Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Hoeveel tijd en liefde je ook steekt in je moestuin, toch hangen je gewassen slap. Slakroppen lijken zelfs verwelkt. De kans is groot dat je last hebt van engerlingen in je moestuin. Deze witgele larven eten van de wortels van gewassen, waardoor deze afsterven. Voor het behoud van je moestuin is het noodzakelijk om engerlingen te bestrijden. Engerlingen overwinteren namelijk in de bodem en kunnen dus meerdere jaren op rij terugkeren.
Stappenplan engerlingen bestrijdenVoorkom dat je moestuinplanten dood gaan
Voorkom dat je oogst verpest wordt
Voorkom een terugkerende engerlingenplaag
Op deze pagina:
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers (Scarabaeidae). De meest voorkomende is de rozenkever, maar ook de meikever, junikever, julikever, roestbruine bladsprietkever, sallandkever kunnen tot een engerlingenplaag leiden.
Deze larven zijn dol op de wortels van planten, ze eten bijvoorbeeld de wortels van je aardbeien, maar zijn ook dol op aardappelen. Gelukkig kun je deze goed bestrijden met zijn natuurlijke vijand, aaltjes tegen engerlingen.
Het identificeren van een engerling is vrij eenvoudig. Deze larven zijn te vinden in je moestuin of gazon en hebben een geel/wit lichaam met een donkerdere kop (bruin/oranje). Hun lichaam is gebogen in een C-vorm en lijkt enigszins op een rups. Ze hebben een verdikt achterlichaam en drie paar poten. Engerlingen kunnen groeien tot wel 4-5 cm groot.
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers en zijn, naast de wortels van je planten, ook dol op aardappelen. Ook de coloradokever en zijn larven eten graag van aardappelplanten. Alleen eten zij de bladeren van de planten ipv de wortels. Alle bladeren worden binnen korte tijd opgegeten waardoor je plant geen zonlicht meer opneemt en niet meer kan groeien. Ook de coloradokever en zijn larven kun je bestrijden met aaltjes, maar let op, dit is wel een ander soort aaltje dan het aaltje dat de engerlingen aanpakt.
Volwassen kevers komen tevoorschijn van april tot juni, gaan op zoek naar voedsel en planten zich voort. Vervolgens leggen ze hun eitjes in de bodem, die na zo’n 4-6 weken uitkomen.
De engerlingen doen zich vrijwel direct tegoed aan de wortels van je moestuinplanten. Engerlingen kunnen overwinteren omdat ze bij koude temperaturen dieper de grond inkruipen. Zodra de bodem in het voorjaar opwarmt, komen de engerlingen weer tevoorschijn en begint het proces van voor af aan. Afhankelijk van de soort engerling kunnen ze wel 1-4 jaar leven. Als je ze niet bestrijdt, zullen ze het jaar erop weer terugkomen.
Heb je in de maanden mei en juni aan het begin van de avond last van kevers in, boven of rond je moestuin? Dan is de kans groot dat er een engerlingenplaag in de grond zit.
Om zeker te weten dat je last hebt van een engerlingenplaag in je moestuin steek je rond de beschadigde gewassen voorzichtig een stuk aarde uit. Je ziet dan meteen of er larven of eitjes in de bodem zitten.
Koop aaltjes tegen engerlingenEngerlingen veroorzaken flinke schade aan je moestuin. Engerlingen in de moestuin voeden zich namelijk met de wortels van gewassen. Hierdoor kunnen planten geen water en voedingsstoffen uit de bodem opnemen en sterven ze af.
Een extra bijkomend nadeel van engerlingen is dat ze een lekkernij zijn voor vogels. Vogels pikken en graven in je moestuin op zoek naar de engerlingen. Ze halen daarvoor je hele moestuin overhoop.
Engerlingen komen vaak voor in gazons, maar ook de wortels van een (jonge) beukenhaag en moestuinplanten vinden zij een ware delicatesse. Engerlingen zitten het hele jaar in de bodem. Zodra de bodemtemperatuur omhoog gaat voeden zij zich met de wortels van gewassen en gras.
Engerlingen chemisch bestrijden raden wij ten zeerste af. Chemisch bestrijden is namelijk zeer schadelijk voor mens, dier en milieu. Bovendien worden ook alle nuttige bodembewoners door de chemische bestrijding gedood. En zonder een gezond bodemleven heb je ook geen mooie en gezonde moestuin.
Voor een gezonde moestuin is het noodzakelijk om engerlingen snel op een natuurlijke manier te bestrijden. Anders blijft er niks meer over van je moestuinplanten.
Gelukkig is er een biologische en effectieve oplossing tegen engerlingen in de moestuin: aaltjes.
Meng de aaltjes met water volgens de gebruiksaanwijzing om ze vervolgens gemakkelijk met een gieter over de moestuin te verspreiden. De aaltjes gaan nu zelf aan de slag om de engerlingen in het gras te bestrijden.
Om grote schade aan je moestuin te voorkomen, kun je het beste engerlingen bestrijden tussen april en oktober. Dan komen de engerlingen namelijk net uit de eitjes.
De bodemtemperatuur moet in ieder geval 12°C zijn als je start met bestrijden. In het vroege voorjaar heeft bestrijden geen zin omdat de bodem dan nog te koud is. Heb je vorig jaar een engerlingenplaag gehad in je moestuin? Dan kun je het best het jaar erop opnieuw bestrijden!
Regent het niet? Hou de bodem dan ongeveer 5 weken vochtig door te sproeien. De aaltjes verspreiden zichzelf namelijk het beste in een vochtige bodem.
Houd de moestuin een aantal weken goed in de gaten. Je zult al snel resultaat moeten zien! Wil je zeker weten dat de engerlingen het jaar erop niet terugkomen? Herhaal de bestrijding dan nog een keer.
Na een engerlingenplaag kunnen je moestuinplanten wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik een organische moestuinmest met natuurlijke voedingsstoffen voor gezonde en sterke planten!
Een groot deel van de engerlingen zal in de winter dieper de grond in kruipen. Maar er zijn engerlingen, zoals de engerling van de sallandkever die niet in winterslaap gaat. Heb je schade van de larven van deze kevers in de winter? Dan kun je helaas nog niet bestrijden met aaltjes. Aaltjes kun je gebruiken bij een bodemtemperatuur van 12°C tot 30 °C.
E-mix van Dr. Botani tegen engerlingen, emelten en taxuskever
Deze organische bodemverbeteraar stopt de schade van de plaagdieren. Deze organische bodemverbeteraar drijft de de engerlingen dieper in de bodem. Daardoor stoppen ze met eten en kunnen dus geen schade meer aanbrengen. Door de sterke geur willen volwassen insecten geen eitjes meer leggen. Zo voorkom je een nieuwe plaag!
Slecht onderhouden moestuinen zijn extra gevoelig voor plagen. Het is daarom belangrijk om je moestuin regelmatig te voorzien van een kwalitatief goede organische meststof. Probeer je moestuin ook zoveel mogelijk vrij te houden van gras. Omdat engerlingen dol zijn op graswortels, zal dat ze extra aantrekken.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.