding. Zo is je plant kerngezond en super weerbaar tegen beestjes zoals trips. Je ziet vaak zeer algemene voeding en chemische middelen, maar planten komen uit de natuur en uiteraard hebben die behoefte aan natuurlijke oplossingen. Bovendien werkt een natuurlijke oplossing bewezen beter!

Zorg ook voor een gezonde bodem. Een bodemverbeteraar met zinvolle bacteriën en schimmels zorgt voor een goede bodemstructuur en dus een gezonde moestuin. Je planten zullen dan beter in staat zijn voeding op te nemen. 

Roofwants tegen trips

Vangen van trips

Mesten

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.